ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Με απεργίες και στάσεις εργασίας απαντούν στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Αγωνίζονται ενάντια στα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων, απαιτούν μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων και ανάκληση απολύσεων

Από πρόσφατη στάση εργασίας στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου»
Από πρόσφατη στάση εργασίας στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου»
Με απεργίες και στάσεις εργασίας κλιμακώνουν την πάλη τους οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «Αφοι Βλάχου», οι οποίοι στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας, αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία να πραγματοποιήσουν δύο 24ωρες απεργίες στις 30/11 και στις 3/12 και 4ωρες στάσεις εργασίας στη λήξη κάθε βάρδιας, 1 και 2 Δεκέμβρη.

Οπως τονίζει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, τα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι: Κατάργηση των γραφείων ενοικίασης εργαζομένων και μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων. Ισοι μισθοί και δικαιώματα για όλο το προσωπικό με βάση την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ, ανεξάρτητα πότε προσελήφθησαν. Ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσοι εργάζονται στην παραγωγή. Ακύρωση όλων των απολύσεων και επιστροφή των συναδέλφων στη θέση που εργάζονταν, με τους ίδιους όρους κ.ά.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση, το «παρών» έδωσαν εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους εκπρόσωποι της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, των Ομοσπονδιών Φαρμάκου και Τύπου - Χάρτου, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, η Σωματειακή Επιτροπή της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων στην επιχείρηση «News Press Hold» και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Κορωπίου.

Ανακοινώσεις στήριξης έχουν εκδώσει επίσης το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Σωματείο Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους»

«Ο αγώνας από κοινού, παλιών και νέων εργατών, μόνιμων και ενοικιαζόμενων, που διεξάγετε, είναι παράδειγμα ήθους και αξιών της εργατικής τάξης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων.

Απαντώντας, μάλιστα, στην αυταπάτη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη ωφελεί τους εργάτες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Στην εταιρεία "Αφοί Βλάχου", μέσα στα χρόνια της κρίσης, από το 2009 μέχρι το 2016, υπήρξε η μεγαλύτερη ανάπτυξη από ποτέ. Παρόλα αυτά, δεν συνέβη το ίδιο και για τους εργαζόμενους.

-- Ο τζίρος της εταιρείας με βάση στοιχεία της ICAP από 11.480.000 ευρώ το 2009 εκτοξεύτηκε σε 17.700.000 ευρώ το 2015. Οι εργαζόμενοι έχουν να πάρουν αύξηση από το 2009, οπότε και υπογράφηκε η τελευταία ΣΣΕ.

-- Η κυβέρνηση το 2012 με νόμο κατάργησε τις Συλλογικές Συμβάσεις και επέβαλε ως κατώτατο μισθό τα 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Στους "Αφοί Βλάχου" προσλήφθηκαν πάνω από 10 εργαζόμενοι μέσω γραφείου ενοικίασης εργαζομένων, με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χρήματα κάτω από τη ΣΣΕ των λιθογράφων.

-- Στην εταιρεία δόθηκαν απλόχερα δάνεια και επιδοτήσεις για ανακαίνιση κτιρίου, αγορά νέων μηχανών, εκπαίδευση του προσωπικού κ.λπ. Στους εργαζόμενους δεν εγκρίνεται δάνειο, ούτε για κάλυψη βασικών αναγκών.

-- Οι επιχειρήσεις βιομηχανίας απολαμβάνουν εκπτώσεις στο ρεύμα που φτάνουν μέχρι και 30%. Οι αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος φτάνουν το 70%.

-- Σε μία σειρά στελέχη της εταιρείας δόθηκαν αυξήσεις, εταιρικά αυτοκίνητα και επιδοτούμενα ταξίδια για διακοπές. Στους εργαζόμενους κόπηκαν οδοιπορικά που δίνονταν σε βενζίνες και e-pass.

-- Η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να μη μειώσει το προσωπικό της. Οι νέοι εργαζόμενοι που αντικατέστησαν τους συνταξιούχους, προσλήφθηκαν με πολύ χειρότερους όρους από τη ΣΣΕ των λιθογράφων.

Είναι καθαρό για όλους τους συναδέλφους ότι τίποτα θετικό δεν μπορούμε να περιμένουμε από την ανάπτυξή τους. Το δίκιο μας θα το βρούμε με το δικό μας αγώνα, όπως γινόταν πάντα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης κόντρα στους σχεδιασμούς εργοδοσίας - κυβέρνησης

Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην «Αρβανιτίδης») συνεχίζουν πιο αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στο βρώμικο παιχνίδι που παίζει στις πλάτες τους η εργοδοσία με τη στήριξη της κυβέρνησης. Το παιχνίδι στοχεύει στη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του λιανικού εμπορίου (σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων «Καρυπίδης» και «Market In») με το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με σχέδια για απολύσεις, μειώσεις μισθών και ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Τα εν λόγω σχέδια κατήγγειλαν χτες σε συνέντευξη Τύπου το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι παλεύουν εδώ και μήνες διεκδικώντας πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που τους οφείλονται (8 - 9 μήνες, συν επιδόματα αδείας) και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Από τον περασμένο Απρίλη και πιο μαζικά από τον περασμένο Μάη, στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, η πλειοψηφία των εργαζομένων (περίπου 800) προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Και ενώ αρχικά η εργοδοσία προσπαθούσε να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων, ισχυριζόμενη ότι θα πληρώσει δεδουλευμένα σε όσους δεν έχουν μπει σε επίσχεση, από την περασμένη βδομάδα άλλαξε στάση: Διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης απειλούν και τρομοκρατούν τους εναπομείναντες εργαζόμενους στα καταστήματα, πιέζοντάς τους να προχωρήσουν και αυτοί σε επίσχεση εργασίας για «τεχνικούς λόγους» και για «το καλό της εταιρείας». Στην ίδια κατεύθυνση πιέζει και το υπουργείο Εργασίας, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας στους 1.400 εργαζόμενους της επιχείρησης, με το επίδομα φτώχειας (επίσχεσης) και μια υπόσχεση για ένα βοήθημα 1.000 ευρώ που θα δοθεί, αν δοθεί, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Μάλιστα, την Παρασκευή 25/11, εν κρυπτώ, στήθηκε μια συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του υπουργείου, της επιχείρησης «Market In» και δικηγόροι μερίδας εργαζομένων. Στη συζήτηση έγινε γνωστό ότι η «Market In» θέλει να διατηρήσει 110 από τα περίπου 130 καταστήματα της «Καρυπίδης» και να κρατήσει 1.100 από τους 1.400 εργαζόμενους της επιχείρησης, με μειώσεις μισθών 20% και υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Επίσης, ζητά το βοήθημα των 1.000 ευρώ που θα πάρουν οι εργαζόμενοι από το υπουργείο, να «αφαιρεθεί» από τα οφειλόμενα ποσά που θα πρέπει να καταβάλει στους εργαζομένους...

Το Σωματείο διαμηνύει στην εταιρεία «Market In» αλλά και στο υπουργείο Εργασίας ότι θα κλιμακώσει τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε και πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων:

Σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ., θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, στη Δ' Εφορία, ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Αύριο, Τετάρτη, στις 10 π.μ., προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν κινητοποιήσεις έξω από τα καταστήματα της επιχείρησης.

Επίσης, προγραμματίζουν μαζική κινητοποίηση στην Επιθεώρηση Εργασίας τη μέρα πραγματοποίησης της τριμερούς συνάντησης που είναι προγραμματισμένη για τις 7/12.

Κορυφαίο σταθμό του αγώνα τους θα αποτελέσει η πανεργατική απεργία στις 8/12 και η συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Εργατικό ατύχημα στο ορυχείο της Μαυροπηγής

Εργατικό ατύχημα με τραυματία 60χρονο εργαζόμενο (σημειωτή σε χωματουργική εργολαβία) συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης, στο ορυχείο της ΔΕΗ ΑΕ στη Μαυροπηγή Κοζάνης. Ο 60χρονος τραυματίστηκε όταν παρασύρθηκε από φορτηγό αυτοκίνητο.

Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει ότι το ατύχημα έγινε στις εργολαβίες μεταφοράς υλικών, όπου υπάρχει μεγάλη εντατικοποίηση για να βγουν τα δρομολόγια, ενώ έχουν εντοπισθεί πολλά προβλήματα, όπως ότι δεν υπάρχει κατευθυντής στα πρανή, δεν υπάρχει σήμανση (κόρνα) στην όπισθεν των φορτηγών, είναι ελλιπής η συντήρηση των οχημάτων κ.ά.

Το Σωματείο θυμίζει ότι περίπου ένα μήνα πριν το ατύχημα, το Ορυχείο Μαυροπηγής είχε πάρει πιστοποίηση ELOT 1801/OHSAS από το φορέα πιστοποίησης ΕΒΒΕΤΑΜ ΑΕ και τη διεθνή ένωση ΙQΝΕΤ. Και τονίζει: «Καμία πιστοποίηση δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της εργοδοσίας για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ. Δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας και την έλλειψη προσωπικού, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ελλιπή συντήρηση του εξοπλισμού, την απουσία ατομικών μέσων προστασίας στους εργαζόμενους στις εργολαβίες, παράγοντες που μαζί με άλλους ευθύνονται για την αύξηση των ατυχημάτων (13 θανατηφόρα στον όμιλο ΔΕΗ ΑΕ τα τελευταία 2 χρόνια)».

Το ΣΕΕΕΝ προειδοποιεί ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας και την όξυνση του μονοπωλιακού ανταγωνισμού στον κλάδο, ενώ καλεί τους εργαζόμενους με επόμενο σταθμό την πανεργατική απεργία στις 8/12 να διεκδικήσουν: Πλήρη επάνδρωση της Επιθεώρησης Εργασίας στη Δυτική Μακεδονία και εντατικοποίηση των ελέγχων. Να επαναλειτουργήσει το ΣΕΠΕ στην Πτολεμαΐδα. Αμεσα προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά με κατάργηση των εργολαβιών. Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Διεύρυνση των ελέγχων για τα αποτελέσματα στην υγεία των εργαζομένων από την εργασία τους στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ.

Ο

ΕΑΣ: Νέα κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στον Υμηττό, στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης, απαιτώντας τα δεδουλευμένα τους και ενώ μπαίνουν στον τρίτο μήνα απληρωσιάς. Η τριμερής συνάντηση που είχε οριστεί για χτες αναβλήθηκε, μετά από αίτημα του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου - όπως έκανε γνωστό - να επεξεργαστεί νέα δεδομένα που έχουν προκύψει σε σχέση με το πρόβλημα στα ΕΑΣ.

«CYTA»: Τετράωρη στάση εργασίας αύριο (12.00 - 16.00), αποφάσισε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Cyta», απαιτώντας μεταξύ άλλων την ανάκληση απολύσεων, αλλά και την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους.

ΗΣΑΠ: Συνεχίζει τις στάσεις εργασίας το Σωματείο Ηλεκτροδηγών στον ηλεκτρικό, αύριο Τετάρτη (12.00 - 16.00) και την Παρασκευή (21.00 έως τη λήξη της βάρδιας).

ΝΑΞΟΣ: Θανατηφόρο «δυστύχημα» συνέβη το περασμένο Σάββατο με θύμα τον 34χρονο Πολυχρόνη Κ. Κορρέ, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών. Ο 34χρονος πήγε να μετακινήσει μηχάνημα φόρτωσης από ένα σημείο σε άλλο στην περιοχή των σμυριδορυχείων του Λυώνα Κορώνου, όμως αυτό ανετράπη με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να τον τραυματίσει θανάσιμα.

ΙΓΜΕ: Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ πραγματοποιούν αύριο, Τετάρτη, στις 13.00, 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του και διεκδικώντας λύση στα ζητήματα της χρηματοδότησης του ΙΓΜΕ, για προσλήψεις προσωπικού και αποφυγή κατασχέσεων από εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org