ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κορυφώνεται η μάχη της άμιλλας

Με την ενσωμάτωση των ποιοτικών και συνδυασμένων κριτηρίων που έχει ανακοινώσει η Γραμματεία της ΚΕ, θα αναδειχτούν οι Οργανώσεις που πρώτευσαν στη μάχη

Με το «κλείσιμο» της ερχόμενης Δευτέρας, ολοκληρώνεται και τυπικά η Οικονομική Εξόρμηση, με τις Κομματικές Οργανώσεις να δίνουν τη μάχη της τελευταίας ώρας για να πιάσουν όλες οι ΚΟΒ τα πλάνα τους, υπερνικώντας και τις πρόσθετες δυσκολίες και καθυστερήσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Θυμίζουμε ότι το πανελλαδικό πλάνο έχει υπερκαλυφθεί εδώ και μέρες, όπως και όλα τα επιμέρους πλάνα των Οργανώσεων Περιοχής και της ΚΝΕ.

Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται τώρα η κατάταξη της άμιλλας, όταν ενσωματωθούν τα ποιοτικά και συνδυασμένα κριτήρια της Οικονομικής Εξόρμησης για κάθε Κομματική Οργάνωση. Τα κριτήρια αυτά, όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία της ΚΕ, αφορούν τον βαθμό υπερκάλυψης του συνολικού πλάνου της ΚΟ, την προσωπική συνεισφορά των μελών της κάθε ΚΟ και τον βαθμό ανταπόκρισης και στράτευσης των οπαδών και φίλων του Κόμματος.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, αναμένονται ανακατατάξεις στον πίνακα κατάταξης των Οργανώσεων που ανακοινώνεται κάθε βδομάδα, με αποκλειστικό κριτήριο το ποσοστό κάλυψης του πλάνου της καθεμιάς.

Θυμίζουμε επίσης ότι τα βραβεία που θα δοθούν στις πρωτοπόρες ΚΟ στοχεύουν στην ανάδειξη μεγάλων στιγμών της Ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς.

Για τις τρεις πρώτες Οργανώσεις Περιοχής τα βραβεία είναι τα εξής:

  • 1η πρωτοπόρα Οργάνωση: Οι 10 πρωτοπόροι σύντροφοι της περιοχής θα επισκεφτούν στην Ισπανία μέρη που συνδέονται με τις μάχες στον Ισπανικό Εμφύλιο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα εγκατασταθεί τιμητική πλακέτα στο γνωστό μνημείο στη Μαδρίτη για τους Ελληνες μαχητές των Διεθνών Ταξιαρχιών και τον Λόχο «Νίκος Ζαχαριάδης» και θα πραγματοποιηθεί κοινή εκδήλωση με το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας.
  • 2η πρωτοπόρα Οργάνωση: Οι 10 πρωτοπόροι σύντροφοι της περιοχής θα επισκεφτούν στο Στάλινγκραντ το μνημείο της ηρωικής Μάχης του σοβιετικού λαού ενάντια στον φασισμό - ναζισμό, καθώς και άλλα μέρη.
  • 3η πρωτοπόρα Οργάνωση: Οι 10 πρωτοπόροι σύντροφοι της περιοχής θα επισκεφτούν στη Γερμανία μνημεία και άλλα μέρη της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.

Επιπλέον για τους πρωτοπόρους συντρόφους πανελλαδικά, μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, καθώς και τους πρωτοπόρους φίλους του Κόμματος τα βραβεία θα είναι τα εξής:

Οι 10 πρωτοπόροι σύντροφοι - μέλη του Κόμματος πανελλαδικά θα επισκεφτούν στην Κούβα περιοχές μαχών και σταθμών της Κουβανικής Επανάστασης. Οι 10 πρωτοπόροι φίλοι του Κόμματος πανελλαδικά θα επισκεφτούν στο Παρίσι μνημεία και μέρη που συνδέονται με τις 72 μέρες της Παρισινής Κομμούνας. Τέλος, οι 10 πρωτοπόροι σύντροφοι μέλη της ΚΝΕ πανελλαδικά θα επισκεφτούν στον Γράμμο τα πεδία των μαχών και τα μνημεία του Κόμματος για τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας.

Πανηγυρικά «κλεισίματα» στην Αχαΐα

Με τον «αέρα» της συμμετοχής στη μεγάλη κινητοποίηση των εργαζομένων και του λαού της Πάτρας, με την πορεία Πάτρα - Αθήνα που οργάνωσαν η δημοτική αρχή και το Εργατικό Κέντρο, και των δυνατοτήτων που δημιουργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα για να ανέβει όσο το δυνατόν πιο ψηλά ο πήχης, η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ προχωρά τη Δευτέρα 31 Γενάρη σε πανηγυρικά «κλεισίματα» για το τέλος της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Με κρασί, μεζέ και την επιθυμία όλων να δυναμώσει το Κόμμα και σε αυτήν τη μάχη που δίνει, τα ραντεβού για τις Οργανώσεις έχουν δοθεί για τις 8 το βράδυ στα Γραφεία της ΕΠ (12ου Συντάγματος 34, Ταμπάχανα Πάτρας), στην πλατεία Προσφυγικών της Πάτρας (στα γραφεία του ΚΚΕ), αλλά και στα γραφεία του Κόμματος στο Αίγιο (για τις Οργανώσεις της Αιγιαλείας) και αντίστοιχα στην κεντρική πλατεία της Δυτικής Αχαΐας (στα γραφεία του ΚΚΕ) για την τοπική ΚΟΒ.

ΣΤΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη

Στις 6 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο «Αναστάσης Νάσης». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Επιτροπή Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του συντρόφου Μάκη Μαΐλη. Θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 30 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο «Αναστάσης Νάσης» (2ο - 4ο Γυμνάσιο), Χατζηδάκη και Πάγκαλου. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνεια το ΚΚΕ θυμάται και τιμά τον σύντροφό μας Μ. Μαΐλη για την προσφορά του στο Κόμμα και στους αγώνες του λαού, από όποια χρέωση κι αν ανέλαβε στις πολλές δεκαετίες της κομματικής του ζωής.

Ο Μ. Μαΐλης γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 21/1/1950. Το 1969 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1973 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στην πολιτική του αφύπνιση και στην ένταξή του στο κίνημα επέδρασαν η συμμετοχή του πατέρα του στο ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής και οι μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις της εργατούπολης της Ελευσίνας.

Συμμετείχε στις καταλήψεις της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1978) εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στο 12ο Συνέδριο (1987) τακτικό μέλος της. Την περίοδο 1989 - 1991 υπερασπίστηκε μαχητικά τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος.

Υπηρέτησε με μαχητικότητα και σεμνότητα τις αρχές του ΚΚΕ, με ακλόνητη πίστη στον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, κόντρα στην επίθεση και τον αντικομμουνισμό των επιτελείων του συστήματος.

Ολη του τη ζωή την αφιέρωσε στο Κόμμα. Παρέμεινε μέλος της ΚΕ μέχρι τον θάνατό του. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ανέλαβε σειρά υπεύθυνων χρεώσεων, όπως υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, στον «Ριζοσπάστη», στον «902» κ.λπ.

Προσφορές στη μνήμη του

Πέρασε ένας χρόνος... Ορισμένα χαρτιά με τα γράμματά σου ανάμεσα στα βιβλία και άλλα υλικά στα γραφεία του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ υπενθυμίζουν ταυτόχρονα την απουσία σου και την «παρουσία» σου. Καθώς γράφουμε, μελετάμε, αναζητούμε ιστορικά τεκμήρια και αρχειακά υλικά, δεν ξεχνάμε ότι:

«Το ΚΚΕ, όντας υπερήφανο για τη διαδρομή του, τη μελετάει για να συμβάλει στη θωράκιση της πάλης σήμερα και για να μη γνωρίσει ξανά επιστροφή η νέα έφοδος για την εργατική εξουσία».

Δικά σου τα λόγια.

Παραμένουμε πιστοί στην «υπόσχεση» που δώσαμε μετά το «φευγιό» σου, συνεχίζουμε τον αγώνα για να «υλοποιήσουμε το όραμα που θα (...) κάνει καλύτερη» τη ζωή της εργατικής τάξης. Ως ελάχιστη τιμή, προσφέρουμε στο Κόμμα μας το ποσό των 500 ευρώ.

Μέλη και συνεργάτες του Τμήματος Ιστορίας και της Βιβλιοθήκης της ΚΕ

***

Στις 20 Γενάρη συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το «φευγιό» του πολυαγαπημένου μας συντρόφου, πατέρα και παππού, Μάκη Μαΐλη. Στη μνήμη του προσφέρουμε στο Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ, που ήταν άξιο μέλος και στέλεχός του μέχρι τέλους της ζωής του, 500 ευρώ. Για πάντα θα σε αγαπάμε, θα σε θυμόμαστε.

Η οικογένειά του

***

Στη μνήμη του αλησμόνητου συντρόφου και άμεσου συνεργάτη στο Κόμμα μας, Μάκη Μαΐλη, προσφορά 50 ευρώ για την υπερκάλυψη του πλάνου της ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

Ε.Μ.

Συγκεντρώσεις σε Μενίδι και Ανω Λιόσια

-- Σε συγκέντρωση καλούν οι ΚΟ Μενιδίου του ΚΚΕ το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 6.30 μ.μ. στο 2ο κλειστό γυμναστήριο Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος). Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

-- Σε συγκέντρωση καλούν οι ΚΟ Φυλής την Κυριακή 6 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ. στα Ανω Λιόσια, στο κλειστό γήπεδο Αγίου Νικολάου (Κωνσταντίνου Παρθένη 29, πλησίον συγκροτήματος σχολείων). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Προβολές του ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο

Οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά» πραγματοποιούν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Στη Δυτική Μακεδονία:

-- Το Σάββατο 29 Γενάρη η ΚΟΒ Σιάτιστας οργανώνει προβολή στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

-- Το Σάββατο 5 Φλεβάρη η ΚΟΒ Αμυνταίου στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.

Προβολή διοργανώνουν επίσης οι ΚΟ του ΚΚΕ στην Κω, την Κυριακή 30 Γενάρη στις 12 μ., στον κινηματογράφο «Ορφέας».

Η ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ οργανώνει στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων προβολές ως εξής:

-- Δευτέρα 31 Γενάρη: Προβολή Α' - 6 μ.μ., Προβολή Β' 8 μ.μ.

-- Δευτέρα 7 Φλεβάρη: Προβολή Α' 6 μ.μ., Προβολή Β' 8 μ.μ.

Περιοδείες της ΤΟ Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο του Καλέσματος που απευθύνει το ΚΚΕ στον λαό για αγωνιστική συμπόρευση στον αγώνα για την προστασία της υγείας, για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, μέτρα ενάντια στο κύμα ακρίβειας και για τη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, ο Τομέας Κατασκευών της ΚΟ Αττικής του Κόμματος θα προχωρήσει σε περιοδείες και συγκεντρώσεις με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς.

Το πρόγραμμα των περιοδειών ξεκινά ως εξής:

Τη Δευτέρα 31 Γενάρη

-- Στις 7 π.μ. περιοδεία στο εργοτάξιο του ΟΣΕ στα Σεπόλια.

-- Στις 8 π.μ. περιοδεία στην εταιρεία ανελκυστήρων «ΠΑΠΠΑΣ» και στην ΕΠΕΞΥΛ.

Την Τρίτη 1η Φλεβάρη

-- Στις 10 π.μ. περιοδεία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας ΑΒΑΞ.

-- Στις 12 μ. συγκέντρωση με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της ΜΠΑΛΛΙΑΝ στη Λεωφόρο Συγγρού, με ομιλητή τον Γιάννη Αναγνώστου, μέλος της ΕΠ Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ