ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Νοέμβρη 2015
Σελ. /40
Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

«Ηδη έγινε η πρώτη πανελλαδική 24ωρη απεργία στην Ελλάδα, με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που στο εξωτερικό, μάλιστα, από κάποιους εκλαμβάνεται ως αντίφαση (...) Θεωρούμε έμπρακτα την υγιή αντίδραση του κόσμου απέναντι σε κάποια μέτρα λιτότητας, με την λογική των οποίων ούτε εμείς συμφωνούμε, ισχυρό διαπραγματευτικό μας όπλο. Οχι μόνο, λοιπόν, δεν υπάρχει αντίφαση, αλλά οι Ελληνες πολίτες γίνονται συμμέτοχοι σε μία συνεχή διαπραγματευτική πορεία προς το καλύτερο και δικαιότερο δυνατό αποτέλεσμα (...) Κατά συνέπεια, η διαμαρτυρία όχι μόνο δεν προκαλεί αναγκαστικά αδιέξοδα, αλλά είναι δυνατό να οδηγήσει σε διεξόδους απέναντι σε κάποιες άκαμπτες και κυρίως άδικες θέσεις των θεσμών».

Παραθέσαμε το παραπάνω απόσπασμα από συνέντευξη της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολγας Γεροβασίλη, την περασμένη Παρασκευή, γιατί το να παρακολουθείς τον τρόπο που ξεδιπλώνεται η προπαγάνδα της κυβέρνησης είναι χρήσιμο. Χρήσιμο για να δει ο λαός το πώς επιχειρούν οι κυβερνώντες να ενσωματώσουν και να ακυρώσουν τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις. Και το κάνουν αυτό εκείνοι που χαρακτηρίζονται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα «οι πλέον κατάλληλοι να κυβερνήσουν» και να περάσουν τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα «χωρίς να ανοίξει μύτη». Ομως, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.

Κρέας για τα κανόνια!

«Χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν για να γραφτούν στο στρατό. Εκείνοι που περιμένουν να μπουν στις λίστες του γαλλικού στρατού πενταπλασιάστηκαν, φτάνοντας τους 1.500 τη μέρα. Τα γραφεία των τοπικών και εθνικών αστυνομικών τμημάτων πλημμυρίζουν με αιτήσεις. Ακόμη και οι πωλήσεις των γαλλικών σημαιών, που οι Γάλλοι σπάνια επιδείκνυαν, εκτινάχτηκαν από τις επιθέσεις που άφησαν 130 νεκρούς. "Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο", μας λέει ο στρατηγός Eric de Lapresle, εκπρόσωπος της στρατολογικής υπηρεσίας του γαλλικού στρατού. "Οι άνθρωποι έρχονται και επικοινωνούν μαζί μας μέσω των social media, χρησιμοποιώντας τις λέξεις ελευθερία, άμυνα και μάχη κατά του τρόμου"».

Με αυτά τα λόγια περιγράφουν και ταυτόχρονα διαμορφώνουν κλίμα οι «Νew Υork Times» της περασμένης Πέμπτης, σε ρεπορτάζ με το χαρακτηριστικό τίτλο «Οι επιθέσεις στο Παρίσι έκαναν πολλούς πρόθυμους να συμμετάσχουν στη μάχη». Αποκαλύπτοντας το πώς οι δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτές στο Παρίσι αξιοποιούνται από τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους, για να διαμορφώνεται κλίμα «εθνικής στράτευσης» (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στα εγκληματικά σχέδια των ιμπεριαλιστών. Εκεί, βέβαια, που το «αδελφό» του ΣΥΡΙΖΑ Γαλλικό ΚΚ αλαλάζει μαζί με τις υπόλοιπες αστικές δυνάμεις «βουρ για τις νέες εισβολές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις»...

Οι «αξίες» τους

Την «καραμέλα» της «διαφύλαξης των ευρωπαϊκών αξιών» πιπιλίζει η κυβέρνηση με αφορμή το Προσφυγικό, πότε δια στόματος πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, πότε με δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης. Προχτές, για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μάχη τόσο για τις θέσεις της χώρας μας, όσο και για τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες». Η πραγματικότητα είναι ότι ακριβώς αυτές οι αξίες, οι αξίες της καπιταλιστικής Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις οποίες ο κ. Τσίπρας θα δώσει μάχη, σκορπούν το θάνατο στους λαούς με βομβαρδισμούς, ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους, καταργούν δικαιώματα. Οι «αξίες» που πρεσβεύει ο πρωθυπουργός, είναι ίδιες με αυτές που πρεσβεύουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι καπιταλιστικές ενώσεις. Και απέναντι σε αυτές τις «αξίες» πρέπει ο λαός να ορθώσει τείχος αντίστασης και να παλέψει για τις δικές του αξίες. Το να μπορεί να ζει σε μια κοινωνία που θα απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει και δε θα εξαρτάται η ζωή του από τις ορέξεις μιας χούφτας καπιταλιστών...

Πλήρης υποταγή στην εργασιακή ζούγκλα

Την Παρασκευή στη Βουλή συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ, με την οποία το Κόμμα απαιτεί την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την πρακτική άσκηση των σπουδαστών ΙΕΚ, που καθιερώνει την εργασιακή ζούγκλα και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες ακόμα και να μην πληρώνουν καθόλου τους σπουδαστές! Η απάντηση της υφυπουργού Παιδείας, Σ. Αναγνωστοπούλου, για το θέμα ήταν λίγο - πολύ πως ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση, ακόμα και να καταργήσει την ΚΥΑ, οι εργοδότες και πάλι θα κάνουν ό,τι θέλουν και δε θα πληρώνουν! «Οσες Αποφάσεις και να βγουν Υπουργικές, αν σε αυτό δεν συναινεί ο εργοδότης...» είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε προκλητικά ότι «στις περισσότερες επιχειρήσεις και ειδικά στα τουριστικά επαγγέλματα, ανεξαρτήτως της πρακτικής άσκησης, δεν πληρώνεται κανένας άνθρωπος κανονικά...»! Με άλλα λόγια: Πλήρης υποταγή στην εργασιακή ζούγκλα και... «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη» για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Να γιατί χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο ο λαός δεν πρόκειται να δει άσπρη μέρα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1803 Η γαλλική αποικία της Αϊτής ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1847 Συνέρχεται στο Λονδίνο το Δεύτερο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα.

1918 Ανακηρύσσεται στη Νάρβα η Εσθλανδική Κομμούνα Εργασίας, δηλαδή η Εσθονική Σοβιετική Δημοκρατία.

1920 Η Αρμενία ανακηρύσσεται Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

1924 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1933 Πρωτοφανής σε αγριότητα επιδρομή της Ασφάλειας πραγματοποιείται κατά του ταξικού Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με επικεφαλής τον ίδιο το διοικητή της Ασφάλειας, Αγγελο Εβερτ. Τα αστυνομικά όργανα προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, ενώ προσπαθούν να απομονώσουν τους περίπου 200 εργάτες και φοιτητές που βρίσκονταν σε αυτό. Ακολουθούν συγκρούσεις, με τους εργάτες και τους φοιτητές να αμύνονται με κάθε τρόπο και την αστυνομία να κάνει χρήση ακόμα και όπλων. Δεκάδες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη με βάση το «Ιδιώνυμο» και για «αντίσταση κατά της αρχής»!

1944 Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός της Αλβανίας ολοκληρώνει την απελευθέρωση της χώρας.

1964 Ισχυρότατη έκρηξη νάρκης - προϊόν προβοκάτσιας - σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου εορτασμού της επετείου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.

1967 Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

2001 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζορτζ Χάρισον, ένας από τους 4 του μουσικού συγκροτήματος «Beatles».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ