ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της

Σήμερα, στις 6.30 μ.μ., η σύσκεψη της Γραμματείας Αττικής του ΠΑΜΕ

Στη μάχη για την οργάνωση και την επιτυχία της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 14 Δεκέμβρη ρίχνονται οι ταξικές δυνάμεις σε όλη τη χώρα, ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός να δώσουν μαζική και μαχητική απάντηση στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους «θεσμούς», για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Σήμερα, Τετάρτη, για την προετοιμασία της απεργίας, η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ διοργανώνει πλατιά σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio New Star Cinema» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής).

Διευρυμένη συνεδρίαση με το ίδιο περιεχόμενο πραγματοποίησε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενώ σε σύσκεψη προετοιμασίας καλούν επίσης ταξικά συνδικάτα της Πάτρας.

Οπως υπογραμμίζει στο απεργιακό του κάλεσμα το ΠΑΜΕ, «τα μέτρα της 3ης "αξιολόγησης" που προετοιμάζονται να περάσουν (...) έχουν ως επίκεντρο τα νέα χτυπήματα στα Εργασιακά, με νέες μειώσεις σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τα "κόκκινα" δάνεια στις τράπεζες. Παράλληλα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζεται να κάνει πραγματικότητα έναν πάγιο πόθο της μεγαλοεργοδοσίας και να δώσει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το χτύπημα στην οργάνωση των εργατικών αγώνων και τις εργατικές διεκδικήσεις, το χτύπημα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση».

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, με μαζική συμμετοχή στην απεργία και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του, να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων: Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά με νόμο στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στον κατώτερο μισθό. Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων. Αμεση κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ. Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ, χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων. Αφορολόγητο ατομικό όριο 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για να φτάσει παντού το κάλεσμα οργάνωσης και πάλης

Η καλή προετοιμασία της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη και της απεργιακής συγκέντρωσης στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενάντια στα νέα μέτρα πτώχευσης του εργαζόμενου λαού, απασχόλησε τη χτεσινή διευρυμένη συνεδρίαση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κλαδικές συσκέψεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς με έμφαση σε νέους χώρους, στο κάλεσμα σε σωματεία και συνδικαλιστές για συμπόρευση με το ΠΑΜΕ.

Επίσης προγραμματίζονται: Τριήμερο δράσης στη ΒΙΠΕ Σίνδου (6 - 8/12) για την προπαγάνδιση της απεργίας. Στις 9/12 περιοδεία στις λαϊκές ανατολικά και δυτικά και στις 12/12 πικετοφορίες στις γειτονιές.

Οπως επισημάνθηκε, την ίδια ώρα που το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018 που κατέθεσε η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης προς όφελος του κεφαλαίου, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός μπαίνει μπροστά στην υλοποίηση των απαιτήσεων της μεγαλοεργοδοσίας, της κυβέρνησης, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Οι δυνάμεις αυτές στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης παίζουν τον ίδιο βρώμικο ρόλο για την προώθηση των αξιώσεων των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή (όπως επιβεβαιώνουν τα παραδείγματα από ΟΑΣΘ, λιμάνι, ΕΛΒΟ κ.τ.λ.). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενόψει της απεργίας, τα θέματα του επόμενου Διοικητικού Συμβουλίου δεν περιλαμβάνουν κουβέντα για την επίθεση της κυβέρνησης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οσο για τον προϋπολογισμό, αναφέρεται ότι... δεν βοηθάει στην επανάκαμψη της οικονομίας.

Μέσα από τη συνεδρίαση της Γραμματείας αναδείχθηκε η ανάγκη να ανοίξει πλατιά η συζήτηση στους χώρους δουλειάς για την οργάνωση της πάλης απέναντι στην εργοδοσία, για μαζική απεργιακή απάντηση στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης, για να βγει στο προσκήνιο ο αγώνας για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Στην ημερήσια διάταξη κάθε σωματείου, σε Γενικές Συνελεύσεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις, είναι ανάγκη να αναδειχθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στη ζωή του εργαζόμενου, να οργανωθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες απέναντι σε εργοδοσία και κυβέρνηση. Με αιχμή την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις, οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την αντεπίθεσή τους για αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, συνολικά για βελτίωση των όρων και των συνθηκών δουλειάς. Να δυναμώσουν οι αγώνες για την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου του κεφαλαίου.

Απεργιακές αποφάσεις και πρωτοβουλίες

Τη συμμετοχή του στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, με απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου στις 10 π.μ. Για την προετοιμασία της απεργίας, τη Δευτέρα 4/12 στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (πλατεία Διάκου), θα γίνει σύσκεψη συνδικάτων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνταξιουχικών οργανώσεων, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας και άλλων φορέων του νομού. Επίσης, το ΕΚ Λαμίας θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση της ΟΑΣ Φθιώτιδας στην εφορία στις 8/12, ενώ προγραμματίζει παρέμβαση σε ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απολυόμενοι στα Λουτρά Πλατύστομου.

Με κεντρικό ζήτημα την οργάνωση της απεργίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας καλούν σε σύσκεψη στην Πάτρα, την Παρασκευή 1/12, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο (ισόγειο).

Κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση, που οργανώνει στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Τους καλεί, επίσης, να οργανώσουν συνελεύσεις, συσκέψεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς, να παρθούν αποφάσεις στους κλάδους και στα εργοστάσια. Σήμερα, στο πλαίσιο του προγράμματος αγωνιστικής δράσης που έχει καθορίσει, το ΕΚΛ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας για την ανεργία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Θεσσαλίας του ΟΑΕΔ, στις 12 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, πληθαίνουν συνεχώς οι απεργιακές αποφάσεις συνδικάτων που συνυπογράφουν το κοινό κάλεσμα ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας. Συγκεκριμένα, τις τελευταίες μέρες προστέθηκαν τα Συνδικάτα: ΣΕΤΗΠ Αττικής, Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, Οικοδόμων Λέσβου, Εργαζομένων Επισιτιστικών - Τουριστικών Επαγγελμάτων Λέσβου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου, Μαγείρων Λάρισας, Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Ζακύνθου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πιερίας «Η Πρωτοπορία».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Νέες κινητοποιήσεις σήμερα για την προστασία της λαϊκής κατοικίας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα Ειρηνοδικεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών εργατικών - λαϊκών οικογενειών, οργανώνουν σήμερα Τετάρτη σωματεία και φορείς.

Η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ καλεί σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, στις 4 μ.μ., στα Ειρηνοδικεία Αθήνας (Κυρίλλου Λουκάρεως 14), Πειραιά (Νικήτα 12) και Νίκαιας (Ερμού 6 και Π. Τσαλδάρη).

Καλεί κάθε συνδικάτο «να οργανώσουμε αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα μέσα από τη δράση μας στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Μέσα από τη δράση μας στις Λαϊκές Επιτροπές, να δυναμώσουμε την οργάνωση και την αλληλεγγύη σε όλες τις φτωχογειτονιές της Αττικής».

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία Αττικής έχει συγκροτήσει Επιτροπή όπου κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή συμβουλών που είναι απαραίτητες, κύρια όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό. Εκπρόσωποι της Επιτροπής βρίσκονται κάθε Δευτέρα (6 μ.μ. - 8 μ.μ.), στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β). Τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265.

Κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας απευθύνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα που αφορούν «κόκκινα» δάνεια, κατασχέσεις μισθών και κατοικίας να απευθύνονται στο σωματείο, είτε στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλ. Μητροπόλεως) είτε στα τηλέφωνα 210.32.32.463, 210.32.36.287 και 693.62.65.135.

Αντίστοιχα, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά συμμετέχει στις παρεμβάσεις στα Ειρηνοδικεία Πειραιά και Νίκαιας, ενώ υπενθυμίζει πως το σωματείο απευθύνει κάλεσμα σε όποιον αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα να έρθει σε επαφή μαζί του (στα γραφεία του, Ομηρίδου Σκυλίτση 19, Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στα τηλέφωνα 210.41.70.240, 697.69.15.160, 695.55.28.633).

Περιοδεία στο Ναυπηγείο Χαλκίτη

Από τη χτεσινή περιοδία του Συνδικάτου Μρτάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας
Από τη χτεσινή περιοδία του Συνδικάτου Μρτάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας
Περιοδεία στους εργαζόμενους στο Ναυπηγείο Χαλκίτη έκανε χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στη Ναυπηγοεπισκευή και τους κάλεσε να πάρουν μέρος στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου στις 13/12 (4 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά) και στην πανεργατική απεργία στις 14/12.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή ΣΣΕ με ικανοποιητικούς όρους, η ανακοίνωση του Συνδικάτου υπογραμμίζει: «Ο αγώνας αυτός δείχνει το δρόμο κόντρα στην απογοήτευση και στην ηττοπάθεια. Αποδεικνύεται ότι και στις πιο δύσκολες συνθήκες, όταν οργανωμένα συντονισμένα και με σχέδιο, παλεύουμε με γνώμονα αποκλειστικά τα δικά μας συμφέροντα, μπορούμε να έχουμε νίκες και να αποσπούμε κατακτήσεις. Σ' αυτά τα βήματα πρέπει να βαδίσει ο κλάδος. Να διεκδικήσουμε τώρα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες ΣΣΕ συνολικά στον κλάδο του Μετάλλου. Κανείς εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ. Μόνιμη και σταθερή εργασία».

Σήμερα η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες μηχανικούς να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στη σημερινή Γενική Συνέλευση στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ απευθύνει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού. Η διοίκηση μετά από συνεδρίασή της, προχτές, «αποφάσισε και απευθύνει πλατύ κάλεσμα στα σωματεία, στους ναυτεργάτες, στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, δυναμικά στην πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, να οργανώσουμε τον απεργιακό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στις σχολές, παντού, να σηματοδοτήσει την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ