ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Να «ηχήσει» κρυστάλλινα η δύναμη της εργατικής τάξης

Οι ταξικές δυνάμεις ρίχνονται στη μάχη με στόχο η απεργιακή αναμέτρηση να ατσαλώσει ολόπλευρα τους εργαζόμενους

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να οργανωθούν ταξικά και να παλέψουν για όσα μπορεί να τους δώσει ο πλούτος που παράγουν
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργάτες να οργανωθούν ταξικά και να παλέψουν για όσα μπορεί να τους δώσει ο πλούτος που παράγουν
Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η νέα επίθεση που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη από κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ, με τη συμφωνία της ΝΔ και τη στήριξη όλων των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, είναι ολομέτωπη και καθολική. Είναι επίθεση που διαπερνά όλες τις πτυχές της ζωής του εργαζόμενου λαού. Οσα δικαιώματα έχουν απομείνει, κατακτήσεις που κατοχυρώθηκαν μετά από μακρόχρονους και αιματηρούς αγώνες στήνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Η ενιαία απάντηση με ταξική αντεπίθεση είναι επιβεβλημένη. Και πρέπει να εκφραστεί με την επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη που κάλεσε το ΠΑΜΕ, διεκδικώντας ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

Η πλουτοκρατία γνωρίζει καλά ότι τα σχέδιά της «σκοντάφτουν» στην αγανάκτηση των εργατών, που αν οργανωθούν με ταξικό αγώνα απελευθερώνουν δύναμη με την οποία μπορούν όχι μόνο να εμποδίσουν την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και να ανατρέψουν την πολιτική που την επιβάλλει. Η ανησυχία της μάλιστα μεγαλώνει καθώς η καπιταλιστική κρίση από τη μια μπορεί να δημιουργήσει νέα περιθώρια για τη χειραγώγηση των εργαζομένων, από την άλλη όμως φέρνει στην επιφάνεια τα ίδια τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του μοντέλου ανάπτυξης που σήμερα κυριαρχεί και στην Ελλάδα.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, βασισμένο σ' αυτήν ακριβώς τη δύναμη που έχει η εργατική τάξη όχι εξαιτίας κάποιας γενικής και αόριστης ηθικής υπεροχής αλλά εξαιτίας του ρόλου της ως παραγωγού όλου του κοινωνικού πλούτου, κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε πανεργατικό ξεσηκωμό. Ηδη από την προηγούμενη βδομάδα, η πρεμούρα των βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων και εφοπλιστών να υπογραφτεί Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που θα διασφαλίζει την «κοινωνική ειρήνη» και θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας, σήμανε συναγερμό για το ταξικό κίνημα. Ενώ η κυβέρνηση ευθυγραμμιζόταν με τις απαιτήσεις της εργοδοσίας και ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ έκαναν πως δεν καταλάβαιναν, μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας το ΠΑΜΕ κάλεσε όλες τις δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις να κηρύξουν απεργία στις 17 του Δεκέμβρη. Επιλογή που δικαίωσαν οι εξελίξεις και της βδομάδας που πέρασε με την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό.

Το κίνημα πρέπει να απαντήσει

Τα πράγματα είναι καθαρά. Είτε επικαλούμενοι την κρίση είτε επικαλούμενοι την «ανάπτυξη» (τη δική τους ταξική ανάπτυξη), οι πλουτοκράτες και οι υπηρέτες τους απαιτούν η ζωή του εργάτη να γίνει «λάστιχο» που θα τεντώνεται όσο και όπως απαιτεί η κερδοφορία τους. Ο εργάτης δεν πρέπει να σκύψει το κεφάλι. Οχι γιατί η εκμετάλλευσή του είναι γενικά απάνθρωπη, αλλά γιατί οτιδήποτε έχει σπρώξει μέχρι σήμερα μπροστά την ανθρωπότητα είναι αποτέλεσμα της δικής του εργατικής δύναμης. Η απεργία στις 17 του Δεκέμβρη είναι η απάντηση που δίνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα διαισθανόμενο την ευθύνη που του αναλογεί, ειδικά την ώρα που η καπιταλιστική επιθετικότητα εντείνεται και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες απλώνουν χείρα βοηθείας στους αντιπάλους των εργατών.

Η αγανάκτηση που συσσωρεύεται όλο και μεγαλύτερη μέσα σε κάθε λαϊκό σπίτι, μέσα σε κάθε εργατική οικογένεια, δεν μπορεί να μείνει φυλακισμένη στους τέσσερις τοίχους. Πρέπει να βρει διέξοδο στην οργανωμένη πάλη.

Γιατί ο ναυτεργάτης ν' ανεχτεί όποιον με την απειλή της ανεργίας τον βάζει να θαλασσοπνίγεται σε σαπάκια χωρίς στεγανά ενώ ο πλοιοκτήτης «πνίγεται» στα κέρδη από τις κατακόρυφες αυξήσεις των ναύλων; Γιατί ο οικοδόμος πρέπει να ανεχτεί την κατακρεούργηση των ΒΑΕ όταν υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες να συνταξιοδοτείται στα 55 του; Γιατί η τηλεφωνήτρια πρέπει να ανεχτεί να δουλεύει στις συνθήκες που μετά από 2 - 3 χρόνια δουλειά την οδηγούν στο χειρουργείο λόγω της εντατικοποίησης, όταν υπάρχουν σήμερα όλες οι δυνατότητες για 7ωρο και συνθήκες δουλειάς μελετημένες έτσι ώστε να μη βλάπτουν την υγεία του εργαζόμενου; Γιατί;..!

Υπάρχουν δυνατότητες

Τα συλλαλητήρια που το ΠΑΜΕ διοργάνωσε την περασμένη Τρίτη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έδειξαν ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Στο δρόμο βγήκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι με την εργοδοτική τρομοκρατία, τους εκβιασμούς και τις αυταπάτες που σιγοντάρουν και οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Εργάτες που συνειδητοποιούν έστω και τώρα ότι ήταν ψευτοδίλημμα η επιλογή μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την οποία έφτασαν πριν δυο μήνες στην κάλπη. Εργάτες τους οποίους ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πετούν στο δρόμο και στην απελπισία, όπως τα χιλιάδες παιδιά των stage.

Ταυτόχρονα, οι ελιγμοί με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τις αντιασφαλιστικές της επιδιώξεις (π.χ., συγκρότηση Επιτροπών, προσωρινό «πάγωμα» αντιασφαλιστικών διατάξεων) δείχνουν ακριβώς ότι το κίνημα μπορεί να βάλει εμπόδια. Δείχνουν ότι τα επιτελεία της αστικής τάξης λογαριάζουν και μετρούν πολύ καλά τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Κριτήριο η ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ

Οπως λογαριάζουν πολύ καλά και την ενίσχυση της φωνής και της δράσης του ΠΑΜΕ. Ακριβώς επειδή το ΠΑΜΕ είναι μαζί όπλο άμυνας και επίθεσης του εργάτη. Η γραμμή και το περιεχόμενο παρέμβασης του ΠΑΜΕ δεν πατά σε δυο βάρκες, αναγνωρίζει και προσαρμόζεται αποκλειστικά στις ανάγκες της εργατικής τάξης. Να γιατί η αντι-ΠΑΜΕ γραμμή είναι δείγμα συστράτευσης με την κυβερνητική πολιτική, με τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, με όσους θέλουν τους εργάτες να σκύβουν το κεφάλι και, το πολύ πολύ, με «διαλόγους» να ζητιανεύουν όσα ψίχουλα πέσουν απ' το τραπέζι των αφεντικών τους.

Να γιατί η επιτυχία της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη θα κριθεί από την ολόπλευρη ενδυνάμωση του ΠΑΜΕ. Από το πόσο πλατιά θα φτάσει το απεργιακό προσκλητήριο μαζί με γόνιμη κουβέντα για την ανάγκη σε κάθε τόπο δουλειάς να στηθεί «πυρήνας» σταθερής οργάνωσης ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Από την ώθηση που θα δοθεί στην πάλη για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Από τη δουλειά που θα γίνει για το ιδεολογικοπολιτικό ατσάλωμα όσο το δυνατόν περισσότερων εργατών. Από το πόσοι περισσότεροι εργάτες θα σηκώσουν το βάρος που έχει η απόφαση προκήρυξης απεργίας, που σημαίνει: Ειδική δουλειά με τους μετανάστες, τους νέους, τις γυναίκες, τους εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης που αντιμετωπίζουν έντονα την εργοδοτική τρομοκρατία. Μέτρα για την πλατιά και σε βάθος συζήτηση του διεκδικητικού πλαισίου. Γενικές συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς. Συγκρότηση απεργιακών επιτροπών. Εξορμήσεις και συσκέψεις στις εργατογειτονιές. Σχέδιο για την επιτυχία της περιφρούρησης. Εγκαιρη παρέμβαση ενάντια σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Ολόπλευρη προετοιμασία των απεργιακών συγκεντρώσεων. Ν' ακουστεί κρυστάλλινη η φωνή του απεργού εργάτη. Να διαδηλώσει όχι για να επιστρέψει μετά σπίτι του αλλά για να επιστρέψει την επόμενη μέρα στη μάχη ατσαλωμένος ολόπλευρα, οργανωτικά, πολιτικά, ιδεολογικά.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ

Καμιά αναμονή

Καθημερινά οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν η μία μετά την άλλη το μερίδιο που τους αναλογεί στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική ομοβροντία. Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία στις 17 Δεκέμβρη έχουν ήδη πάρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η ΠΕΜΕΝ, ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Αττικής. Η συμμετοχή στην απεργία είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσει σήμερα η Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος πλατεία Εθνικής Αντίστασης - πρώην Κοτζιά), ενώ για το ίδιο θέμα συνεδριάζει αύριο και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Επιπλέον για την καλύτερη προετοιμασία της μάχης:

  • Μεθαύριο Τρίτη 1/12, στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής πραγματοποιεί ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων.
  • Επίσης μεθαύριο σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας καλεί στις 6 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Νάουσας στην αίθουσά του.
  • Την Τετάρτη 2/12 σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».
  • Την Παρασκευή 4/12 το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων», στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ