ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Επίκαιρη και απολαυστική

«Του Κουτρούλη ο γάμος» του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή, ανεβαίνει στις 3 του Φλεβάρη στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου σκηνοθετεί την πάντα επίκαιρη και απολαυστική πολιτική σάτιρα του Αλέξανδρου Ρίζου - Ραγκαβή που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Εθνικό Θέατρο.

Ο Αλέξανδρος Ρίζος - Ραγκαβής γράφει τον Κουτρούλη το 1845, αλλά ο θεατής του 21ου αιώνα δε θα δυσκολευτεί να πειστεί ότι το έργο γράφτηκε σήμερα. Αναξιοκρατία, ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκή, διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται στην πολιτική αυτή σάτιρα η οποία εκθέτει όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, που συνοδεύουν τη νοοτροπία και το κράτος μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα!

Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Παπαβασιλείου - Σωτήρης Χαβιάρας. Σκηνικά - Κοστούμια: Μαρί - Νοέλ Σεμέ. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ. Κίνηση: Sinequanon. Παίζουν: Νίκος Καραθάνος, Μανώλης Μαυροματάκης, Νίκος Χατζόπουλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Θανάσης Δήμου. Χορός: Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τσακομίδης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Χριστίνα Μαξούρη, Αγγελος Μπούρας, Αγγελος Τριανταφύλλου, Γιωργής Τσουρής, Μιχάλης Σαράντης. (Τελευταία παράσταση: 13/05).

Πετυχημένες συνεχίζουν την πορεία τους

«Μέθοδος Γκρόνχολμ»
«Μέθοδος Γκρόνχολμ»
Το έργο του Τζόρντι Γκαλθεράν «Η μέθοδος Γκρόνχολμ», μετά από την τεράστια επιτυχία που σημειώνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανεβαίνει για πέμπτη συνεχή χρονιά στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο), από τη Δευτέρα 6 του Φλεβάρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Το έργο αναφέρεται στον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους.

Ο Καταλανός συγγραφέας Τζόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δραματικό, το λυπηρό με το γελοίο και με πανέξυπνους διαλόγους μας μεταφέρει στο σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών, στήνει την πλοκή με σασπένς όπου οι θεατές μέσα από απρόβλεπτες ανατροπές κρατούν την ανάσα τους μέχρι το τέλος... που είναι κι αυτό εξίσου απρόβλεπτο. Μετάφραση: Γιώργος Καραμίχος - Μαρία Τσατσαρώνη. Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.

Ο σπαρακτικός μονόλογος «Τζόρνταν» των Ανν Ρέινολντς και Μόιρα Μποφίνι, που μετέφρασε ο Μάριος Πλωρίτης και διασκεύασε ο Νίκος Μαστοράκης, με την Μαρίνα Ασλάνογλου στο ρόλο της τραγικής Σίρλεϊ Τζόουνς, μετά την πετυχημένη της πορεία που σημείωσε πέρσι, φέτος ζωντανεύει από τη Δευτέρα 6 του Φλεβάρη και κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι τις 28 του Φλεβάρη, στη σκηνή του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα.

Μουσικές Δευτέρες

Παρατείνονται οι παραστάσεις του Νίκου Ξυδάκη στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο (Λεωφόρος Συγγρού 143 - τηλέφωνο 210.9315.600, κάθε Δευτέρα. Ο Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει μία επιλογή από τα τραγούδια μιας μακριάς πορείας, παλιά και καινούρια. Σε αυτό το πρόγραμμα συνεργάζονται και εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί του το «Τρίφωνο», η Γεωργία Νταγάκη και οι απολαυστικοί Duo Fina, οι δίδυμοι τενόροι και πιανίστες Τάκης και Γιάννης Φίνας.

Το «Τρίφωνο» ερμηνεύει με το δικό του χαρακτηριστικό και ιδιαίτερο τρόπο τα αγαπημένα τραγούδια από την «Εκδίκηση της Γυφτιάς» και τα «Δήθεν» και η Γεωργία Νταγάκη, ερμηνεύτρια και δεξιοτέχνης της κρητικής λύρας, παρουσιάζει ερωτικά τραγούδια σε ποίηση Σαπφούς από το δίσκο «Γρήγορα η ώρα πέρασε». Επιμέλεια: Δημήτρης Μπουζάνης και Γιώργος Διαμαντόπουλος.

Μουσικοί: Δημήτρης Μπουζάνης: πιάνο. Γιώργος Διαμαντόπουλος: πλήκτρα - midibass. Μιχάλης Πορφύρης: ηλεκτρικό και ακουστικό βιολοντσέλο. Δημήτρης Χουντής: σαξόφωνο - φλογέρες. Θάνος Μιχαηλίδης: ντραμς. Σωτήρης Καστάνης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα. Ωρα έναρξης: 21:00.

Κόσμος οδυνηρός

Η Εταιρεία Θεάτρου Υπερίων αναμετράται με το ελάχιστα παιγμένο στην Ελλάδα έργο του Τ. Ουίλλιαμς «Η νύχτα της ιγκουάνα». Κάθε Κυριακή στις 6μμ, Δευτέρα και Τρίτη στις 9μμ, στο Θέατρο «Αργώ» (Ελευσινίων 15, μετρό Μεταξουργείο, τηλ: 210-5201.684), το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τον οδυνηρό και ηδονικό κόσμο του συγγραφέα κάτω απ' το εκτυφλωτικό και βασανιστικό φως του Μεξικού με τα έντονα εναλλασσόμενα καιρικά φαινόμενά του.

Το έργο παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Κοέν σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ της Αιμιλίας Υψηλάντη. Παίζουν: Κερασία Σαμαρά, Βασίλης Μπισμπίκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Κάπιος, Ιωάννα Αγγελίδη, Εύη Νταλούκα.

Τελευταίες παραστάσεις

Μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου θα παίζεται στον Κάτω χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη μια συμπαραγωγή του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» και του «Θεάτρου της Αλήθειας». Σκηνοθεσία του Ενκε Φεζολάρι. Δυο αδέρφια, η Ζωή και ο Αρης, ζουν απομονωμένα από τον έξω κόσμο, εξόριστοι στην ασφάλεια του δωματίου τους. Η μόνη τους επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους είναι ένα «παράθυρο». Η ιδέα της παρέλασης, κάτω από το σπίτι τους, φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος. Από το παράθυρο θα παρακολουθήσουν την έναρξη, την απρόσμενη εξέλιξη και την αποτρόπαια έκβαση της παρέλασης. Σκηνικά - κοστούμια: Δάφνη Κούτρα - Τheia (Θεοδώρα Προβοπούλου). Κίνηση: Χαρά Κότσαλη. Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη.

Ο «Γυάλινος κόσμος» του Αλκίνοου

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ξεκινά στις 3/2 (μέχρι 18/2) μια σειρά έξι συναυλιών με νέα ηχητική, ενορχηστρωτική και εικαστική προσέγγιση, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ», του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212.2540.300). Ο τραγουδοποιός επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την κυκλοφορία του διπλού live cd με τίτλο «Γυάλινος Κόσμος» και της συλλογής «Συγκομιδή», που περιέχει όλους τους προσωπικούς του δίσκους από το 1997 ως σήμερα.

Στο πρόγραμμα παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και επιλογές από τραγούδια άλλων δημιουργών, αρκετά από αυτά για πρώτη φορά. Μαζί του οι μουσικοί: Γιώργος Κοντραφούρης: hammond organ, πιάνο. Γιώργος Καλούδης: τσέλο, κρητική λύρα. Αγγελος Πολυχρόνου: κρουστά. Κωνσταντίνος Στουραΐτης: ηλεκτρική κιθάρα, ούτι. Ηχοληψία: Βαγγέλης Λάππας, Βασίλης Δρούγκας. Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Αλεξίου. Ζωντανές προβολές βίντεο: Αλέξανδρος Σεϊταρίδης. Σκηνικά, ζωγραφική, σχέδια: Αντης Ιωαννίδης



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ