ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
Σελ. /24
Στον «κουβά»

«Κρατάμε την ημερομηνία, θα τα πούμε σε 15 μέρες. Δεν έπιασε τόπο η απαγόρευση της αστυνομίας για τις συναθροίσεις»... Με κάτι τέτοια λόγια έσκουζαν χτες οι τηλε-εισαγγελείς του ΣΚΑΪ, με αφορμή το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ. Επειδή μάλλον έχουν κοντή μνήμη τα γνωστά παπαγαλάκια, να τους θυμίσουμε ότι τα ίδια έλεγαν και τη μέρα της ογκώδους διαδήλωσης για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Και παρά το γεγονός ότι και τότε σχεδόν «εύχονταν» να υπάρχει έξαρση της πανδημίας στην Αττική, για να τη φορτώσουν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, οι εκτιμήσεις τους πήγαν στον ...«κουβά». Η έξαρση ήρθε πολύ αργότερα σε βιομηχανικές ζώνες, όπως στη Δυτική Αττική και αλλού, εξαιτίας της γνωστής κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Ενώ οι ίδιοι οι επιδημιολόγοι ξεκαθάρισαν για τις συγκεντρώσεις ότι «τελικά τέτοιοι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν», αφού οι διαδηλωτές αποδείχτηκαν οι πλέον επιμελείς στην τήρηση των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας τους, όπως έγινε και χτες. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει λύση για να πάψουν να «αγωνιούν» η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της και να μη μετράνε τα 15ήμερα των συγκεντρώσεων: Να πάει το νομοσχέδιο στο καλάθι των αχρήστων, να ανοίξουν επιτέλους τα πανεπιστήμια με μέτρα προστασίας και να πάψει η πανδημία να αξιοποιείται από το κεφάλαιο, την κυβέρνηση και τα κόμματά του ως ευκαιρία για αντιλαϊκά μέτρα.

Προβλέψεις

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τους ανταγωνιστές της Κίνας να αποδεχτούν τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα και να προσαρμοστούν σε αυτές αντί να προσπαθούν να τις εμποδίσουν, λέγοντας με νόημα ότι «οφείλουμε να ακολουθήσουμε την εποχή μας αντί να απορρίπτουμε την αλλαγή». Προειδοποίησε επίσης πως η σύγκρουση με την Κίνα, με οποιαδήποτε μορφή, ψυχρού, θερμού, εμπορικού ή τεχνολογικού πολέμου, «θα πλήξει τελικά τα συμφέροντα του συνόλου των χωρών και θα υπονομεύσει την ευημερία όλων». Αλλά και στα «15 σενάρια για το 2030» που καταγράφει το Ινστιτούτο Μελετών Ασφαλείας της ΕΕ, κεντρικό θέμα είναι η έξαρση των συγκρούσεων, με την Κίνα να πρωταγωνιστεί στα περισσότερα σενάρια, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Χαρακτηριστικό είναι αυτό μιας στρατιωτικής σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας στην Αφρική, με κίνδυνο να επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια στις εκθέσεις παγκόσμιων οργανισμών και «δεξαμενών σκέψης» κυριαρχεί η πρόβλεψη για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, ακόμα και το ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Το κοινό στοιχείο σε όλες αυτές τις προβλέψεις είναι η ισχυροποίηση της Κίνας, που ενισχύει την τάση αναδιάταξης του συσχετισμού στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Οσοι λοιπόν και στη χώρα μας παρουσιάζουν τη βαθύτερη εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό ως παράγοντα «ασφάλειας» και «σταθερότητας» για το λαό, κρύβουν ότι με τον τρόπο αυτό οι κίνδυνοι μεγαλώνουν και ότι η χώρα μας μπαίνει ολοένα και περισσότερο στο κάδρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που τους πληρώνουν πάντα οι λαοί...

Επανεκκίνηση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, που συνεδρίασε στην Ισπανία, αποτίμησε τη μέχρι τώρα «χασούρα» των μονοπωλίων του κλάδου από τις συνέπειες των μέτρων διαχείρισης της πανδημίας και τη νέα οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το Γενάρη μέχρι τον Οκτώβρη του 2020, οι διεθνείς προορισμοί υποδέχτηκαν 900 εκατ. λιγότερους τουρίστες σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019, προκαλώντας απώλειες 935 δισ. δολαρίων ΗΠΑ σε έσοδα από τον διεθνή Τουρισμό, δέκα φορές μεγαλύτερες από τις απώλειες του 2009 και την προηγούμενη συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση. Η εκτίμηση μάλιστα για όλο το 2020 είναι ότι ο παγκόσμιος Τουρισμός θα γυρίσει 30 χρόνια πίσω, με 1 δισ. λιγότερες αφίξεις και απώλειες εσόδων 1,1 τρισ. δολαρίων από τον διεθνή Τουρισμό! Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε απώλεια 2 τρισ. δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το διακύβευμα είναι τεράστιο για τα μονοπώλια του Τουρισμού και τα κράτη, που ποντάρουν πολλά στη σεζόν που ξεκινάει σε λίγο. Πάνω σ' αυτό το έδαφος βρήκε θριαμβευτική υποδοχή και η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για την καθιέρωση ενός «εμβολιαστικού πιστοποιητικού», ακόμα κι αν δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί αν όσοι κάνουν το εμβόλιο δεν μεταδίδουν κιόλας. Σε κάθε περίπτωση, ο γγ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού έριξε το σύνθημα στην τελευταία σύνοδο: «Η διάθεση εμβολίων είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά η επανεκκίνηση του Τουρισμού δεν μπορεί να περιμένει». Κι αν σκεφτεί κανείς με τι όρους «άνοιξε» πέρυσι τον Τουρισμό η κυβέρνηση, επιταχύνοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί τι θα κάνει φέτος, που η πίεση για να περιοριστεί η χασούρα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι ακόμα μεγαλύτερη...

Χέρι χέρι

Η σύγκριση των στοιχείων για το μόνιμο προσωπικό του κράτους μεταξύ των μηνών Δεκέμβρη 2019 (δύο μήνες πριν από την πανδημία) και Δεκέμβρη 2020 φανερώνουν το εξής αποκαλυπτικό: Το μόνιμο προσωπικό της Υγείας μειώθηκε 2,5%! Το μόνιμο προσωπικό στην Παιδεία μειώθηκε ελάχιστα και στους ΟΤΑ κατά 1,5%! Αντίστροφα, το μόνιμο προσωπικό της Αστυνομίας αυξήθηκε κατά 6%! Τα στοιχεία αυτά είναι κόλαφος στα ψέματα της κυβέρνησης ότι «ενίσχυσε» με προσλήψεις το σύστημα της Υγείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ακόμα και οι προσλήψεις που έκανε, δεν αφορούν στην πλειοψηφία τους μόνιμο προσωπικό, αλλά έκτακτο και ευέλικτο, αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία για παραπέρα εργασιακές ανατροπές και στην Υγεία. Κι επειδή η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής πάει χέρι χέρι με την ένταση του αυταρχισμού σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος, η κυβέρνηση ενίσχυσε σε προσωπικό και μέσα τις δυνάμεις καταστολής, όπως καταγράφεται και στα στοιχεία. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση και το κράτος να μην «γεννούν» λεωφορεία, σχολεία, δασκάλους, υγειονομικούς και νοσοκομεία, για να προστατέψουν την υγεία του λαού, «γεννάνε» όμως οτιδήποτε έχει ανάγκη το κεφάλαιο στις συνθήκες της πανδημίας, για να θωρακίσει τα συμφέροντά του και να βάλει στο γύψο τις δίκαιες διεκδικήσεις και τους αγώνες του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1827 Γεννιέται ο Καναδός χημικός μηχανικός και εφευρέτης Λιούις Γιούρι.

1860 Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ.

1891 Γεννιέται η Σοβιετική χορεύτρια και δασκάλα του μπαλέτου Ελισαβέτα Γκερντ.

1918 Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται στο Κίεβο, που καταλήγει στις 8/2 με την εγκαθίδρυση της σοβιετικής εξουσίας.

1921 Δολοφονούνται στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας από κεμαλιστές ο Γραμματέας του ΚΚ Τουρκίας Μουσταφά Σουμπχί, 4 μέλη της ΚΕ και άλλα στελέχη του κόμματος.

1924 Η ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), με αφορμή το θάνατο του Β. Ι. Λένιν, απευθύνει την ακόλουθη διακήρυξη προς την εργατική τάξη: «Εργάτες των εργαλειομηχανών, σταθεροί οπαδοί της προλεταριακής επανάστασης, μπείτε στο ΚΚ! Προλετάριοι! Στείλτε στις γραμμές του κόμματος τους καλύτερους, τους πρωτοπόρους, τους τίμιους και τους τολμηρούς μαχητές!». Ως αποτέλεσμα, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα από την πρόσκληση του Κομμουνιστικού Κόμματος, πάνω από 240.000 εργάτες εντάχθηκαν στο κόμμα.

1941 Πεθαίνει ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης ορκίζεται ο έως τότε διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Αλέξανδρος Κορυζής.

1965 Η ΕΔΑ προτείνει την παραπομπή του Καραμανλή για την «Πεσινέ».

1971 Ανώτατος αξιωματικός της στρατιωτικής Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνει ότι παύει η δικαστική έρευνα κατά του στρατηγού Σάμιουελ Κόστερ, που κατηγορούνταν για τη σφαγή των αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μι Λάι. Η διακοπή της έρευνας αποφασίστηκε γιατί ...«δεν είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης».

1976 Ανακοινώνεται η δίωξη του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος διετέλεσε «Πρόεδρος Δημοκρατίας» κατά την τελευταία χουντική κυβέρνηση. Η δίωξη, όμως, ασκείται για «δευτερεύοντα ρόλο» στο πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ