ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υπερασπίζονται προκλητικά το «τσεκούρι» στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα διεμήνυσαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, που πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και στη Βουλή

Από την πορεία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό προς τη Βουλή
Από την πορεία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό προς τη Βουλή
Στο υπουργείο Εργασίας αρχικά και στη συνέχεια στη Βουλή διαδήλωσαν χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην Αττική, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που είχε προκηρύξει το κλαδικό Συνδικάτο.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε ενάντια στις περικοπές στο εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, περικοπές που αποτελούν έκφραση της αντεργατικής πολιτικής στον κλάδο. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα πως δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια μπροστά στο επόμενο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αλλά προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 8/12.

Παρά το γεγονός ότι το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής είχε ζητήσει συνάντηση με την υπουργό Εργασίας, οι εργαζόμενοι βρήκαν την πόρτα κλειστή.

«Είναι η πέμπτη φορά που ερχόμαστε στο υπουργείο για το εφάπαξ», υπενθύμισε ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Νίκος Παπαγεωργίου, και κατήγγειλε πως το μόνο που εισπράττουν οι εργαζόμενοι είναι δούλεμα και κοροϊδία. Οσο για τη νέα υπουργό, σημείωσε πως όσο κι αν ορισμένοι φρόντισαν να «διαφημίσουν» τη μικρή ηλικία της, η πραγματικότητα είναι πως μέχρι σήμερα δεν έχει διαθέσει ούτε πέντε λεπτά για να ακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων ενός κλάδου στον οποίο συγκεντρώνονται κατά πλειοψηφία νέοι εργαζόμενοι, με ελαστικές σχέσεις, μισθούς - ψίχουλα, ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι έφτασαν με πορεία μέχρι τη Βουλή, όπου αντιπροσωπεία τους παρακολούθησε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Προκαλώντας τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε έναν κλάδο όπου ο τζίρος και τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων αυξάνονται, ο υφυπουργός, Τ. Πετρόπουλος, απαντώντας στην Ερώτηση, κάλεσε τους εργαζόμενους να είναι ευχαριστημένοι που έχουν ακόμα εφάπαξ. Μάλιστα, απέδωσε το... ευχάριστο αυτό γεγονός στα μέτρα της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, δηλαδή στην ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου για την Κοινωνική Ασφάλιση (βλ. αναλυτικότερα παρακάτω).

Η πρόκληση, ωστόσο, δεν έμεινε χωρίς απάντηση: «Οχι απλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αλλά θέλουμε πίσω ό,τι μας έχουν κλέψει», τόνισαν οι εργαζόμενοι και διαμήνυσαν πως οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και τα Χριστούγεννα θα τους βρουν σε αγώνες, όχι μόνο έξω από το υπουργείο και τη Βουλή, αλλά και μέσα στα ξενοδοχεία.

Αποκαλυπτική η συζήτηση για την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το δικαίωμα που είχαν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ και ταυτόχρονα να επιβάλει επιπλέον μειώσεις, προς το παρόν της τάξης του 20%, σε όσους χορηγηθεί κατά τη συνταξιοδότηση στα 67 χρόνια, υπερασπίστηκε προκλητικά ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, απαντώντας στη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει πολύμορφα τους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό.

Οπως ανέφερε ο υφυπουργός, «παρατήρησα ότι πάνω από 50% των εργαζομένων παίρνει το εφάπαξ στα 47 έτη ηλικίας» και πως «με μία εκτίμηση έχουμε μία λήψη του εφάπαξ σε χρόνους τέτοιους που πραγματικά δεν υπάρχουν πουθενά αλλού», προσθέτοντας πως «έχει μία σημασία να δημιουργούμε υγιή βάση στα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε προς τον υπουργό να κάνει μία αντίστοιχη... «μελέτη», για να παρατηρήσει πόσοι από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους δουλεύουν μετά τα 40, καθώς απολύονται από την εργοδοσία ως «μη τουριστικοί».

Τον κάλεσε, ακόμα, να εξηγήσει γιατί η κυβέρνηση έβαλε χέρι σε ένα δικαίωμα, το οποίο πέρα από το ότι το έχει κατακτήσει ο κλάδος από το 1950, είναι στην πραγματικότητα ένα απόθεμα από την «αποταμίευσή» τους, δηλαδή από τις ασφαλιστικές κρατήσεις τους, όλα αυτά τα χρόνια δουλειάς. Απαίτησε από τον υπουργό να δώσει σαφείς εξηγήσεις γιατί καταδικάζει με αυτή την περικοπή τους ξενοδοχοϋπαλλήλους στην εξαθλίωση, όταν η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων στον τουρισμό έχει «χτυπήσει κόκκινο» και κάθε χρόνο πανηγυρίζουν τα «ρεκόρ» αφίξεων. Απαίτησε τη διατήρηση αυτού του δικαιώματος, την επαναφορά του τρόπου υπολογισμού του όπως ήταν πριν το 2012 και να επεκταθεί σε όλο τον κλάδο, όπως και να σταματήσει η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των εφάπαξ.

Ο υφυπουργός, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, ισχυρίστηκε ότι αν δεν εξέδιδε την εγκύκλιο για την περικοπή του εφάπαξ, η «εθνική αναγνωριστική αρχή, η κυβερνητική επίτροπος (...) δεν θα προχωρούσε σε καμία πράξη έκδοσης εφάπαξ»!

Ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τον υφυπουργό να αφήσει κατά μέρος αυτού του τύπου τις δικαιολογίες, τονίζοντας ότι η περικοπή στο εφάπαξ είναι μία ακόμα απόδειξη για το πόσο βαθιά ταξική και αντιλαϊκή είναι η πολιτική και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι πραγματοποιούσαν κινητοποίηση έξω από τη Βουλή και αντιπροσωπεία τους παρακολουθούσε τη συζήτηση από τα θεωρεία, «να συνεχίσουν και να δυναμώσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που υπονομεύει τη ζωή τους».

Γιορτή αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους στο «Athens Ledra»

Από την όμορφη γιορτή που οργανώθηκε συλλογικά
Από την όμορφη γιορτή που οργανώθηκε συλλογικά
Εκδήλωση αλληλεγγύης για τον πολύμηνο αγώνα τους οργάνωσαν το Σάββατο οι εργαζόμενοι στο «Athens Ledra». Η εκδήλωση έγινε στο χώρο του ξενοδοχείου, όπου εδώ και έξι μήνες παλεύουν για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους. Η οργάνωσή της ήταν απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσης, η οποία αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους στο ξενοδοχείο, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Η επιτυχία της ήταν υπόθεση συλλογική: Το φαγητό ετοιμάστηκε με την προσφορά όλων, ο χώρος διαμορφώθηκε για να φιλοξενήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, ενώ την τιμητική τους είχαν τα μικρά παιδιά, για τα οποία η βραδιά περιλάμβανε παιδική θεατρική παράσταση, κλόουν και παιχνίδι μέχρι αργά το βράδυ.

Τη μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση και τη συλλογική οργάνωσή της χαιρέτισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Προέτρεψε τους εργαζόμενους να διαφυλάξουν την ενότητα που έχουν σφυρηλατήσει μέσα από τον σκληρό πολύμηνο αγώνα τους. Τους κάλεσε ακόμα να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή ώστε να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους, ενώ υπενθύμισε ότι σταθμός σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να γίνει και η απεργία στις 8/12.

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν πως δεν διαθέτουν μόνο μαχητικότητα και αντοχή, αλλά και χιούμορ. Ετσι, στη γιορτή τους φρόντισαν να στρώσουν ένα τραπέζι και για τους... «υψηλούς προσκεκλημένους»: Το υπουργείο Εργασίας, τον ΣΕΤΕ, την παλιά και νέα εργοδοσία, αλλά και την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους. Οι παραπάνω μπορεί να απουσίαζαν από την εκδήλωση, βρίσκονται όμως συνεχώς «παρόντες» απέναντι από κάθε διεκδίκηση και δικαίωμα των εργαζομένων.

Ξεχωριστό στιγμιότυπο ήταν και η συμβολική «βράβευση» εργαζομένων για τη συμβολή τους στον αγώνα. Ανάμεσα σε αστεία και πειράγματα, οι εργαζόμενοι απένειμαν «βραβεία» στους συναδέλφους τους, ενώ η ομάδα της νυχτερινής βάρδιας της Δευτέρας επικράτησε της αντίστοιχης ομάδας της Κυριακής.

Απεργία στα ΜΜΕ στις 7 Δεκέμβρη

Την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας που πραγματοποιείται την επόμενη μέρα. Τη σχετική απόφαση έλαβαν οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ενισχυμένη και ξανά με απόλυτη πλειοψηφία η «Ενωση Οικοδόμων»

Ανοδο σε ψήφους, ποσοστά και έδρες σημείωσε το ψηφοδέλτιο «Ενωση Οικοδόμων» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), κατακτώντας ξανά την πρώτη θέση και την απόλυτη πλειοψηφία στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων.

Στις αρχαιρεσίες για το ΔΣ ψήφισαν 999 (από 979 το 2013). Η «Ενωση Οικοδόμων» πήρε 951 ψήφους (από 888) και 11 έδρες στο ΔΣ (από 10), ενώ ανέδειξε 20 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (από 19) και 10 για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (από 9).

Η «Ταξική Πορεία» πήρε 44 ψήφους και καμία έδρα (από 44 ψήφους και 1 έδρα), κανέναν αντιπρόσωπο για το Εργατικό Κέντρο και για την Ομοσπονδία (είχε από 1 αντιπρόσωπο). Δεν κατέβασαν ψηφοδέλτιο η ΠΑΣΚΕ και η «Ταξική Ενότητα» (είχαν 25 και 18 ψήφους, αντίστοιχα, το 2013).

Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο σημειώνει: «Η μαζική συμμετοχή των οικοδόμων στις αρχαιρεσίες, επιβεβαιώνουν και αναγνωρίζουν την παρέμβαση του Συνδικάτου για τα οξυμένα προβλήματα του κλάδου. Οι συνάδελφοι οικοδόμοι δείχνουν εμπιστοσύνη στο ταξικό Συνδικάτο τους που όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα πρωτοστάτησε στην οργάνωση του αγώνα, στην πάλη για μέτρα στήριξης, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, όπως τα λαϊκά μαθήματα».

Να σημειωθεί ότι μέσα στα χρόνια της κρίσης, η δύναμη του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο έχει αυξηθεί κατά 145% (από 388 ψήφους το 2010, σε 951 ψήφους το 2016).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ