ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Μπαράζ διευκολύνσεων στο κεφάλαιο για κερδοφόρες επενδύσεις

Με συνοπτικές διαδικασίες προωθούνται στη Βουλή ως προαπαιτούμενα της δεύτερης «αξιολόγησης»

Σειρά προνομίων για την «προσέλκυση επενδύσεων» και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης προβλέπουν τα δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, που από χτες συζητούνται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Τα νομοσχέδια περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» και για το λόγο αυτό τα προωθεί με τις απαράδεκτες διαδικασίες του «επείγοντος» και του «κατεπείγοντος».

Καταργούνται στοιχειώδεις έλεγχοι και προϋποθέσεις

Πρώτο στην Επιτροπή συζητήθηκε το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», το οποίο προωθείται με τη διαδικασία του επείγοντος. Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, με το νομοσχέδιο εισάγεται «νέο θεσμικό πλαίσιο» με στόχο «την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας».

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στοχεύουν «προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής απλοποίησης των διαδικασιών που απαιτούνται για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος ικανού να προσελκύσει επενδύσεις εξωτερικού».

Συνοπτικά, καταργεί σειρά προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων (π.χ. πυρασφάλεια, περιβαλλοντικές μελέτες κ.λπ.), αλλά και ελέγχων που σχετίζονται ακόμα και με την ασφάλεια των τροφίμων σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς θεωρούνται «εμπόδια» στην προσέλκυση επενδύσεων. Ακόμα, προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης σε όποιους ελέγχους απομένουν ακόμα και σε «ιδιωτικούς φορείς».

Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αυτό εντάσσεται «σε ένα συνολικό μπαράζ νέων μέτρων της συγκυβέρνησης, με μεγάλες προσφορές προς το κεφάλαιο, στη βάση των αναδιαρθρώσεων που κρίνουν απαραίτητες οι διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, για να ανοίξει η προοπτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης στη χώρα μας». Πιο ειδικά, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «κινείται στη γραμμή που έχει υποδείξει η πλευρά του ΣΕΒ».

«Στην ουσία, το κράτος απεμπολεί την ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αφήνει στα χέρια των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος», είπε, και ανέφερε ενδεικτικά το άρθρο 3, όπου η μέχρι τώρα «υποχρέωση» των κρατικών μηχανισμών να προβαίνουν «σε αυτοψίες» στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στις υγειονομικού ενδιαφέροντος, μετατρέπεται πλέον σε «δικαίωμα».

Επίσης, στο άρθρο 13 αναφέρεται: «Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διεξαγωγή των ελέγχων και την συνεργασία ιδιωτικών φορέων. Οι ιδιωτικοί φορείς μπορεί να είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα».

Πεδίο κερδοφορίας και οι αρχαιολογικοί χώροι

Ειδική αναφορά έκανε ο Σ. Βαρδαλής στο άρθρο 33, του οποίου οι ρυθμίσεις προβλέπουν ότι με κανονιστικές αποφάσεις από τους αρμόδιους υπουργούς και χωρίς «την χορήγηση - όπως αναφέρεται στο άρθρο - έγκρισης αρχαιολογίας που ισχύει σήμερα (...) θα προσδιοριστούν οι περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, στις οποίες θα λειτουργήσουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι αυτό το απαράδεκτο μέτρο έχει στόχο «την επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων», την εκμετάλλευση δηλαδή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιταχύνει η σημερινή. «Αν δεν εξαιρεθούν, τόνισε, οι αρχαιολογικοί χώροι από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, τινάζετε στον αέρα όλο το σύστημα προστασίας των αρχαιοτήτων».

Αξιοσημείωτο είναι ότι με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής, κατά την έγκριση της διαδικασίας του επείγοντος, απουσίαζαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, το προεδρείο αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση για περίπου 45 λεπτά.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκαν, αν και βρήκαν διατάξεις του νομοσχεδίου πολύ θετικές. Από το Ποτάμι ο ειδικός αγορητής, Γ. Αμυράς, εκτίμησε ότι με τις διατάξεις που περιέχει, το νομοσχέδιο «μάλλον εμποδίζει αυτό που τελικά επιδιώκει, ήτοι τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», χωρίς να εκφράσει πρόθεση ψήφου. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε θεωρώντας ότι «είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα συμβάλει στην διευκόλυνση των επιχειρήσεων».

Αρση της «γραφειοκρατίας» με όφελος για τους «μεγάλους»

Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει τίτλο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων, άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό και λοιπές διατάξεις», το οποίο προωθείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σήμερα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Με τα άρθρα 1 έως 12, η κυβέρνηση προχωρά σε απλοποίηση διαδικασιών στη σύσταση των εμπορικών επιχειρήσεων. Με την υπηρεσία «Μίας Στάσης» προβλέπεται ότι σύσταση επιχείρησης μπορεί να γίνει με τη συμπλήρωση μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και μάλιστα εξ αποστάσεως από οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο ενισχύει παραπέρα τη θέση των εμπόρων και μεταποιητών αγροτικών προϊόντων, απλοποιώντας και καταργώντας σειρά προβλέψεων για την προστασία των παραγωγών (π.χ. πρόστιμα, καταγγελίες παραγωγών, εγγυητικές επιστολές κ.λπ.).

Αίρονται επίσης γραφειοκρατικά εμπόδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στο χονδρεμπόριο, στους κλάδους των εμπορικών αντιπροσώπων, της αγοράς πετρελαιοειδών, στην εμπορία προϊόντων και παροχή υπηρεσιών, στα αρτοποιεία που σημειωτέον έχουν πλέον και οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κ.ά.

Τροποποιούνται, τέλος, διατάξεις που αφορούν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων στη βάση του θεσμικού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από ΕΕ και ΟΟΣΑ για τη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ αίρονται γραφειοκρατικές και διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να εξασφαλίζεται η πρόσβαση επιχειρηματικών ομίλων από όποιο κράτος - μέλος της ΕΕ στη διαδικασία ανάθεσης δημόσιων συμβάσεων κ.ά.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «είναι στη ρότα που έχουν υποδείξει οι εταίροι, ο ΟΟΣΑ και τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου. Ερχεται δηλαδή να ικανοποιήσει γενικές και ειδικές αξιώσεις τους, εξασφαλίζοντας χρόνο, χρήμα και επιλογές για τους επενδυτικούς καρχαρίες εντός και εκτός Ελλάδας». Τόνισε ότι το έδαφος έχει στρωθεί με τον «αναπτυξιακό νόμο», τα πακέτα Γιούνκερ κ.λπ., ενώ το χτύπημα που θα δεχτούν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα είναι ισχυρό.

ΝΔ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ, το ΠΑΣΟΚ δήλωσε επιφύλαξη και η ναζιστική ΧΑ καταψήφισε.

«BUSINESS EUROPE»
Προβληματισμοί και αβεβαιότητες στη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων

«Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση κορυφής των Προέδρων της Business Europe», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΕΒ, σχετικά με τη συνάντηση των Ευρωπαίων βιομηχάνων και εργοδοτών στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, την περασμένη Παρασκευή 25/11. Τα παραπάνω αντανακλούν τους ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα σε τμήματα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με φόντο τους ισχνούς ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης και τις αβεβαιότητες σε επίπεδο πολιτικής διαχείρισης.

Αποδίδοντας το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση των Προέδρων της «Business Europe», ο ΣΕΒ χαρακτηριστικά τονίζει ότι οι «πολιτικές εξελίξεις σε Αγγλία και ΗΠΑ και τα αβέβαια εκλογικά αποτελέσματα του 2017 σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, καθώς και το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου στην Ιταλία, προβληματίζουν σοβαρά την επιχειρηματική ηγεσία της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΒ, οι επικεφαλής των βιομηχανικών συνδέσμων, U. Grillo (BDI, Γερμανία), V. Boccia (Confindustria, Ιταλία), L. Armand (MEDEF, Γαλλία), C. Oudshoorn (VNO, Ολλανδία), ενημέρωσαν σχετικά με «τη δυναμική που αναπτύσσεται στα πολιτικά δρώμενα των χωρών τους, καθώς και τις πιθανές συνέπειες για την ευρωπαϊκή οικονομία από την άνοδο του λαϊκισμού και των κλειστών συνόρων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, στην παρέμβασή του τόνισε ότι οι «επιχειρήσεις επιβάλλεται να συνεργαστούν με τις κυβερνήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση "ανοικτών" φιλο-επενδυτικών πολιτικών, που θα προσφέρουν οφέλη, με ασφάλεια δικαίου στους επενδυτές».

Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι και η τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», τονίζει πως «οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο να διαδραματίσουν εάν οι εξελίξεις δεν είναι τόσο ευνοϊκές στην πολιτική σφαίρα». Ουσιαστικά, προαναγγέλλεται νέος κύκλος παρεμβάσεων από την πλευρά του ευρωσυστήματος των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν υπάρχει περισσότερη μεταβλητότητα, περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερος προστατευτισμός, θέλουμε να είμαστε ένας ακόμα ισχυρότερος πυλώνας σταθερότητας».

Την ίδια ώρα, ενισχύονται οι αβεβαιότητες και οι «κίνδυνοι» γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ιταλίας, ενόψει ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας «Monte dei Paschi di Siena», που ξεκίνησε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της βδομάδας. Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, με φόντο το αποτέλεσμα του προσεχούς δημοψηφίσματος, το σχέδιο αυτό ενδέχεται να οδηγηθεί σε αποτυχία, σε μια εξέλιξη που θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και σε άλλες ιταλικές τράπεζες, που θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους.

Εκθεση ΟΟΣΑ

«Ο προστατευτισμός και τα αναπόφευκτα εμπορικά αντίποινα, θα αντιστάθμιζαν μεγάλο μέρος των αποτελεσμάτων που θα είχαν οι δημοσιονομικές πρωτοβουλίες στην εγχώρια και την παγκόσμια ανάπτυξη, θα αύξαιναν τις τιμές, θα έπλητταν τα βιοτικά επίπεδα και θα άφηναν τις χώρες σε χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση». Στο ζήτημα αυτό εστιάζει από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ, μέσω της εξαμηνιαίας έκθεσης σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

Αν και σε γενικές γραμμές, οι εκτιμήσεις ως προς τους ρυθμούς ανάκαμψης παραμένουν αμετάβλητες, σε σχέση με αυτές του Σεπτέμβρη, ο ΟΟΣΑ ουσιαστικά διαβλέπει πρόσθετους κινδύνους, από πρακτικές «εμπορικού προστατευτισμού» που εμφανίζονται στο φόντο των οξυμένων ανταγωνισμών ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα και αγορές.

Σύμφωνα με την έκθεση, «η αναζωογόνηση του διεθνούς εμπορίου με καλύτερες πολιτικές θα συμβάλει στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και θα στηρίξει μία υψηλότερη αύξηση της παραγωγικότητας», ενώ, όπως τονίζεται, «σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, περισσότερες από το 25% των θέσεων εργασίας εξαρτώνται από την εξωτερική ζήτηση», δηλαδή από τον όγκο του παγκόσμιου εμπορίου.

Για την Ευρωζώνη, η ανάκαμψη για το 2017 αναμένεται σε 1,6% και το 2018 σε 1,7%, στις ΗΠΑ σε 2,3% και 3%, αντίστοιχα, ενώ στην παγκόσμια οικονομία σε 3,3% και 3,6%, αντίστοιχα.

Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Συνεδρίασε χτες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η Ενέργεια και η ανάπτυξη, η χάραξη μιας «ανανεωμένης ευρωπαϊκής ενεργειακής διπλωματίας» υπό το πρίσμα της ευρωενωσιακής πολιτικής για τον τομέα της Ενέργειας. Το Συμβούλιο αποφάσισε την παράταση της εντολής της επέμβασης στη Σομαλία έως τις 31 Δεκέμβρη του 2018, επέμβαση που θυμίζουμε εξελίσσεται, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της πειρατείας. Ακόμα, συζητήθηκε το θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Εγκρίθηκαν, τέλος, συμπεράσματα για την ενσωμάτωση των ψηφιακών λύσεων και τεχνολογιών στην αναπτυξιακή πολιτική της ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ