ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση «εντός» και «εκτός» μνημονίων

Ο Π. Μοσκοβισί από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι «προαπαιτούμενο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Eurokinissi

Ο Π. Μοσκοβισί από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι «προαπαιτούμενο» της καπιταλιστικής ανάκαμψης
Μόνιμα και «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκά μέτρα ύψους πάνω από 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από το 2018 και για την επόμενη περίοδο «κλειδώνουν» τις μέρες αυτές, στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου. Την ίδια ώρα, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φέρνει στο αντιλαϊκό τραπέζι «νέα» πρόταση σχετικά με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, ομολογώντας ουσιαστικά ότι η όποια μείωση θα αποδοθεί στη συνέχεια για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων ομίλων, μέσω παρεμβάσεων που θα αφορούν τη μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών.

Χαρακτηριστική είναι χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ο οποίος από το βήμα του συνεδρίου που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, εστίασε στα παρακάτω ζητήματα:

-- Προέταξε τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 στο 2,5% του ΑΕΠ (από 3,5% σήμερα), ομολογώντας ανοιχτά ότι τα παζάρια με το κουαρτέτο περιστρέφονται και για την περίοδο μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου, το έτος 2018.

Η μείωση του στόχου κατά μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ διαμορφώνεται σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό το οποίο σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, θα δαπανηθεί αποκλειστικά και μόνο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της ελάφρυνσης της φορολογίας και των εισφορών των επιχειρήσεων. Μάλιστα, όπως είπε, «μπορεί μετά από συζήτηση με τους θεσμούς να το εξειδικεύσουμε και περισσότερο να είναι σε συγκεκριμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανά κλάδο, π.χ. σε αυτές που έχουν νέες τεχνολογίες».

Να σημειωθεί ότι με βάση τους επίσημους ορισμούς, ως «μικρομεσαίες» ορίζονται οι επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζόμενους.

-- Επιπλέον, τόνισε ότι κάνει τη συγκεκριμένη πρόταση απευθυνόμενος σε κυβερνήσεις που ισχυρίζονται ότι «πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος», ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «εάν δεν μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων θα είναι στην πλάτη μας και θα πει το Γιούρογκρουπ νομοθετείστε τώρα περισσότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι ούτε τίμιο, ούτε έχει οικονομική λογική. Εχουμε εφαρμόσει κατά γράμμα το πρόγραμμα»...

-- Αποδίδοντας στην «αξιολόγηση» το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, υποστήριξε πως «ο επόμενος μήνας είναι ο πιο κρίσιμος μετά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015». Αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο «αστοχιών» σε ό,τι αφορά την πορεία του 3ου μνημονίου, τόνισε ότι χωρίς να κλείσει η δεύτερη «αξιολόγηση» δεν θα υπάρξει λύση για το χρέος «και χωρίς λύση για το χρέος δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει η ποσοτική χαλάρωση και η χώρα να βγει στις αγορές στα τέλη του 2017 ή το πολύ στις αρχές του 2018».

-- Σχετικά με τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από το 2018, υπογράμμισε πως «η απόσταση καλύφθηκε διαδοχικά και πλέον δεν είναι πάνω από το 0,1% του ΑΕΠ», ομολογώντας, ουσιαστικά, ότι τα μέτρα αυτά θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Σχετικά με τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, ο Ευ. Τσακαλώτος σημείωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακριβώς εντός του μνημονίου που υπογράψαμε το 2015» και ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση «θα νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ».

Π. Μοσκοβισί: «Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ» με συνολική συμφωνία

«Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Παράλληλα χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους έως το τέλος του έτους», τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Μοσκοβισί σημείωσε πως οι «θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και αυτό το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόστηκαν προ κρίσης», «δείχνοντας» την αντιλαϊκή επέλαση ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη.

Αναφερόμενος στους άξονες πολιτικής, που στοχεύουν στην επίτευξη ρυθμών ανάκαμψης, τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι εργασιακοί νόμοι πρέπει να διευκολύνουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ολοι πρέπει να συνεισφέρουν στο να βρεθεί συμφωνία». Οπως είπε, χρειάζεται μια αναπτυξιακή ατζέντα με προοπτική πέρα από τη ζωή του προγράμματος. Αυτό, με τη σειρά του, «προϋποθέτει σταθερότητα», λέγοντας ότι «δεν ψηφίζω τη μια ή την άλλη κυβέρνηση, έχω δουλέψει με αρκετές (...), αλλά η σταθερότητα είναι άλλο θέμα».

ΣΕΒ: «Τα χρειαζόμαστε όλα»

«Στην κατάσταση που είμαστε σήμερα τα χρειαζόμαστε όλα: και ελάφρυνση του χρέους και το QE (σ.σ. νομισματική χαλάρωση) και τα αυξημένα κρατικά έσοδα και τη μείωση δαπανών του κράτους και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ενόψει της ομοβροντίας με τα αντιλαϊκά μέτρα, που έρχονται προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα του εγχώριου κεφαλαίου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, και επιχειρώντας να τσουβαλιάσει τους θύτες και τα θύματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ισχυρίστηκε ότι «χρειάζεται νέα κοινωνική συμφωνία, που δεν θα αναφέρεται καθόλου στο παρελθόν αλλά στο μέλλον». Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του εγχώριου βιομηχανικού συνδέσμου σημείωσε πως «δεν χρειαζόμαστε άλλες αναφορές στον εμφύλιο, στα λάθη και τις παραλείψεις της μιας ή της άλλης πλευράς». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, «το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η δημιουργία πλούτου και όχι η διανομή του, το ζητούμενο της δίκαιης ανάπτυξης έπεται»...

Αντιλαϊκά μέτρα χωρίς τέλος

«Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου τα ελληνικά ομόλογα να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε από την πλευρά του το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι «οι σημαντικές προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη σταθερή εφαρμογή των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί και με ισχυρή πολιτική βούληση απ' όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της διαχείρισης και απομείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, επισήμανε πως ο υπό διαμόρφωση «εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών» θα πρέπει να συνδυάζεται με τη σύντμηση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση πτωχεύσεων.

ΕΚΘΕΣΗ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ισχνή ανάκαμψη στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΟΟΣΑ, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, βλέπει ρυθμούς απόλυτης στασιμότητας για το 2016 και ανάκαμψη μόλις 1,3% για το 2017, πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψη 2,7% της Κομισιόν, που έχει ενσωματωθεί και στο σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, ενώ για το 2018 η πρόβλεψη για ανάκαμψη περιορίζεται σε 1,9%.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια μεγέθυνση του παραγόμενου ΑΕΠ έχει ως όρο και προϋπόθεση την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση, και σε ανάλογη ρότα με την πλευρά του ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ προτείνει και πάλι την περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, τονίζοντας: «Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η διασφάλιση ότι η νέα ανεξάρτητη Αρχή δημόσιων εσόδων θα βελτιώσει τη φορολογική συμμόρφωση και την είσπραξη, θα ενισχύσουν τα έσοδα».

Επιπλέον, στην έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής:

  • «Το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και ανάπτυξη στην ΕΕ και την Κίνα θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξαγωγές. Γεωπολιτικές εντάσεις στις γειτονικές χώρες της Ελλάδας και η σχετική προσφυγική κρίση θα αποτελέσουν σημαντικές πρόσθετες προκλήσεις».
  • «Η εφαρμογή βασικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του ρυθμιστικού βάρους και τη χαλάρωση των ρυθμίσεων στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη».
  • «Η πλήρης και γρήγορη εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ταχύτερη βελτίωση της ρευστότητας και των συνθηκών χρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος και κάποια μορφή περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους θα δώσουν ώθηση στην εμπιστοσύνη και την ανάκαμψη».
  • «Το τεράστιο δημόσιο χρέος μειώνει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, μία κατάσταση που απαιτεί πρόσθετη ελάφρυνσή του. Ακόμη και αν επιτευχθούν οι φιλόδοξοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι της συμφωνίας του 2015 με τους πιστωτές, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταστεί το δημόσιο χρέος ξεκάθαρα βιώσιμο»...
Η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ

Σε εξέλιξη βρισκόταν το βράδυ χτες η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκέμβρη.

«Μπορούμε να αναμένουμε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο ορατό μέλλον», δήλωσε νωρίτερα χτες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, λέγοντας ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πότε ακριβώς μπορεί αυτό να συμβεί, ωστόσο τόνισε ότι η δουλειά μεταξύ των «θεσμών» και των ελληνικών αρχών προχωράει και τα πράγματα είναι στη «σωστή τροχιά».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2017 και το 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά το σκέλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ