ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενας νεκρός από την κακοκαιρία

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και χωριά στη Ζάκυνθο

Eurokinissi

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και χωριά στη Ζάκυνθο
Εναν νεκρό και πολλά προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε, από αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και την Κυριακή, περιοχές της χώρας.

Νεκρός είναι ένας 33χρονος οδηγός στη Ζάκυνθο. Οι πλημμύρες και οι καταστροφές που έγιναν στο νησί, για τρίτη φορά το τελευταίο τρίμηνο, δείχνουν με τραγικό τρόπο την παντελή έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και οδικού δικτύου, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ζακύνθου του ΚΚΕ. Επίσης, να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες ζητά με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ζακύνθου. Παράλληλα, σε σχετική σύσκεψη στην ΠΕ Ζακύνθου, αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα στη ΓΓΠΠ να κηρυχτεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το πρόβλημα με τα αμάζευτα σκουπίδια σε πολλές περιπτώσεις όξυνε περισσότερο την κατάσταση, αφού έφραξαν φρεάτια, δρόμοι και χαντάκια. Ποσότητες σκουπιδιών και λύματα μεταφέρθηκαν στην πόλη. Τις πρώτες πρωινές ώρες, χτες, δυνατή μπόρα ξέσπασε στη Ζάκυνθο, προκαλώντας πάλι προβλήματα κυρίως στο οδικό δίκτυο.

Ο 33χρονος άνδρας ανασύρθηκε νεκρός στην περιοχή Βανάτου από τις δυνάμεις της ΕΜΑΚ. Βρέθηκε περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του το πρωί της Κυριακής.

Η δυνατή νεροποντή, που ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεχίστηκε την Κυριακή, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε περιοχές της πόλης της Ζακύνθου (Αγ. Τριάδα), αλλά και στα χωριά Πηγαδάκια, Σκουλικάδο, Αμπελόκηποι, Μαχαιράδο, Γερακαρία, Αλικανά, Αγ. Λέοντα, Βανάτο, Σαρακινάδο, Πλάνο, Καλαμάκι, Καλιπάδο, Τσιλιβί.

Στο χωριό των Αμπελοκήπων χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί μια οικογένεια. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 16 απεγκλωβισμοί. Εγιναν 80 κλήσεις για παροχή βοήθειας. Δύο οχήματα της Πυροσβεστικής αναποδογύρισαν στην περιοχή των Αμπελοκήπων και στα Πηγαδάκια. Κλειστή ήταν, έπειτα από απόφαση της Τροχαίας Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας, η Εθνική οδός Ζακύνθου - Κερίου στο ύψος των Αμπελοκήπων, ενώ «φούσκωσε» και πάλι χείμαρρος και διεκόπη η κυκλοφορία στη γέφυρα «Ξιφίτα» στο δρόμο των Αμπελοκήπων. Στην περιοχή του Κρυονερίου, υπήρξε κατολίσθηση και πτώση βράχων που έκλεισαν το δρόμο, ενώ ακόμα κατολίσθηση υπήρξε και στην περιοχή του Δημοτικού Σταδίου Ζακύνθου, όπου πέτρες και χώματα έφυγαν από λόφο της περιοχής και κατέληξαν στο δρόμο.

Με ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ ζητά την καταγραφή των ζημιών, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκομιδή των σκουπιδιών, όπως και απολύμανση του κέντρου της πόλης. Επισημαίνει, ανάμεσα στα άλλα, ότι «σοβαρές είναι οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας, τόσο για την κατάσταση με τα αμάζευτα απορρίμματα, όσο και για την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και μέτρων προστασίας. Κοροϊδεύουν όταν δεν παίρνουν θέση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον, ενώ όλοι ξέρουν για τα πολιτικά αλισβερίσια που έγιναν αναμεταξύ τους, δήμαρχος ΝΔ με αντιπεριφερειάρχη ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές».

Στην Αττική

Προβλήματα προκάλεσε, επίσης, στην Αττική η έντονη βροχόπτωση και η καταιγίδα που ξεκίνησε από το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίστηκε, με διακοπές, έως και το μεσημέρι της Κυριακής. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, οχήματα ακινητοποιήθηκαν, περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.

Λόγω βλαβών σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, χωρίς ρεύμα έμειναν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην πλατεία Βικτωρίας, στην 3η Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Αττικής και στους Αμπελόκηπους. Η οδός Πειραιώς έκλεισε για ώρα, λόγω συσσώρευσης υδάτων από τη Χαμοστέρνας μέχρι την Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Χρειάστηκε να διακοπεί η κυκλοφορία στη λεωφόρο Δημοκρατίας, από τις Τρεις Γέφυρες στο ρεύμα προς Αγίους Αναργύρους, στη λεωφόρο Λιοσίων, στο ύψος της συμβολής με την οδό Γούσιου στο ρεύμα προς Πατήσια, καθώς και στην Αγίου Πολυκάρπου στο Βοτανικό, από το ύψος της οδού Χαρτεργατών. Κλειστός ήταν ο σταθμός του Μετρό στο Μέγαρο Μουσικής, που πλημμύρισε από τη βραδινή καταιγίδα, ενώ έκλεισαν για λίγο οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Πανόρμου».

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 430 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από οικίες και οκτώ για απεγκλωβισμούς ατόμων. Το πρωί της Κυριακής επιχειρούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Κυψέλη, Πατήσια, Ψυχικό, Παιανία, δυτικά προάστια) 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα.

«Παρά τα μεγάλα λόγια και τις κατά καιρούς υποσχέσεις, οι γειτονιές της Δυτικής Αθήνας παραμένουν αθωράκιστες σε μια δυνατή νεροποντή», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Ξεχωρίζουμε το πολύ σοβαρό πρόβλημα στην παρακηφίσια περιοχή, κατά μήκος της οδού Λάμπρου Κατσώνη, όπου υπάρχει ο ορατός κίνδυνος υποχώρησης του οδοστρώματος και των παρακείμενων κατοικιών. Επίσης, την ανυπαρξία υποδομών ανάσχεσης των υδάτων στο Ποικίλο Ορος, που έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Για τις πλημμύρες δε φταίει η κακή μας η μοίρα. (...) Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στις κυβερνήσεις διαχρονικά, που δε χρηματοδοτούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας. Συνυπεύθυνες είναι οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές που στηρίζουν την πολιτική αυτή.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Αττικής να πάρουν όλα εκείνα τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των οικιών τους. Να εξεταστεί η ανάγκη διακοπής της κυκλοφορίας οχημάτων σε όλο το κομμάτι της Λάμπρου Κατσώνη που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την περσινή πλημμύρα.

Καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και αγώνα, για να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα θωράκισης της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου συνολικά».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασισμένη για κέντρα κράτησης

Αποφασισμένη να συγκροτήσει και να λειτουργήσει κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι η κυβέρνηση. Σε συνέντευξή του στο «Κυριακάτικο Βήμα», ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, δήλωσε πως θα προχωρήσει στην ίδρυση κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, όπως και σε επέκταση των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι τα κέντρα κράτησης θα γίνουν σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο για λόγους περιορισμού των μεταναστών. Σε άλλη του συνέντευξη στο ΑΠΕ τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε κλίμα συναίνεσης, αλλά από ένα σημείο και μετά θα επιβάλουμε τις λύσεις», σχολιάζοντας τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων σε αυτά.

Οι «λύσεις» που αναφέρονται όμως δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων απελπισμένων στη χώρα μας. Μιας πολιτικής που εξωραΐζει την πολιτική της ΕΕ και τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Ο Γ. Μουζάλας έχει ξεκαθαρίσει πως όσοι βρίσκονται στα νησιά δεν θα απεγκλωβιστούν, τουλάχιστον άμεσα, γιατί αυτό θα βάλει σε κίνδυνο τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Εχει ισχυριστεί ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να πάρει η κυβέρνηση, κινούμενος στη λογική του μικρότερου κακού. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αυτή η συμφωνία, που κρατά εγκλωβισμένους χιλιάδες ανθρώπους, που δίνει τροφή στα σχέδια των φασιστοειδών, που καταδικάζει γυναίκες και παιδιά σε «δυστυχήματα» όπως φάνηκε με τους νεκρούς και τραυματίες στη Μόρια, πρέπει να τηρείται.

Αναστάτωση προκλήθηκε χτες το πρωί στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς, όταν ξέσπασε φωτιά σε χώρο που χρησιμοποιείται ως σχολείο για τα προσφυγόπουλα. Η φωτιά που έκαψε δύο ξύλινες κατασκευές, καθώς και τρεις σκηνές και μονωτικά υλικά, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 το πρωί και έσβησε με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής μιάμιση ώρα αργότερα, ενώ δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν οφείλεται σε εμπρησμό και εξετάζεται το ενδεχόμενο να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.

Με μια κοινή τους δήλωση, 23 οργανώσεις και φορείς επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση και στους διοικητές των καταυλισμών μετά την πρόσφατη τραγωδία με δύο νεκρούς στη Μόρια της Λέσβου.

Εξάλλου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO), τονίστηκε ότι οι αριθμοί μετεγκατάστασης έχουν αρχίσει να αυξάνονται, όταν μόλις 8.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί από τις 160.000 που προβλέπονταν πριν από δύο χρόνια. Επίσης, ότι η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας λειτουργεί, αλλά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές αν υπάρξει πρόβλημα με αυτήν, ότι η προσφυγική κρίση θα παραμείνει για αρκετό χρόνο, ότι θα συγκροτηθεί στην ΕΕ μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης και ότι η EASO θα αυξήσει το προσωπικό της σε 500 άτομα.

Κλασική «Τραβιάτα»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Την «Τραβιάτα» του Βέρντι, που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή, στην Αίθουσα «Α. Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, στην ιστορική πλέον παραγωγή, στην κλασική σκηνοθεσία και τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια του Νίκου Σ. Πετρόπουλου, παρακολούθησε το βράδυ της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θυμίζουμε ότι η παράσταση θα παίζεται μέχρι τις 30 Νοέμβρη. Στην πρώτη διανομή η διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνίδα σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου και στη δεύτερη η Ελενα Μόζουκ. Στην τρίτη διανομή και την τέταρτη διανομή, αντίστοιχα, οι διακεκριμένες υψίφωνοι της ΕΛΣ Μαρία Μητσοπούλου και Βασιλική Καραγιάννη. Σπουδαίοι Ελληνες μονωδοί όπως οι Γιάννης Χριστόπουλος, Αντώνης Κορωναίος, Δημήτρης Τηλιακός, Δημήτρης Πλατανιάς, Διονύσης Σούρμπης κ.ά. συμπληρώνουν τη διανομή. Αναβίωση σκηνοθεσίας: Ιων Κεσούλης. Χορογραφία - κινησιολογία: Φώτης Διαμαντόπουλος. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης μόνο μέσω συνταγματικής αναθεώρησης

Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών και εισαγγελέων μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ψήφισμα της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) που εκδόθηκε προχτές, μετά την ολοκλήρωση της 32η τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της. Στο ψήφισμα προτείνουν επίσης ίδρυση ομοσπονδίας δικαστικών ενώσεων «προς αποτελεσματικότερη υποστήριξη και προβολή των κοινών θέσεων και αιτημάτων του δικαστικού κλάδου», όπως λένε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ