ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Στέλιο Μπεβεράτο

Μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ στην τιμητική φρουρά γύρω από τον Στ. Μπεβεράτο
Μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ στην τιμητική φρουρά γύρω από τον Στ. Μπεβεράτο
Σύντροφοι, συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν το πρωί του Σαββάτου 26/11 στο Νεκροταφείο του Ζωγράφου τον σύντροφο Στέλιο Μπεβεράτο, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών, αφήνοντας πίσω του πλούσια παρακαταθήκη για τους νεότερους με το παράδειγμά του. Τιμητική φρουρά γύρω του, μέλη του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Αυτή τη δύσκολη στιγμή, σύντροφοι και φίλοι σου βρισκόμαστε εδώ έχοντας συναίσθηση του κενού που αφήνει στο Κόμμα και στο λαϊκό κίνημα ο χαμός σου, αλλά και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό το κενό θα το καλύψουν νέοι κομμουνιστές που διαπαιδαγωγούνται από το παράδειγμά σου, από το παράδειγμα τόσων και τόσων αποφασισμένων και αλύγιστων της γενιάς σου», ανέφερε ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνοντας εκ μέρους της ΚΕ το τελευταίο «αντίο» στον σύντροφο Στέλιο. «Για τη μακρόχρονη επαναστατική προσφορά σου», πρόσθεσε, «η ΚΕ του ΚΚΕ σε αποχαιρετά με την οφειλόμενη τιμή, αν και γνωρίζουμε ότι πάντα είχες γνώμονα και σταθερό καθήκον στη ζωή σου μόνο να προσφέρεις στο Κόμμα σου και να μη θεωρείς ότι αυτό κάτι σου χρωστάει». Ο Μ. Μαΐλης, που αναφέρθηκε στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Στ. Μπεβεράτου, κατέληξε λέγοντας: «Ναι, διάβηκες τη ζωή όπως της αξίζει, όπως θα έπρεπε να τη διαβαίνουν όλοι οι παραγωγοί του πλούτου. Με το κεφάλι ψηλά και έχοντας κάνει το χρέος σου προς την εργατική τάξη και πρωταρχικά προς το Κόμμα της που σε αποχαιρετά για πάντα».

Τον Στέλιο Μπεβεράτο αποχαιρέτησε από την ΚΟ Καρύστου ο Γραμματέας της, Δ. Παρασκευάς, που ανέφερε ότι ο σύντροφος Στέλιος απέκτησε τα χαρακτηριστικά του κομμουνιστή μέσα από την 70χρονη πορεία του «κάτω από όλες τις συνθήκες, ως μέλος του ΚΚΕ, αφιερώνοντας τη ζωή του στους μεγάλους σκοπούς του Κόμματος και με αυτόν τον τρόπο εμπνέει και εμάς τους νεότερους».

Τον σ. Στέλιο αποχαιρέτησε εκ μέρους της διοίκησης του Συλλόγου Φαρακλάδων Κεφαλονιάς ο Παναγιώτης Λυκούδης. Από την πλευρά της οικογένειάς του το τελευταίο «αντίο» απηύθυνε ο γιος του εκλιπόντος, Κώστας Μπεβεράτος.

ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μπόλικη η κοροϊδία του πρωθυπουργού στο λαό της Θράκης

«Η περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θράκη τα είχε όλα: Μπόλικη κοροϊδία για το λαό, καλλιέργεια αυταπατών για τη "δίκαιη" ανάπτυξη, ύμνους για την καπιταλιστική ανάπτυξη, νέα "δωράκια" για την πλουτοκρατία». Τα παραπάνω σημειώνει η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων και των χωριών της Θράκης να οργανώσουν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους μπροστά και στην απεργία στις 8 Δεκέμβρη, να δώσουν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Να συμπορευθούν στο δρόμο του αγώνα με το ΚΚΕ για την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία.

Για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο εργοτάξιο του TAP σημειώνει ότι «αυτά που "ξέχασε" να πει ο πρωθυπουργός είναι ότι (...) οι λίγες θέσεις εργασίας (1.500 για το σύνολο του έργου) στον TAP είναι με πετσοκομμένα δικαιώματα, εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες. Ο πρωθυπουργός "δεν είδε και δεν άκουσε" για τα οκτάωρα που γίνονται με διάφορους τρόπους εντεκάωρα, τη μη προσμέτρηση των τριετιών, τη μη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, τη μη χορήγηση βαρέων ενσήμων στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Παράλληλα, για όλους τους εργαζόμενους, άνεργους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που, για μια ακόμα χρονιά, με κουτσουρεμένο το επίδομα θέρμανσης, δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν το χειμώνα, είναι προκλητικό το γεγονός ότι σε λίγο καιρό θα περνούν δύο αγωγοί με φυσικό αέριο από την περιοχή μας αλλά κανένας μας δεν έχει πρόσβαση σε αυτήν την Ενέργεια».

Για την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα σε μειονοτικά σχολεία σχολιάζει: «Τι βρήκε να "τάξει" στη μειονότητα ο κ. Τσίπρας; Δορυφορικά πιάτα! Για τους χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές που οι μεγαλέμποροι τους ξεζουμίζουν, παίρνοντας τα καπνά σε εξευτελιστικές τιμές, για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις κατασκευές που η αναδουλειά τούς έχει οδηγήσει στην απόγνωση, για τις χιλιάδες μειονοτικές οικογένειες που μετρούν κάθε χρόνο και περισσότερα μέλη των οικογενειών τους που αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, αυτό που βρήκε να τους πει ο πρωθυπουργός είναι ότι θα τους δώσει... δορυφορικά πιάτα!!! Ακόμα και η υπόσχεση ότι θα λυθεί ...του χρόνου, το πρόβλημα του μειονοτικού σχολείου που επισκέφτηκε και που σήμερα στοιβάζονται σε μια αίθουσα 40 μαθητές, αποτελεί πρόκληση όταν από την αρχή της σχολικής χρονιάς το υπουργείο και η κυβέρνησή του επιδίδονται σε ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο».

Ο Ν. Σοφιανός στην Κω

Στην Κω θα περιοδεύσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το Σάββατο 3 Δεκέμβρη.

Το μέλος του ΠΓ, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων (hot spot) στο Πυλί.

Την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει στην ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Κω του ΚΚΕ, με θέμα «Ελλάδα - Αιγαίο - απειλές - πόλεμος - Προσφυγικό», στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου.

Εκδήλωση για τη γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 4/12, στις 11 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του ΚΚΕ και των 70 χρόνων του ΔΣΕ, με θέμα «Η γυναίκα της Ρούμελης στον ΔΣΕ».

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων από το διήγημα «Η Μυρτιά του βουνού» από την Ελένη Γερασιμίδου και ζωντανή μαρτυρία από τη μαχήτρια της ΙΙ Μεραρχίας του ΔΣΕ Ελένη Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη. Στο χώρο θα λειτουργούν βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» και έκθεση φωτογραφίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 7.30 μ.μ. οι ΚΟ Γρεβενών διοργανώνουν εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών. Θα προβληθεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7.45 π.μ. περιοδεία στο Νομισματοκοπείο με επικεφαλής τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Κορυδαλλού (αίθουσα «Πλειάδες») θα παρουσιαστεί η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 1/12

-- Στις 12 μ., στο Αμφιθέατρο 2 του Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης της ειδικής έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ «23+ Παθιασμένα ψέματα για τον ένοπλο λαϊκό αγώνα 1941 - 1949». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής

Εκδηλώσεις, με θέμα «Με το ΚΚΕ μπροστά βγαίνουμε στην αντεπίθεση για τις σύγχρονες ανάγκες μας», πραγματοποιούνται από την ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και τις ΠΟ ΑΕΙ και ΤΕΙ Αττικής της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στη 1 μ.μ., στην ΑΣΟΕΕ, με ομιλητή τον Νίκο Σταματόπουλο, Γραμματέα της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στη 1 μ.μ., στο ΤΕΙ Αθήνας (Αμφ. ΣΑΕΤ), με ομιλήτρια την Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 12.30 μ.μ., στο ΕΜΠ (αμφ. 3 ΣΕΜΦΕ), με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 12 μ., στη Γεωπονική (Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, κεντρικό κτίριο), με ομιλητή τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στις 2 μ.μ., στη Νοσηλευτική (αίθουσα Β' ορόφου), με ομιλήτρια την Ιουλία Χρονοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Στις 3 μ.μ., στο Πάντειο (αίθουσα Γ3), με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στις 3 Δεκέμβρη η εκδήλωση στο Γοργοπόταμο

Το Σάββατο 3 Δεκέμβρη, στις 11.30 π.μ., στο Γοργοπόταμο, θα τιμήσουν τη φετινή επέτειο η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων, θα συμμετάσχει το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η αναχώρηση από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων στις 7.30 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2410.252.611 (8.30 π.μ. έως 12.30 μ.μ.).

Το Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί λεωφορεία για τη συμμετοχή στην εκδήλωση στο Γοργοπόταμο, που θα αναχωρήσουν το Σάββατο 3/12, στις 6.30 π.μ., από την πλατεία Γεωργίου. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2610.223373, 693.665.0326 και 699.677.3132.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ