ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ»
Πολιτική επιδομάτων για τον συμβιβασμό των νέων ζευγαριών με τα ελάχιστα

Ολοκληρώθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Επίδομα Γέννησης και λοιπές διατάξεις».

Στο φόντο του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος, απόρροια της δεινής θέσης στην οποία έχουν περιέλθει οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες λόγω των αντιλαϊκών πολιτικών που υλοποιούνται εδώ και χρόνια, τα κόμματα της αστικής διαχείρισης αναλώθηκαν σε κροκοδείλια δάκρυα και επιδόθηκαν σε πλειοδοσία ευκαιριακών επιδομάτων ως ένα ελάχιστο «δίχτυ» εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας αλλά και ως στοχευμένη παρέμβαση μείωσης των απαιτήσεων και συμβιβασμού των λαϊκών στρωμάτων με τα ελάχιστα.

Εκεί ακριβώς επικεντρώθηκε η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στην Ολομέλεια: Για το ποιος διακρίθηκε στην «επιδοματική πολιτική», όπως και για τα κριτήρια των δικαιούχων, για το ύψος των επιδομάτων και πολλά άλλα, αφήνοντας στο σκοτάδι τη σύμπλευσή τους στη στρατηγική του κεφαλαίου, που εγγυάται χαμοζωή για τα νέα ζευγάρια και καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την απόκτηση και ανατροφή παιδιών. Είναι χαρακτηριστική η ανταλλαγή κατηγοριών για το τίνος η προσέγγιση ως προς τα μέτρα διαχείρισης της φτώχειας είναι περισσότερο «αναπτυξιακή», συμβάλλει δηλαδή περισσότερο στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Από πλευράς ΝΔ ήταν φανερή η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η θεσμοθέτηση του επιδόματος γέννησης για να καλλιεργηθούν προσδοκίες στα νέα ζευγάρια πως μπορούν να δρέψουν καρπούς από την καπιταλιστική ανάπτυξη. Ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ευλόγησε τα γένια του για το πόσο «καλώς καμωμένα» ήταν όλα επί των ημερών του, υπερασπίστηκε την επιδοματική πολιτική ως ...κοινωνική πολιτική και μίλησε για την «αναπτυξιακή» της διάσταση προς όφελος του κεφαλαίου.

Η συζήτηση αποτέλεσε και πρώτης τάξης ευκαιρία για την αναπαραγωγή ρατσιστικών και μισαλλόδοξων κραυγών, κυρίως από πλευράς Ελληνικής Λύσης, με τον πρόεδρό της να απαιτεί να μην αποδίδονται επιδόματα σε μετανάστες και πρόσφυγες που τα δικαιούνται.

Με βάση τα παραπάνω το νομοσχέδιο αναμενόταν να ψηφιστεί αργά το βράδυ, από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει κατά την ομιλία της ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, με την αιτιολογία πως «πρόκειται για τα γνωστά επικοινωνιακά παραμύθια της ΝΔ, στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί όλα τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ και να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ». Το ΜέΡΑ25 είχε δηλώσει ότι θα ψηφίσει «παρών» ενώ το κόμμα του Κ. Βελούπουλου δεν είχε ξεκαθαρίσει την ψήφο του. Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Θέλετε να παραιτηθεί το νέο ζευγάρι από την απαίτηση για σύγχρονα δικαιώματα

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι «στοχεύει να καλλιεργήσει προσδοκίες στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα που στενάζουν κάτω από το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων, πως μπορούν να έχουν κάποια οφέλη από την καπιταλιστική ανάπτυξη, να συμφιλιωθεί δηλαδή η εργατική - λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα το νέο ζευγάρι, η νέα μητέρα, με μία ζωή με ευκαιριακά επιδόματα και - όπως λέτε - με "ίσες ευκαιρίες". Να παραιτηθούν από την απαίτηση για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στο ωράριο εργασίας, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην προστασία της μητρότητας, να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση σύγχρονων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών και υποδομών Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, στήριξης της οικογένειας».

Αναφέρθηκε στον αντιλαϊκό διαγωνισμό που διεξήχθη στην επιδοματική πολιτική, δήθεν για τη στήριξη της οικογένειας, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να κρύψουν την πλήρη ταύτισή τους στο να αντιμετωπίζουν «σύνθετα κοινωνικά ζητήματα, που αφορούν συνολικά τις συνθήκες ζωής και εργασίας της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας, με κριτήριο όχι τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες της οικογένειας αλλά το όφελος για την καπιταλιστική οικονομία. Με αυτό το κριτήριο κοστολογείτε ορισμένες ελάχιστες παροχές, όπως το επίδομα γέννησης, για να διαχειριστείτε τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής σας».

«Βέβαια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κάνει ένα βήμα περαιτέρω, εισάγοντας νέα αντιδραστικά - ρατσιστικά κριτήρια και διαχωρισμούς, κριτήρια - "κόφτες" για τη χορήγηση των επιδομάτων τέκνων, στέγασης, κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης, στη λογική των περικοπών που διαχρονικά εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης και απαίτησε την απάλειψη των απαράδεκτων κριτηρίων που περιλαμβάνονται στα άρθρα 7, 15, 17 και 29.

Σε σχέση με την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση της άδειας μητρότητας σε συμβασιούχες ΙΔΟΧ (Συμβάσεις Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου) στον δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι «είναι υποκρισία... όταν απέρριψε ως κυβέρνηση την τροπολογία που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, το 2019» για την κατάργηση των απαράδεκτων αποκλεισμών εργαζόμενων γυναικών από τη χορήγηση άδειας μητρότητας και την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ. «Τι θα γίνει όμως με τις γυναίκες που μετά από μακροχρόνια ανεργία προσλαμβάνονται ως ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, και οι οποίες τον πρώτο μέχρι ένατο μήνα της σύμβασης μείνουν έγκυες;», διερωτήθηκε. Σημείωσε ότι με βάση τη νομοθεσία - ακόμα και αν γίνει αποδεκτή η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - αποκλείονται από την άδεια μητρότητας γιατί δεν έχουν συμπληρώσει 200 μέρες ασφάλισης τα τελευταία δύο χρόνια.

Για τη δε τροπολογία του ΚΙΝΑΛ, που περιλάμβανε τη συγκρότηση επιτροπών στο πλαίσιο της Βουλής για τη δημογραφική πολιτική, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η λειτουργία γραμματείας, επιτροπής κ.λπ. τη γενικευμένη ανασφάλεια των νέων ζευγαριών, από τη στιγμή που παραμένουν οικονομικοί, κοινωνικοί αλλά και πολιτιστικοί παράγοντες που βάζουν εμπόδια στην επιλογή ενός ζευγαριού να δημιουργήσει οικογένεια».

Θεωρείτε το δημογραφικό ατομική και όχι κοινωνική ευθύνη

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε στην καταγγελία των εργαζομένων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που ήταν σε κατάληψη, διαφωνώντας με το άρθρο 19 για τις μετακινήσεις προσωπικού λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, το οποίο με τη νομοτεχνική «βελτίωση» έγινε χειρότερο. Και πρόσθεσε: «Ισχυρίζεστε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί μέρος της πολιτικής σας για τη στήριξη της μητρότητας, στοιχείο της αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο βεβαίως το συνδέετε με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Η υπουργός κάλεσε τους νέους και τις νέες να πάρουν ευθύνη για τη δημιουργία οικογένειας. Προφανώς θεωρεί το δημογραφικό ζήτημα ατομικό και όχι κοινωνικό ζήτημα. Ατομική και όχι κοινωνική ευθύνη».

Με αφορμή άλλωστε τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ και της Ελληνικής Λύσης, σχολίασε ότι «οι αντιδραστικές - ρατσιστικές απόψεις βρίσκουν τη θέση τους και σε αυτό το νομοσχέδιο».

Το ΚΚΕ, συνέχισε, αναφέρεται στους αναγκαίους κοινωνικούς όρους για τη λύση του δημογραφικού προβλήματος, το οποίο είναι πολυσύνθετο ζήτημα. Διαβάζοντας την επιστολή μιας γυναίκας που έζησε στις σοσιαλιστικές χώρες, τεκμηρίωσε το πλαίσιο που διαμορφώνει αυτούς τους όρους, με μέτρα προστασίας της μητρότητας και στήριξης των παιδιών, της οικογένειας: «Από την Α' τάξη στο σχολείο το μεσημέρι τρώγαμε πλήρες μεσημεριανό γεύμα, μετά διαβάζαμε τα μαθήματά μας για την επόμενη μέρα και συμμετείχαμε σε διάφορες δραστηριότητες (...) Τα φροντιστήρια υπήρχαν στο σχολείο μόνο για τους αδύναμους μαθητές, και βεβαίως δωρεάν. Κάθε σχολείο είχε το δικό του γήπεδο και κλειστό γυμναστήριο, με όλα τα όργανα γυμναστικής (...) Δυο φορές το μήνα πηγαίναμε δωρεάν να παρακολουθήσουμε θέατρο, συναυλίες σε κάποιο μέγαρο μουσικής ή σε κινηματογράφο, στο πλαίσιο της σχολικής μας εκπαίδευσης. Στο σχολείο, στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, δυο φορές το χρόνο μάς εξέταζαν οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων».

Και τόνισε χαρακτηριστικά πως «ο καπιταλισμός, τετρακόσια χρόνια κυριαρχίας, όλα αυτά τα θεωρεί παρενέργειες, εμπόδιο στην ανάπτυξή του».


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Με δωρεές προσπαθούν να κρύψουν τις αιτίες για το χάλι της δημόσιας Υγείας

Ψηφίστηκαν τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής οι κυρώσεις των επιμέρους συμβάσεων της δωρεάς του 2018 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» «για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας». Πρόκειται για νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, του οποίου η συζήτηση στην Ολομέλεια έδωσε αφορμή στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να ξετυλίξουν τις αντιδραστικές τους θέσεις σε βάρος της Υγείας, που οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υποδομών, ενώ βρήκαν ευκαιρία να αποθεώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και στην προκειμένη περίπτωση τους «εθνικούς ευεργέτες» εφοπλιστές και να κρύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι στη δημόσια Υγεία, λόγω της υποχρηματοδότησης.

Οι επιμέρους συμβάσεις προβλέπουν την καταβολή 17 εκατ. ευρώ από τα περίπου 200 - 250 εκατ. ευρώ, που είναι η συνολική δωρεά, η οποία επικυρώθηκε από το 2018 και αφορά έργα, όπως κατασκευή και εξοπλισμός Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, Γενικού Νοσοκομείου στην Κομοτηνή, ανέγερση κτιρίου στην Αθήνα (έδρα του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ), προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση του υπάρχοντος στόλου του ΕΚΑΒ κ.λπ.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στο νομοσχέδιο. Οπως τόνισε ο ειδικός του αγορητής, Γ. Λαμπρούλης: «Η ανάπτυξη των δημόσιων μονάδων Υγείας θα πρέπει να είναι πλήρης και αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή, άμεση ή έμμεση, του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα».

Επισήμανε ότι για το χάλι στην Υγεία έχουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, «που με την πολιτική τους υπέρ της πλουτοκρατίας περικόπτουν δημόσιες παροχές στην Υγεία, αυξάνουν την ανταποδοτικότητα και τις πληρωμές στις υπηρεσίες Υγείας, στα φάρμακα, στις εξετάσεις κ.λπ., συμβάλλοντας ώστε το δικαίωμα των ασθενών σε απαραίτητες δημόσιες μονάδες Υγείας να παρουσιάζεται ως προσφορά, από αυτούς που καταδικάζουν το λαό στην εξαθλίωση».

Υπογράμμισε πως τα χρήματα που θα διαθέσει το ίδρυμα «αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος των κερδών, σταγόνα στον ωκεανό, που προέκυψαν, όμως, από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, από τον απλήρωτο χρόνο εργασίας τους». Πρόσθεσε πως τέτοιου είδους «δωρεές» αξιοποιούνται από το κράτος για να ασκεί βαθύτερη ιδεολογική παρέμβαση στους εργαζόμενους για το «ανθρώπινο πρόσωπο» της εκμετάλλευσης και για να εθίζονται με την αντίληψη για κοινωνικές υπηρεσίες όχι ως δικαίωμα αλλά ως φιλανθρωπία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ