Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2012 - αριθ. φύλλου: 11170

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
Τίτλοι τέλους για ένα μεγάλο δημιουργό

Eurokinissi

Aπό τους τελευταίους και χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους του μοντερνισμού στον κινηματογράφο, ο Θόδωρος Aγγελόπουλος υπήρξε, αναμφίβολα, ο Ελληνας σκηνοθέτης με τη μεγαλύτερη διεθνή αποδοχή και ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς του κινηματογράφου, τα τελευταία σαράντα χρόνια. Οι ταινίες του προβάλλονται παντού και προκαλούν την παγκόσμια προσοχή, με πολλές διεθνείς διακρίσεις, με σημαντικότερη το «Xρυσό Φοίνικα» του Φεστιβάλ Kαννών για την ταινία «Mία αιωνιότητα και μια μέρα».

Η καριέρα του ως σκηνοθέτη ξεκινάει με μια ταινία που γυρίζει στη Θεσσαλονίκη, για το νεανικό συγκρότημα «Φόρμινξ» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, που όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ. Ολοκληρώνει, όμως, την «Εκπομπή», την πρώτη του ταινία μικρού μήκους το 1968, η οποία προκαλεί αίσθηση στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και παίρνει το βραβείο των κριτικών. Οσο για την «Αναπαράσταση», την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους το 1970, έμελλε να βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε πολλά διεθνή φεστιβάλ. Το 1972 γυρνάει τις «Μέρες του '36» και το 1974 - '75 το «Θίασο» - την πιο πολυβραβευμένη του ταινία και αυτή που θα του χάριζε τη διεθνή αναγνώριση. Η ιστορία είναι το θέμα του στον υπόλοιπο δρόμο του και χρησιμοποίησε με συνέπεια τον ελλειπτικό λόγο σαν αισθητική αρχή, σαν ανάγκη ένταξης του φυσικού χρόνου στο χώρο. Προλαβαίνοντας τη μετά θάνατον εκμετάλλευση, διακήρυξε πως τους σκηνοθέτες τους «διαλέγει» ο χρόνος και το κοινό και όχι οι κριτικοί...


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ψυχρά αέρια δημιουργούν υπέρθερμα άστρα


Συσπείρωση και δράση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων

Μπροστά σε αυξημένες ευθύνες και καθήκοντα βάζει τους συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας η κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό.


ΣΕΛ.  16
Μιλώντας στα παιδιά μας για την κρίση

Επίκαιρο άρθρο του Κυριάκου Ιωαννίδη, μέλους του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.


ΣΕΛ.  8
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο πολιτισμός λαϊκό δικαίωμα

Η Διοίκηση του Δήμου, στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθεί, συμβάλλει ενεργά για την ποιοτική αναβάθμιση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.


ΣΕΛ.  3
ΜΠΑΛΕΤΟ
Δον Κιχώτης από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Σε χορογραφία του θρυλικού χορευτή και χορογράφου Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.


ΣΕΛ.  6
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε λογικές στήριξης του συστήματος κυμαίνεται η τροπολογία της κοινοβουλευτικής ομάδας του στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου για τον Αθλητισμό.


ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org