ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Δύο σημαντικές αποφάσεις με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Το Σώμα αποφάσισε κατά πλειοψηφία να γίνει καταστατικό συνέδριο το 2014 και να αλλάξει το άρθρο που εμποδίζει την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν να αποκτήσουν οι συμβασιούχοι πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσα από τα σωματεία τους
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρωτοστάτησαν να αποκτήσουν οι συμβασιούχοι πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα μέσα από τα σωματεία τους
Δύο σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν στην οργάνωση του κινήματος, πάρθηκαν κατά πλειοψηφία στη χτεσινή, δεύτερη μέρα του 35ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, με καθοριστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Το Σώμα αποφάσισε να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το β' εξάμηνο του 2014 και δεσμεύθηκε να προτείνει σε αυτό την αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού, έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρονικό διάστημα στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΔΕΔΥ καλεί τις οργανώσεις - μέλη της να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους συμβασιούχους.

Η σχετική συζήτηση στο συνέδριο έγινε προ ημερήσιας διάταξης, με κείμενο προτάσεων που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Η συμβολή των ταξικών δυνάμεων στο να αποκτήσουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα δεν εξαντλείται βέβαια στις πρωτοβουλίες του στο συνέδριο.

Το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνει είναι τα μόνα που όλα τα προηγούμενα χρόνια υπερασπίστηκαν με συνέπεια και χωρίς ταλαντεύσεις το δικαίωμα της συμμετοχής όλων των εργαζομένων στα σωματεία, όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη. Φθάνει να θυμίσουμε τη μάχη που έδωσαν στο τελευταίο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η σημασία των αποφάσεων συνίσταται στο ότι βοηθούν να δημιουργηθούν οι όροι για την οργάνωση και την ενότητα όλων των εργαζομένων στα σωματεία, χωρίς αποκλεισμούς. Για την ανάπτυξη μαζικής, συλλογικής δράσης, που με ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων θα πρέπει να αποκτήσει ταξικό προσανατολισμό.

Γι' αυτό οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην πάρει το Σώμα τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Για την πρώτη, είπαν ότι είναι υπόθεση του Γενικού Συμβουλίου και όχι του συνεδρίου! Για τη δεύτερη, η μεν ΠΑΣΚ ότι απέχει, η δε ΔΑΚΕ ότι πρόκειται για υποκλοπή! Τελικά, αποκαλύφθηκαν όταν ένας ΔΑΚίτης πήρε αυθαίρετα το μικρόφωνο και ουρλιάζοντας είπε: «Θέλετε να γράψτε τους συμβασιούχους, για να πάρετε τα Συνδικάτα». Λίγη ώρα πριν, οι ίδιες δυνάμεις ορκίζονταν ότι είναι υπέρ των συμβασιούχων!

Στην ίδια συζήτηση, αποκαλύφθηκε η υποκρισία της πρωτοεμφανιζόμενης, δήθεν «ανεξάρτητης» παράταξης του Θ. Μπαλασόπουλου (προέλευσης ΠΑΣΚ). Ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ και υποψήφιος για την προεδρία της ΑΔΕΔΥ καλούσε τα μέλη της παράταξης να πάνε για φαΐ και έτσι δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία για τη δεύτερη απόφαση για την εγγραφή όλων των εργαζομένων στα σωματεία. Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο για τον αποκλεισμό 21 σωματείων από το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, γιατί σε αυτά συμμετείχαν συμβασιούχοι.

Κόντρες στη νομιμοποίηση συνέδρων

Στη διαδικασία της νομιμοποίησης των συνέδρων, που συνεχίστηκε χτες, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν την αποκαλούμενη Ομοσπονδία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Το αίτημα απορρίφθηκε από το συνέδριο κατά πλειοψηφία.

Από τις θέσεις των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αναδείχτηκε ότι η ένταση του κρατικού αυταρχισμού συνοδεύεται και από την παραπέρα αντιδραστικοποίηση των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, που έχουν ρόλο να χτυπάνε από τα μέσα το συνδικαλιστικό - εργατικό κίνημα.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΚΕ, Ε. Κασσέ. Ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι οι πράκτορες της ΕΥΠ «είναι και συνάδελφοι και δημόσιοι υπάλληλοι», και ότι «η ασφάλεια της χώρας εξαρτάται από τις δομές ασφαλείας της».

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ σημείωσαν από την πρώτη στιγμή ότι «υπάρχει πολιτικό ζήτημα. Το πετσί μας το ξέρει καλά αυτό». Μετά τις προκλητικές παρεμβάσεις των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, ανέφεραν πως ομόφωνα μέχρι τώρα σε κάθε όργανο της ΑΔΕΔΥ απορριπτόταν η συμμετοχή των πρακτόρων. Είπαν ακόμα ότι είναι θράσος να ισχυρίζονται ότι οι πράκτορες είναι εργαζόμενοι και την ίδια στιγμή να αποκλείουν τους συμβασιούχους από τα σωματεία. Σημείωσαν, τέλος, ότι η ΕΥΠ δεν φροντίζει για την ασφάλεια της χώρας, αλλά των καπιταλιστών.

Πέρα από το πολιτικό ζήτημα, η συγκεκριμένη Ομοσπονδία επέδειξε απλώς τις καταστάσεις ψηφισάντων, χωρίς να τις αφήσει στο προεδρείο, «για λόγους ασφαλείας»... Οπως καταγγέλθηκε από το βήμα, χωρίς να διαψευσθεί, οι καταστάσεις είχαν ψευδώνυμα!

Στην ίδια διαδικασία της νομιμοποίησης των συνέδρων, το Σώμα αποφάσισε προχτές να μη νομιμοποιηθεί το σύνολο των αντιπροσώπων από την Ομοσπονδία Εργαζομένων Εθνικής Αμυνας, αλλά μόνο ορισμένοι από αυτούς. Ο κύριος λόγος ήταν ότι τα περισσότερα σωματεία (48 από τα 59) είχαν κάνει τις εκλογές πριν από το προηγούμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Ακόμα, σημειώθηκαν διπλοψηφίες, περιπτώσεις επιστολικής ψήφου και άλλα.

Οι ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, που προχτές δήλωσαν ότι αποχωρούν, επιδιώκοντας να αποτρέψουν την απόφαση για μερική νομιμοποίηση, χτες νωρίς το πρωί, έδωσαν με το «έτσι θέλω» κάρτες συνέδρων στο σύνολο των αντιπροσώπων. Συνολικά, η στάση τους στο συνέδριο προδίδει τη λυσσαλέα προσπάθεια που κάνουν για να διατηρήσουν αυτοί την πρωτοκαθεδρία στην υπόθεση στήριξης των αντιλαϊκών πολιτικών που προωθούν ΕΕ, κυβέρνηση, πλουτοκρατία.

Κυβερνητικοί κομπασμοί για την ανασφάλιστη εργασία

«Πάτημα» στην κυβέρνηση να εμφανιστεί σαν πολέμιος της ανασφάλιστης εργασίας και ταυτόχρονα σαν «σωτήρας» των ασφαλιστικών ταμείων, έδωσε την Τετάρτη ο ΣΥΡΙΖΑ, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Σε συζήτηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης πρότεινε η επιβολή των προστίμων για ανασφάλιστη εργασία να γίνεται αναλογικά, με βάση το μέγεθος κάθε επιχείρησης και τον αριθμό των μη ασφαλισμένων εργαζόμενων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο και 9.450 για κάθε ανασφάλιστο εργαζόμενο που είναι κάτω από 25 ετών. Πρόκειται για πυροτέχνημα της κυβέρνησης, που καμώνεται ότι μ' αυτόν τον τρόπο κυνηγάει την εισφοροδιαφυγή για να σώσει τα Ταμεία, όταν με τους νόμους της έχει μετατρέψει σε κάτεργα τους τόπους δουλειάς και έχει βουλιάξει τα ασφαλιστικά ταμεία, για να εξυπηρετήσει την εργοδοσία.

Αρπάζοντας την ευκαιρία, ο υπουργός Εργασίας Δ. Βρούτσης δήλωσε στην Επιτροπή ότι «δεν κατανοώ τον ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για μείωση του προστίμου για ανασφάλιστη εργασία» και ότι «εκπλήσσομαι πώς ένα τέτοιο νομοσχέδιο δεν το χαιρετίζουν όλες οι πολιτικές πτέρυγες της Βουλής. Χτυπά στην καρδιά την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία».

Στο θέμα δόθηκε συνέχεια και χτες, όταν ο υπουργός Εργασίας επανήλθε στην επιτροπή της Βουλής για να πει ότι «για την κυβέρνηση η ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία είναι οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα». «Να ισχύει η αναλογικότητα (στα πρόστιμα). Αυτή την αρχή της αναλογικότητας το υπουργείο Εργασίας την εφαρμόζει σε όλα τα πρόστιμα της εργατικής νομοθεσίας», επέμεινε ο Δ. Στρατούλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το βάλαμε το θέμα για προβληματισμό».

Κλείνει η «Αλουμύλ» στην Ξάνθη

Το κλείσιμο του εργοστασίου στην Ξάνθη και το πέταγμα στην ανεργία των περίπου 100 εργαζομένων, φέρεται να σχεδιάζει ο όμιλος «Αλουμύλ» (συστήματα αλουμινίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε χτες τους εργαζόμενους ότι το λουκέτο είναι οριστικό και επίκειται τις επόμενες μέρες. Κάλεσε τους εργαζομένους να δηλώσουν οικειοθελή αποχώρηση και, για να χρυσώσει το χάπι, δεσμεύτηκε για την καταβολή αποζημίωσης και «πριμ».

Αγγελίες από το μέλλον...

Σε ιστοσελίδα καταχώρησης αγγελιών, δημοσιεύτηκε προσφορά για εργασία που ανέφερε: «ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ ζητείται για εθελοντική εργασία σε ξενοδοχείο στην Αίγινα, παρέχεται διαμονή και διατροφή». Πολλοί θα σπεύσουν να πούνε πως είναι ένα «ακραίο» γεγονός. Μόνο που τέτοιου είδους κρούσματα δεν είναι πλέον μεμονωμένα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται και λαμβάνουν τους πενιχρούς μισθούς τους με μήνες καθυστέρηση. Το ένα τρίτο και πλέον των εργαζομένων δουλεύουν χωρίς ασφάλιση. Η παραβίαση και αυτής της ελάχιστης «εργασιακής» νομοθεσίας, έχει γίνει σύστημα από τις επιχειρήσεις και δεν αποτελεί εξαίρεση. Ολα τούτα και άλλα πολλά, όμως, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Φύτρωσαν και γιγαντώθηκαν στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης και της διαχρονικής αντεργατικής διαχείρισης από τις αστικές κυβερνήσεις. Οι νόμοι τους ήταν αυτοί που κατάργησαν τις συλλογικές συμβάσεις, την ίδια την ΕΓΣΣΕ και τσάκισαν τους κατώτερους μισθούς. Που αύξησαν τα ποσοστά των απολύσεων και μείωσαν τις αποζημιώσεις. Αυτό είναι το «θερμοκήπιο» που πρέπει να γκρεμίσουν οι εργαζόμενοι, με πόλεμο στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς, που γεννά και αναπαράγει τον εργασιακό Μεσαίωνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ