ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Δεν περιέθαλψαν μετανάστρια επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ!

Ανακοίνωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Την προηγούμενη Παρασκευή (22/11), στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, δεν παρασχέθηκε υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστη ογκολογική ασθενή μετανάστρια επειδή δεν είχε ΑΜΚΑ...

Το γεγονός κατήγγειλε άμεσα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης: «Το περιστατικό αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ και η διοίκηση, δυστυχώς θεωρούν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις και τους ασθενείς πελάτες (...) Πάγια τακτική και αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης είναι να προσπαθεί σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική να κάνει συνένοχους τους εργαζόμενους στην Υγεία, υποχρεώνοντάς τους να γίνουν οι ίδιοι εισπράκτορες ή αρνητές θεραπειών, εξετάσεων, νοσηλειών κ.ά., υποχρεώνοντάς τους στην ουσία να καταργούν τον φυσικό και ηθικό τους ρόλο, που είναι η υπεράσπιση και η προαγωγή της υγείας των ανθρώπων και η παροχή περίθαλψης και φροντίδας δίχως περιορισμούς και προϋποθέσεις. Δηλώνουμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι υγειονομικοί τη μόνη υποχρέωση που αναγνωρίζουν είναι απέναντι στους ασθενείς και στους συγγενείς τους, να τους παρέχουν δηλαδή δωρεάν και δίχως άλλους περιορισμούς ό,τι καλύτερο είναι δυνατό σύμφωνα με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις».

Είναι η ίδια πολιτική που ξηλώνει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων

Την ανάγκη η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση να γίνουν υπόθεση όλου του λαού τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ και καλεί στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο Σάββατο στις 11 π.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, από συνταξιουχικά και εργατικά σωματεία.

Οπως αναφέρει: «Το πρόσφατο περιστατικό (...) δείχνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που βασίζεται στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας.

Ερχεται ως επακόλουθο της πρόσφατης εγκυκλίου του υφυπουργού Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα νοσοκομεία πρέπει να εισπράττουν το κόστος για παροχές φροντίδας και περίθαλψης από ανασφάλιστους ασθενείς τρίτων χωρών, καθώς και εγγράφου του υπουργού Εργασίας το οποίο καταργούσε κάποιες διευκολύνσεις στη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ανασφάλιστων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας καθώς και άλλες κατηγορίες ασθενών.

Ολα αυτά έρχονται ως αποτέλεσμα συνεχών μειώσεων της κρατικής χρηματοδότησης της Υγείας - Πρόνοιας που ακολουθούν τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, με στόχο η κρατική ευθύνη να περιοριστεί στην παροχή στοιχειωδών μόνο υπηρεσιών, πέρα από τις οποίες η Υγεία θα αποτελεί ατομική υπόθεση, που πωλείται από τις ιδιωτικοποιημένες δομές και αγοράζεται από τους ασθενείς - πελάτες ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Είναι η ίδια πολιτική που ξηλώνει καθημερινά όλες τις κατακτήσεις που διασφαλίζουν στους εργαζόμενους ένα στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης. Σε αυτήν την κατεύθυνση προχωρούν και με το Ασφαλιστικό, όπου επιδιώκουν να περιορίσουν το κόστος για κράτος και εργοδοσία, μετακυλίοντας το κόστος και την ευθύνη στον κάθε εργαζόμενο.

Η οργάνωση της πάλης του εργατικού και λαϊκού κινήματος για τη διεκδίκηση για όλο το λαό, με βάση τις ανάγκες του, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πρόληψης, αποκλειστικά δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, ανάκτησης των απωλειών που έχουν οι λαϊκές οικογένειες λόγω των περικοπών και των "πλαφόν" στις παροχές, αποτελεί μονόδρομο. Κανένας ανασφάλιστος δεν πρέπει να μείνει εκτός δημόσιας δωρεάν περίθαλψης».

Ο Πατούλης αβαντάρει το φασιστοειδές Τζήμερο

Ανακοίνωση υπεράσπισης του φασιστοειδούς Τζήμερου εξέδωσε ο περιφερειάρχης της ΝΔ Γ. Πατούλης, με αφορμή όσα συνέβησαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη. Θυμίζουμε ότι ο Τζήμερος, όπως κάνει συνήθως με την ανοχή και τη σιωπηλή παρακίνηση της διοίκησης Πατούλη, επιτέθηκε στους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εξαπέλυσε άθλιους, εμετικούς, αντικομμουνιστικούς χαρακτηρισμούς κατά του Γιάννη Πρωτούλη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακού συμβούλου.

Ο Γ. Πατούλης, λοιπόν, παρά το γεγονός ότι το φασιστοειδές Τζήμερος δημιουργεί επεισόδια, προκαλεί και υβρίζει κατ' εξακολούθηση, έβγαλε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει και τον υβριστή και εκείνους που δέχτηκαν τις ύβρεις και την επίθεση! Σχετικά με την ανακοίνωση του περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει: «Ο περιφερειάρχης Αττικής, αν και απών από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έβγαλε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τον γνωστό φασίστα Τζήμερο, που συστηματικά βρίζει και δημιουργεί επεισόδια τόσο στην παρούσα όσο και στην προηγούμενη θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Να θυμίσουμε ότι μαζί ψήφισαν τα εγκλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων, γεμίζοντας την Αττική με νέες χωματερές στη Φυλή, στο Γραμματικό και σε όλα τα ανενεργά λατομεία. Μαζί έχουν ψηφίσει όλες τις κρίσιμες αντιλαϊκές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κίνητρο του Πατούλη είναι να καλύψει τον Τζήμερο που μόνο στα λόγια είναι "επικεφαλής παράταξης". Στην πράξη είναι περιφερειακός σύμβουλός του. Να τη χαίρεται την καινούρια της μεταγραφή η παράταξη της ΝΔ».

Πέθανε η 29χρονη

Κατέληξε χτες το πρωί η 29χρονη γυναίκα από τη Μεσαία Μηλιά Πιερίας, που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά από ανακοπή, αφού πρώτα γέννησε με καισαρική το πρώτο της παιδί στο Νοσοκομείο Κατερίνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιπποκράτειου, η 29χρονη νοσηλευόταν με πολυοργανική ανεπάρκεια, έντονο εγκεφαλικό οίδημα και περιοχές εκτεταμένης εγκεφαλικής υποξαιμικής - ισχαιμικής βλάβης, παρά τη μέγιστη φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη των ζωτικών της λειτουργιών.

Είχε διακομιστεί στις 22 Νοέμβρη στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου αφού υποβλήθηκε σε καισαρική τομή, φέρνοντας στον κόσμο το πρώτο της παιδί, και της χορηγήθηκαν φαρμακευτικοί παράγοντες, έπαθε ανακοπή και υποβλήθηκε παρατεταμένα σε ΚΑΡΠΑ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται Ενορκη Διοικητική Εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό.


Παραμένει ελεύθερος

Σε ποινή φυλάκισης 5 χρόνων με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο Αρης Φλώρος της «Energa». Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει ελεύθερος. Το δικαστήριο, κινούμενο στο στενότερο όριο ποινών που έθεσε ο νέος Ποινικός Κώδικας, με την κατάργηση του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου, καθώς και με την αναγνώριση 3 ελαφρυντικών (ήδη τα δυο του είχαν αναγνωριστεί και πρωτόδικα) μείωσε την ποινή των 21 χρόνων που του είχε επιβληθεί. Κρίθηκε ένοχος για λαθρεμπορία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υπεξαίρεση.

Παράλληλα, το δικαστήριο τον απάλλαξε για το αδίκημα της υπεξαίρεσης σε βάρος του ΛΑΓΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Για τους άλλους 5 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι, οι ποινές τους κυμάνθηκαν από 1έως 2 χρόνια με 3ετή αναστολή για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Τους αναγνωρίστηκαν επίσης από 1 έως 2 ελαφρυντικά. Αθωώθηκαν επίσης 5 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο Β. Μηλιώνης (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε 10 χρόνια) και ο Αχ. Φλώρος.

Νέα μήνυση για την πυρκαγιά στο Μάτι

Στον Αρειο Πάγο κατέθεσαν, χτες, νέα μήνυση για την πυρκαγιά στο Μάτι δύο άτομα, παιδιά δύο εκ των 100 θυμάτων, σε βάρος δύο πρώην υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., που εγκαλούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, έκθεση (σε βαθμό κακουργήματος) και παράβαση καθήκοντος. Επικαλούνται στοιχεία που καταδεικνύουν, σύμφωνα με αυτούς, ότι «ο θάνατος δεκάδων συμπολιτών μας θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν ο κρατικός μηχανισμός και οι λειτουργοί του ενεργούσαν υπεύθυνα όπως ο νόμος ορίζει».

Η μήνυση εστιάζεται στην αξιοποίηση των εναέριων μέσων τις ώρες που δρούσε ανεξέλεγκτα η πυρκαγιά. «Από τις 7 το βράδυ της 23ης Ιουλίου του 2018, οπότε είχε μειωθεί αισθητά η ταχύτητα του ανέμου, μπορούσαν σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα να απογειωθούν τα ελικόπτερα για να διασώσουν στέλνοντας ταυτόχρονα την ακριβή εικόνα στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διάσωσης. Ομως δεν το έπραξαν», υπογραμμίζουν. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων της ΕΛ.ΑΣ. «έκλεισε στις 9, δηλαδή τη μέρα της απόλυτης καταστροφής αποφασίστηκε από τους εγκαλούμενους να τηρηθεί το σύνηθες ωράριο».

Τέλος, ο δικηγόρος των συγγενών σε σχετική δήλωση αναφέρει ότι «ακόμα βρίσκουμε στοιχεία, τρομακτικής σημαντικότητας, τα οποία βάζουνε στο κάδρο και άλλο κατηγορούμενο. Οσο μπορούμε κάποιοι δεν θα επιτρέψουμε ούτε να ξεχαστεί ούτε να κουκουλωθεί η υπόθεση για το Μάτι».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Είναι γραφικοί ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην οποία, με αφορμή την τοποθέτηση Τζήμερου για το θέμα της παράτασης του ωραρίου των καταστημάτων που συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι εμποροϋπάλληλοι έχουμε μπουχτίσει από τις λευκές νύχτες, τις εκπτωτικές περιόδους που γινόμαστε λάστιχο, την κυριακάτικη εργασία που γενικεύεται, τις μέρες πριν και μετά τη "μαύρη" Παρασκευή. Μπροστά στην εορταστική περίοδο και στις απογραφές ξεχνάμε τι σημαίνει ξεκούραση, ελεύθερος χρόνος, οικογένεια, προσωπική ζωή. Μπροστά σε όλη αυτήν την πραγματικότητα, δεν μας έφταναν τα αφεντικά και ο εργοδοτικός συνδικαλισμός που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, έχουμε και τους κουστουμαρισμένους Νάρκισσους που νομίζουν πως η Γη γυρίζει γύρω τους. Οταν δεν σκίζει αφίσες και δεν στέλνει επιστολές στην Μέρκελ, ο σύγχρονος διανοητής του πληκτρολογίου βγάζει χολή στο άκουσμα των λέξεων "εργατικά δικαιώματα" και "διεκδίκηση". Για τους γραφικούς ντίλερ των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, μόνο χλεύη αξίζει».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org