ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Επίσημη πρώτη με ανανέωση δεσμεύσεων στο κεφάλαιο

Τις διαβεβαιώσεις στα μονοπώλια ότι θα στηρίξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την περιβόητη «κοινωνική συναίνεση», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας

Από τη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Icon

Από τη χτεσινή, πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Αρωμα» απ' τα παλιά απέπνευσε η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον Αλ. Τσίπρα να διαβεβαιώνει για το νέο «ύφος και ήθος» της κυβέρνησής του (φράση κατοχυρωμένη στον Κ. Σημίτη), να δεσμεύεται για την πάταξη της διαφθοράς και για διαφάνεια, όπως πριν απ' αυτόν όλοι οι προκάτοχοί του, και, κυρίως, να ανανεώνει τις δεσμεύσεις του προς το μεγάλο κεφάλαιο για πολιτική στα μέτρα των αναγκών του.

Παράλληλα, εμφάνισε σαν «κυματοθραύστη» της λεγόμενης «ανθρωπιστικής κρίσης» τα μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας που περιλαμβάνει το περιβόητο «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», τα οποία απευθύνονται σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 800 ευρώ το μήνα, σε άστεγους και άπορους, για όσους «βρίσκονται στα όρια της απελπισίας», όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας χτες.

Πέραν αυτών, για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που μπορεί ακόμα να έχουν ένα πιάτο φαΐ - παρά τις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν στα εισοδήματά τους κατά την περίοδο της κρίσης - αλλά βολοδέρνουν κάθε μήνα, αδυνατώντας να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους, ο πρωθυπουργός επιφύλαξε μόνο υποσχέσεις για «αξιοπρέπεια, διαφάνεια και δημοκρατικούς θεσμούς». Μάλιστα, μιλώντας στο όνομα του λαού, ουσιαστικά φρόντισε να διαψεύσει όσες προσδοκίες είχε δημιουργήσει λέγοντας «οι Ελληνες (...) δεν περιμένουν να αλλάξουμε απ' τη μια μέρα στην άλλη τη δραματική οικονομική κατάσταση, αλλά προσδοκούν ριζικές αλλαγές στην κατεύθυνση εδραίωσης της δικαιοσύνης, της διαφάνειας και της ισονομίας. Και κυρίως την απαίτηση να είμαστε κυβέρνηση με εντελώς διαφορετικό ύφος και ήθος»!

Επαναλαμβάνοντας τα γνωστά και χιλιοειπωμένα ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να στοχοποιήσει τα λαμόγια, τη διαφθορά δηλώνοντας όπως και άλλοι προκάτοχοί του ότι όπου να 'ναι τελειώνει η διαπλοκή και το πελατειακό κράτος. Ενώ κήρυξε το τέλος του «κράτους - πελάτη που λειτουργούσε για να εξυπηρετεί τις κερδοσκοπικές επιδιώξεις λίγων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος», όταν στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για στρατηγικές συμπράξεις του κράτους με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Επέστησε δε την προσοχή στους υπουργούς του να μην δώσουν δικαιώματα που θα θέσουν εν αμφιβόλω το «νέο ύφος και ήθος» της κυβέρνησης και να επιδείξουν «μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας». Αλλη μια επικοινωνιακή τρίπλα χειραγώγησης. Επιβεβαιώνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αφού τα βάσανα του λαού δεν πρόκειται να έχουν τέλος, θα τον «χορτάσουν» πάλι με... «συμπάθεια», πρόσθεσε «ο λαός υποφέρει και απαιτεί από μας σεβασμό»...

Δεσμεύσεις για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο

Απευθυνόμενος στο ντόπιο κεφάλαιο, επανέλαβε τις γνωστές δεσμεύσεις για προώθηση τομών και αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση, εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις για «κράτος αποτελεσματικό», ενίσχυση δηλαδή των υπηρεσιών που ούτως ή άλλως προσφέρει στην αστική τάξη το κράτος της.

Διαβεβαίωσε πως θα πράξει τα δέοντα για την «αποκατάσταση του κύρους και της διεθνούς υπόστασης της χώρας», που συνδέεται ευθέως με το στόχο για αναβάθμιση της θέσης του ντόπιου κεφαλαίου. Ακόμα πως θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, άρα καλύτερους όρους προώθησης επιδιώξεων άρρηκτα συνδεδεμένων με τα στρατηγικά συμφέροντά του, με παράλληλη στοίχιση του λαού πίσω από αυτά. «Θα επιδιώξουμε συναινέσεις σε κάθε βήμα (...) Είμαστε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, στόχος μας να διαπραγματευτούμε τη μείωση του χρέους, την απεμπλοκή της οικονομίας από ένα καθεστώς ασφυκτικής λιτότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, έθεσε στις άμεσες προτεραιότητες αυτής της κυβέρνησης τη «στήριξη της οικονομίας ώστε να μπορέσει να επαναλειτουργήσει». Στο πλαίσιο αυτό, ενέταξε τη «νέα διαπραγμάτευση με τους εταίρους σε αναζήτηση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία επωφελούς λύσης, ώστε να βγει η χώρα απ' το φαύλο κύκλο υπερχρέωσης και ύφεσης». Και πρόσθεσε ότι είναι έτοιμοι να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου «με ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών και με ένα τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο, με στόχο πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, με προτάσεις ρεαλιστικές για το ζήτημα του χρέους, με ολοκληρωμένη πολιτική στο ζήτημα των επενδύσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και μέσα απ' αυτήν η δυνατότητα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (...) δεν σκοπεύουμε να πάμε σε αμοιβαία καταστροφική ρήξη».

Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε, σε μια προσπάθεια να πει στο λαό ότι υπάρχουν και χειρότερα, πως αν δεν είχαν γίνει εκλογές σήμερα θα μιλούσαμε για νέα επώδυνα μέτρα, κρύβοντας ότι αυτά τα εγγυάται και τα απαιτεί η στρατηγική κεφαλαίου - ΕΕ.

Δεν παρέλειψε να ευλογήσει τα γένια του, διαφημίζοντας στην εγχώρια αστική τάξη το διεθνή αντίκτυπο του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση στην αντιλαϊκή στρατηγική που υπαγορεύουν τα συμφέροντά του. «Το διεθνές κλίμα για τη χώρα αλλάζει, η χώρα σηκώνει κεφάλι, αποκτά διεθνή υπόσταση, συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον, η Ελλάδα ανακτά την αυτοπεποίθησή της και χτίζει τις συμμαχίες που θα της επιτρέψουν να ανοίξει δική της ατζέντα στο ευρωπαϊκό τραπέζι», υπογράμμισε με νόημα, συμπληρώνοντας ότι «θα κάνουμε όσα πρέπει να γίνουν με διάλογο και κοινωνική συναίνεση».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε τις επισκέψεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς και του προέδρου του Γιούρογκρουπ Γ. Ντάισελμπλουμ στην Ελλάδα, σήμερα και αύριο αντίστοιχα, με τη βεβαιότητα ότι «οι συζητήσεις μαζί τους θα είναι χρήσιμες και παραγωγικές». Για την καλύτερη προετοιμασία των συζητήσεων χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή των Γ. Δραγασάκη, Γ. Βαρουφάκη και Γ. Σταθάκη.

Εμείς να σημειώσουμε οτι το 2009, παρόμοια ζητήματα έθετε ο Γ.Παπανδρέου όταν ανέλαβε τη διακυβλερνηση. Ελεγε πχ οτι: «Βέβαια, ο σεβασμός στα χρήματα και στον πλούτο του ελληνικού λαού είναι ένας αγώνας σκληρός και δύσκολος, σε μια Δημόσια Διοίκηση, την οποία εθίσαμε να λειτουργεί με αδιαφάνεια, με πελατειακές σπατάλες εκτεταμένη διαφθορά έχει πάρει διαστάσεις πανδημίας, μιλώντας για αντιμετώπιση τους. Εμείς έλεγε, εκπροσωπούμε τον πολίτη, τα ατομικά του δικαιώματα, αλλά και το συλλογικό δημόσιο συμφέρον. Μιλώ για την εγγύηση ότι η εξουσία λειτουργεί για το δημόσιο συλλογικό συμφέρον. Χρειάζονται μεγάλες τομές, δύσκολες αποφάσεις, όπως -πρώτη τομή- με την αλλαγή της δομής του Υπουργικού Συμβουλίου. Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Είμαστε μια κυβέρνηση πολιτικής ενότητας και συλλογικής δράσης. Είστε υπουργοί της αλλαγής που έρχεται για να ενώσει όλους τους Ελληνες, για να δώσει φτερά στις ελπίδες τους. Η συνέχεια βεβαίως είναι γνωστή.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διακηρύσσεται η συνέχιση του δρόμου που έφερε το λαό στη χρεοκοπία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα ψίχουλα προς την ακραία φτώχεια δεν αποτελούν πραγματική ανακούφιση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα που υποφέρουν, ιδιαίτερα μάλιστα που την ίδια στιγμή διακηρύσσεται η συνέχιση του δρόμου των δεσμεύσεων στην ΕΕ, της συμφωνίας με τους εταίρους, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και των μεταρρυθμίσεων, δηλαδή ανάλογου δρόμου μ' αυτόν που έφερε το λαό στη χρεοκοπία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ