ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τα αντεργατικά σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ, αξιοποιώντας αποφάσεις της Κομισιόν

Με παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ συντηρείται η υπόθεση των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων

Σε κατεύθυνση επιτάχυνσης του αντεργατικού σχεδιασμού της για τη ΛΑΡΚΟ κινείται η κυβέρνηση, για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης με ταυτόχρονο χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε συνέχεια όσων προώθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω μη συμμόρφωσης με απόφαση του Δικαστηρίου από το 2017 για την ανάκτηση «παράνομων κρατικών ενισχύσεων» ύψους 135,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό, μαζί με τους τόκους, ξεπερνά πλέον τα 160 εκατ. ευρώ.

Εχουν προηγηθεί δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της Ελλάδας για το ίδιο θέμα, το 2014 και το 2017, με τις οποίες καλούνταν να ανακτήσει τα εν λόγω ποσά, ωστόσο είχε δοθεί παράταση στην εκτέλεση της απόφασης μετά το σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων που είχε καταθέσει στην Επιτροπή η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με δεδομένο όμως ότι το σχέδιο πώλησης δεν υλοποιήθηκε, τον περασμένο Γενάρη υπήρξε και νέα προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, με την οποία υπενθύμιζε την «υποχρέωση» της χώρας είτε να υλοποιήσει το σχέδιο πώλησης περιουσιακών στοιχείων είτε να προχωρήσει άμεσα στην ανάκτηση του ποσού.

Στην τελευταία της απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από το Δικαστήριο να επιβάλει στην Ελλάδα οικονομικές κυρώσεις και συγκεκριμένα: Ημερήσιο πρόστιμο ύψους 3.709 ευρώ για το χρονικό διάστημα από 9/11/2017 έως την ημερομηνία συμμόρφωσης με την απόφαση. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 1,3 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ζητά την επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής ύψους περίπου 26.697 ευρώ, από τη μέρα έκδοσης της απόφασης της Επιτροπής έως την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα θα θέσει τέρμα στην «παράβαση».

Πολύ πρόσφατα, από το βήμα της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης είχε αναφερθεί στο «πρόβλημα» της ΛΑΡΚΟ και είχε πει ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους ώστε να δοθεί «λύση η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές», δείχνοντας έτσι την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση του αντεργατικού σχεδιασμού της.

Κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα από το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις, οι ταξικές δυνάμεις μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης, απευθυνόμενες τόσο στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ όσο και συνολικά στους εργαζόμενους και το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας οργανώνει ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε σωματεία, συλλόγους, επιστημονικούς φορείς, κοινότητες, δήμους, Περιφέρειες, κατοίκους, σχολεία, πανεπιστήμια.

Σε ανακοίνωση - πρόσκληση σημειώνει πως στόχος της σύσκεψης είναι η οργάνωση και ο συντονισμός του αγώνα για: Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην εργασία. Να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ από το κράτος, για να εκσυγχρονιστεί, να αναπτυχθεί παραπέρα, με την κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Να προσφέρει με αυτόν τον τρόπο νέες θέσεις εργασίας, χωρίς σκλαβοπάζαρο, με μόνιμη και σταθερή δουλειά και Συλλογικές Συμβάσεις, κατοχυρώνοντας έτσι τον ορυκτό πλούτο και την αξιοποίησή του, με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού, ως λαϊκή περιουσία.

Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ

Αντίστοιχα, σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, στις 9 π.μ. στον κινηματογράφο «Ιλιον», καλεί με ανακοίνωσή του το «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο» ΛΑΡΚΟ. Παράλληλα στηρίζει και καλεί στη σύσκεψη που οργανώνει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στις 8 Δεκέμβρη.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει: «15 μέρες μετά το θανατηφόρο "ατύχημα", όλα κυλούν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Πέρα από τις επίσημες δηλώσεις τριών υπουργών ότι "μέλημα της κυβέρνησης είναι η άμεση παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ"», δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο «για μέτρα ασφαλείας στην εργασία (...) Χαρακτηριστικά παραδείγματα των συνθηκών που εργαζόμαστε είναι ότι οι συνάδελφοι στις εργολαβίες δεν ξέρουν πότε θα πληρωθούν, η υπογραφή της συμφωνημένης Συλλογικής Σύμβασης δεν αναφέρεται πια από την πλευρά των διοικούντων και με αυτόν τον τρόπο ό,τι κεκτημένα έχουν οι εργαζόμενοι είναι "στον αέρα'. Τα οργανικά κενά βαρούν "κόκκινο" σε όλα τα τμήματα, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να κάνει την εργασία δύο και τριών, να μη δίνονται τα τρίτα ρεπό, να υπάρχουν συσσωρευμένες κανονικές και γονικές άδειες, υπερωρίες κάθε μέρα στα τμήματα συντήρησης και παραγωγής».

«Οσο δεν παρεμβαίνουν οι εργαζόμενοι στις εξελίξεις, αυτοί θα συνεχίσουν το δρόμο τους μέχρι να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους», αναφέρει η ανακοίνωση. «Είναι ώρα ευθύνης του καθένα μας, με την παρουσία του, με την τοποθέτησή του, να πάρει θέση στη μάχη. Χαμένος σίγουρα είναι αυτός που δεν έδωσε τη μάχη. Ολοι και όλες στη Γενική Συνέλευση».


ΟΣΕΑΔΕ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησαν χτες η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας (ΟΣΕΑΔΕ), ο Σύλλογος Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων στις Δασικές Υπηρεσίες.

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές σε μια σειρά από περιοχές (Κινέτα, Χαλκιδική, Ρόδος κ.α.), σε μια περίοδο που χιλιάδες συμβασιούχοι στη δασοπροστασία με το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας» οδηγούνται στην ανεργία, ανέδειξαν την ανάγκη στελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών με προσωπικό όλο το χρόνο.

Η Ομοσπονδία και οι συμβασιούχοι ετοιμάζονται να βρεθούν και πάλι στο δρόμο, με νέα πανελλαδική κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 2/12, στις 12 μ. «Οχι στις απολύσεις, όχι στην ανακύκλωση της ζωής μας. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», τονίζουν στο κάλεσμά τους, απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο, που, κλείνοντας τα αυτιά τους στα δίκαια αιτήματα των συμβασιούχων, έχουν ήδη ξεκινήσει σταδιακά τις απολύσεις τους. Η ΟΣΕΑΔΕ έχει προκηρύξει για τη Δευτέρα διευκολυντική στάση εργασίας σε όλες τις υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, για όλους τους εργαζόμενους, μόνιμους και συμβασιούχους (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου), ενώ καλεί σε συμπαράσταση όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γγ του ΥΠΕΝ, Κ. Αραβώση. Στην επίκληση των μνημονιακών δεσμεύσεων, των δημοσιονομικών περιορισμών και της επιλογής των κυβερνήσεων να μπαλώνουν τα κενά και τις ελλείψεις ευκαιριακά με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, οι φορείς αντέταξαν πως η στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών είναι μονόδρομος για την προστασία των δασών αλλά και της ανθρώπινης ζωής από πυρκαγιές και πλημμύρες. Με δεδομένο ότι οι απολύσεις των συμβασιούχων έχουν ήδη ξεκινήσει και θα στείλουν μέσα στο Δεκέμβρη στην ανεργία χιλιάδες δασεργάτες, όπως εξηγούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, μια σειρά από απαραίτητα έργα που θα έπρεπε να γίνονται αυτήν την περίοδο από τα δασαρχεία μπαίνουν στον «πάγο» αφού το προσωπικό αποψιλώνεται.

Η Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή διεκδικούν: 12μηνη ανανέωση των συμβάσεων των 5.066 συμβασιούχων των «κοινωφελών» προγραμμάτων πυροπροστασίας στις Δασικές Υπηρεσίες. Προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υποστελεχωμένες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και μοριοδότηση ειδικής εμπειρίας για τους εργαζόμενους στην πυροπροστασία, χωρίς αποκλεισμούς σε νέες προκηρύξεις μόνιμων θέσεων. Λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την άρση των νομικών περιορισμών και τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Επαναπρόσληψη των 100 απολυμένων εργαζομένων του Κτηματολογίου.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΝΗΜΑΤΟΥΡΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Σε ετοιμότητα για κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα τους

Για κλιμάκωση του αγώνα τους ετοιμάζονται οι 205 εργαζόμενοι στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» στη Νάουσα, που είναι απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες και αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Δηλώνουν ότι αν η επιχείρηση δεν απαντήσει έως τις 10 Δεκέμβρη συγκεκριμένα και θετικά στα δίκαια αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις.

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι έχουν πραγματοποιήσει δύο απεργίες, συναντήσεις με την εργοδοσία και δύο τριμερείς διαδικασίες στην Επιθεώρηση Εργασίας Ημαθίας, ενώ πρόσφατα ζήτησαν την παρέμβαση του ΣΕΠΕ Κ. Μακεδονίας.

Εδώ και μήνες, με απόφαση Γενικής Συνέλευσης έχουν ζητήσει από την εργοδοσία να πληρώνει σταθερά κάθε 22 και 7 του μήνα, όπως προβλέπεται και από τον εσωτερικό κανονισμό της επιχείρησης, να ξοφληθούν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα σταδιακά μέχρι τέλος Δεκέμβρη, καθώς και να δοθεί κανονικά όλο το Δώρο Χριστουγέννων και όχι σε δόσεις. Επίσης διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις απώλειες των προηγούμενων χρόνων και να καταργεί τον άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων.

Η εργοδοσία ωστόσο όχι μόνο δεν πληρώνει τα δεδουλευμένα, αλλά αρνείται και να ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες πληρωμής και να ξεκινήσει συζητήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων ενημερώνει το υπουργείο Εργασίας για την κατάσταση και ζητά να ορίσει το δυνατόν συντομότερα τριμερή συνάντηση.

Θυμίζει επίσης με νόημα ότι «η επιχείρηση Βαρβαρέσος διαχρονικά, όπως και πρόσφατα, επιδοτείται - χρηματοδοτείται, εμείς όμως είμαστε απλήρωτοι. Η επιχείρηση επεκτάθηκε - εκσυγχρονίστηκε, εμείς όμως χάσαμε 16% από το μεροκάματό μας, εφαρμόστηκαν ατομικές συμβάσεις, διαχωρίστηκαν οι εργαζόμενοι σε παλιούς και νέους (μισθολογικά), εντατικοποιήθηκε η εργασία κ.λπ. Διαχρονικά επισκέπτονται την επιχείρηση υπουργοί - βουλευτές, διάφοροι παράγοντες, που αναφέρονται στην υγιή επιχειρηματικότητα και στην αναπτυξιακή της πορεία, η ζωή μας όμως έχει χειροτερέψει. Ολα αυτά τα χρόνια έχει κάνει απολύσεις εργαζομένων, ακόμα και ομαδικές, απέλυσε πρωτοπόρους εργάτες, απασχόλησε νοικιασμένους εργάτες, εφάρμοσε μερική απασχόληση, την οποία αρχικά ανακοίνωσε για 2 μήνες και την έφτασε μέχρι τους 9 μήνες».

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων, που παλεύουν για την ίδια την επιβίωση των οικογενειών τους, και καλεί τα σωματεία και τους φορείς της περιοχής να εκφράσουν ενεργητικά τη συμπαράστασή τους.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Καλούν τον υπουργό να πει ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την καταβολή των δεδουλευμένων, την τακτική πληρωμή, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας στην επιχείρηση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org