ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
«Κάτω τα χέρια απ' τα πτυχία»

Συλλαλητήρια χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή 

Με το πανό του Συλλόγου Ιατρικής στην κεφαλή να δηλώνει «δε ζητάμε πολλά, τα θέλουμε όλα», ξεκίνησε η χτεσινή πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, τα μπλοκ της πορείας πλαισιώθηκαν από εκατοντάδες φοιτητές. Αιτήματά τους η άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, την υγεία και τα εργασιακά και η κατάργηση του νόμου που εφαρμόζει την ευρωπαϊκή οδηγία 89/48. Απέναντι σ' όλα αυτά τα «μέτρα», που συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και παραπέρα για το μέλλον των σημερινών φοιτητών και αυριανών αποφοίτων κι εργαζομένων, η απάντηση-διεκδίκηση του φοιτητικού κινήματος είναι η ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, η αναβάθμιση των προπτυχιακών σπουδών και η γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία.

Οι αγωνιστικές αποφάσεις, που οδήγησαν τους φοιτητές στη χτεσινή τρίτη κινητοποίησή τους από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ήταν των Συλλόγων: Νοσηλευτικής, Φιλοσοφικής, Παντείου, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί), ΠΤΔΕ (Δάσκαλοι), ΤΕΜΦΕ, ΜΙΘΕ, Χημικού, Ιατρικής, Πολιτικών Μηχανικών, Γεωπονικής, Φυσικού, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων.

«Κάτω τα χέρια απ' τα πτυχία, θέλουμε δουλιά κι όχι ανεργία» και «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά» ήταν μερικά από τα συνθήματα που δόνησαν την Πανεπιστημίου, την Πεσματζόγλου και τη Σταδίου, διαδρομή που ακολούθησαν στο ξεκίνημά τους οι φοιτητές. Φτάνοντας στην πλατεία Κλαυθμώνος, συναντήθηκαν με την πορεία των εργαζομένων, που χτες απεργούσαν, και το σύνθημα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές» έδωσε τον παλμό της φοιτητικής κινητοποίησης.

Λίγο αργότερα, κι ενώ τα φοιτητικά μπλοκ είχαν σταθμεύσει στην οδό Γεωργίου Α΄, αντιπροσωπεία τους πήγε στο υπουργείο Παιδείας ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό, αλλά δεν τους δέχτηκε κανένας. Η φοιτητική πορεία συνεχίστηκε προς το υπουργείο Υγείας και στην κεφαλή της προστέθηκαν εργαζόμενοι, θεραπευτές και θεραπευόμενοι της μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ». Για άλλη μια φορά υποδέχτηκαν τους φοιτητές στο υπουργείο Υγείας ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αντί του υπουργού, ο οποίος... απουσίαζε.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι σχεδιάζουν, ήδη, τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα τους, με κλείσιμο των σχολών και νέο παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη, στο οποίο καλεί το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων από 31 φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας. Το Συντονιστικό συγκροτήθηκε μετά από πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των φοιτητικών Γενικών Συνελεύσεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Πάντειο. Σύμφωνα με το αγωνιστικό πλαίσιο-κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού, εκπρόσωποι των Γενικών Συνελεύσεων θα παραχωρήσουν σήμερα συνεντεύξεις Τύπου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Μαχητικά σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή

Μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή, απαιτώντας άμεση απόσυρση των νομοσχεδίων για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.

Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου και από εκεί με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, που χτες αποτέλεσε το σημείο συνάντησης φοιτητών και εργαζομένων της πόλης, αφού εκεί κατέληξαν και οι κινητοποιήσεις των οικοδόμων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

Μαζική ήταν η συμμετοχή των φοιτητών της Κτηνιατρικής και του Ψυχολογικού, που διαδήλωναν και για το ιδιαίτερο γι' αυτούς αίτημα της διανομής δωρεάν συγγραμμάτων. Εκατοντάδες φοιτητές με μια φωνή απαιτούσαν «15% τώρα στην παιδεία». Κατήγγειλαν ότι με το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη παράδοση της έρευνας στο κεφάλαιο, μακριά από τον έλεγχο της πανεπιστημιακής κοινότητας, και ότι με το νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια ετοιμάζει την πλήρη υποτέλεια των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις. Κόντρα στις παραπάνω κατευθύνσεις απαίτησαν, διαδηλώνοντας στους δρόμους της πόλης: «Πτυχία για δουλιά, πτυχία με αξία και όχι διαβατήρια για την ανεργία» και το δικαίωμα στη μόρφωση, που «δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται», αλλά «δικαίωμα που κατακτιέται με αγώνες».

Μετά τη λήξη της μαχητικής κινητοποίησης, χτες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Φυσικού, Ψυχολογικού, Παιδαγωγικού, Κτηνιατρικής, Θεάτρου, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων, που συμμετέχουν στο Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα, συγκεντρώθηκαν στο αμφιθέατρο του Φυσικού, όπου μετά από συζήτηση αποφάσισαν νέα κινητοποίηση στις 12 του Δεκέμβρη. Στο μεταξύ, ενόψει και της συμμετοχής τους στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ, οι Σύλλογοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και συσκέψεις με εργατικούς φορείς, με στόχο την κοινή δράση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν και οι φοιτητές της Κομοτηνής, χτες το απόγευμα. Η συγκέντρωση έγινε στις 7.30 έξω από τη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, όπου ταυτόχρονα οι φοιτητές πραγματοποίησαν και συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Απαιτεί άλλο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου προχωρούν οι σπουδαστές  αύριο στις 11 π.μ. 

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορίου προγραμματίζει για αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών, ο οποίος καλεί όλους τους σπουδαστές να συμμετάσχουν σ' αυτήν. Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται για τα υπέρογκα δίδακτρα που καλούνται να πληρώσουν, τον ελλιπή εξοπλισμό των Σχολών, τον ανύπαρκτο έλεγχο από τον ΟΕΕΚ και την τρομοκρατία στις σχολές.

Οπως επισημαίνει ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών σε σχετική ανακοίνωσή του, αυτό που χρειάζονται οι σπουδαστές είναι ένα άλλο σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα διευρύνει αντί να κατακερματίζει τους επαγγελματικούς τους ορίζοντες, που «θα μας μορφώνει αντί να μας "εκπαιδεύει". Χρειαζόμαστε δημόσια και δωρεάν επαγγελματική εκπαίδευση, που θα βασίζεται σε στέρεα γενική μόρφωση, που θα εξασφαλίζει δουλιά με δικαιώματα σε όλους».

Οι σπουδαστές απαιτούν να σταματήσει άμεσα κάθε αύξηση διδάκτρων, όλα τα αναλώσιμα και τα επιπλέον υλικά να παρέχονται από τη σχολή, να χορηγηθεί πάσο με μειωμένο εισιτήριο, να δοθούν τα συγγράμματα δωρεάν, να αποκτούν επαγγελματική εμπειρία μέσα στο χρόνο σπουδών, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να κατοχυρωθούν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

1ο ΕΛ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης ιδεών

Την προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης διακίνησης ιδεών μέσα στα σχολεία καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Βάσεις Ν. Ηρακλείου της ΚΝΕ, με αφορμή παρεμπόδιση εξόρμησης της ΚΝΕ από μερίδα εκπαιδευτικών του 1ου ΕΛ.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη 21/11 μερίδα εκπαιδευτικών με ανάρμοστο τρόπο προσπάθησαν να εμποδίσουν μαθήτρια που μοίραζε φυλλάδια της ΚΝΕ έξω από το σχολείο για θέματα παιδείας. Μάλιστα όπως καταγγέλλουν οι ΚΟ και ΟΒ Ν. Ηρακλείου μια εκπαιδευτικός έδωσε «εντολή» στη μαθήτρια να αφήσει τα φυλλάδια και να μπει μέσα στο σχολείο, ενώ μετά από αυτό η μαθήτρια οδηγήθηκε στο λυκειάρχη, χωρίς όμως να της επιβληθεί ποινή.

«Θεωρούμε ότι η πράξη αυτή των εκπαιδευτικών αποτελεί βάναυση καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται ότι «οι πρακτικές αυτές εντάσσονται στη διαδικασία που επιχειρείται τελευταία να επιβληθεί στα σχολεία και με την οποία επιδιώκεται να δημιουργήσουν μαθητές υποταγμένους, με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς ελεύθερο χρόνο, "λάστιχο" από το πρωί ως το βράδυ στο κυνήγι της κατάρτισης».

Επισημαίνεται δε ότι οι νέοι της ΚΝΕ και το λαϊκό κίνημα θα αντιπαλεύουν πάντα τέτοια φαινόμενα τρομοκράτησης των μαθητών και συνολικά της νεολαίας, προβάλλοντας σαν στόχο τη δημιουργία του Ενιαίου 12χρονου, δημόσιου και δωρεάν υποχρεωτικού σχολείου που θα διαμορφώνει ολοκληρωμένα το άτομο προς όφελος της κοινωνίας. Χτες οι νεολαίοι της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση έξω από το σχολείο και διατράνωσαν τη θέλησή τους να μη σταματήσουν τον αγώνα τους, διακοινώνοντας τις ιδέες τους, σπάζοντας τις όποιες προσπάθειες φίμωσης.

Κάλεσαν για άλλη μια φορά τους μαθητές να αποκρούουν και να καταγγέλλουν τέτοιες απόπειρες μέσα από τα μαζικά τους συνδικαλιστικά όργανα, τα 5μελή, τα 15μελή και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας. Επίσης, κάλεσαν τους καθηγητές να υπερασπίζουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στα σχολεία και να καταδικάζουν και να απομονώνουν τέτοια περιορισμένα φαινόμενα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org