ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Οχτώβρη 2011 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Οι εξελίξεις στην ΕΕ και οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της, η κατάσταση στην οποία έχουν φέρει οι κυβερνήσεις του δικομματισμού τα Ταμεία και η οποία επιδεινώνεται με το «κούρεμα» των αποθεματικών τους σε ομόλογα, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με επίκεντρο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ποια πρέπει να είναι η απάντηση του λαού, απασχόλησαν τη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Να σημάνει συναγερμός για τα Ταμεία

-- Γιατί είστε κατηγορηματική στο θέμα των Ασφαλιστικών Ταμείων; Γιατί υπάρχουν εδώ και μέρες και χθες επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν και είναι ένα ζήτημα που συζητηθεί και τις επόμενες μέρες. Πού εδράζεται η βεβαιότητα ότι δεν πρέπει να τους πιστέψουμε;

-- Δεν το λέμε από κεκτημένη ταχύτητα. Αν και να σας πω και κάτι; Εχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε «μην τους πιστεύετε». Γιατί να μην το πούμε; Παρ' όλα αυτά ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα. Καταρχήν τα Ασφαλιστικά Ταμεία χρόνια τώρα, πριν την κρίση, από τις αρχές του 2000, έχουν μπει στο επίκεντρο. Δεύτερο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν χάσει με τα ομόλογα. Και να θυμίσω ότι το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με το να μπαίνουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία στο χρηματιστήριο ή να μπαίνουν μέσα στις τράπεζες και να παίζονται τα αποθεματικά τους, τα οποία είναι οι συντάξεις, δεν είναι κεφάλαιο των τραπεζών, να χρησιμοποιούνται τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων στις διάφορες χρηματαγορές. Είμαστε ριζικά αντίθετοι.

Και να θυμίσω και κάτι άλλο: Ηταν από τα σημεία κριτικής που κάναμε στον ΣΥΝ και τους ανανεωτές, οι οποίοι είχαν το επιχείρημα ότι όταν τα Ασφαλιστικά Ταμεία μπουν - ας πούμε - στην Εθνική Τράπεζα αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου των τραπεζών και των τραπεζιτών. Εν πάση περιπτώσει και κάποιοι πρέπει να πουν «κάναμε λάθος» και όχι με κραυγές σήμερα και με κορόνες κατά του πρωθυπουργού και με λογοπαίγνια να προσπαθούν να καταγραφούν σαν μία φερέγγυα δύναμη αντιπολίτευσης. Δεν μπορεί να μην μιλάμε για το χθες δηλαδή. Δεν γίνεται.

Πάμε, όμως, εδώ. Το χρέος παραμένει υψηλό. Η στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου θα είναι ακόμα πιο υψηλή. Αλλωστε, ο ίδιος ο ΣΕΒ και η κυβέρνηση δεν έχουν αφήσει στο παρελθόν να εννοηθεί ότι θα μειώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών; Ηδη, δεν πριμοδοτούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών μέσω του ΟΑΕΔ; Ηδη, έχει τεθεί στο τραπέζι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της εργοδοσίας σαν ένα μέτρο ανάπτυξης. Απαλλαγή από φόρους, δηλαδή. Αυτά που λέμε εμείς τα έχουν πει. Απλώς κατά καιρούς δεν ενεργοποιούνται.

Η πτώχευση δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει ούτε την ανάπτυξη, ούτε τα ελλείμματα και τα χρέη και αν ακόμα δημιουργήσει ένα αποθεματικό στην κυβέρνηση, αυτό το αποθεματικό θα πάει στις τράπεζες και τους βιομήχανους. Αφού οι βιομήχανοι, και οι Ελληνες και οι ξένοι, για να κάνουν επενδύσεις ζητάνε και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Γιατί να πιστέψουμε ότι δεν θα το κάνουν;

Τι είπε ο πρωθυπουργός; «Θα καλύψουμε τις ανάγκες των Ασφαλιστικών Ταμείων». Και εμείς λέμε: Σε πόσους ασφαλισμένους θα καλύπτουν; Γιατί έχουμε και την ανεργία. Δεύτερον, σε ποιο ύψους μισθού; Καταρχήν πρέπει να μιλάμε για μισθούς, γιατί οι συντάξεις είναι ανάλογες με τους μισθούς. Μπορεί να καλύψουν 100% τις συντάξεις των 300 ευρώ. Οταν θα δίνουν τέτοια σύνταξη σε όλους τους Ελληνες, έως 500 ευρώ, χαίρω πολύ που αυτά θα τα καλύπτουν! Εμείς εδώ μιλάμε ότι πρέπει να πολλαπλασιαστεί η αύξηση μισθών. Πρέπει να πολλαπλασιαστεί η χρηματοδότηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, της πρόληψης.

Ε, βέβαια, όταν αυτή τη στιγμή έχεις 1,5 εκατομμύριο ανέργους και 3 εκατομμύρια οι οποίοι δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τότε και το κόστος της χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων θα είναι τίποτα για την κυβέρνηση. Αυτά τα Ταμεία θα χρηματοδοτήσει; Μην ξεχάσουμε τι έχουν χάσει οι εργαζόμενοι, όχι μόνο στην κρίση και προ κρίσης. Το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων έπεσε και στη δεκαετία του '90 και του 2000. Θα τα χαρίσουμε ό,τι χάσαμε; «Αυτοκούρεμα» θα κάνει ο λαός;

Θράσος να φέρνουν το λαό στα μέτρα τους

-- Το τελευταίο διάστημα έγινε πολλή συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός είπε το πρωί ότι ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές, εσείς βλέπετε να απομακρύνεται αυτό το ενδεχόμενο;

-- Ο πρωθυπουργός είχε το θράσος να πει ότι ο ελληνικός λαός συμφωνεί με τα μέτρα! Εμείς έχετε δει πώς μιλάμε: «Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού υποφέρει». Αυτό έχουμε κάθε δικαίωμα να το πούμε. Από πού και ως πού βγαίνει ο οποιοσδήποτε, βγαίνει ο πρωθυπουργός, βγαίνει ο Σαμαράς, βγαίνει ο Τσίπρας και λένε: «Ο λαός θέλει εκείνο». Ο καθένας φέρνει το λαό στα δικά του μέτρα. Εμείς λέμε «ο λαός έχει ανάγκη απ' αυτό, πρέπει να κάνει εκείνο». Και δεν εκχωρούμε το δικαίωμα σε κανέναν να μιλάει εξ ονόματος του λαού. Ακόμα και ο πρωθυπουργός, φυσικά εκλεγμένος είναι, αυτό δεν λέει τίποτα.

Τώρα για τις εκλογές. Εμείς αυτή τη στιγμή βάζουμε το εξής ζήτημα: Καταψήφιση της συμφωνίας. Οσο γίνεται ευρύτατη καταψήφιση. Βεβαίως αναπόφευκτα αυτό φέρνει τις εκλογές. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν για το λαό ένα εφαλτήριο. Για ποιο πράγμα; Να τσακίσει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Να μην επιτρέψει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί οι προτάσεις μικρότερων κομμάτων, επειδή είναι μικρότερα και αντιπολιτευόμενα, να λύσουν το πρόβλημα, όλοι αυτοί που μέχρι τώρα μιλούσαν για το ευρωενωσιακό θαύμα, για το μονόδρομο της ΕΕ. Εφαλτήριο σήμερα για το λαό είναι η πολιτική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Από κει και πέρα, εμείς, δεν τα έχουμε κρεμάσει στις εκλογές. Θεωρούμε ότι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, πρέπει να είναι εκλογές εν μέσω κινητοποιήσεων που πηγάζουν από το εργοστάσιο, από το γραφείο, από τη γειτονιά και βεβαίως συνενώνονται σε ένα πανελλαδικό χείμαρρο. Ετσι πρέπει να πάμε στις εκλογές. Εκλογές με ατάκες και με στημένους καυγάδες και που ο λαός να κάθεται στην τηλεόραση να βλέπει ποιος τα λέει καλύτερα ή ποιος βρίζει καλύτερα, δεν πρόκειται να φέρουν αποτέλεσμα.

Σε λίγα χρόνια η ΕΕ δεν θα είναι όπως τώρα

-- Με δεδομένο τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο εσωτερικό της ΕΕ και τους ανταγωνισμούς που περιγράψατε, ποιο προβλέπετε ότι θα είναι το μέλλον αυτής της Ενωσης;

-- Ηδη έχουμε μιλήσει και μιλήσαμε σήμερα για βάθεμα του ανταγωνισμού μέσα στην ΕΕ, με διαμόρφωση δύο πόλων, που συμφωνούν μεταξύ τους μόνο - είναι καταδικασμένοι να συνυπάρχουν - για να τσακίσουν τους λαούς. Φυγόκεντρες δυνάμεις θα υπάρχουν. Σε λίγα χρόνια η ΕΕ δεν θα είναι όπως είναι τώρα. Και με την αναθεώρηση του συμφώνου του ευρώ μπορεί να προβλέψουν πολύ πιο εύκολες διαδικασίες για την εκδίωξη από την ευρωζώνη.

Και το θέμα είναι το εξής: Θα περιμένουμε πώς θα λύσουν τις διαφορές τους οι ανταγωνιστές στην ΕΕ; 'Η ο λαός θα επιλέξει τον ανεξάρτητο δρόμο της αποδέσμευσης με λαϊκή εξουσία; Αυτό είναι το θέμα. Θα έχουμε κυριαρχία του κεφαλαίου στην Ελλάδα ή λαϊκή κυριαρχία; Θα έχουμε λαϊκά κυριαρχικά δικαιώματα ή τα κυριαρχικά δικαιώματα του κεφαλαίου; Για να χρησιμοποιήσω αυτούς τους όρους, να γίνει πιο κατανοητό τι λέμε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ