ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
Εξετάσεις στους αστούς...

Ούτε θέλει να κρυφτεί... ούτε θέλει να κρύψει τη χαρά της η υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, που αρθρογραφεί χτες στο «Εθνος» σχετικά με το Ιράν και τη Συρία και τον πρόσφατο συμβιβασμό. Ετσι μιλάει για «επιστροφή της διπλωματίας» και εξαίρει το ρόλο της Ρωσίας, ενώ καταλήγει με το ρητορικό ερώτημα «Και η Ελλάδα κύριε;», που προέρχεται από το προεκλογικό σποτάκι της ΝΔ, για να απαιτήσει ουσιαστικά πιο ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή διπλωματία. Δηλαδή για να το κάνουμε λιανά, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και η εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς υπέρ του ενός ή του άλλου ισχυρού κράτους μπορεί να είναι υπέρ των λαών, δίνει τις εξετάσεις της σε αυτόν ακριβώς που κάνει τα παζάρια για το συμφέρον του, την αστική τάξη.

... καλώντας το λαό υπό «ξένη σημαία»

Επειδή ακριβώς οι «αριστεροί» επίδοξοι διαχειριστές του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση στα βασικά στρατηγικά ζητήματα, αφού σε αυτά συμφωνούν, προσπαθούν να πουλήσουν καλύτερο... παζάρι. Και καλούν το λαό κάτω από «ξένη σημαία» ως προς τα συμφέροντά του. Να συνταχτεί δηλαδή με τους αστούς που προσβλέπουν σε οφέλη από την επιλογή του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή συμμάχου. Ο λαός μας και οι άλλοι λαοί καλά θα κάνουν να φυλάγονται από τέτοιους νέους σωτήρες και να παλέψουν για τη μόνη προοπτική που μπορεί να φέρει ειρήνη και πρόοδο, αυτήν της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων που στο ιμπεριαλιστικό σύστημα παζαρεύουν με το αίμα και την εκμετάλλευση των εργατών.

Υποκρισία με τους φόρους...

Στα κεραμίδια έχουν βγει οι αστοί με την υπερφορολόγηση και ιδιαίτερα με το φόρο ακινήτων. Ετσι, εμφανίζονται βουλευτές και στελέχη των αστικών κομμάτων, και ιδιαίτερα τα αστικά ΜΜΕ, να βάλλουν κατά του υπουργού Οικονομικών, ή και κατά της κυβέρνησης που προωθεί αυτόν το φόρο, ενώ είναι ήδη δυσβάστακτη η φορολόγηση στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων και μέσω των έμμεσων φόρων, όπως αυτός του πετρελαίου θέρμανσης, ο ΦΠΑ, που τσακίζουν τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα. Λένε, λοιπόν, ότι «οι Ελληνες φορολογούνται σε υπερβολικό βαθμό, τους πνίγει η αίσθηση της αδικίας» («Καθημερινή»). Γιατί όμως ξαφνικά οι αστοί θυμήθηκαν την υπερφορολόγηση, με αφορμή το φόρο ακίνητης περιουσίας; Γιατί η αστική προπαγάνδα μιλά για δίκαιο φορολογικό σύστημα;..

... και οι απαιτήσεις καπιταλιστών

Οι αστοί αξιοποιούν πράγματι τη φοροληστεία του λαού, όχι όμως επειδή νοιάζονται για το λαό. Αλλωστε μέχρι σήμερα δεν αντέδρασαν έτσι για την αβάσταχτη φορολογία του λαού. Τους πείραξε όμως ο φόρος ακίνητης περιουσίας, επειδή θα πληρώσουν περισσότερο φόρο, όπως άλλωστε και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, από την προσωπική τους ιδιοκτησία σε ακίνητα. Και λέμε από την προσωπική τους ιδιοκτησία, επειδή η μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία τους είναι ενταγμένη στις επιχειρήσεις τους. Αλλά εδώ ο φόρος ακίνητης περιουσίας μειώθηκε κατά 50%. Και το κρύβουν. Αρα είναι και ωφελημένοι. Ας μην ξεχνάμε ότι από το χαράτσι είχαν εξαιρεθεί οι βιομηχανίες και τα τουριστικά ακίνητα. Γιατί όμως διεκδικούν μείωση φορολογίας μέσα από δίκαιο φορολογικό σύστημα; Μα επειδή διεκδικούν μείωση της φορολογίας κεφαλαίου στο 15% όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Και ως μέσο για διευκόλυνση επενδύσεων.

Βαράει το σαμάρι...

«Ξέρετε κάτι; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, οφείλω να το ομολογήσω, δεν έχουμε κυβερνήσει, γι' αυτό. Θα κριθούμε, θα κυβερνήσουμε σύντομα. Αλλά έχουμε ένα μεγάλο ηθικό πλεονέκτημα. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήταν επί δεκαετίες μέσα στο βούρκο της διαπλοκής, είναι αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, και σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Εκείνους όμως που βαράνε τα τέλια πασχίζει από τώρα να τους κρατήσει στο απυρόβλητο. Γι' αυτό, ενώ κελαηδάει πολύ για τη διαπλοκή και όσους διαχειρίστηκαν την αστική εξουσία, αυτήν την εξουσία ούτε καν την πιάνει στο στόμα του. Αυτήν την εξουσία πρέπει να βάλει στόχο ο οργανωμένος, αποφασισμένος λαός, για να μην τον χορεύουν στο ταψί οι καπιταλιστές και οι διαχειριστές τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1803 Η γαλλική αποικία της Αϊτής ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της.

1847 Συνέρχεται στο Λονδίνο το Δεύτερο Συνέδριο της Ενωσης Κομμουνιστών. Το Συνέδριο εγκρίνει το Καταστατικό και παίρνει απόφαση να επεξεργαστεί το Πρόγραμμα, το οποίο δούλεψαν ο Μαρξ και ο Ενγκελς και ονομάστηκε «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

1899 Ιδρύεται η ποδοσφαιρική ομάδα Μπαρτσελόνα.

1918 Ανακηρύσσεται στη Νάρβα η Εσθλανδική Κομμούνα Εργασίας, δηλαδή η Εσθονική Σοβιετική Δημοκρατία.

1920 Η Αρμενία ανακηρύσσεται Σοσιαλιστική Σοβιετική Δημοκρατία.

1924 Πεθαίνει ο Ιταλός συνθέτης Τζιάκομο Πουτσίνι.

1933 Πρωτοφανής σε αγριότητα επιδρομή της Ασφάλειας πραγματοποιείται κατά του ταξικού Ενωτικού Εργατικού Κέντρου Αθήνας, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Ασφάλειας Αγγελο Εβερτ. Τα αστυνομικά όργανα προκαλούν εκτεταμένες ζημιές, ενώ προσπαθούν να απομονώσουν τους περίπου 200 εργάτες και φοιτητές που βρίσκονταν σε αυτό. Ακολουθούν συγκρούσεις, με τους εργάτες και τους φοιτητές να αμύνονται με κάθε τρόπο και την Αστυνομία να κάνει χρήση ακόμα και όπλων. Δεκάδες συλλαμβάνονται και παραπέμπονται σε δίκη με βάση το Ιδιώνυμο και για «αντίσταση κατά της αρχής»!

1944 Ο Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός της Αλβανίας ολοκληρώνει την απελευθέρωση της χώρας.

1964 Ισχυρότατη έκρηξη νάρκης - προϊόν προβοκάτσιας - σημειώνεται κατά τη διάρκεια του επίσημου γιορτασμού της επετείου ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, με αποτέλεσμα το θάνατο 13 και τον τραυματισμό 39 ατόμων.

1967 Σε συνέντευξή του στη «Μοντ», ο Κ. Καραμανλής, αρχηγός της ΕΡΕ, εξόριστος στο Παρίσι, παίρνει θέση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ωστόσο, ο ίδιος, λίγους μήνες πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967, εισηγούνταν τη λύση του «συνταγματικού πραξικοπήματος».

2001 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζορτζ Χάρισον, ένας από τους 4 του μουσικού συγκροτήματος Beatles.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ