ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σταθερά βήματα μπροστά

Θετικός απολογισμός δράσης, παρακαταθήκη για το Λαϊκό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ και συγκεντρώνει την ομόφωνη αποδοχή των κομμουνιστών  της Κρήτης

Εχοντας κάνει σοβαρά βήματα μπροστά, με σημαντική θετική αλλά και αρνητική πείρα από τη δράση των δύο τελευταίων χρόνων και γι' αυτό πιο έμπειρη, η Κομματική Οργάνωση Κρήτης, από καλύτερες θέσεις τώρα, συνεχίζει τη δράση της για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού, Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης του λαού.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει, όχι μόνον από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αλλά και από την όλη «ζωντανή» συζήτηση που έγινε στην προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΚΟ Κρήτης, την Κυριακή στο Ηράκλειο, από την οποία εκλέχτηκε και νέο Γραφείο Περιοχής.

Οπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, η όλη προσυνεδριακή διαδικασία έδειξε ότι η ΚΟ Κρήτης πηγαίνει στο 16ο Συνέδριο συσπειρωμένη στην πολιτική του Κόμματος με θετικό απολογισμό στη δουλιά της και με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να αποκρούσει και αυτή τη νέα αντιΚΚΕ επίθεση που αναπτύσσεται με μοχλό τα πρώην στελέχη που αποχώρησαν. Μάλιστα, από το σύνολο του κομματικού δυναμικού, εκφράστηκε η καταδίκη για την αντικομμουνιστική στάση και τις απόψεις αυτών των πρώην στελεχών.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ ο γραμματέας της, Τηλέμαχος Δημουλάς, επισήμανε ότι η οργάνωσή μας, ακριβώς, γιατί κάνει βήματα μπροστά και έχει πιο αποτελεσματική παρέμβαση μέσα στο λαό της περιοχής για τα προβλήματα, ενοχλεί. Γι' αυτό και, τελευταία, και τοπικά, έχουμε αντιδράσεις και αντικομμουνιστικές επιθέσεις. Τα όσα συνέβησαν στο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη συνδιάσκεψη, τονίστηκε, δικαίωσαν την πολιτική μας και άνοιξαν νέες δυνατότητες στη δράση μας.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα Χανιά, οι κινητοποιήσεις των μαθητών σε όλους τους νομούς, οι απανωτές πορείες και τα συλλαλητήρια κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στα αντεργατικά μέτρα έδειξαν ότι η πολιτική μας όχι απλά μπορεί να κινητοποιήσει κόσμο, αλλά και να δημιουργήσει συσπειρώσεις πάνω σε αντιμονοπωλιακά αντιιμπεριαλιστικά αιτήματα και στόχους. Μέσα απ' αυτή την πάλη μπορεί να διαμορφωθεί μια μαχόμενη λαϊκή πλειοψηφία ικανή να φέρει αλλαγές μέχρι το επίπεδο της εξουσίας με το αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ.

Σχετικά με τα καθήκοντα και το ρόλο της ΚΟ Κρήτης, υπογραμμίστηκε ότι η Οργάνωση έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες, τις ελλείψεις και αδυναμίες της και να γίνει ικανή να ανταποκριθεί στα μεγάλα καθήκοντα που βάζουν οι θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο.

Εκτός των άλλων, οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται και στα ελπιδοφόρα συμπεράσματα από τη δουλιά της ΚΟ στα προηγούμενα χρόνια και στη «μαγιά» που δημιουργήθηκε. Αυτά επιτρέπουν πιο αποφασιστική δουλιά στην εργατική τάξη και το κίνημά της για την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να στηριχτεί η δουλιά και το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων. Για την ανάπτυξη των αγώνων στην αγροτιά και στα μικρομεσαία στρώματα, για την ανάπτυξη του φιλειρηνικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που μπορεί να τροφοδοτήσουν και στηρίξουν το Μέτωπο του λαού.

Στις σημερινές συνθήκες, τόνισαν τα στελέχη της ΚΟ Κρήτης, προκύπτει η ανάγκη να προσανατολιστεί η παρέμβαση της οργάνωσης και των κομμουνιστών σταθερά εκεί που κινείται η οικονομία του νησιού: στον τουρισμό και την αγροτική οικονομία. Γιατί ο χώρος του τουρισμού συγκεντρώνει την πλειοψηφία της εργατικής τάξης και της νεολαίας και συνδέεται άμεσα με πολυάριθμα τμήματα μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Είναι χώρος όπου όλο και πιο πολύ οξύνονται οι αντιθέσεις αλλά και οι δυνατότητες συσπείρωσης και διαμόρφωσης συμμαχιών ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα, στην αγροτιά και τους ΕΒΕ.

Σχετικά με την αγροτική οικονομία του νησιού επισημάνθηκε η άσχημη κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές και το μαράζωμα των χωριών, όπου, ουσιαστικά, έμειναν συνταξιούχοι και ελάχιστοι νέοι. Ενώ διαπιστώθηκε ότι έχει στηθεί ολόκληρος μηχανισμός γύρω από τις κοινοτικές επιδοτήσεις που διαφθείρει και εγκλωβίζει συνειδήσεις που γίνονται ευάλωτες σε πολιτικούς εκβιασμούς για να κρατιούνται χιλιάδες άνθρωποι μπλοκαρισμένοι.

Αναφέρθηκε ότι η Κρήτη με τις βάσεις αποτελεί «στρατηγικό» σταυροδρόμι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των γειτονικών λαών. Ενώ επισημάνθηκε η προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για ιδεολογική παρέμβαση -με επισκέψεις πολεμικών πλοίων τους και διάφορες άλλες... εκδηλώσεις- με στόχο να αμβλυνθούν τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Κρήτης. Αυτό υπογραμμίζει τις ευθύνες μας ως κομμουνιστές, να κρατάμε ανοιχτά τα αντιιμπεριαλιστικά μέτωπα, ώστε να μην αποδέχεται ο λαός την ιμπεριαλιστική παρουσία και να μην αμβλύνονται τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματά του.

Ομως, για να ανταποκριθεί η ΚΟ Κρήτης στις αυξημένες απαιτήσεις της λαϊκής πάλης, τονίστηκε η ανάγκη να γίνεται πιο καλή επεξεργασία της πολιτικής του Κόμματος στην περιοχή και οι κομμουνιστές να μπολιάζουν με την πολιτική του Κόμματος όλα τα μέτωπα πάλης, ώστε να συσπειρώνεται αγωνιστικά ο λαός. Σημαντικό στοιχείο στην κατεύθυνση αυτή, ασφαλώς, αποτελεί η συνεχής και σταθερή προσπάθεια για το ανέβασμα της ιδεολογικής πολιτικής δουλιάς της Οργάνωσης, υπογραμμίστηκε.

Χαρακτηριστικό για την αποφασιστικότητα των συντρόφων, είναι και το γεγονός πως στην προχτεσινή συνδιάσκεψη, εκτός των άλλων πήραν και μια ειδική απόφαση: «Να ξεπεράσουμε τη σχετική καθυστέρηση και να πάμε στο Συνέδριο να ανακοινώσουμε ότι η Κομματική Οργάνωση Κρήτης έπιασε το στόχο της οικονομικής εξόρμησης».

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μπροστά με ευθύνη και αποφασιστικότητα

Η δημιουργική αγωνία των μελών της οργάνωσης για τον τρόπο συγκρότησης του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου, το ξεδίπλωμα της δράσης του, τη συσπείρωση στις γραμμές του ανθρώπων με διαφορετικές πεποιθήσεις, αλλά με κοινή τη βασική επιδίωξη για αντίσταση στην επίθεση των μονοπωλίων και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στις διάφορες μορφές τους, εκφράστηκε στη Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής, που έγινε την περασμένη Κυριακή και κατά την οποία εκλέχτηκαν η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή και αντιπρόσωποι για το Συνέδριο του Κόμματος.

«Πώς θα στήσουμε το μέτωπο στη γειτονιά, στη δουλιά, παντού», ήταν το ερώτημα που μπήκε από πολλούς ομιλητές, μαζί με σκέψεις, προτάσεις και ένα γόνιμο προβληματισμό, που με αφετηρία τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο επιδίωξαν να συμβάλουν στην προσυνεδριακή συζήτηση για την παραπέρα δράση του Κόμματος. Παράλληλα, μεγάλη συζήτηση έγινε για τη δράση των ΚΟΒ, την ανάγκη ενίσχυσης του ιδεολογικού επιπέδου και της διεύρυνσης της δουλιάς της οργάνωσης, την κομματική οικοδόμηση και την επαγρύπνηση που απαιτείται.

Χαρακτηριστική ήταν η εκτίμηση της εισήγησης του γραμματέα της ΚΟ Αττικής Χρήστου Κολοβού: «Αυτή η πολιτική, όπως εκφράζεται σήμερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συναντά πλατιά δυσαρέσκεια και αντιδράσεις. Από την εργατική τάξη πρόσφατα με μαζικές απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις, τη νεολαία που δρα στην παιδεία, από τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Επιφέρει σοβαρές τριβές ακόμα και στις γραμμές του κυβερνώντος κόμματος. Αυτές οι αντιδράσεις σήμερα έχουν ένα βάθος μεγαλύτερο από παλιότερα και η ΚΟ πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη και για απότομη άνοδο της ταξικής πάλης. Με βάση αυτή την εκτίμηση απορρέουν τα δικά μας καθήκοντα, όπως βαθύτερος προσανατολισμός της δουλιάς μας πριν απ' όλα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις οργανωμένες δυνάμεις που έχουμε στους χώρους δουλιάς, αύξηση της ευθύνης του κομματικού μέλους, της ΚΟΒ στο χώρο που δρα».

Η ΚΟ Αττικής απλώνεται από την Ελευσίνα μέχρι τον Ωρωπό, έχοντας στην ευθύνη δράσης της ένα πολύ μεγάλο γεωγραφικό τμήμα. Ο Γιάννης Ποσοτίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, εκ μέρους της καθοδήγησης, αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αυτό το ζήτημα: «Η οργάνωση κατέβαλε προσπάθεια να αφομοιώσει το περιεχόμενο των Θέσεων. Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις, καθώς αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός. Στον απολογισμό προκύπτει ότι η οργάνωση είχε δράση και έκανε βήματα στη δουλιά της και είναι φανερό ότι δρα σε μια περιοχή που δουλεύει και κατοικεί μεγάλο κομμάτι της εργατικής τάξης του Λεκανοπεδίου. Μια περιφέρεια που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Είναι μια σημαντική οργάνωση για το Κόμμα και μεγάλη η ευθύνη των μελών και στελεχών της».

Η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ, στάθηκε στην παρέμβασή της στην ανάγκη να βαθαίνει η ταξική συνείδηση της εργατικής τάξης και στη δράση να δένεται το μερικό με το γενικό και η τακτική με τη στρατηγική.

Καλύτερη κατανόηση και δράση

Σχετικά με το μέτωπο, τονίστηκε η αναγκαιότητα «να χτιστεί ένα μέτωπο συμμαχίας και συνεργασίας κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που - όπως τονίζουν και οι Θέσεις - δε θα βασίζεται μόνο σε κοινές ή παραπλήσιες αντιλήψεις για μεγάλα και επίκαιρα προβλήματα ή γραμμή άμυνας στην επίθεση που δέχεται ολομέτωπα ο λαός μας. Θα υπάρχει και ένα επίπεδο συμφωνίας στη γενική γραμμή κατεύθυνσης για τη λύση των προβλημάτων, στην ανάγκη ρήξης με τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών επιλογών.

Να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες στο μαζικό κίνημα, να ξεδιπλώνονται αγώνες για μικρά και μεγάλα προβλήματα σε πολλά επίπεδα με αντιμονοπωλιακούς και αντιιμπεριαλιστικούς στόχους, που θα λειτουργούν ως παράπλευροι δρόμοι, ρυάκια και θα φέρουν πιο κοντά τη διαμόρφωση του μετώπου».

Εκτίμηση της δουλιάς της ΚΟ

Παίρνοντας υπόψη την εμπειρία των ΚΟΒ και των Αχτιδικών Οργανώσεων, η εισήγηση αναφέρθηκε αυτοκριτικά στα βήματα της δράσης της οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η πολιτική πρόταση για το μέτωπο συγκινεί και προβληματίζει σήμερα περισσότερες δυνάμεις από πριν. Επίσης, στηρίχτηκαν πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα της πάλης μέσα από το ΠΑΜΕ. Εγιναν συνεργασίες για τα γενικότερα προβλήματα της παιδείας και ενάντια στις συνέπειες του αντιεκπαιδευτικού νόμου της κυβέρνησης. Στηρίχτηκε το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης. Σημαντική δουλιά έγινε στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Τι πρέπει να γίνει

Εισηγητικά τονίστηκε ότι «σ' αυτές τις συνθήκες οξυμένης επίθεσης, η ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος είναι επιτακτική ανάγκη. Η συζήτηση, ο σχεδιασμός, η οργάνωση της όλης δουλιάς για την κατάκτηση αυτή αποτελεί κύριο μέλημα της συνδιάσκεψής μας, ώστε οι αποφάσεις και τα καθήκοντα να ανοίγουν με γρήγορους ρυθμούς αυτό το δρόμο».

Η Συνδιάσκεψη κατέληξε στο ότι η προσοχή της πρέπει να επικεντρωθεί: Σε περισσότερες πρωτοβουλίες στο μαζικό κίνημα, ώστε να ξεδιπλωθούν αγώνες σε πολλά επίπεδα με αντιμονοπωλιακούς, αντιιμπεριαλιστικούς στόχους. Στην ενίσχυση του ΠΑΜΕ και της συμμαχίας της εργατικής τάξης με τα άλλα στρώματα. Στη μόνιμη και σταθερή δουλιά με τα συντονιστικά, στους μεγαλύτερους ρυθμούς οργάνωσης της εργατικής τάξης στα συνδικάτα, στο βάθεμα της δουλιάς στην αγροτιά και στους επαγγελματοβιοτέχνες. Στην ανάπτυξη της παρέμβασης στα ζητήματα υγείας, παιδείας, τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβάλλοντος, γυναικών και βεβαίως της νεολαίας.

Απαραίτητη η επαγρύπνηση

Σχετικά με την επίθεση που δέχεται το Κόμμα αυτή την περίοδο, μια περίοδο έντασης της πάλης του και όξυνσης των αντιδράσεων στην πολιτική που εφαρμόζεται, τονίστηκε ότι είναι αναγκαίο να αυξηθεί η επαγρύπνηση και σημειώθηκε: «Οι διεργασίες αυτές τρομάζουν το σύστημα και τους μηχανισμούς του, γι' αυτό ανεβάζουν την επιθετικότητα ενάντια στον βασικό, ταξικό και πολιτικό αντίπαλο, στο ΚΚΕ που είναι ικανό με την πολιτική του σήμερα αυτές τις διεργασίες να τις διευρύνει, να βαθύνει το περιεχόμενο της δράσης τους, να φωτίσει την προοπτική τους. Είναι φανερό πως στόχος αυτής της επίθεσης είναι να σπρώξουν το Κόμμα σε αναδίπλωση της επαναστατικής του πολιτικής, θέλουν δηλαδή να βάλει νερό στο κρασί του.

Οι Θέσεις του ΚΚΕ είναι φωτιά γι' αυτούς, γι' αυτό χρησιμοποιούν σε αυτή τους την επίθεση ως πυροσβέστες τους Μήτσο Κωστόπουλο και Γιάννη Θεωνά, μήπως και δημιουργήσουν κάποιες αμφιβολίες στις γραμμές του ΚΚΕ, αλλά κύρια θέλουν μέσω αυτών να αποτρέψουν τη δυναμική της πολιτικής συσπειρώσεων που γεννά η πρόταση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου. Ενώ παραβιάζουν τις βασικές αρχές λειτουργίας του Κόμματος, ταυτόχρονα δηλώνουν κομμουνιστές, δημιουργούν συγχύσεις σε έναν κόσμο που δε φτάνουμε, που δε γνωρίζει την ουσία των απόψεών μας. Θα συνεχιστεί αυτή η επίθεση, γιατί έχουν επιλέξει το δρόμο της αντιπαράθεσης, θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα στην προσυνεδριακή δουλιά του Κόμματος. Θέλει καλύτερο εξοπλισμό στο Κόμμα, στην ΚΝΕ, να τεθούν τα ζητήματα επί της ουσίας για το ζήτημα των συμμαχιών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τη δικτατορία του προλεταριάτου».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Το Μέτωπο υπόθεση των λαϊκών δυνάμεων

Το Μέτωπο που προτείνει το Κόμμα μας είναι ρεαλιστικός στόχος, είναι αντικειμενικά δυνατό να γίνει. Και είναι ο μοναδικός δρόμος για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων του λαού σε αντιμονοπωλιακή - αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Υπάρχουν οι κοινωνικές δυνάμεις, που, αντικειμενικά, έχουν συμφέρον να συμμετέχουν στο Μέτωπο, δυνάμεις που μπορούν να επιδράσουν και σε πολιτικές ανακατατάξεις, που θα επιτρέψουν τη συμμετοχή και πολιτικών δυνάμεων, μαζί με κοινωνικές δυνάμεις και μαζικούς φορείς και σωματεία, λαϊκά κινήματα για επιμέρους προβλήματα και ζητήματα.

Αυτά, υπογράμμισε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, αναφερόμενος στην προοπτική του ΑΑΔΜ, για να προσθέσει σχετικά:

Εμείς, ως κομμουνιστές, πρέπει να βλέπουμε τι συγκινεί, τι πονάει σήμερα τους εργαζόμενους, τις λαϊκές δυνάμεις, για να δούμε ότι υπάρχουν κοινοί στόχοι πάλης, που μπορούν να συσπειρώσουν αγωνιστικά την εργατική τάξη, τα μικροαστικά στρώματα της πόλης, τη μικρομεσαία αγροτιά. Γιατί δοκιμάζονται οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι ΕΒΕ από τα μονοπώλια και την Ευρωπαϊκή Ενωση, από τον ιμπεριαλισμό. Το θέμα της Παιδείας και της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας καίει όλες τις λαϊκές δυνάμεις και έχει σαν αιτία την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Να η βάση της αντιμονοπωλιακής συσπείρωσης και πάλης ενάντια σ' αυτήν την πολιτική. Αυτά τα κοινά προβλήματα και οι στόχοι θα είναι η βάση και στο Μέτωπο.

Αναγκαία προϋπόθεση, για να προχωρήσουμε αποφασιστικά στο Μέτωπο, είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ, τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στη συνδιάσκεψη ο Σπύρος Στριφτάρης, για να προσθέσει: Οφείλουμε, πρώτα απ' όλα, να ενισχύσουμε τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά στη δράση και στις οργανώσεις μας, από την ΚΕ μέχρι την τελευταία ΚΟΒ. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η επίθεση στο Κόμμα αφορά ακριβώς την ψυχή του Κόμματος, το μαρξιστικό - λενινιστικό χαρακτήρα μας, τις αρχές λειτουργίας, το δημοκρατικό συγκεντρωτισμό, που είναι η πιο δημοκρατική από άποψη ουσίας αρχή, που υπάρχει και εξασφαλίζει, ταυτόχρονα, την ενότητα δράσης και καθοδήγησης, την αποτελεσματικότητα στη δράση των κομμουνιστών.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πολιτική στελεχών, ο Σπ. Στριφτάρης, τόνισε την ανάγκη για πολιτική επαγρύπνηση της οργάνωσης, την ανάγκη να γίνεται κριτική και αυτοκριτική μέσα στις οργανώσεις για τη δράση μας. Αλλες ασφαλιστικές δικλείδες δεν υπάρχουν, είπε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ