ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2017
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με σημείο αναφοράς τη Νίκαια δυναμώνουν τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Με τα μπλόκα του αγώνα να έχουν απλωθεί απ' άκρη σ' άκρη της χώρας, η μικρομεσαία αγροτιά δίνει σκληρή μάχη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και στην ΚΑΠ της ΕΕ που την εξοντώνουν.

Επίκεντρο και σημείο αναφοράς του αγώνα είναι και φέτος το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας που έστησαν οι Θεσσαλοί αγρότες, κόντρα στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και στη μεγάλη επιχείρηση υπονόμευσης από την κυβέρνηση και τη ΝΔ. Μπλόκα έχουν στηθεί επίσης σε βασικούς οδικούς κόμβους κι άλλα επιλεγμένα κομβικά σημεία, στη Θράκη, στη Μακεδονία, στην Ηπειρο, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη.

Ετσι, στην πανελλαδική κινητοποίηση, που συντονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συμμετέχουν χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, παλεύοντας για να μην ξεκληριστούν, αφού τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια των μνημονίων υπέρ του κεφαλαίου καθώς και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγούν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - καπιταλιστών.

Λυσσαλέα προσπάθεια υπονόμευσης

Η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, που ξεκίνησε με τα πρώτα μπλόκα την περασμένη Δευτέρα, ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, η οποία εντείνοντας την προπαγανδιστική επιχείρηση όλου του προηγούμενου διαστήματος, προσπάθησε, χρησιμοποιώντας «λυτούς και δεμένους», να βάλει εμπόδια στην επέκταση και στο δυνάμωμα των μπλόκων.

Για να το πετύχει είπε κι άλλα ψέματα για την πολιτική της που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, έδωσε και νέες απατηλές υποσχέσεις, εκτόξευσε περισσότερες συκοφαντίες περί υποκίνησης του αγώνα κι άλλα παρόμοια. Μια πρώτη και αποφασιστική απάντηση έδωσαν οι μικρομεσαίοι αγρότες με το στήσιμο ισχυρού μπλόκου στη Νίκαια και το δυνάμωμα των μπλόκων σε όλη τη χώρα.

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Eurokinissi

ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Εξίσου επιθετική όμως είναι και η στάση των άλλων κομμάτων της ΚΑΠ και της αντιλαϊκής πολιτικής, με πρώτη τη ΝΔ. «Δικοί» της άνθρωποι τριγυρνούν στα χωριά και καλούν τον αγροτικό κόσμο να μην πάρει μέρος στην κινητοποίηση, να σκύψει το κεφάλι, να υπομείνει καρτερικά τον αφανισμό του.

Δεν περνάει απαρατήρητο ότι απευθύνονται ιδιαίτερα σε μικρομεσαίους αγρότες που πήραν μέρος σε προηγούμενες κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, έχοντας επίγνωση ότι αν δεν αγωνιστούν, θα χαθούν και οι ίδιοι.

Ολους αυτούς τους καλούν να εναποθέσουν τις ελπίδες τους ξανά στην κυβερνητική εναλλαγή, απ' την οποία κάηκε η γούνα τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, αφού ο κάθε επόμενος συνέχιζε την πολιτική του προηγούμενου. Τους αποθαρρύνουν από το να πάνε στα μπλόκα, αναμασώντας τα περί «κομματικής υποκίνησης», υψώνοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους μικρομεσαίους αγρότες, που έχουν κοινό αντίπαλο τα μονοπώλια, τις τράπεζες, τους μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές, την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Στο ίδιο μέτωπο της συκοφαντίας και της υπονόμευσης συντάσσεται και η φασιστική Χρυσή Αυγή, μην μπορώντας να χωνέψει ότι όλες οι προσπάθειές της να βάλει το βρώμικο πόδι της στις αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν αποκρουστεί έως τώρα με επιτυχία από τη μικρομεσαία αγροτιά.

Κάλεσμα να δυναμώσει ο αγώνας

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Απέναντι στην άγρια πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των κομμάτων της, απέναντι στην προσπάθεια υπονόμευσης από λυτούς και δεμένους, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα παρατάσσει το σχέδιο και την αποφασιστικότητα να πρωτοστατήσει στον δίκαιο αγώνα, το πλαίσιο αιτημάτων του, τη δύναμη του πανελλαδικού συντονισμού, με στήριγμα τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες και Επιτροπές των Μπλόκων, που παρά τις δυσκολίες καταγράφουν ενθαρρυντικά στοιχεία στη λειτουργία και στη συσπείρωση νέων δυνάμεων.

Παράλληλα με τη φροντίδα για την οργάνωση της ζωής στα μπλόκα και την ενημέρωση των αγροτών με τακτικές συσκέψεις, κλιμάκια του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιοδεύουν στα χωριά και καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες που δεν έκαναν ακόμα το βήμα, να μπουν στον αγώνα και να έρθουν στα μπλόκα.

ΧΑΝΙΑ
ΧΑΝΙΑ

Π. Ρ.

Μπλόκα και αγωνιστικές παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα

Παράλληλα με το στήσιμο του μπλόκου της Νίκαιας, οι μικρομεσαίοι αγρότες σε όλη τη χώρα ενισχύουν τα μπλόκα τους, ενώ παίρνουν αποφάσεις για πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Στην ίδια τη Θεσσαλία, υπάρχουν άλλα τέσσερα μπλόκα: Στον κόμβο Αργυροπουλίου (Μελούνας), στη νέα Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης από τους αγρότες των επαρχιών Τυρνάβου και Ελασσόνας, οι οποίοι συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και προχωρούν καθημερινά σε προγραμματισμένους δίωρους αποκλεισμούς του δρόμου (18.00 - 20.00). Στο Δαμάσι, στο παλιό δρόμο Τυρνάβου - Ελασσόνας, από αγρότες του Δαμασίου και γύρω χωριών. Στο Γερακάρι στο δρόμο Λάρισας - Αγιάς από αγρότες χωριών της επαρχίας Αγιάς. Στον κόμβο του Αερινού, από το Βόλο προς Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, από αγρότες χωριών της Μαγνησίας.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Και στη Βόρεια Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες από τον παρατεταμένο χιονιά και την προσπάθεια υπονόμευσης, οι μικρομεσαίοι αγρότες καθημερινά ενισχύουν τα μπλόκα που στήθηκαν, συντονιζόμενοι με το αγωνιστικό κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στην Κεντρική Μακεδονία, οι αγρότες των Σερρών, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από το Λευκώνα. Απέναντί τους η κυβέρνηση έχει παρατάξει από την πρώτη ώρα δυνάμεις των ΜΑΤ, προκειμένου να εμποδίσει τη μετάβασή τους προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Η πολιτική καταστολής αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση πριν ακόμα οι αγρότες βγουν στους δρόμους, με κριτήριο τα προτάγματα της «εθνικής οικονομίας», αλλά και μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν από αξιωματούχους της βουλγαρικής κυβέρνησης, που επικαλούνται τη συμφωνία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα λάβουν προληπτικά μέτρα, ώστε να αποφευχθεί η ένταση στα σύνορα.

Την Παρασκευή το απόγευμα οι αγρότες των Σερρών άρχισαν να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετακίνησής τους και στήσιμο μπλόκου στον κόμβο του Στρυμωνικού.

Στο μεταξύ δυναμώνουν καθημερινά τα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Ημαθία στην Κουλούρα και στη διασταύρωση της Νάουσας και στην Πέλλα στον κόμβο Γυψοχωρίου. Στην Πιερία, οι αγρότες εξακολουθούσαν να συγκεντρώνονται στην Ελιά και στην Βροντού προκειμένου να στήσουν μπλόκο στην εθνική οδό, ενώ στο Ροδολίβος των Σερρών, συνεχίζεται η συγκέντρωση των τρακτέρ με σκοπό να στηθεί μπλόκο στα Κερδύλλια.

Στο Κιλκίς, αγρότες συγκέντρωσαν τα τρακτέρ τους έξω από την αντιπεριφέρεια, με στόχο να στήσουν αρχικά μπλόκο στην είσοδο της πόλης και στη συνέχεια μαζί με τους αγρότες από την περιοχή της Παιονίας να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο τελωνείο των Ευζώνων. Στη Χαλκιδική, οι αγρότες συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους στους Μύλους Ευγενίου στην Τρίγλια.

Την κάθοδο σε επιλεγμένα μπλόκα προετοιμάζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Δυτικής Μακεδονίας. Χτες Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφασίσει το πλάνο των κινητοποιήσεων.

Ηδη οι αγρότες της Καστοριάς αποφάσισαν να στήσουν αύριο μπλόκο στο Αργος Ορεστικό, ενώ οι αγρότες της περιοχής Βοΐου Κοζάνης, από σήμερα Κυριακή θα στήσουν μπλόκο στον κόμβο της Αγίας Κυριακής.

Στο Αμύνταιο της Φλώρινας, μέσα από μαζική σύσκεψη αγροτών που έγινε την Παρασκευή, αποφασίσθηκε να στηθεί μπλόκο στο Αντίγονο. Στη σύσκεψη υιοθετήθηκε ομόφωνα το διεκδικητικό πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που παρουσίασαν εκπρόσωποί της. Παρεμβαίνοντας στη σύσκεψη, ο Βαγγέλης Μπούτας τόνισε την ανάγκη οργάνωσης του αγώνα των αγροτών και της συμμετοχής τους στους Αγροτικούς Συλλόγους, όπου υπάρχουν, καθώς και της δημιουργίας νέων όπου δεν υπάρχουν. Μάλιστα, κάλεσε τους αγρότες της περιοχής να ενισχύσουν μαζικά τον νεοσύστατο Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου και περιχώρων, να δυναμώσουν τη δράση του με γνώμονα τα συμφέροντά τους.

Στην Πελοπόννησο

Στην Πελοπόννησο, τα μπλόκα ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα και από τότε έχει αναπτυχθεί μια πλούσια αγωνιστική δράση. Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Ηλείας έχουν στήσει το μπλόκο τους στο Λατίφι Αμαλιάδας, προχωρώντας καθημερινά σε συμβολικούς αποκλεισμούς της εθνικής οδού Πατρών - Πύργου. Την περασμένη Πέμπτη επίσης έκαναν συμβολική κατάληψη της Διεύθυνσης Δασών Ηλείας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατά τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών, μέσα από την οποία επιχειρείται έμμεσα η επιβολή νέων «χαρατσιών» στον αγροτικό κόσμο της χώρας.

Στο Αίγιο, οι αγρότες έχουν συγκεντρωθεί στην Εθνική Οδό Κορίνθου - Πατρών στο ύψος των βενζινάδικων, ενώ στην Αργολίδα το αγροτικό μπλόκο έχει στηθεί στη γέφυρα του Ινάχου. Το μπλόκο της Αργολίδας στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει έχει προγραμματίσει για αύριο Δευτέρα, παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Ναυπλίου στις 10 π.μ., ενάντια στην υπουργική απόφαση που μεταβιβάζει στο ΚΕΑΟ τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία ακόμα και όταν είναι κάτω από 5.000 ευρώ και την Τετάρτη 1/2, στις 7 μ.μ., διοργανώνει σύσκεψη με φορείς του νομού, στο Εργατικό Κέντρο Αργολίδας, στο Αργος.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στη Μεσσηνία, όπου την προηγούμενη βδομάδα τα τρακτέρ είχαν στηθεί στο σταθμό της Μεσσήνης. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μεσσήνης και Χανδρινού, σε συντονισμό με την Επιτροπή Αγώνα αγροτών Πύλου, θα προχωρήσουν σε ενιαίο Μεσσηνιακό μπλόκο εντός των επόμενων ημερών. Τέλος, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας πραγματοποιεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Σπάρτης σήμερα Κυριακή, στις 7 μ.μ., για την οργάνωση του αγώνα.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Ηπειρο

Στη Φθιώτιδα, μικρομεσαίοι αγρότες από την Ανθήλη, τη Στυλίδα και την Πελασγία παρέταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Ανθήλης, ενώ αγρότες από την περιοχή του δήμου Μακρακώμης και Δομοκού αναμενόταν να ενώσουν από χτες κι αυτοί τις δυνάμεις τους μαζί τους. Στη Βόνιτσα σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι μετά από κάλεσμα του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας θα συγκεντρωθούν στις 11 π.μ. στη θέση κόμβος Βρυσούλας στη Βόνιτσα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Κατούνας Αιτωλοακαρνανίας καλεί σε συγκέντρωση σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου Αμφιλοχίας. Στην Ηπειρο, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Αρτας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, έχουν στήσει μπλόκο στον κόμβο της Ιονίας Οδού στην Κυράτσα, ενώ στον Λούρο έχουν συγκεντρωθεί οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πρέβεζας, με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού να οργανώνει διαρκείς συσκέψεις και περιοδείες για την ενίσχυση του μπλόκου.

Στην Κρήτη και σε άλλα νησιά

Στην Κρήτη, το μπλόκο Αγροτικών Συλλόγων του νομού Ηρακλείου έχει στηθεί στον κόμβο Πραιτωρίων. Για χτες βράδυ ήταν προγραμματισμένη σύσκεψη στο χώρο του μπλόκου, με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, για την αναζήτηση κοινού αγωνιστικού βηματισμού.

Σταθερά στις θέσεις τους οι αγρότες των Χανίων στο μπλόκο στον κόμβο των Μεγάλων Χωραφιών. Σημαντική είναι η παρουσία εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων σε ένδειξη αλληλεγγύης, τόσο στο μπλόκο όσο και στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που διοργανώνει. Στο Λασίθι, με απόφαση του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου έχουν συγκεντρωθεί τρακτέρ στην είσοδο του Οροπεδίου, ενώ αύριο στο Ρέθυμνο, στις 7 μ.μ. ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου - Αμαρίου διοργανώνει αγροτική σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Στην Κέρκυρα, μπλόκα σε περιφερειακά σημεία του νησιού αποφάσισαν να στήσουν την πρώτη βδομάδα του Φλεβάρη οι μικρομεσαίοι αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Επίσης, θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας στις 13/2, ενώ καθημερινή είναι η παρέμβαση της ΟΑΣΚ με περιοδείες και συσκέψεις.

Στη Σάμο, εξάλλου, ο Αγροτικός Σύλλογος πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση στο Καρλόβασι.

Το πλαίσιο των αιτημάτων των αγροτών

Την ικανοποίηση αιτημάτων που αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών διεκδικεί στα μπλόκα το οργανωμένο αγροτικό κίνημα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι τα ίδια αιτήματα που πρόβαλε και πέρσι στα 40ήμερα μπλόκα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η οποία συγκροτήθηκε μέσα στο καμίνι του αγώνα και εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, αλλά δεν τα ικανοποίησε η κυβέρνηση. Παράλληλα, φέτος, έχουν προστεθεί και αιτήματα που αφορούν σε νέα προβλήματα που προκλήθηκαν με νέες αποφάσεις και μέτρα που πήρε η κυβέρνηση.

Το συνολικό πλαίσιο των αιτημάτων - διεκδικήσεων περιλαμβάνει:

Για τη φορολογία: Να αρθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στους μικρομεσαίους αγρότες. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα με συντελεστή μέχρι 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο έως 40.000 ευρώ. Να φορολογηθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για την ασφάλιση - σύνταξη: Να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση - Πρόνοια για όλους, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια Υγείας του ΟΓΑ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, με συντάξεις αξιοπρέπειας. Να μην επιβληθεί περικοπή κατά 60% στη σύνταξη όσων συνταξιούχων του ΟΓΑ συνεχίζουν την αγροτική απασχόληση γιατί δεν μπορούν να ζήσουν με την πενιχρή τους σύνταξη.

Για το κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, όπως για τους βιομήχανους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στις υπηρεσίες. Κατάργηση των χαρατσιών για τον ΕΝΦΙΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τις αρδευτικές γεωτρήσεις, τις πιστοποιήσεις ψεκαστικών κ.ά. Να μην επιβληθεί πρόσθετο, «περιβαλλοντικό» τέλος στο νερό ύδρευσης και άρδευσης και ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα. Να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά, αντιπλημμυρικά).

Για τις οφειλές στον ΟΓΑ: Να αποσυρθεί αμέσως η υπουργική απόφαση για διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) των οφειλών κάτω από 5.000 ευρώ. Καμία κατάσχεση για χρέη προς τον ΟΓΑ. Πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των χρεών, διαγραφή των τόκων και προσαυξήσεων, ευνοϊκές ρυθμίσεις με δόσεις που να μην ξεπερνούν το 10% του καθαρού αγροτικού εισοδήματος.

Για τα αγροτικά χρέη: Ακατάσχετο ετήσιο όριο 15.000 ευρώ, στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτών. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και «κούρεμα» του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

Για την κτηνοτροφία: Να μην ισχύσουν οι μεγάλες μειώσεις στις εξισωτικές αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες βοσκήσιμες εκτάσεις. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

Για τις τιμές των προϊόντων: Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Αμεση πληρωμή των αγροτών με την παράδοση των προϊόντων τους, να σταματήσουν οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν για ν' αγοράζουν σε «ανοιχτές» τιμές. Να καταργηθεί η φορολογία στο κρασί και ν' αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση της φορολογίας στο τσίπουρο. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.

Για τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις: Να μην ισχύσουν οι περικοπές που προβλέπονται με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2020 (περικόπηκαν, ήδη, κατά 30%, ενώ μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα φτάσουν στο 60%). Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Να αρθεί ο αποκλεισμός από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις όσων καλλιεργούν κάτω από 5 στρέμματα και δικαιούνται κάτω από 250 ευρώ. Να μην κοπούν οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις από όσους, με βάση το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, δεν θεωρούνται «κατ' επάγγελμα» αγρότες.

Για οφειλόμενα και άτοκα δάνεια: Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους από επιδοτήσεις, επιστροφές, αποζημιώσεις, συμμετοχή σε προγράμματα κ.ά. καθώς και από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους. Το κράτος να εγγυηθεί για την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Για αποζημιώσεις - ΕΛΓΑ: Να καλυφθεί η απώλεια αγροτικού εισοδήματος, που οφείλεται στις μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και το κεφάλαιο από την κακοκαιρία και διάφορες ασθένειες φυτών και ζώων. Να αποσύρει η κυβέρνηση την υπογραφή της για τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από το εμπάργκο. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις. Να μην επιστραφούν οι αποζημιώσεις («πακέτο Χατζηγάκη») που κέρδισαν οι αγρότες με τους σκληρούς αγώνες το 2008 - 2009, όπως ζήτησε η ΕΕ και ψήφισε σχετικό νόμο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Η αλληλεγγύη πολλαπλασιάζει τη δύναμη και την αντοχή τους

Την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς εκφράζουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς. Να στηρίξουν μαζικά τα αγροτικά μπλόκα και τις αγροτικές κινητοποιήσεις καλεί τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Την αλληλεγγύη τους έχουν εκφράσει η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας υποδέχτηκε τους αγρότες με συγκέντρωση που οργάνωσε στον κόμβο της Νίκαιας, με τους εργαζόμενους να συνοδεύουν με την πορεία τους τα τρακτέρ που παρατάχθηκαν στην Εθνική οδό. Τις αγροτικές κινητοποιήσεις στηρίζουν, μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Λαμίας, Νάουσας και το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ χαιρέτισαν τις αγροτικές κινητοποιήσεις «επιστρέφοντας» την αλληλεγγύη που δέχθηκαν πριν λίγο καιρό, στη διάρκεια του πολυήμερου απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που με ανακοίνωσή της είχε καταγγείλει την προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό», αξιοποιώντας και τη στάση μερίδας παραγωγών.

Τη στήριξή τους εκφράζουν επίσης δεκάδες Ομοσπονδίες και Σωματεία, φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς του κινήματος σε όλη τη χώρα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org