ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς» στην «Αλκυονίδα»

Από το Σάββατο 2 Δεκέμβρη θα προβάλλεται στον κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» η πολύ ενδιαφέρουσα ταινία «Οταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς». Οι προβολές θα γίνονται έως την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη στις 18.00. Μια ταινία που αξίζει κάποιος να δει. Δίνει ερεθίσματα για παραπάνω διάβασμα και ψάξιμο για όποιον ενδιαφέρεται, μιας και η ταινία προσπαθεί να μας βάλει στο εργαστήρι της σκέψης των Μαρξ και Ενγκελς, χρησιμοποιώντας τα εκφραστικά μέσα της τέχνης. Η ταινία πραγματεύεται την περίοδο από το 1843 έως το 1847, την περίοδο δηλαδή όπου ο Κ. Μαρξ γνωρίζεται με τον Φρίντριχ Ενγκελς και αναπτύσσουν μια δυνατή φιλία αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης.

Μέσα από την ταινία παρακολουθούμε την κοινή δράση των δύο νέων επαναστατών που θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, δίνοντας στην πρωτοπόρα επαναστατική τάξη, την εργατική, τα όπλα για να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Η ταινία αναδεικνύει διάφορες πλευρές της ζωής τους, εστιάζοντας στο γεγονός ότι επρόκειτο για μαχόμενους στοχαστές, που συμμετείχαν στην πολιτική δράση και τους διεκδικητικούς αγώνες της εργατικής τάξης.

Μεγάλο μέρος της ταινίας καταπιάνεται με την ίδρυση της «Ενωσης Κομμουνιστών», του πρώτου δηλαδή Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ιστορία. Παρακολουθούμε - στην ίσως πιο δυνατή στιγμή της ταινίας - την αποφασιστική συμβολή των Μαρξ και Ενγκελς, αλλά και την οξεία διαπάλη που ανέπτυξαν με τους ουτοπικούς και μικροαστικούς σοσιαλιστές της εποχής, για το μετασχηματισμό της οργάνωσης «Ενωση των Δικαίων», που μιλούσε γενικά και αφηρημένα για καλοσύνη και αδελφοσύνη, σε οργάνωση του προλεταριάτου. Το προηγούμενο ουτοπικό σύνθημα «Ολοι οι πολίτες είναι αδέρφια» αντικαταστάθηκε από το καινούριο ταξικό σύνθημα: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε». Η ταινία ολοκληρώνεται με τις προσπάθειές τους για τη συγγραφή του Προγράμματος της «Ενωσης των Κομμουνιστών», που έμεινε στην Ιστορία ως «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» και εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1848.

Με τους: Ογκαστ Ντιλ, Στέφαν Κονάρσκε.

Παραγωγή: Γερμανία /Γαλλία /Βέλγιο, 2017

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΥΠΠΟ
Στάσεις εργασίας σήμερα

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού, κηρύσσει σήμερα Τετάρτη πανελλαδική 3ωρη στάση εργασίας, για τις ώρες 12.00 - 15.00. Αντίστοιχη στάση κήρυξε και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Τετράωρη στάση εργασίας έχουν κηρύξει και οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού.

Στη σχετική τους ανακοίνωση, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι αναφέρουν ανάμεσα στα άλλα:

«Επαναλαμβάνοντας την άποψή μας για την εξόφθαλμη υποστελέχωση του υπουργείου Πολιτισμού και για την προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και του ΥΠΠΟΑ μπροστά στις μεγάλες και επιτακτικές ανάγκες του τομέα του Πολιτισμού, καταγγέλλουμε ως εμπαιγμό και κοροϊδία τη δρομολογημένη προκήρυξη για ...33 θέσεις αρχαιολόγων».

Οπως αναφέρουν, αφού δημιούργησαν πρώτα στρατιές ανέργων και γιγάντωσαν την εργασιακή ομηρία «πλήττοντας κατ' εξακολούθηση το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή εργασία, έρχονται τώρα, σχεδόν προσβλητικά, να μας προσφέρουν μια σταγόνα στον ωκεανό: 33 θέσεις εργασίας.

Η προκήρυξη αυτή θυμίζει κατά πολύ το κοινωνικό μέρισμα που ετοιμάζεται να χορηγήσει στο προσεχές διάστημα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Αφού πρώτα μας καταλήστεψαν, έρχονται τώρα να μας προσφέρουν ...φιλοδώρημα. Αφού πρώτα κατάργησαν για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ τη μόνιμη και σταθερή εργασία, έρχονται τώρα να ανοίξουν θέσεις εργασίας για ...0,64 αρχαιολόγους ανά νομό της χώρας!».

«Το αγόρι με τη βαλίτσα»

Οι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου πάνε θέατρο!

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική καλούν την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, στις 11.30, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Το αγόρι με τη βαλίτσα» που ανεβαίνει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Κάππα. Μια διαφορετική περιπέτεια, που θα συναρπάσει, αλλά και θα ευαισθητοποιήσει, θα προβληματίσει σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα.

Ενα νεαρό αγόρι, που ζει κάπου στη Μέση Ανατολή, φαντάζεται ταξίδια σαν του Σεβάχ του Θαλασσινού. Οταν ξεσπά πόλεμος, ο μικρός Ναζ ξεκινά το δικό του διαφορετικό ταξίδι. Διασχίζει ερήμους, βουνά και θάλασσες με μόνη συντροφιά την Κρίσια, ένα κορίτσι που έχει και αυτό τον ίδιο προορισμό, ώσπου να φτάσει στο Βερολίνο και να συναντήσει τον μεγαλύτερο αδελφό του, έχοντας στη βαλίτσα του μοναδικό όπλο τις ιστορίες του.

Το έργο του δημοφιλέστερου συγγραφέα για παιδιά και εφήβους στη Μεγάλη Βρετανία Μάικ Κένι επιλέγει να ανεβάσει την ερχόμενη σεζόν ο γνωστός σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς στην υπέροχη μετάφραση - διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του αγοριού θα ενσαρκώσει ο Δημήτρης Μακαλιάς, ενώ τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά στη σκηνή η Αρετή Κετιμέ.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 6973310913.

Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ.

Σήμερα το ρεσιτάλ κιθάρας από τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη

Ενα μοναδικό ρεσιτάλ κιθάρας από τον Ελληνα συνθέτη και κιθαριστή Μανόλη Ανδρουλιδάκη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 29 Νοέμβρη, στο «Θέατρο Ελπίδας» (Αριστοτέλους και Σμύρνης 5 - 7, Πλατεία Βικτωρίας), στις 20.30. Ο συνθέτης Μανόλης Ανδρουλιδάκης μας ταξιδεύει με την κιθάρα του στις πιο γνωστές και αγαπημένες ελληνικές μελωδίες, κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο!

Με αφετηρία το προσωπικό του άλμπουμ «Myrtia» (2016), την επίσημη διεθνή δισκογραφική κυκλοφορία του Μίκη Θεοδωράκη με έργα του διασκευασμένα για σόλο κιθάρα, παρουσιάζει γνωστά αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, διασκευασμένα για «6χορδη ορχήστρα»!

Ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης συγκαταλέγεται στους κορυφαίους Ελληνες μουσικούς, γνωστός για τη χρήση ιδιαίτερων κιθαριστικών τεχνικών και τη μεσογειακή του αύρα. Με εκλεπτυσμένο γούστο, γνωρίζει ως εκτελεστής να εισχωρεί στην ουσία των συνθέσεων, παρουσιάζοντας υποδειγματικά παιξίματα, με σπάνια συνοχή και άρτιο εκτελεστικό ύφος.

Για κρατήσεις θέσεων τηλεφωνικά στα 690.7390.954, 697.7198.088.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα για τη «Φουέντε Οβεχούνα»

Πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα της νέας μεγάλης παραγωγής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας «Φουέντε Οβεχούνα - Η Πηγή των Αμνών» του Λόπε Ντε Βέγκα, σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη.

Στην πρεμιέρα του βαθιά τρυφερού και συνάμα επαναστατικού έργου παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, εκπρόσωποι του δήμου και της Περιφέρειας, πολιτικοί και πολλοί άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών. Κυρίως όμως το Θέατρο «Απόλλων» κατακλύστηκε από φίλους του θεάτρου, οι οποίοι καταχειροκρότησαν όλους τους συντελεστές και κυρίως τους ηθοποιούς, που με την παρουσία τους επί σκηνής γοήτευσαν το κοινό της πόλης.

Τα έργο θα παίζεται καθημερινά, εκτός Δευτέρας και Τρίτης, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Πληροφορίες - κρατήσεις στο τηλέφωνο 2610273613.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Ο Χρήστος Κολοβός θα διευθύνει την Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας

Ο μαέστρος Χρήστος Κολοβός θα διευθύνει την Μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας (Παληά) την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής.

Θα ακουσθούν έργα για πνευστά και κρουστά των σύγχρονων Κερκυραίων συνθετών Κώστα Αγουρίδη, Παύλου Βεντούρα, Γιάννη Κούρκουλου, Σπύρου Μάζη, Χρύσανθου Μουζακίτη, Ρόμπιν Μουστοξύδη - Στόουν, Σπύρου Προσωπάρη και Σπύρου Τσιλιμπάρη, τα πιο πολλά εξ αυτών σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Η συναυλία συνδιοργανώνεται με την Εταιρεία Κερκυραίων Συνθετών.

Μεταξύ των νέων έργων που θα ακουσθούν, θα δοθεί και η παγκόσμια πρώτη της «Εαρινής Ιεροτελεστίας» του Σπύρου Προσωπάρη, μαέστρου της «Παληάς» Φιλαρμονικής, που βασίζεται στο βιβλίο του Κερκυραίου λογοτέχνη και χειρουργού Σπύρου Σίγμα «Ερωτες στα Χρόνια του Πολέμου».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ