ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Υπόθεση των εργαζομένων η απεργία

Απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 11 το πρωί, στις 7 Δεκέμβρη, και συλλαλητήριο κατά του προϋπολογισμού, στις 19 Δεκέμβρη, στην  Αθήνα 

Σε αγωνιστικό συναγερμό για να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο, καλεί την εργατική τάξη της χώρας το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, που συνεδρίασε χτες με διευρυμένη σύνθεση, καταδικάζει το αντεργατικό τερατούργημα και προτρέπει τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία στις 7 Δεκέμβρη, με μοναδικό και ξεκάθαρο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 11 το πρωί, στην πλατεία Κάνιγγος, ενώ αποφασίστηκε και η διοργάνωση συλλαλητηρίου κατά του προϋπολογισμού στις 19 Δεκέμβρη, στην ίδια πλατεία, στις 6 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωση της Γραμματείας, τονίζεται: «Με το νομοσχέδιο αυτό, ανατρέπεται το συνεχές εργασιακό 8ωρο, η μεγαλύτερη εργασιακή κατάκτηση της εργατικής τάξης των τελευταίων δύο αιώνων. Εισάγεται η συνολική διευθέτηση του εργασιακού χρόνου σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να μην ορίζει τον εαυτό του και εντείνεται στο έπακρο η σε βάρος του εκμετάλλευση».

Επιπλέον, η κυβέρνηση - σημειώνει η Γραμματεία - μειώνει κατά 18% την εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ και αυξάνει τις απολύσεις, ενώ ενισχύει παραπέρα και επιβάλλει τις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας, που οδηγούν σε ένταση της εκμετάλλευσης και σε μοίρασμα της ανεργίας και της φτώχειας σε περισσότερους εργαζόμενους.

«Με βάση τα παραπάνω, είναι πασιφανές ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο - έκτρωμα, που οδηγεί σε έναν πραγματικό εργασιακό μεσαίωνα την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους και αυξάνει, τελικά, την ανεργία, που υποτίθεται ότι σκοπεύει να μειώσει. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, που κάνει τους εργαζόμενους σύγχρονους δούλους και γιγαντώνει τα κέρδη του κεφαλαίου στο όνομα της περιβόητης αντιλαϊκής ανταγωνιστικότητας και της ΟΝΕ. Ενα τέτοιο νομοσχέδιο -υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ - δεν επιδέχεται καμία βελτίωση και συνεπώς οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις που διατείνονται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με θετικές και αρνητικές πλευρές, επιδεκτικό διορθώσεων, απλά, εξωραΐζουν και νομιμοποιούν τη μεγαλύτερη αντεργατική - αντιλαϊκή κυβερνητική επιλογή των τελευταίων χρόνων».

Η 24ωρη απεργία της 7ης Δεκέμβρη 2000, που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, είναι άμεση ανάγκη να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων, με μοναδικό ευκρινές αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σ' αυτά τα πλαίσια, το ΠΑΜΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις, ξεκινώντας περιοδείες, συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες σ' όλους τους εργασιακούς χώρους, και θα οργανώσει προσυγκέντρωση την ημέρα της απεργίας στις 11 π.μ. στην πλατεία Κάνιγγος.

Σ' αυτόν τον αγώνα που αφορά όλους τους εργαζόμενους, θα πρέπει να στρατευτεί και το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η ΑΔΕΔΥ θα πρέπει να πάρει σχετική απόφαση απεργιακής συμπαράταξης την ίδια ημέρα με τη ΓΣΕΕ.

Επίσης, το ΠΑΜΕ θα δώσει συνέχεια και προοπτική στους αγώνες, με πανεργατικό συλλαλητήριο που θα οργανώσει ενάντια στο νέο κρατικό προϋπολογισμό στις 19 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας στη συγκέντρωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, σήμερα στις 6 μ.μ., μπροστά στην Ισραηλινή Πρεσβεία. Ακόμη, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε, με πολυμελή αποστολή εργαζομένων, να συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή - πανεργατική μεγάλη συγκέντρωση στη Νίκαια της Γαλλίας στις 6 Δεκέμβρη 2000, ενάντια στη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ, που θα γίνει σ' αυτήν την πόλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Μαχητική αγωνιστική απάντηση

  Χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στην κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται στις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, την εισοδηματική πολιτική  

Από την κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Από την κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων
Αγωνιστική απάντηση στην απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα έδωσαν χτες οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ έφτασε στο 70% και σε ορισμένους κλάδους ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Στην Αθήνα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή και παρά τη βροχή που έπεφτε, έκαναν πορεία προς τη Βουλή, όπου ισχυρή αστυνομική δύναμη, με άνωθεν εντολή τούς σταμάτησε και δεν επέτρεψε στους απεργούς να κατευθυνθούν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη»! Με το σύνθημα αυτό πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, υπογράμμισαν την ανάγκη του αγώνα, αλλά και τις διαθέσεις που διαμορφώνονται ανάμεσά τους. Εδειξαν ταυτόχρονα προς την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, το δρόμο που πρέπει και αυτή ν' ακολουθήσει, μπροστά στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ.Παπασπύρος, ο οποίος και χαρακτήρισε την απεργία σαν «την πρώτη δυναμική απάντηση», ενώ προανήγγειλε στάση εργασίας για τις 7 του Δεκέμβρη. Με υψηλούς τόνους καταφέρθηκε κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ότι οι εργαζόμενοι δεν ανέχονται άλλο την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, ότι δε διαπραγματεύονται τα δικαιώματά τους. Διαπραγμάτευση που όμως όλο το τελευταίο διάστημα κάνει η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, παρά και ενάντια στην απαίτηση των δημοσίων υπαλλήλων για νέους αγώνες. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης, τον οποίο οι συγκεντρωμένοι υποδέχτηκαν, φωνάζοντας «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών». Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων Π. Βαβουγυιός, τους κάλεσε να συνεχίσουν τους αγώνες τους, γιατί και αυτή «αύριο» θα έρθουν στη θέση του συνταξιούχου.

«Σημίτη μάς εξήγησες τι είναι ο εκσυγχρονισμός, λιτότητα ακρίβεια, τραμπουκισμός» ήταν το σύνθημα που επαναλάμβαναν οι εργαζόμενοι των ασφαλιστικών ταμείων, διαμαρτυρόμενοι για την επίδειξη ισχύος της κυβέρνησης κατά την προχτεσινή διαμαρτυρία τους. Ιδιαίτερο τόνο στη συγκέντρωση και στην πορεία έδωσαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Η Λέτα Μεθωνιού αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και μέλος της ΕΣΑΚ Υγειονομικών, με δήλωσή της στο «Ρ» τόνισε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Αποστολόπουλου, του Κοντομηνά, του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι μέτρα - φωτιά που χτυπούν ίσια στην καρδιά του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, που δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στην υγεία, καταργώντας τη μονιμότητα και μετατρέποντας 80.000 υγειονομικούς σε "όμηρους" του εκάστοτε υπουργού της εκάστοτε κυβέρνησης».

«Σχολεία, δήμοι, νοσοκομεία 7 Δεκέμβρη ξανά στην απεργία» το σύνθημα αυτό κυριάρχησε στην πορεία των απεργών εκπαιδευτικών και ανανέωσε το αγωνιστικό ραντεβού για την ημέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. «Να καταργηθούν οι νόμοι 2525 και 2640. Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα» έγραφε το πανό του Συντονιστικού των ΕΛΜΕ. Ενώ εργαζόμενοι που ακολουθούσαν πίσω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής των Σωματείων ΟΤΑ, χλεύαζαν το τερατούργημα της ΟΝΕ με το σύνθημα «Για σύγκλιση και ΟΝΕ δε δίνουμε δεκάρα τσακιστή, τα δικαιώματά μας δε βγαίνουν στο σφυρί»!

Την πορεία των απεργών ανέκοψε, λίγο έξω από τη Βουλή στο ύψος των ανθοπωλείων, ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκαλώντας την αγανάκτηση των διαδηλωτών. Τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ ζήτησαν από τον επικεφαλής να τους αφήσουν να περάσουν για να εισπράξουν την απάντηση, ότι αυτές είναι οι εντολές. Τα πνεύματα οξύνθηκαν, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ δεν έλειψαν και πικρόχολα σχόλια προς την κυβέρνηση. Ενας διαδηλωτής, δείχνοντας προς την «παράταξη» των αστυνομικών φώναξε: «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό!» Λίγο αργότερα και μετά από συνεννοήσεις το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ μπόρεσε να μπει στη Βουλή για να παραδώσει το ψήφισμα.

Αναφερόμενος στη σημασία της απεργίας, ο Μπάμπης Βορτελίνος μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ υπογράμμισε ότι «Η σημερινή μεγάλη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία, αλλά και στην απεργία στις 10 Οκτώβρη, δείχνει τη διάθεσή τους να αντισταθούν στην κυβερνητική πολιτική. Μια πολιτική που τους στερεί βασικά δικαιώματα και τους μετατρέπει σε εκτελεστικά όργανα των αντιλαϊκών σχεδίων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι -τόνισε ο συνδικαλιστής- απαιτούν από την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει η αντεργατική λαίλαπα.» Σήμερα τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, θα προτείνουν νέα 24ωρη απεργία για τις 7 Δεκέμβρη μαζί με την απεργία της ΓΣΕΕ.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα

Δυναμική συγκέντρωση οικοδόμων και συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου απαίτησαν την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου

Στον αγώνα οικοδόμοι και συνταξιούχοι
Στον αγώνα οικοδόμοι και συνταξιούχοι
Την άμεση απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης απαίτησαν χτες οι οικοδόμοι με 24ωρη απεργία και δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερα μαχητική ήταν και η κεντρική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ταυτόχρονα με τους συνταξιούχους, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονιστικού των Συνταξιουχικών Ομοσπονδιών. Παρά τη βροχή, οικοδόμοι και συνταξιούχοι έδωσαν δυναμικό «παρών» όπως και στην πορεία που ακολούθησε στο υπουργείο Εργασίας, ενώ έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για τις 7 του Δεκέμβρη, μέρα της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ. Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση οι συνταξιούχοι διεκδίκησαν μαζί με τους οικοδόμους την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αυξήσεις στις συντάξεις, επίδομα θέρμανσης και αποτροπή της επιχείρησης «κατεδάφισης» της κοινωνικής ασφάλισης. Στο υπουργείο αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα.

«Με ΜΑΤ και βία χτυπάτε τους εργάτες και στους εργοδότες κάνετε τις πλάτες», βροντοφώναξαν οι οικοδόμοι και συνταξιούχοι όταν έφτασαν στο υπουργείο Εργασίας και αντίκρισαν μεγάλες δυνάμεις της Αστυνομίας. Οι διαδηλωτές απαίτησαν και πέτυχαν να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής μπροστά από το υπουργείο. «Με αγώνες έχει γίνει το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Οι οικοδόμοι δε σκύβουν το κεφάλι, τα μέτρα θα ανατρέψουνε με ενότητα και πάλη», ήταν μερικά ακόμη από τα συνθήματα που ακούστηκαν.

Μετά τη συνάντηση ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, επισήμανε ότι έθεσαν στον υπουργό την απαίτηση του κλάδου και όλης της εργατικής τάξης να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο. «Η απάντηση που λάβαμε δείχνει την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης, καθώς ο υπουργός μάς απάντησε ότι το νομοσχέδιο είναι υπέρ των εργαζομένων και κατά του κεφαλαίου. Θεωρούμε αυτή την απάντηση προκλητική για την εργατική τάξη και καλούμε τον κλάδο σε πανεργατικό πανελλαδικό συναγερμό δίνοντας όλες τις δυνάμεις του για την επιτυχία της απεργίας στις 7 του Δεκέμβρη. Η κυβέρνηση διάλεξε τη σύγκρουση. Μας πέταξε το γάντι και εμείς το παίρνουμε».

Εκ μέρους του ΠΑΜΕ παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γ. Μαυρίκος, ο οποίος κάλεσε τους εργαζόμενους να οξύνουν την αντιπαράθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική. «Αυτή η πολιτική δεν παίρνει γιατρειά. Ολοι στην απεργία στις 7 του Δεκέμβρη», τόνισε.

Η συγκέντρωση

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος πρώτος πήρε το λόγο ο Β. Γεωργαντάς, εκ μέρους των Συνεργαζόμενων-Συνταξιουχικών Οργανώσεων. «Είμαστε εδώ, να δώσουμε τη μόνη απάντηση μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης: Ενότητα και αγώνα». Τόνισε επίσης ότι «γίνεται προσπάθεια παραπλάνησης των 600.000 άνεργων, λέγοντάς τους ότι τα μέτρα θ' αντιμετωπίσουν την ανεργία, ενώ στην ουσία προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στην εργατική τάξη». Κατήγγειλε την προσπάθεια ισοπέδωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Τέλος, επισήμανε την αδυναμία του ΙΚΑ να πληρώσει συντάξεις και δώρα, υποχρεώνοντάς το να προβαίνει σε δανεισμό με βαριά επιτόκια.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Α. Ζαζόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή ένα αντεργατικό έκτρωμα, που βάζει θηλιά στα εργασιακά δικαιώματα. «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η ΓΣΕΕ μόνο κάτω από την πίεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος υποχρεώθηκε να κηρύξει απεργία. Πρέπει όμως όλη η εργατική τάξη να πάρει την υπόθεση της απεργίας στα χέρια της», και συμπλήρωσε: «Μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα αρκεί η εργατική τάξη να καταλάβει τη δύναμή της».

Σημαντική ήταν η παρουσία των νέων οικοδόμων. Παραταγμένοι μπροστά, σε αλυσίδες, διαδήλωσαν όχι μόνο για τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου, αλλά και της εργαζόμενης νέας γενιάς. Χαρακτηριστικές ήταν μερικές από τις φράσεις τους για «το αβέβαιο μέλλον των νέων οικοδόμων για δουλιά μετά την Ολυμπιάδα», «την ανησυχία τους για το αν θα πάρουν σύνταξη», την «όλο και μεγαλύτερη κατανόηση των νέων για αγώνα και οργάνωση», «την αδυναμία του μεροκάματου να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες». Οπως είπε, άλλωστε, κάποιος, «ο πολιτισμός και ο αθλητισμός έχουν γίνει είδος πολυτελείας για τη νεολαία. Τίποτα από αυτά δε θεωρείται δικαίωμα, το θέμα είναι πόσα έχεις».

Στη Μυτιλήνη οι οικοδόμοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, η οποία έγινε στα πλαίσια 24ωρης παλλεσβιακής απεργίας που είχε κηρύξει. Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης απαιτείται η απόσυρση του νομοσχεδίου και όλων των αντεργατικών νόμων (Ν.2639) και των τριών αντιασφαλιστικών. Καλούνται ακόμη τα πολιτικά κόμματα να το καταψηφίσουν στη Βουλή και η ΓΣΕΕ να αποσυρθεί από τους «κοινωνικούς διαλόγους».

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και οι οικοδόμοι στη Θεσσαλονίκη στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, ενώ 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συμμετοχή 60-80% ανά βάρδια

  Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις

Σε ετοιμότητα για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, σε περίπτωση που το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας έχει τις ίδιες αντι-ΕΣΥ διατάξεις που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο στις 27 Ιούλη 2000.

Η συμμετοχή στην 48ωρη απεργία, που έληξε χτες, κυμάνθηκε από 60-80% ανά βάρδια, αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και τονίζει: «Η ΠΟΕΔΗΝ αναμένει την ανακοίνωση του σχεδίου νόμου και στο βαθμό που δε συμπεριλαμβάνει τις προτάσεις μας και αγνοεί τις αντιθέσεις μας θα προχωρήσει σε συνεδρίαση των οργάνων για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων».

Η ΠΟΕΔΗΝ είναι αντίθετη στα εξής σημεία:

  • Με την κατάργηση του νομικού καθεστώτος και τη διάλυση των νοσοκομείων, αλλά και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων που απορρέει εξ αυτού του λόγου.
  • Με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη δυνατότητα των ΠΕΣΥ (Περιφερειακά Συστήματα Υγείας) να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν αντικείμενα και υπηρεσίες του δημόσιου τομέα υγείας.
  • Με την αφαίμαξη των αποθεματικών του κλάδου υγείας των ταμείων και την εκχώρησή τους προνομιακά στον ιδιωτικό τομέα. Καθώς και με το Νομικό Καθεστώς του ΟΔΙΠΥ ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αλλά και την επιχειρηματική λογική της λειτουργίας τους.
  • Με την κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής γιατρών και εργαζόμενων στα όργανα διοίκησης.
  • Με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, γιατί βάζει πρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας και οδηγεί σε δύο ταχύτητες πολιτών και γιατρών.
Μαζικά και στη Θεσσαλονίκη

Πολύ ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Συνδικαλιστές του κλάδου τόνιζαν ότι η συμμετοχή αυτή ήταν η υψηλότερη σε σχέση με τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μέλη της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Οπως κατήγγειλαν οι ομιλητές με το νομοσχέδιο για την υγεία η κυβέρνηση εμπορευματοποιεί την υγεία, παραδίδει τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων σε ιδιωτικές εταιρίες, μεταφέρει το κόστος λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης αμφισβητεί τη μονιμότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ κατευθύνει και πόρους των ταμείων στους ιδιώτες.

Με τους υγειονομικούς ένωσαν τη φωνή διαμαρτυρίας τους και οι δημόσιοι υπάλληλοι που συμμετείχαν στην πορεία που οργάνωσε η ΑΔΕΔΥ και έφτασαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία εξέφρασαν οι συνδικαλιστές της Α` ΕΛΜΕ, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμβάλουν με τον τρόπο τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών.

Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι έφτασαν μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και οι απεργοί οικοδόμοι, καθώς και οι φοιτητές, οι οποίοι από κοινού με τους υγειονομικούς με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την κυβέρνηση για τα σχέδια υπονόμευσης της δημόσιας υγείας. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ακόμη τα μέλη της διοίκησης του σωματείου συνταξιούχων του ΙΚΑ καθώς και πολλοί συνταξιούχοι.

Ενημερωτική πρωτοβουλία στον Πειραιά

Χτες έληξε και η 48ωρη απεργία της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε απεργία στα πλαίσια της ΑΔΕΔΥ.

Με πρωτοβουλία των Πενταμελών Επιτροπών της ΕΙΝΑΠ και των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία του Πειραιά (Τζάνειο, Μεταξά και Κρατικό Νίκαιας) θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση στο «Σινεάκ», ώρα 10.30 πμ. Θέμα της εκδήλωσης θα είναι οι επιπτώσεις του νομοσχεδίου για την Υγεία.

Εχουν κληθεί να κάνουν εισηγήσεις εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, της ΕΙΝΑΠ και της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ