ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Και τώρα... «κινητικότητα της εργασίας»

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί οι μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ξεπερνούν την κρίση, όμως η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία. Απόδειξη ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τώρα, όχι για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά για την επάνοδο των επιχειρήσεων στα προ της κρίσης επίπεδα κερδοφορίας. Ταυτοχρόνως, οι επιχειρηματίες - εργοδότες επιχειρούν να «εκμεταλλευτούν» τα υψηλά ποσοστά ανεργίας αφ' ενός για να μονιμοποιήσουν τα «έκτακτα» μέτρα που προώθησαν στην περίοδο της κρίσης, αφ' ετέρου για να προωθήσουν ακόμη περισσότερο την «απασχολησιμότητα» και την «ευελφάλεια».

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «απασχόληση»: « οκτώ εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη διετία 2009 - 2010 εξαιτίας της οικονομικής κρίσης». Ηδη έχουν χαθεί πανευρωπαϊκά μέχρι 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και άλλες τόσες θα χαθούν μέχρι το τέλος του 2010.

Ενα από τα μέτρα που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποδέχθηκαν όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήταν η μείωση των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού που πληρώνουν οι εργοδότες. Το μέτρο είχε παρουσιαστεί ως «προσωρινό» για να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις τις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Ομως, όταν πρόκειται για αντεργατικά μέτρα, «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού».

Την περασμένη Δευτέρα, η κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να παρατείνει το καθεστώς μείωσης των ωρών εργασίας . Ο υπουργός Εργασίας Φρανς Τζόζεφ Γιουνγκ ανακοίνωσε την παράταση της χρήσης του μέτρου αυτού από το 2010 για ακόμη 18 μήνες. Οι γερμανικές επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου για 24 μήνες. Το μέτρο επρόκειτο να περιοριστεί για περίοδο 6 μηνών από τις αρχές του έτους.

Οσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ, η Επιτροπή συνιστά αύξηση της «κινητικότητας της εργασίας» και αξιοποίηση της «πράσινης ανάπτυξης». Αυτό που τους προβληματίζει είναι η αύξηση της «μακροχρόνιας ανεργίας», δηλαδή της παραμονής των ανέργων εκτός εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον όρο «κινητικότητα της εργασίας», οι ιθύνοντες της ΕΕ εννοούν τη δυνατότητα των εργοδοτών να μεταθέτουν τους εργαζόμενους από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη, από επιχείρηση σε επιχείρηση, από ειδικότητα σε ειδικότητα, από πόστο σε πόστο, ανάλογα με τις «ανάγκες» των επιχειρήσεων, δηλαδή την αύξηση των κερδών.

Η «κινητικότητα της εργασίας» προϋποθέτει και προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την αντικατάστασή τους με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Είναι, ουσιαστικά, η βάση της «απασχολησιμότητας».

Σε μια από τις πιο «επιτυχημένες» εφαρμογές της «κινητικότητας της εργασίας», στη γαλλική «Φρανς Τέλεκομ», είχαμε 25 αυτοκτονίες εργαζομένων (από τις αρχές του 2008 μέχρι σήμερα) εξαιτίας της βίαιης αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και της «υποχρεωτικής κινητικότητας»...


«Μονά - ζυγά»... δικά τους

Παρά τις μεγαλοστομίες περί «ελέγχου» του τραπεζικού συστήματος και τον περιορισμό της ασυδοσίας των «γκόλντεν μπόις», οι διεθνείς οργανισμοί ετοιμάζουν νέα «πακέτα» ενίσχυσης των αχόρταγων τραπεζών. Αυτό συμβαίνει την ώρα που οι μεγαλύτεροι τραπεζικοί κολοσσοί ανακοινώνουν κέρδη που θυμίζουν τις «καλές εποχές».

Την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, έκανε λόγο για «σημαντικότατες απώλειες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα» στους ισολογισμούς των τραπεζών, κυρίως δε των ευρωπαϊκών.

Είναι πιθανό ότι το 50% (των τραπεζικών ζημιών) παραμένει κρυμμένο στους ισολογισμούς, με την αναλογία να είναι μεγαλύτερη στην Ευρώπη απ' ό,τι στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Στρος - Καν.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε, πάντως, χτες ότι εξασφάλισε 600 δισ. δολάρια για να προσφέρει βοήθεια σε περίπτωση χρηματοπιστωτικών κρίσεων, αφού στο εν λόγω Ταμείο συνεισφέρουν πλέον και 13 κυρίως αναπτυσσόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των BRIC (Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία).

Υπενθυμίζουμε ότι οι τράπεζες που «στηρίχθηκαν» από διάφορα «πακέτα» τους προηγούμενους μήνες οφείλουν να επιτρέψουν τα ποσά που πήραν, αφού επανήλθαν στην κερδοφορία. Ομως, αυτό το ενδεχόμενο μάλλον απομακρύνεται.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάκι, χαρακτήρισε «αφελείς» όσους περιμένουν ότι οι τράπεζες θα επιστρέψουν τις ενισχύσεις που πήραν. Στην καλύτερη περίπτωση, υπολογίζεται από τον ίδιο, οι τράπεζες θα επιστρέψουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% αυτών που πήραν. Για να αποδειχθεί ότι η κρίση για το κεφάλαιο μπορεί να γίνει μια ακόμη ευκαιρία αύξησης των κερδών του, δηλαδή «μονά - ζυγά» δικά τους.


ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Περίοδο χάριτος 6 μηνών ζήτησε από τους πιστωτές της η κρατική επενδυτική εταιρεία του Ντουμπάι, ζητώντας καθυστέρηση για την αποπληρωμή των δανείων της, που συνολικά ανέρχονται στα 59 δισ. δολάρια. Η Dubai World έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια πιστωτική κρίση και την οικονομική ύφεση. Οι οφειλές της για τον επόμενο μήνα ανέρχονται στα 3,5 δισ. δολάρια. Η δυσμενής κατάσταση έχει πλήξει και το ίδιο το εμιράτο.

ΟΠΕΛ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Η «General Motors» (GM) πρόκειται να μειώσει το εργατικό δυναμικό της θυγατρικής της «Opel» στην Ευρώπη κατά περίπου 9.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο νέος διευθυντής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την Ευρώπη Νικ Ράιλι, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Γερμανία. Το μέλλον της παραγωγικής μονάδας της «Opel» στην Αμβέρσα (Βέλγιο) είναι αβέβαιο, αποκάλυψε ο Νικ Ράιλι.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΥΦΕΣΗ Αρνητικό πρόσημο είχε ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη ύφεση. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία, το βρετανικό ΑΕΠ το τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί επί έξι συνεχή εξάμηνα, για πρώτη φορά από το 1995, όταν άρχισαν να τηρούνται οι σχετικοί δείκτες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ