ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αναγνωριστεί το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Με την ευκαιρία της διεθνούς μέρας αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συνεχιζόμενο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για πάνω από 70 χρόνια. Ο πολύχρονος και ηρωικός αγώνας του λαού της Παλαιστίνης, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, εμπνέει τη δίκαιη λαϊκή πάλη σε όλο τον κόσμο.

Η μεθοδευμένη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Ισραήλ, σε βάρος των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, συμβάλλει στην όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή.

Η πρόσφατη "νομιμοποίηση" των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μαζί με μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ, με πιο χαρακτηριστική τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προστίθενται στον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως του "πιο ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή" και δείχνουν τη στήριξη του Ισραήλ, που παρέχει συνολικά η αστική τάξη των ΗΠΑ. Σε ανάλογη πορεία κινείται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών της, παρά επιμέρους ελιγμούς και διαφοροποιήσεις, που "θολώνουν τα νερά" αλλά δεν αλλάζουν την κύρια κατεύθυνση στήριξης της ισραηλινής επιθετικότητας.

Η ορμητική βιασύνη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος είναι μέρος της "μεγάλης εικόνας" της έντασης και όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και ενεργειακών μεγαθηρίων, που συγκρούονται στην περιοχή και έχουν προκαλέσει μεγάλες αιματοχυσίες στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης κ.ά.

Σήμερα, εκτός της κατοχής εδαφών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας από το κράτος του Ισραήλ, έχει προστεθεί και η κατοχή συριακών εδαφών από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς και η στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή πολλών άλλων δυνάμεων.

ΗΠΑ και ΕΕ δεν "αποσύρονται", δεν παραιτούνται και απεργάζονται συνεχώς νέα σχέδια ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή, αξιοποιώντας όχι μόνο το Ισραήλ αλλά και άλλα καθεστώτα - συμμάχους τους, σε διαπάλη με ισχυρές ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να αναγνωρίσει ουσιαστικά και πραγματικά το κράτος της Παλαιστίνης, προχωρά στην εγκληματική διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας, που ψευδώς την παρουσιάζει στο λαό μας ως "λύση" για την ασφάλεια και την ειρήνη έναντι της επιθετικότητας της αστικής τάξης της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας.

Ο δίκαιος αγώνας του λαού της Παλαιστίνης μπορεί να βρει τη δικαίωση μέσα από τη συνέχιση της ανυποταγής στους ιμπεριαλιστές και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης.

Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να αψηφήσει τον σημερινό αρνητικό διεθνή συσχετισμό δυνάμεων και να συνεχίσει ακόμα πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα καθημερινά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων. Για:

  • τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της
  • τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, στα σύνορα του 1967, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
  • το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές Αποφάσεις του ΟΗΕ
  • την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές».
ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
Το Ισραήλ κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων

Σήμερα η διεθνής μέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό

Από τη χτεσινή κατεδάφιση των τεσσάρων σπιτιών των Παλαιστινίων

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή κατεδάφιση των τεσσάρων σπιτιών των Παλαιστινίων
ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε χτες - ένα 24ωρο πριν από τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό - τα σπίτια τεσσάρων Παλαιστινίων που φέρονται να εμπλέκονται στη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη στη Δυτική Οχθη τον περασμένο Αύγουστο. Η εντολή για την κατεδάφιση των σπιτιών αυτών στο χωριό Μπέιτ Κάχελ, κοντά στη Χεβρώνα, εκδόθηκε το Σεπτέμβρη, ενώ οι τέσσερις Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη φυλακή.

Στη διάρκεια της κατεδάφισης ξέσπασαν συγκρούσεις, με Παλαιστίνιους να ρίχνουν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που περιφρουρούσαν την κατεδάφιση των σπιτιών, για να δεχτούν επίθεση με δακρυγόνα, τα οποία τους προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, το πρακτορείο WAFA αναφέρει πως ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν χτες ακόμα ένα σπίτι Παλαιστίνιου στα βόρεια της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος κατείχε οικόπεδο 200 τ.μ., όμως το Ισραήλ αρνείται να χορηγήσει άδεια κατασκευής στους Παλαιστίνιους σε αυτήν την περιοχή (τομέας Γ), η οποία αποτελεί το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης και εμπίπτει στην πλήρη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία, υποχρεώνοντας τους Παλαιστίνιους να χτίζουν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειές τους.

Αντίθετα, το Ισραήλ χορηγεί εύκολα στους πάνω από 600.000 Ισραηλινούς εποίκους οικοδομικές άδειες και τους παρέχει δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και αποχετευτικά δίκτυα. Η κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων αποτελεί συνήθη πρακτική του Ισραήλ, αφήνοντας άστεγες πολλές οικογένειες.

Στο μεταξύ, ενόψει της σημερινής διεθνούς μέρας αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε χτες επιστολή προς τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας πως η Παλαιστίνη βρίσκεται «στον πυρήνα του ζητήματος της Μέσης Ανατολής». Κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη λύση των δύο κρατών, με την οικοδόμηση ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ψήφισμα της ΕΕΔΔΑ

Σε ψήφισμα το οποίο ενέκρινε στις 27 Νοέμβρη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) για τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στους αγώνες του για να αποκτήσει τη δική του ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα, στα σύνορα του '67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καταδικάζουμε τη φασιστική πολιτική του Ισραήλ, το οποίο αφού υποδούλωσε το λαό της Παλαιστίνης και καταπάτησε εδάφη της με αιματηρούς πολέμους, αφού καταστρατήγησε τις δικές του υπογραφές επεκτείνοντας τους εποικισμούς του στα παλαιστινιακά εδάφη, εδώ και ένα χρόνο έχει εντείνει τις επιθέσεις του ενάντια σε φιλειρηνικές διαδηλώσεις στη Γάζα».

Και προσθέτει η ΕΕΔΔΑ: «Καταγγέλλουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που χρόνια τώρα στηρίζουν άμεσα και έμμεσα το Ισραήλ και την πολιτική του, κωφεύουν στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων για δικαιοσύνη και ειρήνη, κλείνουν τα μάτια στις φρικαλεότητες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, βάζουν στην ίδια ζυγαριά αμυνόμενους και επιτιθέμενους, ζητώντας και από τις δύο πλευρές "σύνεση και ψυχραιμία". Και σαν όλα αυτά να μην είναι πάρα πολλά για να τα υπομείνει ένας ολόκληρος λαός, τώρα προσφέρουν στο Ισραήλ ολόκληρη την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του, του χαρίζουν τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, του δίνουν το "πράσινο φως" για να απαιτήσει την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Νεκράς Θάλασσας και προτείνουν τη δημιουργία ενός κράτους - παρωδία για τους Παλαιστίνιους, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το Ισραήλ (...)

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την επιθυμία του λαού μας για την προστασία της ειρήνης στην περιοχή, μακριά από ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, που σπέρνουν το θάνατο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, από την οποία υποφέρουν ολόκληρες περιοχές της χώρας μας».

ΑΛΒΑΝΙΑ
Στους 46 οι νεκροί, τουλάχιστον 15 οι εγκλωβισμένοι

Νέος σεισμός χτες μεγέθους 5,1 Ρίχτερ προκάλεσε πανικό, ενώ κτίρια με ζημιές καταρρέουν

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Δυρράχιο και Θουμάνα

Copyright 2019 The Associated

Συνεχίζονται οι έρευνες σε Δυρράχιο και Θουμάνα
ΤΙΡΑΝΑ.--

Σε τουλάχιστον 46 ανήλθαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Αλβανία, με τις ελπίδες να ανασυρθούν ζωντανοί άλλοι άνθρωποι πλέον να εξανεμίζονται. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, ο αριθμός των τραυματιών που έλαβαν ιατρική περίθαλψη στα νοσοκομεία ανέρχεται πλέον σε πάνω από 900, 65 από αυτούς φέρουν σοβαρότερα τραύματα και για τρεις απαιτείται εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε τρία ακόμα σημεία, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια περίπου 15 άνθρωποι. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και 5 παιδιά από 3 έως 15 ετών, ενώ 23 είναι οι νεκροί στην κωμόπολη Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο. Στη Θουμάνα συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για τον εντοπισμό κάτω από τα ερείπια τριώροφου σπιτιού μιας μητέρας με τα τρία παιδιά της.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ιδιαίτερα έντονη μετασεισμική δραστηριότητα και χτες το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, προκαλώντας πανικό στο νοσοκομείο του Δυρραχίου, το οποίο ήδη είχε σοβαρές ρωγμές. Πολλοί κάτοικοι, φοβούμενοι και νέο μεγάλο σεισμό εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και τις πόλεις τους, ενώ κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές καταρρέουν.

Ο πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, σε νέα έκτακτη σύσκεψη της κυβέρνησης, μίλησε ξανά για την ανάγκη συμπαράστασης με όλα τα μέσα στους σεισμοπαθείς. Τόνισε ότι είναι χιλιάδες οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους και ζήτησε τη συμβολή ντόπιων και ξένων χορηγών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το έργο ανοικοδόμησης ξεπερνά κάθε δυνατότητα του αλβανικού κράτους, ωστόσο υποσχέθηκε οι ζημιές να επουλωθούν έως το 2020.

Εκατοντάδες οικογένειες, κυρίως στη Θουμάνα, πέρασαν τις τελευταίες νύχτες στην ύπαιθρο, σε αυτοκίνητα, στους καταυλισμούς του στρατού, ενώ στο Δυρράχιο δεκάδες οικογένειες μεταφέρθηκαν στα εναπομείναντα όρθια ξενοδοχεία της πόλης. Οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι διαμαρτύρονται τώρα και κατά των κρατικών υπηρεσιών που νομιμοποίησαν και επέτρεψαν να κατοικηθούν κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες στατικές προδιαγραφές, ή χτίστηκαν σε ακατάλληλες περιοχές, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο.

Αλληλεγγύη από Συνδικάτα Οικοδόμων

Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Αλβανίας που μετά τον σεισμό θρηνούν θύματα, μετρούν δεκάδες τραυματίες, αντιμετωπίζουν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια και υποδομές, εκφράζουν Συνδικάτα Οικοδόμων της χώρας μας και συγκεντρώνουν βοήθεια με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και φάρμακα, τα οποία θα αποσταλούν στους πληγέντες.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καθημερινά (8 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου θα συγκεντρώνει βοήθεια.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, επίσης, καθημερινά στο χώρο του Συνδικάτου (Σουρή Γ. 2) από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου στα γραφεία του από Δευτέρα έως Παρασκευή (8.30 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org