ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σύννεφα προκαλούν τα αδιέξοδα της πολιτικής τους

  Εντονες φήμες ότι ο βαλλόμενος  υπουργός Εθνικής Οικονομίας ζήτησε χτες πρωθυπουργική στήριξη

Εν μέσω φημών ότι ο βαλλόμενος από διάφορες πλευρές υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ζήτησε τη στήριξη του Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε χτες συνάντηση διάρκειας μιας ώρας μεταξύ του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη και του Γ.Παπαντωνίου. Αμέσως μετά, ο υπουργός αναφέρθηκε από θέματα οικονομικής πολιτικής μέχρι την περιουσία του Γλύξμπουργκ και το πιθανολογούμενο κόμμα Αβραμόπουλου, ενώ παράγοντες του στενού του περιβάλλοντός του διέψευδαν σαν ανυπόστατες τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός είτε ζήτησε την πρωθυπουργική στήριξη, είτε απειλείται με απαλλαγή των καθηκόντων του. Την ίδια στιγμή το Χρηματιστήριο της Αθήνας - το οποίο στο πολύ πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε το μεγάλο ατού του Γ.Παπαντωνίου - έκανε νέα σημαντική βουτιά, σημειώνοντας απώλειες 3%. Ο Γ. Παπαντωνίου, πάντως, ευρισκόμενος προφανώς σε δυσχερέστατη θέση, δε δίστασε να μετατραπεί και πάλι σε κοινό κράχτη και να προτρέπει το «επενδυτικό κοινό» να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι «το επίπεδο τιμών για πολλές μετοχές είναι τέτοιο που δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες»! Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την καχεξία του χρηματιστηριακού δείκτη, επιχείρησε να παρουσιάσει το ελληνικό χρηματιστήριο θύμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των όσων συμβαίνουν σήμερα στην Αμερική... Δικαιολόγησε και πάλι την αναζωπύρωση του πληθωρισμού από τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου στα σημερινά επίπεδα και την υποτίμηση του ευρώ ως το δολάριο.

Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν οι φήμες που ήθελαν τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να ζητά τη στήριξη του πρωθυπουργού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή όχι, το γεγονός είναι ότι τα πιο «λαμπρά» επιτεύγματα της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το Χρηματιστήριο και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, έχουν αρχίσει να ξεφτίζουν, συμπαρασύροντας μέσα στην κρίση τους και ορισμένους από τους βασικούς δημιουργούς τους. Αλλωστε, το περιβόητο πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα που ταυτίστηκε με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, προϋποθέτει ευφορία στις χρηματαγορές, ενώ η συνεχιζόμενη πτωτική τάση θέτει υπό πλήρη αμφισβήτηση την επιτυχία του. Επιβεβαιώνεται έτσι η πολιτική θέση του ΚΚΕ ότι η ουσία της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής «σύγκλισης» συνιστά ένα τεράστιων διαστάσεων σκάνδαλο, πλευρές του οποίου δεν είναι δυνατό πλέον να συγκαλυφτούν και έχουν αρχίσει να διαχέουν και να απλώνουν τη δυσοσμία τους.

Οσο οι «δυνάμεις της αγορά» κερδοσκοπούσαν μέσω του Χρηματιστηρίου και της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Σήμερα που το κεντρί του κέρδους φαίνεται ότι έχει στουμπώσει, έχουν αρχίσει τα προβλήματα και οι τριγμοί. Από την άλλη πλευρά το άλλοτε ενωμένο - άσχετο αν ήταν κατ' επίφαση ή ουσία - κέντρο επιχειρηματικών συμφερόντων που στήριζε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται αυτή τη στιγμή διασπασμένο. Και ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ των μεγαλοεπιχειρηματιών, έχει συμπαρασύρει στη δίνη και πολιτικούς παράγοντες (Τσουκάτος, Πάγκαλος, Παπαντωνίου) οι οποίοι φέρονται να έχουν στοιχηθεί υπέρ της μιας ή της άλλης ομάδας επιχειρηματιών. Ειδικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας βάλλεται την τελευταία περίοδο από τα συνδυασμένα πυρά της εφημερίδας «Το Βήμα», των εκδοτικών μέσων που έχει στη διάθεση του ο Σ.Κόκκαλης, καθώς και εφημερίδων που εικάζεται ότι επηρεάζονται από τον ίδιο, όπως ο Ελεύθερος Τύπος, η οικονομική εφημερίδα Μέτοχος (είχε κυκλοφορήσει με ολοσέλιδο τίτλο «Γιάννο παραιτήσου») ενώ το αρκετά κομψό τρόπο την απομάκρυνση Παπαντωνίου έχει ζητήσει η εφημερίδα «Καθημερινή» του Αλαφούζου.

Ο «αρχιτέκτονας» της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται ο ίδιος, φαίνεται να βρίσκεται μερικά βήματα πριν από το προσωπικό του Βατερλό, καθώς αμφισβητείται έντονα από τους κύκλους που με τόση αφοσίωση υπηρέτησε. Τις λεγόμενες «δυνάμεις της αγοράς», οι οποίες πλέον προβάλουν και άλλες αξιώσεις. Από την άλλη το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας ισχυρίζεται ότι ο πρώτος έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα επειδή, δήθεν, ανθίσταται στις πιέσεις για... ξεπούλημα όσο - όσο της δημόσιας περιουσίας. Κατονομάζουν μάλιστα τις περιπτώσεις Κόκκαλη - Λιακουνάκου ότι έχουν ανοίξει πόλεμο, επειδή δεν τους παρέδωσε την ΕΑΒ, ενώ για τον πόλεμο που έχει ανοίξει εναντίον του η πρωινή του συγκροτήματος Λαμπράκη, ισχυρίζονται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν ικανοποιούνται απαιτήσεις για την παράδοση δημόσιων επιχειρήσεων σε συγκεκριμένα συμφέροντα.


Ακριβαίνουν πάλι τα καύσιμα

Ακριβότερα κατά 3 δραχμές περίπου, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα πωλούνται από απόψε τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων. Η νέα αυτή αύξηση, έρχεται να προστεθεί στις σημαντικές αυξήσεις των δύο περασμένων βδομάδων, με αποτέλεσμα, οι τιμές, και κυρίως του πετρελαίου θέρμανσης να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για το Λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης, διαμορφώνονται περίπου στις 170 δραχμές το λίτρο, ενώ στην επαρχία η κατάσταση είναι τραγική, αφού οι τιμές του θέρμανσης διαμορφώνονται σε τιμές μεγαλύτερες από τις 180 δραχμές το λίτρο. Η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, γιατί το κρύο έχει κάνει αρκετά αισθητή την παρουσία του σε όλη την Ελλάδα. Ακριβότερες όμως κατά τρεις δραχμές το λίτρο θα πωλούνται και οι βενζίνες (σούπερ και αμόλυβδη) και το πετρέλαιο κίνησης.

Στο μεταξύ χτες, παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη, το προσχέδιο για το νέο σχέδιο νόμου που στοχεύει να καταθέσει η κυβέρνηση για την αναμόρφωση της αγοράς υγρών καυσίμων. Το προσχέδιο αυτό θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς καυσίμων (διυλιστήρια, εταιρίες εμπορίας και βενζινοπώλες) προκειμένου να υποβάλουν τις όποιες παρατηρήσεις τους.

Οι βασικές πτυχές του προσχεδίου προβλέπουν: ένα νέο σύστημα αδειοδότησης των δραστηριοτήτων σχετικά με τα πετρελαιοειδή, όπου οι φορείς θα λαμβάνουν χωριστές άδειες σκοπιμότητας για κάθε δραστηριότητα, όπως η διύλιση, αποθήκευση, μεταφορά, εμπόριο και πώληση. Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι εταιρίες μπορούν να λαμβάνουν πάνω από μία άδεια εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις χωριστά για κάθε άδεια. Ετσι εισάγεται η δυνατότητα συγκρότησης καθετοποιημένων επιχειρήσεων, αλλά και η δυνατότητα εξειδίκευσης των επιχειρήσεων σε ορισμένους μόνο τομείς των πετρελαιοειδών.

Τα αποθέματα

Σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των στρατηγικών αποθεμάτων, το προσχέδιο νόμου προσβλέπει στη διαφανή διαχείριση των αποθηκευτικών χώρων για τους οποίους προβλέπει τη δυνατότητα πρόσβασης τρίτων μετά από διαπραγματεύσεις και τη διαφάνεια στην τιμολόγηση της τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας. Η υποχρέωση της τήρησης αποθεμάτων επιβάλλεται στις εταιρίες που έχουν άδεια εμπορίας, οι οποίες θα πρέπει να ενοικιάζουν αποθηκευτικό χώρο εντός της χώρας από κατόχους άδειας αποθήκης, έναντι εύλογου τιμήματος και η εποπτεία θα ανατεθεί σε Ειδική Επιτροπή η οποία θα έχει την ευθύνη αντιμετώπισης εκτάκτων κρίσεων εφοδιασμού σε καύσιμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ