ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2022 - Κυριακή 30 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός με τους αγώνες του να δώσει τη δική του «μομφή» συνολικά στην αντιλαϊκή στρατηγική

Eurokinissi

Τους ανθρώπους του μόχθου να δώσουν «μομφή» στην αντιλαϊκή στρατηγική με τους αγώνες τους και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να γίνει η λαϊκή αγανάκτηση δύναμη πάλης και σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το αστικό κράτος, δύναμη ανατροπής, κάλεσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του.

Οπως τόνισε, είναι δικαιολογημένη η λαϊκή αγανάκτηση, γιατί με έναν χιονιά παρατηρήθηκαν τεράστια προβλήματα, σε οδικούς άξονες δημόσιους και ιδιωτικούς, στην ιδιωτικοποιημένη επί ΣΥΡΙΖΑ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στα δίχως ρεύμα λαϊκά νοικοκυριά, αφού ο «υπό δημόσιο έλεγχο» ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του απαρχαιωμένου δικτύου, αλλά τη διασύνδεση των ΑΠΕ και την πράσινη μετάβαση.

«Η συγγνώμη της κυβέρνησης είναι υποκριτική, αλλά και τα κροκοδείλια δάκρυα των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, που εντοπίζουν το πρόβλημα και εστιάζουν μόνο στην ανεπάρκεια της διαχείρισης της κυβέρνησης ή μεμονωμένων υπουργών!», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η κριτική περί ανεπάρκειας σχεδιασμού δεν απαντάει στο ερώτημα γιατί τόσες δεκαετίες και με όλες τις κυβερνήσεις μετά από σεισμούς, μετά από φωτιές, από πλημμύρες ή χιονιάδες, καταστρέφονται κόποι μιας ζωής, θρηνούμε νεκρούς.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με γνωστές αιτίες

Γιατί, σημείωσε, «είναι ένα διαχρονικά προδιαγεγραμμένο έγκλημα, η αιτία του είναι το σύστημα, είναι συνολικά το αστικό κράτος που στο όνομα της θωράκισης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Δεν είναι το επιτελικό κράτος, είναι το αστικό κράτος που είναι επιτελικά ικανό και πολύ ισχυρό για να στηρίξει τους επιχειρηματικούς ομίλους με κάθε τρόπο, για να δρομολογήσει μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, για να θωρακίσει τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου μέσα από τις δυνάμεις καταστολής, τη βία και την τρομοκρατία και είναι επιλεκτικά την ίδια ώρα ανίκανο και ανίσχυρο για να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες στην Παιδεία, στην Υγεία, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, είναι επιλεκτικά ανίκανο για την προστασία της ζωής του λαού, είτε πρόκειται από τις φυσικές καταστροφές είτε πρόκειται από την πανδημία».

Αναφερόμενος στα της πανδημίας, στηλίτευσε την αντιπαράθεση πάνω στους νεκρούς, κατήγγειλε την εγκληματική διαχείριση από την κυβέρνηση, που έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε μίας νόσου με τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, ΜΕΘ, αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό, την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας Υγείας αυξάνει τον τζίρο και τα κέρδη του, υπογράμμισε ωστόσο ότι «αυτή είναι μια διαχρονική εικόνα, απόρροια της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της συνύπαρξης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κοινή παντού» και γι' αυτό και κατέρρευσαν τα συστήματα Υγείας πολύ ανεπτυγμένων και ισχυρών καπιταλιστικών οικονομιών.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι αυτή ρημάζει ένα ήδη τσακισμένο λαϊκό εισόδημα από τους αντεργατικούς και αντιασφαλιστικούς νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τη φοροεπιδρομή. Τόνισε ότι «η ακρίβεια αποτελεί παιδί του συστήματος το οποίο υπερασπίζεστε. Είναι η πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η μετάβαση στην "πράσινη" Ενέργεια, όπου δώσατε τεράστια κίνητρα στα αρπακτικά των ΑΠΕ με αποτέλεσμα ένα πολύ ακριβό ρεύμα, όπου προχωρήσατε στη λογική της απολιγνιτοποίησης και μετατρέψατε το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο, είναι τα τέλη ρύπων, για να καταστήσουν πολύ ακριβή την Ενέργεια από λιγνίτη, είναι το χρηματιστήριο Ενέργειας, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που με συνέπεια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσατε, αυτή που οδήγησε στην εκτίναξη του κόστους. Ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα προχώρησε στην πλήρη παράδοση του ΟΛΠ στην COSCO - με υπογραφή του κυρίου Βαρουφάκη τότε, για να μην ξεχνιόμαστε - προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, προχώρησε την ιδιωτικοποίηση στα περιφερειακά αεροδρόμια, στο Ελληνικό, τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και το Νεώριο της Σύρου».

Ενώ πρόσθεσε πως «η ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να έχουν φθηνό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι να προχωρήσουν στα επενδυτικά τους σχέδια έχει οδηγήσει σε έναν πληθωρισμό δυσβάσταχτο για τον λαό, που κατατρώει το λαϊκό εισόδημα. Ετσι λοιπόν το φάρμακο για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπεται σε φαρμάκι για τον λαό».

Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη εντός των τειχών του καπιταλισμού

Επεσήμανε ακόμα πως η κυβέρνηση καλλιεργεί αυταπάτες ότι η ανάπτυξη θα είναι για όλους και θα υπάρξει για όλους μέρισμα, όμως συγκαλύπτει ότι για να έρθει αυτή η ανάπτυξη υπήρξε μία ολομέτωπη επίθεση απέναντι στους εργαζόμενους. Συγκαλύπτει ότι αυτή η ανάπτυξη «είναι ενάντια στους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες γιατί συνθλίβονται από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Είναι ενάντια στους βιοπαλαιστές αγρότες, οι οποίοι τσακίζονται στις συμπληγάδες πέτρες του ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που τους προμηθεύουν ακριβά εφόδια και αγοράζουν για ένα κομμάτι ψωμί, αν το αγοράζουν, τα αγροτικά εμπορεύματα ως πρώτη ύλη για την επεξεργασία τους. Και είναι ενάντια αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Υπογράμμισε εξάλλου πως όλα τα κόμματα πανηγυρίζουν για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, επειδή προχώρησε σε φθηνό δανεισμό η Ευρωπαϊκή Ενωση για πρώτη φορά στα χρονικά της, «συγκαλύπτοντας ότι αυτό συνοδεύεται υποχρεωτικά από ένα πανευρωπαϊκό μνημόνιο σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού (...) εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί της Ευρώπης».

Και τόνισε πως «είναι αυτή η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στην προκρούστεια κλίνη του κόστους - οφέλους προχωράει σε υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού (...) για αυτό ακριβώς αυτές οι εταιρείες δεν είναι υποχρεωμένες να έχουν μηχανισμούς και προσωπικό για συνθήκες κρίσης γιατί αυξάνουν το κόστος (...) άρα δηλαδή σε πρώτη προτεραιότητα το κόστος κατασκευής και όχι οι ανθρώπινες ανάγκες».

Παράλληλα επεσήμανε πως «είναι ο ίδιος ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής επιχείρησης που αυξάνει την εκμετάλλευση του εργαζόμενου, την εντατικοποίηση, μειώνει το κόστος για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά και από αυτή την άποψη κάνετε τα πάντα για να θωρακίσετε το σύστημα, γιατί φοβάστε την οργανωμένη ταξική πάλη». Φέρνοντας παραδείγματα της στρατηγικής σύμπλευσης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Καραθανασόπουλος θύμισε τον τρόπο καθορισμού του κατώτερου μισθού με την αποδοχή απ' τον ΣΥΡΙΖΑ του νόμου Βρούτση, την απόφαση καταστρατήγησης του δικαιώματος στην απεργία και την ολοκλήρωση της προσπάθειας απ' τη ΝΔ να μετατρέψει τα συνδικάτα σε πλήρως ελεγχόμενα από το κράτος και την εργοδοσία.

«Αποκορύφωμα της στρατηγικής σας σύμπλευσης είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της άρχουσας τάξης για να πάρει ένα κομμάτι από το πλιάτσικο σε βάρος των λαών της περιοχής, εμπλέκετε όλο και περισσότερο τη χώρα μας στα ευρωατλαντικα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη μετατρέπετε σε ορμητήριο αλλά και ταυτόχρονα σε μαγνήτη επιβολής αντιποίνων», σημείωσε.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι η κριτική των άλλων κομμάτων στην κυβέρνηση είναι άσφαιρη, από τη στιγμή που έχουν αποδεχτεί αυτές τις στρατηγικές επιλογές, είναι μία αντιπαράθεση που προσπαθεί να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του συστήματος, όμως τόνισε «εντός του καπιταλισμού δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος, που να ικανοποιεί τόσο τις ανάγκες του κεφαλαίου όσο και του λαού (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει την πρόταση δυσπιστίας ως τη μοναδική λύση, ως διέξοδο σε αυτή την κατάσταση, αυτή η πρόταση όμως του ΣΥΡΙΖΑ εγκλωβίζει τη λαϊκή αγανάκτηση, για να παραμείνει απλά και μόνο ο λαός ως παρατηρητής και απλά και μόνο να συμμετέχει στην αλλαγή του μηχανοδηγού ενός τρένου που κινείται στις ράγες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Γιατί από σωτήρες έχουμε χορτάσει και έχουμε χρεοκοπήσει και οι σωτήρες και οι αναμορφωτές του συστήματος μας τελείωσαν! Θυμηθείτε ο ΣΥΡΙΖΑ τι έλεγε το 2015, "η Ευρώπη αλλάζει, η ελπίδα έρχεται", και τι ήρθε; Το τρίτο και πιο βάρβαρο μνημόνιο! Πριν από λίγο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 έλεγαν "ο κόσμος αλλάζει, η ελπίδα έρχεται" λόγω της εκλογής του Μπάιντεν, τώρα όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική».

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Εμείς το λέμε καθαρά ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό μέσα από την έκφραση της αλληλεγγύης και την οργάνωση του αγώνα για πλήρη αποκατάσταση από τις καταστροφές, για αποζημιώσεις στο 100% του συνόλου των ζημιών, για έργα και υποδομές προστασίας του λαού. Γιατί η σημερινή βαρβαρότητα δεν είναι μονόδρομος! Την απάντηση θα τη δώσουν αύριο το πρωί στο Σύνταγμα οι εργαζόμενοι και η δημοτική αρχή από την Πάτρα, οι εργαζόμενοι της Αττικής, οι νέοι και οι νέες που θα παλέψουν για μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζει την πολιτική που στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες. Αναδεικνύουμε ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ που συμφωνούν σε αυτή την πολιτική και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να δώσουν τη δική τους μομφή με τους αγώνες τους συνολικά στην αντιλαϊκή στρατηγική, στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους καλούμε να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να γίνει η λαϊκή αγανάκτηση δύναμη πάλης και σύγκρουσης με τα συμφέροντα του κεφαλαίου, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το αστικό κράτος, για να γίνει δύναμη ανατροπής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ