ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη η πρόταση για την αντιπλημμυρική προστασία

Eurokinissi

Την τεράστια ευθύνη των κυβερνήσεων για την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με αφορμή και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες. Συγκεκριμένα τονίζει:

«Αυτές τις ημέρες με τις καταστροφικές πλημμύρες φάνηκε η τεράστια ευθύνη του κράτους και των κυβερνήσεων σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες βιώνουν με το χειρότερο τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η εικόνα της κοσμοπολίτικης Ρόδου κατέρρευσε μετά από μια έντονη νεροποντή.

Ενώ οι κυβερνήσεις δίνουν άφθονο χρήμα σε ξενοδόχους και στο μεγάλο κεφάλαιο για τον τουρισμό, δρομολογώντας έργα βιτρίνας, αφήνουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων χιλιάδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, νοικοκυριά, σπίτια.

Η νεροποντή που σημειώθηκε στη Ρόδο και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επιβεβαίωσε με τον χειρότερο τρόπο ότι η χώρα μας παραμένει αθωράκιστη από πλευράς αντιπλημμυρικής προστασίας εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησαν και εξακολουθούν να εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από αυτόν τον τόπο.

Πρόκειται για μια εγκληματική πολιτική με την οποία προωθείται συνειδητά η αλόγιστη επέκταση των πόλεων, προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών, χωρίς την παράλληλη κατασκευή των βασικών έργων υποδομής. Επιτράπηκε με νόμους το μπάζωμα ρεμάτων, η καταπάτηση και το κτίσιμο ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου.

Η πολιτική αυτή καταδικάζει τους εργαζόμενους να ζουν κάθε χειμώνα με το φόβο της πλημμύρας να χαθούν ζωές και νοικοκυριά.

Οσο δεν παίρνονται μέτρα για αντιπλημμυρική προστασία, όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται. Οι βροχές, οι πλημμύρες, τα έκτακτα ή ακραία καιρικά φαινόμενα βεβαίως δε θα εξαλειφθούν. Μπορούν όμως να αντιμετωπιστούν αν υπάρχει πολιτική βούληση για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομές που θα μειώνουν και θα ελαχιστοποιούν φαινόμενα σαν αυτά που ζει ο ροδίτικος λαός και έχουν ζήσει και άλλες περιοχές της χώρας στο παρελθόν.

Γι' αυτό διεκδικούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ώστε ακόμα και τα όποια απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες για το λαό.

Η πρόταση της Ομοσπονδίας για αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία και θωράκιση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Είναι πρόταση ενταγμένη σε ένα κεντρικό σχεδιασμό με τη δημιουργία ενός ενιαίου δημόσιου κατασκευαστικού φορέα που στο κέντρο της προσοχής του θα έχει τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων. Απαιτούμε την άμεση αποζημίωση των πληγέντων για την αποκατάσταση των ζημιών στο ύψος των δαπανών που απαιτούνται και την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών. Ο ΟΑΕΔ να καταβάλει επίδομα σε όλους τους πληγέντες εργαζόμενους».

ΕΠΤΑΝΗΣΑ
Αμεσα μέτρα για τις πλημμύρες

Πρόταση των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ προς το Περιφερειακό Συμβούλιο

Συγκεκριμένες προτάσεις κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ιονίων Νήσων του ΚΚΕ προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, για αντιπλημμυρικά έργα στα νησιά αυτά με εξασφάλιση της χρηματοδότησής τους από την κεντρική διοίκηση. Ζητούν το θέμα να συζητηθεί άμεσα, στη συνεδρίαση του ΠΣ αύριο Σάββατο και τα έργα να δρομολογηθούν τάχιστα.

Στην επιστολή τους τονίζουν τις τεράστιες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία σε όλη τη χώρα προσθέτοντας ότι «αντίστοιχες μεγάλες ελλείψεις στην αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία υπάρχουν σε όλα τα Ιόνια νησιά». Παραπέρα ζητούν «να συζητηθούν έκτακτα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στα Ιόνια Νησιά στην προσεχή έκτακτη συνεδρίαση του ΠΣ το Σάββατο 30/11/2013».

Προτείνουν ενδεικτικά: Αμεσο καθαρισμός των χειμάρρων στα Ιόνια Νησιά, ιδιαιτέρα στα σημεία τους που είναι επικίνδυνα. Αμεσο καθαρισμό φρεατίων συλλογής όμβριων υδάτων στις πόλεις, π.χ. στην πόλη της Κέρκυρας υπάρχουν φρεάτια, στο Μαντούκι, στη Γαρίτσα, στην οδό Εθνικής Αντίστασης που έχουν αρκετά χρόνια να καθαριστούν. Διευθέτηση - διάνοιξη ρεμάτων που είναι γνωστό ότι προκαλούν πλημμύρες.

Για τη χρηματοδότηση των έργων προτείνουν στο ΠΣ να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση 2 εκατ. ευρώ, τα κονδύλια να καταμεριστούν στις περιφερειακές ενότητες και τους δήμους της περιφέρειας.

Στο νεκροταφείο της Ιαλυσού

Ο δάσκαλος Κώστας Αργυρόπουλος
Ο δάσκαλος Κώστας Αργυρόπουλος
Στο νεκροταφείο της Ιαλυσού έγινε χτες η τελευταία πράξη της τραγωδίας για τον 53χρονο εκπαιδευτικό Κώστα Αργυρόπουλο που χάθηκε την περασμένη Παρασκευή στη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσαν οι πλημμύρες στη Ρόδο. Ο Κώστας Αργυρόπουλος χάθηκε στη γέφυρα της Κρεμαστής, όταν τα φουσκωμένα νερά του χείμαρρου παρέσυραν το ΙΧ στο οποίο επέβαινε με άλλους δυο συναδέλφους του. Παρασύρθηκε απ' τα ορμητικά νερά μαζί με την 27χρονη δασκάλα Αναστασία Κατσαρού που χάθηκε μαζί του.

Το άψυχο κορμί του βρέθηκε 150 χιλιόμετρα μακριά από την Ρόδο. Στη θάλασσα της Σύμης τον βρήκε ένας Τούρκος ψαράς που αφού τον έβγαλε στη στεριά της Τουρκίας χτες ήρθε στη Ρόδο ακολουθώντας το νεκρό δάσκαλο στην τελευταία του κατοικία. Απλά και ανθρώπινα.

Αντίθετα, σύμφωνα με καταγγελία του δημάρχου Σύμης, το ελληνικό προξενείο στη Σμύρνη ζήτησε 500 ευρώ για τη μεταφορά του νεκρού από τα δυο του αδέρφια που πήγαν στα Μούγλα της Τουρκίας να αναγνωρίσουν τη σορό του.

Το τελευταίο αντίο είπαν στο δάσκαλο συγγενείς και φίλοι, δάσκαλοι, γονείς και μαθητές, σύσσωμο το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στη Ρόδο, αντιπροσωπεία της ΤΟ του ΚΚΕ της Ρόδου, αντιπροσωπεία της ΔΟΕ, σύλλογοι γονέων, συμπατριώτες του από τον τόπο καταγωγής του, τα Τρίκαλα.

ΛΙΠΟΧΩΡΙ ΠΕΛΛΑΣ
Κίνδυνοι για νέα καταστροφική υπερχείλιση

Τα προβλήματα στο ανάχωμα της «Τάφρου 66» στο Λιποχώρι Πέλλας, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για την ευρύτερη περιοχή και την ασφάλεια των κατοίκων, μεταξύ άλλων κινδύνους νέας καταστροφικής υπερχείλισης, θίγει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου) προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Μακεδονίας - Θράκης και Εσωτερικών. Στην Ερώτηση τονίζουν:

«Η "Τάφρος 66" είναι έργο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930, στο πλαίσιο της αποξήρανσης της λίμνης των Γιαννιτσών. Με μήκος 39 χιλιομέτρων, διασχίζει τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας και εκβάλλει στο ποταμό Αλιάκμονα.

Το Νοέμβρη του 1979, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης των πρανών της, κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, τα αναχώματα της Τάφρου υποχώρησαν, στο ύψος της κοινότητας Λιποχωρίου, του (σημερινού) Δήμου Σκύδρας στην Π.Ε. Πέλλας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τριών ανθρώπων και την πρόκληση τεράστιων καταστροφών σε σπίτια, εγκαταστάσεις, υποδομές, καθώς και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, της ευρύτερης περιοχής.

Τον Ιούλιο του 2013, συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθαίρεσαν - διάνοιξαν - έκοψαν, το δυτικό ανάχωμα της "Τάφρου 66", στην περιοχή "Χιντούσκα" Λιποχωρίου, νότια της παλιάς Εθνικής Οδού Εδεσσας-Θεσ/νίκης, σε πλάτος περίπου τριών μέτρων, προκειμένου να αποκαταστήσουν πρόβλημα σε σωλήνα απορροής, που εκβάλλει στο συγκεκριμένο σημείο της Τάφρου μέσω του οποίου εκβάλλονται και τα λύματα της βιομηχανίας κονσερβών φρούτων "ΚΟΝΕΞ".

Το πρόβλημα στο σωλήνα απορροής, συνέπεια κι αυτό της ανύπαρκτης συντήρησης του έργου, είχε ως αποτέλεσμα, την μερική καθίζηση του αναχώματος.

Σήμερα, πέντε μήνες, μετά την καθαίρεση του αναχώματος της "Τάφρου 66", δεν έχει γίνει η παραμικρή εργασία για την αποκατάσταση του, με προφανή τον κίνδυνο πρόκλησης ανυπολόγιστων ζημιών, αλλά και ανθρωπίνων θυμάτων, σε περίπτωση που το ύψος των νερών στην κοίτη της Τάφρου, ανεβεί, ελάχιστα, πάνω από τα θερινά του επίπεδα, πράγμα που θα μπορούσε ήδη να έχει συμβεί μιας και διανύουμε τη χειμερινή περίοδο με έντονες βροχοπτώσεις

Να τονιστεί επίσης ότι, πέρασαν πολλά χρονιά από τον τελευταίο καθαρισμό της κοίτης και των πρανών της "Τάφρου 66", γεγονός, που ανεξάρτητα από το ειδικότερο πρόβλημα που αναφέρθηκε, έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας καταστροφικής υπερχείλισής της.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί ποια άμεσα μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, για:

  • Την πλήρη αποκατάσταση του αναχώματος της "Τάφρου 66" στην περιοχή "Χιντούσκα" Λιποχωρίου της Π.Ε. Πέλλας;
  • Τον καθαρισμό της κοίτης και των πρανών της "Τάφρου 66";».
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ
Εν ψυχρώ το μαχαίρωμα

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί. Σύμφωνα με αυτά, πριν μαχαιρωθεί ο Παύλος Φύσσας από τον Γιώργο Ρουπακιά, είχε ξυλοκοπηθεί από τρία άτομα που φορούσαν μαύρες μπλούζες. Οι τρεις τους υποχώρησαν όταν εμφανίστηκε ένας αστυνομικός που αρκέστηκε να τους πει: «Θα το διαλύσετε τώρα ή θα αρχίσω τις προσαγωγές;». Εκείνη την ώρα έφθασε το ασημί «Νισάν» στο οποίο επέβαινε ο Γ. Ρουπακιάς που σύμφωνα με τη σχετική μαρτυρία κατευθύνθηκε «με κανονικό βήμα και ήρεμη έκφραση προς τον Παύλο Φύσσα», ενώ από την άλλη πλευρά του αυτοκινήτου άρχισε να τρέχει ένα ψηλό άτομο με λευκή φόρμα και κοντό μαλλί.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Εξύβριση ο πολιτικός χαρακτηρισμός «νεοναζί»

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών για απλή εξύβριση (εφέσιμη) καταδίκασε χτες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης τον δημοσιογράφο Στ. Μπαλάσκα μετά από μήνυση του διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Ο διευθυντής είχε μηνύσει το δημοσιογράφο της εφημερίδας «Εμπρός» για δημοσίευμα (ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου), με το οποίο ασκούσε κριτική για ανάρτηση στον προσωπικό ιστοχώρο του διευθυντή κειμένου με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973». Ο δημοσιογράφος είχε γράψει πως είναι επικίνδυνο ένας εκπαιδευτικός να δημοσιεύει τέτοιες απόψεις. Το δικαστήριο απέρριψε τις κατηγορίες για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου, αλλά δέχτηκε ότι είναι εξύβριση ο χαρακτηρισμός «νεοναζί» που υπήρχε στο δημοσίευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ