ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάλεσμα μπροστά στις εκλογές στις 4 - 15 Δεκέμβρη

Από παλιότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου
Από παλιότερες εκδηλώσεις του Συλλόγου
«Με όπλο την οργάνωσή μας, στον αγώνα για τις σπουδές, τη δουλειά, τη ζωή που μας αξίζουν», είναι το κάλεσμα του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Θεσσαλονίκης, μπροστά στις εκλογές του το επόμενο διάστημα. Οι εκλογές του Συλλόγου, που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα ΙΕΚ της πόλης από τις 4 έως τις 15 Δεκέμβρη, προετοιμάζονται με έντονη αγωνιστική δραστηριότητα και πλούσια συζήτηση σε κάθε σχολή. Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου αναφέρονται τα εξής:

«Ο Σύλλογος είναι η οργάνωση των σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ!

Ενας χρόνος έχει περάσει από τις τελευταίες εκλογές του Συλλόγου μας, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες σπουδαστές των ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος αφορά όλους εμάς ανεξαρτήτως ειδικότητας - επαγγέλματος, που μας ενώνουν τα όνειρά μας για μια καλύτερη ζωή, για δουλειά με δικαιώματα. Να μάθουμε την ειδικότητά μας όπως πρέπει χωρίς να βάζουμε το χέρι βαθιά μέσα στην τσέπη, με βιβλία, δωρεάν αναλώσιμα, να παλέψουμε για το μεροκάματο, για να στηρίξουμε τις οικογένειές μας, ώστε να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή ζωή για εμάς και τους δικούς μας.

Ο Σύλλογος ανέπτυξε πλούσια δράση πέρυσι. Πήρε μέρος σε συλλαλητήρια, έστειλε το αντιπολεμικό μήνυμα "Δώστε λεφτά για την Παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία" με τη συμμετοχή στο Αντιμπεριαλιστικό Διήμερο του ΠΑΜΕ, πρωτοστάτησε για να δίνονται δωρεάν τα αναλώσιμα σε μια σειρά σχολές, έκανε παρεμβάσεις στις διοικήσεις για τα ζητήματα θέρμανσης και υποδομής των κτιρίων, για τα προβλήματα στις πρακτικές των συναδέλφων μας.

Μετράμε μεγάλα και μικρά βήματα, κάθε φορά γινόμαστε και καλύτεροι!

Η περσινή δραστηριότητα μας αφήνει εξοπλισμένους με πλούσια συμπεράσματα για το πώς θα γίνουμε ικανότεροι στην οργάνωση και διεκδίκηση των σπουδαστών, πώς θα δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας.

Την Παρασκευή 1 Δεκέμβρη, με απόφαση του ΔΣ, προετοιμάζουμε κινητοποίηση στα γραφεία του ΟΑΣΘ για την έλλειψη του πάσο για τις μεταφορές των σπουδαστών. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα που το βλέπουμε καθημερινά στη ζωή μας, πολλοί σπουδαστές που μένουν μακριά από τη σχολή τους αναγκάζονται να παίρνουν δύο και τρία λεωφορεία, ακόμα και ΚΤΕΛ, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να εξασφαλίσουν τη μεταφορά τους, ακόμα και να διακόπτουν τις σπουδές τους. Διεκδικούμε την άμεση απόκτηση του πάσο και προβάλλουμε το αίτημά μας να μην αναγκάζεται κανένας σπουδαστής να διακόπτει τις σπουδές του για οποιονδήποτε οικονομικό λόγο. Υπό αυτό το πρίσμα διεκδικούμε συνολικά σύγχρονες και δωρεάν σπουδές, πρακτική πάνω στην ειδικότητα με κανονικό μισθό.

Με δυνατό Σύλλογο μπορούμε να δυναμώσουμε τον αγώνα για ολοκληρωμένες σπουδές πάνω στην ειδικότητα, για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα.

Τα όνειρά μας και τη ζωή μας δεν θα μας τα χαρίσει κανείς! Η εμπειρία μας μέσα και έξω από τη σχολή το επιβεβαιώνει. Με οργάνωση, συλλογικό αγώνα, αλληλεγγύη, ο ένας για τον άλλο, μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί. Οπως παλεύουμε καθημερινά για να τα βγάλουμε πέρα στο μεροκάματο και τη ζωή, έτσι με την ίδια δύναμη πρέπει να παλεύει ο ένας πλάι στον άλλο για τα δικαιώματά μας και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δηλαδή τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπή αμοιβή, την ασφάλιση, τη φροντίδα της υγείας μας, να έχουμε ελεύθερο χρόνο για ψυχαγωγία, για αθλητισμό. Είναι ψέμα ότι "δεν αλλάζει τίποτα με τους αγώνες". Χωρίς τους αγώνες τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι μας προετοιμάζουν από τα θρανία κιόλας να χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις μας. Θέλουν να μην γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας, να μη μάθουμε ποτέ τις κατακτήσεις που πέτυχε ο οργανωμένος αγώνας των εργατών και του λαού τις προηγούμενες δεκαετίες. Θέλουν να συνηθίσουμε τη ζωή χωρίς δικαιώματα, ώστε αύριο στη δουλειά να θεωρούμε δεδομένο το μισό μεροκάματο που θα μας δίνουν, την μισή ζωή που θα ζούμε. Πάνω σε αυτή την πραγματικότητα θέλουν να χτιστεί η "ανάπτυξή" τους. Αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ακολουθεί και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι ο δρόμος της ΕΕ, που προστατεύει τα συμφέροντα των εργοστασιαρχών, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών και τσακίζει τις ζωές του λαού και της νεολαίας.

Δυναμώνουμε τον Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ με την ψήφο, τη σκέψη, τη γνώμη και πάνω από όλα με τη συμμετοχή του σπουδαστή στη δράση.

Η δράση του καθενός μετράει ξεχωριστά μέσα στο τμήμα και την πρακτική. Σκοπός τώρα είναι το ψηφοδέλτιο του Συλλόγου να γίνει ακόμα πιο μαζικό από άλλες χρονιές, να έρθουν και άλλοι συνάδελφοι στις διαδικασίες του, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε γνώμη, να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα. Να συγκροτήσουμε ξεχωριστά μέσα στα τμήματα και ΙΕΚ τις επιτροπές του Συλλόγου που θα μπορούν να ενημερώνουν και να ενημερώνονται από το ΔΣ, να είναι τα μάτια και η φωνή του Συλλόγου.

Να δυναμώσουμε τη συμμετοχή μας και τον κοινό αγώνα με τα σωματεία των κλάδων και των ειδικοτήτων μας, που μας ενημερώνουν σταθερά για τα δικαιώματά μας, για το τι θα συναντήσουμε στην πρακτική και αύριο στη δουλειά. Και αυτά είναι τα ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, που παλεύουν για το συμφέρον των εργατών κόντρα στους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες. Δρούμε για τη συμμετοχή των σπουδαστών των Δημοσίων ΙΕΚ στην πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη.

Οι εκλογές του Συλλόγου μας μπορούν και θα δώσουν το απαραίτητο έναυσμα για το δυνάμωμα των αγώνων για τις σύγχρονες ανάγκες των σπουδαστών, που έρχονται κόντρα στα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, για την Εκπαίδευση και ζωή που μας αξίζουν».

ΑΣΓΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών

«Ο ρόλος των οργανώσεων των γονέων δεν είναι η επιχειρηματική δράση αλλά η διεκδίκηση. Με την κατεύθυνση που δίνει η κυβέρνηση για αναγκαστική απόκτηση ΑΦΜ, ανοίγει ο δρόμος για να αλλάξει η φυσιογνωμία και ο ρόλος τους. Δεν θα το επιτρέψουμε». Τα παραπάνω σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, μετά τη νέα παρέμβαση που έκανε μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Αττικής και δεκάδες εκπροσώπους Συλλόγων και Ενώσεων Γονέων, για το ζήτημα απόκτησης ΑΦΜ από τις οργανώσεις γονέων.

Οπως σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας των γονιών με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας στις 24 Νοέμβρη, ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους Γονέων, να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για τη μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους Γονέων, την εξαίρεσή τους από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ και να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν - καταθέσουν το υπάρχον ΑΦΜ στις ΔΟΥ. Ομως, σύμφωνα με την ΑΣΓΜΕ, η στάση του εκπροσώπου του υπουργείου για τα παραπάνω ήταν αρνητική.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση μέσα από τη ζωή της νεολαίας» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Περιστερίου της ΚΝΕ, την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην «Ξυλοτεχνία» (Παρασκευοπούλου και Κ. Παλαμά, Περιστέρι). Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Με την Οκτωβριανή Επανάσταση και την κατάργηση της εκμετάλλευσης, οι νέες κομμουνιστικές σχέσεις παραγωγής έφεραν τις κατακτήσεις στην ΕΣΣΔ στις οποίες θα διαπιστώσει κανείς ότι η ανεργία εξαλείφθηκε από τα πρώτα κιόλας χρόνια, η ανάπτυξη της Παιδείας, της Υγείας, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού ήταν ποιοτικά ανώτερη και για όλο το λαό.

Καλούμε κάθε νέο που δεν θέλει να μείνει συμβιβασμένος και υποταγμένος να αναρωτηθεί, να ψάξει, να μάθει ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ανίκητος και αιώνιος, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια ανώτερη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΤΟ Περιστερίου στο κάλεσμά της για την εκδήλωση.

Κινητοποίηση σήμερα για τις εστίες

Με κινητοποίηση σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας και σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, οι εστιακοί φοιτητές διεκδικούν το δικαίωμα στη σίτιση και στέγαση, στη μόνιμη σταθερή δουλειά. Στην κινητοποίηση καλούν από κοινού το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Εστιών ΕΜΠ, ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Εστιών ΕΜΠ, η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΣΠΑΙΤΕ και ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ.

Σήμερα στο ΤΕΙ Χαλκίδας

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις σχετικά με το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Η θέση του ΚΚΕ για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση» διοργανώνουν, σήμερα Τετάρτη, η ΚΟΒ του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 3 μ.μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ, θα μιλήσει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ