ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Ενα το κρατούμενο» η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Με αιχμές τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό και στα προνοιακά επιδόματα, την ενίσχυση της φοροληστείας του λαού, καθώς και τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ενέργεια και άλλες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την καπιταλιστική ανάκαμψη, εξελίσσονται τα παζάρια και οι συνεννοήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Το αντιλαϊκό πακέτο που «αμπαλάρεται» μετά και το Γιούρογκρουπ της περασμένης Πέμπτης, συμπληρώνεται από την αναβάθμιση και την παράταση του δημοσιονομικού «κόφτη», από τη διατήρηση των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» πέραν του 2018 και την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Την ίδια ώρα, αποφασιστικό εργαλείο στην πορεία κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, γύρω από το οποίο εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί της Ευρωζώνης με την πλευρά του ΔΝΤ, ενώ γύρω από μια σειρά θέματα (π.χ. Ενεργειακό), συγκρούονται τμήματα του κεφαλαίου εντός και εκτός συνόρων.

Παζάρια για Εργασιακά, Φορολογικό, Ενέργεια, αναδιαρθρώσεις

«Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας και προϊόντων της Ελλάδας, τον ενεργειακό της τομέα και άλλους τομείς. Αναμένεται επίσης μια συμφωνία για τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας, για το 2018 και έπειτα», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Ντάισελμπλουμ, εξετάζεται «το βάθος των μεταρρυθμίσεων σε Ασφαλιστικό, αγορά εργασίας και φορολογικό σύστημα» και η ανάγκη για δημοσιονομικά μέτρα τα επόμενα έτη, με βάση το κατά πόσο η καλύτερη επίδοση του 2016 θα διαρκέσει και θα είναι «δομικής φύσης», δηλαδή βασίζεται σε αντιλαϊκά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.

Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο Γ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως «η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με την προκαταβολική θεσμοθέτηση αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, για λογαριασμό βέβαια της κυβέρνησης, στις εναλλακτικές προτάσεις σχετικά με τους στόχους και το χρονικό ορίζοντα των πρωτογενών πλεονασμάτων, πρότεινε: στόχο στο 3,5% του ΑΕΠ, για μία ακόμη τριετία μετά την προγραμματισμένη λήξη του τρέχοντος μνημονίου, δηλαδή έως και το 2021, ή ως «εναλλακτικό» αντιλαϊκό ισοδύναμο 5ετές χρονοδιάγραμμα, μέχρι και το 2023, με «πλεονάσματα» στο 3% του ΑΕΠ. Παράλληλα, η κυβερνητική πρόταση περιέχει τη χρονική επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» έως το 2020, με μείωση συντάξεων, μισθών, επιβολή νέων αντιλαϊκών φόρων κ.ά. σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους. Μάλιστα, η εν λόγω κυβερνητική πρόταση αποτελεί τη νέα αφετηρία και θα συμπληρωθεί στη συνέχεια στο πλαίσιο του λεγόμενου «έντιμου συμβιβασμού».

«Τρέχουν» τη δεύτερη «αξιολόγηση»

Ταυτόχρονα, από την πλευρά της Ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ, αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες σχετικά με το «ξεκλείδωμα» και την επιτάχυνση των αντιλαϊκών διεργασιών. Στόχος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι η επάνοδος των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, στο επόμενο 10ήμερο και αφού, βέβαια, διαπιστωθούν οι περαιτέρω συγκλίσεις στο εσωτερικό του κουαρτέτου, όσο και με την πλευρά της κυβέρνησης, που αναζητά τρόπους παρουσίασης του νέου αντιλαϊκού πακέτου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία της Ευρωζώνης αναζητούν την κατάλληλη νομική «φόρμουλα» που θα έχει ο νέος αναβαθμισμένος δημοσιονομικός «κόφτης», ενώ άλλες πηγές μεταφέρουν «κλίμα αισιοδοξίας» για το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης», ενδεχομένως και στο πλαίσιο του επόμενου Γιούρογκρουπ, στις 20 Φλεβάρη.

ΔΝΤ: «Μη βιώσιμο» το κρατικό χρέος

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με «διαρροές», το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους, που θα συζητηθεί από το ΔΣ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις 6 Φλεβάρη, το χαρακτηρίζει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και θεωρεί «ανεπαρκείς» τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινώσει η Ευρωζώνη και ο ESM.

Προβλέπει ότι με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,5%. Το Ταμείο απαιτεί νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, προτείνοντας νέες περικοπές στις σημερινές συντάξεις και στα προνοιακά επιδόματα, σύνθλιψη του αφορολόγητου ορίου κ.ά. Ζητήματα τα οποία ήδη βρίσκονται στο τραπέζι και με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ εκτιμά ότι χωρίς νέα αναδιάρθρωση το κρατικό χρέος δεν θα καταστεί «βιώσιμο», ενώ βέβαια επιχειρεί να μετακυλήσει τη «χασούρα» και τις όποιες παρεμβάσεις «διευκόλυνσης» στην πλευρά της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το χρέος δεν μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, ακόμη κι αν υιοθετηθεί η πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για περίοδο 10 ετών, δηλαδή μέχρι και το 2028.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ προτείνει:

-- Επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040.

-- Επέκταση των ωριμάνσεων αποκλειστικά για τα δάνεια της Ευρωζώνης έως το 2070.

-- Μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων (πάντα της Ευρωζώνης) σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,5%.

Επιπλέον, καταγράφονται και τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τις προβλέψεις του ESM. Ενα από τα σενάρια του ΔΝΤ προβλέπει τη διόγκωση του κρατικού χρέους μέχρι το 275% του ΑΕΠ για το έτος 2060, επισημαίνοντας ότι το κόστος του χρέους θα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο δανεισμός από τις χρηματαγορές θα αντικαθιστά τα χαμηλότοκα δάνεια των Ευρωπαίων δανειστών.

Ο ESM, αντίθετα, βλέπει το κρατικό χρέος στο 104,9% του ΑΕΠ για το 2060, με προϋπόθεση τη «συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλ. Ρέγκλινγκ, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

Βιομήχανοι: «Σπρώχνουν» τις εκκρεμότητες της «αξιολόγησης»

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του λέει: «Χρειαζόμαστε ένα "Ελληνικό Μνημόνιο Plus", που θα ξεπερνάει το manual (σ.σ. το εγχειρίδιο) των δανειστών (...)» και πως η «συνεχιζόμενη διελκυστίνδα» κυβέρνησης - δανειστών «μεγαλώνει την αβεβαιότητα και απομακρύνει τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας».

Παράλληλα, καταθέτει πακέτο «προτάσεων» για τα ζητήματα της «αξιολόγησης» και για «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» που στοχεύουν στην προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- «Μείωση του αφορολόγητου στο επίπεδο που ορίζεται από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης». Τη φορολόγηση δηλαδή λαϊκών εισοδημάτων που ξεκινούν από τα 4.800 ευρώ το χρόνο, ή 342 ευρώ το μήνα!

-- «Εμπροσθοβαρής δημοπράτηση όλων των ιδιωτικοποιήσεων με αυστηρή καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης το συντομότερο δυνατό».

-- «Μείωση του συνολικού συντελεστή φορολόγησης της εργασίας», δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλει η εργοδοσία.

-- «Περικοπές λειτουργικών δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα κατά 1 μονάδα του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση» και εισαγωγή προγραμμάτων «βελτίωσης της παραγωγικότητας σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται το Δημόσιο».

-- Σύστημα φορολογικών «υπεραποσβέσεων» για τις επενδύσεις των καπιταλιστών.


Πατριδογνωμόνιο
Σπρωγμένο ρολόι...

Μες στην παγερή Ευρώπη, όπου και τα φασιστόφιδα επελαύνουν ντυμένα σοβαροί κι ανησυχούντες πολιτικοί που κόπτονται για το... έθνος τους, με τους λαούς αδρανοποιημένους κι εγκλωβισμένους σε θηριώδεις στατιστικούς υπολογισμούς, υποχωρεί επισήμως η συλλογική νοημοσύνη. Πυρηνικοί επιστήμονες (σοβαροί και νομπελίστες, όπως θέλει η μαύρη κυκλοφορούσα «είδηση», χωρίς ονόματα βεβαίως βεβαίως) γυρνάνε, λέει, το ρολόι της συντέλειας του κόσμου τριάντα δευτερόλεπτα εγγύτερα στο τέλος του. Αν δεν είχε στρατηγική σημασία για τη χειραγώγηση των μαζών μια τόσο φαιδροσόβαρη «επιστημονική» είδηση, θα πέρναγε για τρολιά από τους δήθεν ψαγμένους διανοούμενους του διαδικτύου. Φευ, επειδή την ώρα που κάποιοι διαφημίζουν την ικανότητά τους να καθορίζουν τη ροή του χρόνου και της φθοράς, συμπυκνώνοντας το χρόνο σ' εκείνο το σημείο που βολεύει την κυρίαρχη παγκόσμια τάξη των μονοπωλίων γενικώς, αλλά και ειδικώς στο επίπεδο της πυρηνικής ισχύος, ας δούμε τι κρύβεται κάτω από το εμπόριο τρόμου της «Μενγκελικής» επικοινωνίας.

Κατά πρώτον, επελέγη για μια τέτοια ανακοίνωση επιφανούς σκοταδισμού η άμεση μετεκλογική του Τραμπ περίοδος. Πασπαλισμένη με κάτι από βορειοκορεατικό βολικό αντικομμουνισμό, που χρόνια τώρα και με επίμονα ψυχιατρικό λεξιλόγιο ντύνεται «γραφικός παγκόσμιος τρόμος», χαλαρώνει τις αντιστάσεις της απλής, κοινής λογικής, στο επίπεδο όπου όλα επιτρέπονται δήθεν στις μάζες, αλλά κυρίως και όλα εναντίον τους. Απλοϊκά αλλά αποτελεσματικότατα, η δεισιδαιμονία της πιθανολόγησης γίνεται Αποκάλυψη του Πυρηνικού Ιωάννη, και με κατάλληλα μέσα και προβοκατόρικες αφορμές, τα διάφορα δυτικά κι ανατολικά «τζιχάντια» περίπου νομιμοποιούνται να ξεσαλώνουν ενόψει συντέλειας. Το νέο θεοκρατικό παπαδαριό μπορεί να ευλογάει τα διάφορα «τείχη» εν ονόματι του εγκλεισμού των μαζών σε «ασφαλείς» κιβωτούς, εκεί όπου θα πωλείται σε πανάκριβες τιμές η δυνατότητα να κοιτάς άφοβα το μολυσμένο ουρανό, ελπίζοντας ότι πριν από το μανιτάρι, θα δεις τους αγγέλους που θα σου επιτρέψουν να ζεις για να εργάζεσαι και να πεθαίνεις «φυσιολογικά» στα Αουσβιτς του δικού σου επιχειρηματικού παράδεισου.

Η βαρβαρότητα κυριαρχεί ευκολότερα στο πεδίο της άγνοιας, κι ο Μεσαίωνας γίνεται, με τη βοήθεια της επιστήμης πάντα, μια μοδάτη αναβίωση, κάτι σαν αξιοθέατο συνεχές κρεματόριο σάρκας και συνείδησης, ατομικής και συλλογικής. Ετσι, την ώρα που στις Βρυξέλλες δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα ανέλυαν, εκτιμούσαν και τιμούσαν τα εκατόχρονα από την Οχτωβριανή, στο Συμβούλιο της Ευρώπης έμπαινε σε συζήτηση και ψηφοφορία η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης προσφύγων σε «τρίτες, εκτός Ευρώπης χώρες»! Και να θυμίσω ότι στο... θεσμό στήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. κ.λπ. συμμετέχουν 47 (συν πέντε κράτη - παρατηρητές του Συμβουλίου και τρία της Συνέλευσης, όπως το Κόσσοβο) χώρες, με εκλεγμένους βουλευτές στις πολιτικές τους αρένες. Βάλτε με το νου σας πού και πώς και πόσοι θα ξεβραστούν στα προσφυγικά Γκουαντάναμο του 21ου, πριν από τη συντέλεια. Αν μάλιστα γνώριζαν οι μάζες των πολιτών πως το Καζακστάν δε συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης επειδή είναι, λέει, διηπειρωτική χώρα (!) και το... Βατικανό για «θεϊκούς» λόγους, τότε γίνεται κατανοητό πόσο προσοδοφόρα για το κεφάλαιο είναι η επίδειξη φιλανθρωπικής επένδυσης. Εξυπνο το νεοναζιστικό κόλπο όπου Γης. Μετατρέπεις την Τελική Λύση των τότε ναζί, σε... Τελική Κρίση από τους τωρινούς... Αλλωστε, ο Ομπάμα απλώς δεν έκλεισε το Γκουαντάναμο το φανερό και σιώπησε για τα κρυφά σε φίλιες εκτός ΗΠΑ χώρες. Ενώ ο κακός Τραμπ τώρα διατυμπανίζει ότι θα ανοίξει όσα του χρειάζονται.

Η πασπαλισμένη μεταφυσικές φοβίες καταστολή απέναντι στην «τρομοκρατία» που χρηματοδοτήθηκε, σχεδιάστηκε, εξοπλίστηκε από τους θύτες για να το παίζουν θύματα, είναι πολλαπλασιαστής ισχύος των ιμπεριαλιστών. Για παράδειγμα, οι ελληνικές πτήσεις από και προς τη Γερμανία, στις πύλες των αεροδρομίων ελέγχονται ως τριτοκοσμικές εντός διαβόητης Σένγκεν. Κι εκεί που περιμένεις να επιβιβαστείς για Αθήνα, π.χ. στη Φρανκφούρτη, πλακώνουν καμιά δεκαριά Γερμανοί αστυνομικοί, ένστολοι και μη, κρατάνε μέσα στο αεροπλάνο που μόλις έχει φτάσει τους επιβάτες, τους ελέγχουν έναν έναν πριν βγουν, με φακούς κοιτάνε για πλαστές ταυτότητες, και αφού μπουζουριάσουν κάνα - δυο μελαψότερους, αρχίζει με την ίδια διαδικασία η επιβίβαση. Η εταιρεία ζητάει συγνώμη για την καθυστέρηση από μεγαφώνου, κι οι περισσότεροι ταξιδιώτες υπομονετικά, με το φόβο μπας κι αφορά σε βόμβα το πράμα, ψιθυρίζουν, «δεν πειράζει, για το καλό μας είναι»...

Σιγά σιγά και με αιματηρό μείγμα γουέστερν και σπαγγέτι γουέστερν, θα εμπεδωθεί κι «ο ρατσισμός, που είναι κακός, αλλά γίνεται καλός άμα αφορά στη ράτσα μας»... Πολλώ μάλλον λίγο πριν απ' του κόσμου τη συντέλεια, οπότε δεν έχει και πολλή σημασία η ιδεολογία κι η πολιτική. Ας γυρίσει το ρολόι πίσω, όπου να 'ναι, εκτός απ' το ...ερυθρό '17!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ