ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με φλυαρίες απαντά η κυβέρνηση στις προκλήσεις του τέως!

Γρηγοριάδης Κώστας

Στον απόηχο των προκλητικών δηλώσεων του Κ. Γλύξμπουργκ και της - διακηρυγμένης σε όλους τους τόνους - απόφασής του να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από τις εξίσου προκλητικές απαιτήσεις του, κυβερνητικοί παράγοντες συνεχίζουν να φλυαρούν και ενώ διακηρύσσουν σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται και πως ο Γλύξμπουργκ «μας χρωστά και δεν του χρωστάμε», αρνούνται να προβούν σε ενέργειες οριστικής λύσης του ζητήματος στα πλαίσια της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ενδεικτικές της στάσης των κυβερνητικών στελεχών είναι οι χτεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων επανέλαβε πως η κυβέρνηση «θα υπερασπιστεί σθεναρά τη θέση της χώρας μας μέχρι τέλους», χαρακτήρισε απαράδεκτες τις απαιτήσεις του τέως, που «φανερώνουν την αδιαφορία και την περιφρόνησή του προς τον ελληνικό λαό και τα συμφέροντά του».

Κι επειδή το θέμα προσφέρεται για αντιπολίτευση, κατήγγειλε και τη θέση της ΝΔ ως «γκρίζα», καλώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να τοποθετηθεί με τρόπο απόλυτο και διαυγή απέναντι στην απαίτηση του τέως, απαίτηση που πρέπει να αποδοκιμαστεί, όχι μόνον ως προς το περιεχόμενο, αλλά και ως προς τη σύλληψή της. Ως προς αυτήν καθ' αυτήν την πρωτοβουλία που είχε ο τέως, η οποία θα πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας, γιατί καταντά πρόκληση».

Προέβη ακόμα στη ρηξικέλευθη πρόταση (που ίσως υποκρύπτει άλλου είδους σκοπιμότητες) να δημιουργηθεί ένα «αρραγές μέτωπο απέναντι σε αυτή την "επίθεση" που δέχεται ο ελληνικός λαός, λόγω των ηθικά, ιστορικά και πολιτικά απαράδεκτων απαιτήσεων του τέως». Αν αυτή η φράση είναι δηλωτική του τρόπου με τον οποίο σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το όλο θέμα, τότε γίνεται ξεκάθαρο πως θα αξιοποιήσει στο έπακρο την υπόθεση Γλύξμπουργκ για να αποπροσανατολίσει το λαό και την πάλη του ενόψει των αντιλαϊκών μέτρων που «μαγειρεύει» (εργασιακό, ασφαλιστικό κ.ά.).

Συνεχίζοντας, ο Δ. Ρέππας σχολίασε καυστικά την απαίτηση του τέως να του επιδικαστεί για ψυχική οδύνη ένα ποσό 50 εκατομμυρίων δραχμών, το οποίο θα προσφέρει στους σεισμόπληκτους! Ο Δ. Ρέππας συνέχισε ειρωνευόμενος την απαίτηση του τέως υπέρ του εαυτού του, που ανέρχεται σε δεκάδες δισ. δραχμές και την απαίτησή του υπέρ τρίτων, ύψους μόνο 50 εκατομμυρίων. «Αυτή η κλίμακα αξιών είναι δηλωτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο τέως», κατέληξε ο Δ. Ρέππας.

Ακολούθως καθησύχασε πως οι διαδικασίες συνεχίζονται και πως θα γίνουν όλοι οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί, για να καταλήξει οξύνοντας την κριτική του: «Ο ελληνικός λαός και η χώρα τον έχει πληρώσει τον τέως. Τον έχει πληρώσει σε πολλά επίπεδα και με διάφορους τρόπους και αυτή την ώρα και πάλι χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο. Είναι λοιπόν οφειλέτης. Εμείς πρέπει να συνεχίσουμε απερίσπαστα το έργο μας, αφήνοντας τους παράγοντες του παρελθόντος να διεκδικούν - ίσως - ρόλους στο σήμερα και το αύριο. Θα απογοητευτούν όμως γιατί δεν έχουν καμία θέση στο σήμερα και το αύριο της χώρας».

Αλλα κυβερνητικά στελέχη

Στην κυβέρνηση της ΝΔ το 1992, που είχε ακολουθήσει το δρόμο της διαπραγμάτευσης, επέρριψε την ευθύνη ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, εκφράζοντας τη θλίψη του που στελέχη της ΝΔ κατάντησαν υπερασπιστές του Γλύξμπουργκ.

Με τη σειρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, δήλωσε πως η εμφάνιση του τέως στο Λονδίνο ως ιδιώτη είναι ευπρόσδεκτη, όμως θα πρέπει να σεβαστεί το νόμο του 1994, να δηλώσει όποιο επίθετο επιθυμεί, να εγγραφεί σε κάποιο δημοτολόγιο και ακολούθως να δηλώσει πίστη στο Σύνταγμα και ότι αποδέχεται τη μορφή του πολιτεύματος.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, δήλωσε πως «ο κ. Γλύξμπουργκ έχει μια ιστορία στον τόπο μας, όλοι τον γνωρίζουμε. Και γνωρίζουμε επίσης τι τεράστια ζημιά έχει κάνει στη δημοκρατία μας. Αυτό που θα ήθελα να του συστήσω είναι να μην αναφέρεται πολύ σε θέματα περιουσιακά, διότι ο ελληνικός λαός έχει μνήμη, αλλά και κρίση και δεν πρόκειται να επιτρέψει οποιοδήποτε παζάρι σε θέματα που τον αφορούν αποκλειστικά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ

Η επίθεση του Δ. Ρέππα στη ΝΔ δεν έμεινε αναπάντητη από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος σε μια δήλωση για... «κατανάλωση», που δε διατυπώνει καμία πρόταση, αναφέρει: «Ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης Σημίτη παραδέχονται πλέον δημοσίως ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε έναν νόμο της ίδιας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται αυτήν την πραγματικότητα. Οι γκρίζες επιθέσεις έχουν ως μόνο στόχο να αποπροσανατολίσουν τον ελληνικό λαό. Εστω και τώρα η κυβέρνηση του κ. Σημίτη πρέπει να δώσει λύση, που θα ελαχιστοποιεί το κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Το πολιτειακό έκλεισε αμετάκλητα το 1974, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας. Για τους πολίτες που παρακολουθούν βγαίνει αβίαστα ένα και μόνο συμπέρασμα: Οι πρωτεργάτες της προπαγάνδας άρχισαν τώρα να γράφουν και παραμύθια. Εν έτει 2000, όμως, παραμύθια με βασιλόπουλα και δράκους δε γίνονται πιστευτά και προκαλούν μόνο θυμηδία».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχία τώρα για τον Δ. Αβραμόπουλο

Διχασμένα  τα στελέχη για τον τρόπο αντιμετώπισης του εγχειρήματος από το δήμαρχο, το οποίο,  όλοι σχεδόν,  θεωρούν βέβαιο 

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπροβληματισμός και η ανησυχία διαδέχονται τη φαινομενική αδιαφορία στην ηγεσία της ΝΔ όσον αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο.

Η απάντηση που έδωσε στην προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Καραμανλής δε φαίνεται να ικανοποιεί σημαντική μερίδα των στελεχών του κόμματος, τα οποία επιθυμούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις και τοποθετήσεις. Ο πρόεδρος της ΝΔ, απαντώντας σε ερώτηση για το υπό εκκόλαψη κόμμα Αβραμόπουλου, είπε (στο «Μέγκα») ότι ο δήμαρχος Αθηναίων «προέρχεται από τη ΝΔ, υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ και από τους ψηφοφόρους της και κατά συνέπεια η θέση του είναι στη ΝΔ. Από εκεί και πέρα ο καθένας παίρνει τις δικές του ευθύνες και αποφάσεις». Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι δε χρειάζονται νέα κόμματα, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το κόμμα του Αβραμόπουλου, λέγοντας ότι «ο τόπος χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Στελέχη της ΝΔ ανεπίσημα εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την παραπάνω τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, η οποία πιστεύουν ότι «δεν έπεισε», κυρίως γιατί, όπως εξηγούν, δεν μπόρεσε να πείσει ότι δεν υπάρχει πράγματι «κενό» για να καλύψει ένα κόμμα υπό τον δήμαρχο. Ωστόσο την ίδια στιγμή, τα στελέχη της ΝΔ εμφανίζονται διχασμένα όσον αφορά στην τακτική που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στο υπό δημιουργία κόμμα Αβραμόπουλου. Αρκετά είναι αυτά που πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση ότι αποτελεί απειλή για τη ΝΔ και γι' αυτό πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η ίδρυσή του και ταυτόχρονα να συσπειρωθεί η εκλογική βάση. Αλλα στελέχη εκτιμούν ότι το κόμμα Αβραμόπουλου μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος της ΝΔ τόσο για την άνοδό της στην εξουσία όσο και στη συνέχεια. Η άποψη αυτή στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το νέο κόμμα θα «κόψει» περισσότερες ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και λιγότερες από τη ΝΔ. Πάντως, το σύνολο σχεδόν των στελεχών συμφωνεί ότι «αυτή τη φορά ο δήμαρχος δείχνει να έχει πάρει την απόφασή του», καθώς και ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να δημιουργηθεί «κενό», το οποίο μπορεί να καλύψει. Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση του προέδρου της ΝΔ βρέθηκε Μ. Εβερτ, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση αν ο Δ. Αβραμόπουλος αποτελεί απειλή για τη ΝΔ, δήλωσε χτες (στον «Πλάνετ») ότι «η κάθοδος ενός άξιου ανθρώπου στην πολιτική ζωή δεν αποτελεί ποτέ απειλή». Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο δήμαρχος θα ολοκληρώσει τη θητεία του, ενώ επέμεινε στην πρότασή του για την υποψηφιότητα της Γ. Αγγελοπούλου για τη δημαρχία της Αθήνας. Για το θέμα αυτό ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να τοποθετηθεί δύο χρόνια πριν τις δημοτικές εκλογές. Από την πλευρά της η Μ. Γιαννάκου δήλωσε (στον «Φλας») ότι το νέο κόμμα είναι «πιθανό να βλάψει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ» και γι' αυτό τάχθηκε κατά της δημιουργίας κόμματος από το δήμαρχο. Από την πλευρά του ο Δ. Αβραμόπουλος αναμενόταν να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του σε τηλεοπτική συνέντευξη στη ΝΕΤ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Το βράδυ της Δευτέρας, σε ομιλία του στο Σύνδεσμο Φίλων της Αρχιεπισκοπής, μίλησε πάλι με μισόλογα του τύπου «ήρθε η ώρα να περάσουμε σε νέα εποχή, το μέλλον δε μας φοβίζει», ενώ συνεργάτες του αναφέρουν ότι «δε θα βιαστεί» να προχωρήσει στην εξαγγελία ίδρυσης νέου κόμματος.

Κατά τα λοιπά, στην τηλεοπτική συνέντευξή του ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του Γ. Σουφλιά στη ΝΔ, λέγοντας ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές», ενώ επανέλαβε ότι «δεν τίθεται θέμα» επανόδου του Αντ. Σαμαρά. Οσον αφορά την κριτική που άσκησε πρόσφατα ο Μ. Λιάπης, είπε ότι την κάνει καλοπροαίρετα και την ενέταξε στον πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, ενώ καλοπροαίρετη πρόθεση απέδωσε και τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως είπε, είναι χρήσιμος στο δημόσιο βίο και τη ΝΔ. Εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στην Ντ. Μπακογιάννη και υποστήριξε ότι δεν έθεσε θέμα επαναβεβαίωσης της ηγεσίας στο συνέδριο.

Προβληματισμός και στο ΠΑΣΟΚ

Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο απασχόλησε και την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι το νέο κόμμα δεν αφορά και απειλεί μόνο τη ΝΔ και γι' αυτό θα πρέπει να λήξει η «περίοδος χάριτος» για τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος στο εξής «θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πολιτικά». Χτες ο Γ. Παπαντωνίου, υπενθυμίζοντας την τύχη των κομμάτων του Αντ. Σαμαρά και του Δ. Τσοβόλα, υποστήριξε ότι ένα κόμμα Αβραμόπουλου δε θα έχει «μακρά προοπτική», καθώς δε θα στηρίζεται «σε ισχυρά πολιτικά και ιδεολογικά θεμέλια».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πίεση για τις «διαρθρωτικές αλλαγές»

Το ρόλο της ΝΔ ως υπομόχλιο για τη μεταφορά πιέσεων στην κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο αποφασιστικούς ρυθμούς στις νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές, ανέδειξε ο Κ. Καραμανλής στην προχτεσινοβραδινή τηλεοπτική συνέντευξη. Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αδυναμία ουσιαστικής διαφοροποίησης από τις κυβερνητικές επιλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση γιατί «δεν έχει προχωρήσει στο πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, δεν έχει προχωρήσει σε καμία αποκρατικοποίηση, δεν έχουν προχωρήσει οι απελευθερώσεις των αγορών, κυρίως τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, δεν έχει προχωρήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση». Ταυτόχρονα, αν και διευκρίνισε ότι δε θέτει θέμα πρόωρων εκλογών γιατί, εκτός των άλλων, «δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε», ωστόσο άφησε να διαφανεί ότι «οι προβληματισμοί» που διοχετεύονται από το κόμμα του για πρόωρες εκλογές έχουν στόχο να πιέσουν και κινητοποιήσουν την κυβέρνηση, η οποία «βρίσκεται σε παραλυσία και δεν παράγει έργο». Επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δε δείχνει «διάθεση σύνθεσης και συναίνεσης στα μεγάλα θέματα», όπως εθνικά θέματα, Ολυμπιακοί Αγώνες κ.ά., αλλά, απαντώντας σε ερωτήσεις για θέματα εξωτερικής πολιτικής παραδέχτηκε ότι οι διαφορές με την κυβέρνηση περιορίζονται «στο επίπεδο των χειρισμών».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της «βασιλικής» περιουσίας ισχυρίστηκε ότι «το θέμα δεν είναι πολιτικό, αλλά νομικό» και τάχθηκε υπέρ μιας «συμβιβαστικής λύσης» με τον Γλύξμπουργκ, τέτοιας που «να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και να ελαχιστοποιεί το κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο». Δέχθηκε ακόμα την επιστροφή του πρώην μονάρχη στην Ελλάδα «εάν και εφόσον πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις και να έχει τη μεταχείριση που έχει κάθε ιδιώτης», ενώ απέρριψε την άποψη ότι θα αποτελέσει εστία μόνιμης αμφισβήτησης του πολιτεύματος. Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συμμετοχή του σε εργολαβική εταιρία, επανέλαβε ότι πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση που δεν έχει συνεργαστεί ποτέ με το δημόσιο, ενώ χαρακτήρισε τα σχετικά δημοσιεύματα κατευθυνόμενα και με τη συνενοχή της κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί ένα «εύκολο αντιπερισπασμό» για τα ζητήματα της διαφάνειας και διαπλοκής που αναδεικνύει το κόμμα του.

Χτες ο Κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις διαδοχικά με τα προεδρεία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ ενόψει της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η υπεύθυνη του τομέα Εργασίας, Μαριέτα Γιαννάκου, τόνισε ότι αν υπήρχε χρόνος πολλά θα μπορούσαν να διευθετηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων. Ταυτόχρονα, άφησε έμμεσα να διαφανεί η αντίθεση του κόμματός της στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι «θέλουμε εργασιακή ειρήνη και όχι απεργία»!.

Πιστοποιητικά - «μαϊμού» εκδίδει ο κ. Χριστόδουλος
(ή.... «Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα») 

Οι μητροπολίτες Αντώνιος της Ηλείας και ο Ιωακείμ της Κοζάνης πολέμησαν τον κατακτητή, τάχθηκαν με το ΕΑΜ, πάλεψαν για τη λευτεριά, αλλά η ανταμοιβή τους από την Εκκλησία, μετά την απελευθέρωση, ήταν να δικαστούν ερήμην και να καταδικαστούν από το Εκκλησιαστικό Δικαστήριο. Ηταν ήρωες, αναγνωρίζει τώρα ο κ. Χριστόδουλος. Και μέχρι εδώ καλά. Μόνο που ο κ. Χριστόδουλος συμπληρώνει: «Ηρωας ήταν και ο Δαμασκηνός»...

Από εδώ, όμως, είναι που αρχίζουν τέτοια άλματα λογικής που ούτε με τη μεταφυσική συνταγή του «πίστευε και μη ερεύνα» δε «χωνεύονται». Διότι, αυτός που δίκασε και καταδίκασε τους δυο άξιους μητροπολίτες για τη στάση τους, ο Δαμασκηνός ήταν.

Επομένως, για ποιον καυχιέται η επίσημη Εκκλησία; Για τον διώκτη ή για τους διωκόμενους; Στο ίδιο τσουβάλι με τον Δαμασκηνό και οι Αντώνιος - Ιωακείμ; Πώς γίνεται; 'Η οι μητροπολίτες είναι που με τη στάση τους περιποιούν τιμή στην Εκκλησία, ή ο Δαμασκηνός. Και οι δυο δε γίνεται.

***

Οχι, είπε, προχτές ο κ. Χριστόδουλος. Η επίσημη Εκκλησία, ισχυρίστηκε, μπορεί να καυχιέται και για τους μεν και για τον δε! Πρόκειται, πραγματικά, για «θαυματουργή» σύλληψη. Ακρως αναγκαία, δε, στον κ. Χριστόδουλο. Αφού χωρίς αυτή την «ταχυδακτυλουργία» θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει ο κ. Χριστόδουλος να εκδώσει πιστοποιητικά «αντιστασιακού» στην επίσημη Εκκλησία.

Αυτό έπραξε προχτές στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή για το ρόλο της επίσημης Εκκλησίας στα χρόνια της δεκαετίας του '40. Ευλόγησε τα γένια του, παραχωρώντας ταυτότητα αντιστασιακού στην επίσημη Εκκλησία. Μόνο που το πράγμα φωνάζει από μακριά. Το πιστοποιητικό του κ. Χριστόδουλου είναι «μαϊμού»....

***

Οκ. Χριστόδουλος επέλεξε προχτές να κινηθεί στη γραμμή που λέει «και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι». Θέλησε να καπηλευτεί τη λάμψη, την αίγλη, την ιστορική δικαίωση των ιεραρχών και των απλών κληρικών που στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης τάχθηκαν με το λαό, για να εξαγνίσει το σκοτεινό και μαύρο ρόλο που επέδειξε η επίσημη Εκκλησία την ίδια περίοδο. Χρησιμοποίησε σαν «ασπίδα» τους κληρικούς αγωνιστές, που κυνηγήθηκαν για τη δράση τους από την Εκκλησία, για να κατασκευάσει το μύθο του.

Ο κ. Χριστόδουλος είπε ότι ήταν ήρωας ο Χρύσανθος, ο αρχιεπίσκοπος που δεν όρκισε την κυβέρνηση Τσολάκογλου, αλλά πως ήταν ήρωας και ο Δαμασκηνός, που όμως, ευλόγησε την κυβέρνηση Τσολάκογλου και αργότερα όρκισε τις χιτλερικές «κυβερνήσεις» των Λογοθετόπουλου - Ράλλη... Είπε πολλά για τον Χρύσανθο, αλλά «ξέχασε» να πει πως ο Χρύσανθος αποκαλούσε τα Τάγματα Ασφαλείας σαν την «τελευταία εφεδρεία» του Εθνους! Είπε πολλά και για τον Δαμασκηνό, αλλά ξέχασε το ρόλο του στα «Δεκεμβριανά», «ξέχασε» το ρόλο του την περίοδο της Αγγλο-αμερικανικής επέμβασης, «ξέχασε» ότι οι επαφές του με τους Αγγλους - που τον οδήγησαν στην Αντιβασιλεία - ξεκίνησαν ήδη από το 1943, «ξέχασε» ότι, μαζί με τον Χρύσανθο, είχαν αρχίσει από την εποχή του Μανιαδάκη να τσακώνονται μεταξύ τους για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αναγνωρίζοντας ρόλο διαιτητή της μεταξύ τους κόντρας από τον Μεταξά μέχρι τους τοποτηρητές του Χίτλερ στην Ελλάδα. Αυτά τα «ξέχασε» ο κ. Χριστόδουλος...

Η σχέση, δε, της επίσημης Εκκλησίας με τους αγώνες του λαού τη δεκαετία του '40 ήταν τέτοια, ώστε δεκαετίες αργότερα, όπως τη δεκαετία του '80, το ένα τρίτο των μελών της Ιεράς Συνόδου απαρτιζόταν από ιεράρχες με προϋπηρεσία στο μοναρχοφασιστικό στρατό του Εμφυλίου («Εκκλησία και Κράτος», Γ. Καραγιάννης, εκδόσεις «Ποντίκι»). Αυτό είναι ένα απλό δείγμα ότι το ιδεολογικό πρόσημο της Εκκλησίας ποτέ δεν άλλαξε, όπως βεβαιώνεται από τη σχέση και του σημερινού Αρχιεπισκόπου με την «επταετία»...

***

Οκ. Χριστόδουλος ξέρει πως όταν ο απλός κλήρος πολεμούσε για λευτεριά και προκοπή, η επίσημη Εκκλησία έφτιαχνε παραχριστιανικά σωματεία που συνεργαζόταν με την Φρειδερίκη για να «κατηχούν» τα παιδιά των «συμμοριτών». Ξέρει πως τότε ήταν που η Ιερά Σύνοδος εξέδιδε «αφορισμούς» κατά του ΔΣΕ. Ξέρει πως η ηγεσία της Εκκλησίας, από κοινού με τις «ισχυρές προσωπικότητες» της πλουτοκρατίας, τον καιρό που ο ΕΛΑΣ χτυπούσε τους Γερμανούς, εκείνοι βρίσκονταν «σε "συνεχή επαφή" με τον εχθρό, για να εξασφαλίσουν την "αλλαγή φρουράς"» (Πέτρου Ρούσου, «Η μεγάλη πενταετία»).

Αυτή είναι η αλήθεια για το ρόλο της επίσημης Εκκλησίας τη δεκαετία του '40 και στα μετεμφυλιακά χρόνια. Το ξέρει ο κ. Χριστόδουλος. Οπως ξέρει - και πολύ καλά μάλιστα - ότι αυτό που κάνει σήμερα είναι «μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα».


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Στο λαό το κτήμα της Δεκέλειας

Να δοθεί το κτήμα της Δεκέλειας στο λαό, απαιτεί, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Μενιδίου Τ. Παπανίκας, με γραπτή δήλωσή του προς τα ΜΜΕ.

Στη δήλωσή του, ο δήμαρχος Μενιδίου αναφέρει ότι υπερβολικός λόγος γίνεται τελευταία για τη δήθεν περιουσία του τέως βασιλιά Κ. Γλύξμπουργκ, και επισημαίνει ότι «δεν είναι ποτέ δυνατόν το κτήμα της Δεκέλειας, ούτε μέρος αυτού, να περάσει στη δικαιοδοσία κανενός άλλου εκτός του ελληνικού λαού». Ο Τ. Παπανίκας χαρακτηρίζει ως «μεγάλο πολιτικό λάθος το ότι μέχρι σήμερα το κτήμα αυτό έχει κρατηθεί αποκλεισμένο και απομονωμένο από το λαό της περιοχής και έρμαιο στις φθορές της φύσης και τις ορέξεις των καταπατητών και των χουντοβασιλικών "σταγονιδίων"».

Επίσης, ζητά ολόκληρος αυτός ο χώρος να αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες της ευρύτερης περιοχής και να γίνει «μια φιλόξενη περιοχή περιβαλλοντικής ευαισθησίας, οικολογικής συνειδητοποίησης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ