ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2012
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλιμάκωση της δράσης ενάντια σε χαράτσι - διακοπή ρεύματος

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δράση σωματείων, συνδικάτων, Λαϊκών Επιτροπών, Επιτροπών Αγώνα σε όλη τη χώρα ενάντια στα χαράτσια για τα ακίνητα που επιβάλλονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Ιδιαίτερα τώρα που συγκυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ επιχειρούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους δεν μπορούν ή δε θέλουν να πληρώσουν, αυτές οι κινητοποιήσεις αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο Λαϊκές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα βρίσκονται σε εγρήγορση και επιφυλακή μετά και τους νέους εκβιασμούς πως σε όποιον δεν πληρώνει χαράτσι και λογαριασμούς θα στέλνονται συνεργεία με εντολή για άμεση διακοπή του ρεύματος.

Σε πολλές περιοχές της χώρας αυτές οι εντολές έχουν ακυρωθεί στην πράξη μετά από την παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών και κατοίκων, αφού είτε μπλόκαραν τα συνεργεία είτε σε περιπτώσεις που κόπηκε το ρεύμα επανασυνδέθηκε. Θυμίζουμε ότι ήδη εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί δεν έχουν πληρωθεί.

Μια συντονισμένη πρώτη δυναμική αντίδραση απέναντι σε αυτούς τους εκβιασμούς, ήρθε από δυνάμεις του ΠΑΜΕ και των Λαϊκών Επιτροπών σε Αττική και άλλες περιοχές της χώρας στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας που πέρασε, στέλνοντας το ξεκάθαρο μήνυμα: «Μην τολμήσετε να κόψετε το ρεύμα σε κανένα σπίτι».

Στο ξεκίνημα αυτής της βδομάδας κλιμακώθηκε η δράση σε άλλες περιοχές της χώρας. Σε πολλές περιοχές της χώρας αυτές οι εντολές έχουν ακυρωθεί στην πράξη μετά από την παρέμβαση των Λαϊκών Επιτροπών και κατοίκων, αφού είτε μπλόκαραν τα συνεργεία είτε σε περιπτώσεις που κόπηκε το ρεύμα επανασυνδέθηκε.

Σημειώνεται ότι από τις 16 Γενάρη 2012 η ΔΕΗ έδωσε 50.000 εντολές διακοπής ρεύματος. Το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε ότι ξεκίνησαν διακοπές ρεύματος σε όσους δεν πλήρωσαν το χαράτσι και βεβαίωνε ότι οι διακοπές αφορούν παλαιούς ανεξόφλητους λογαριασμούς. Αφησε όμως ανοιχτό ότι θα ξεκινήσουν διακοπές και στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το χαράτσι. Η διοίκηση της ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι οι διακοπές θα ξεκινήσουν από περιοχές με υψηλή τιμή ζώνης (2.500 ευρώ/τ.μ.) Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, άλλωστε η δράση των Λαϊκών Επιτροπών συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση.

Τα πραγματικά στοιχεία

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταναλωτών που δεν πλήρωσαν το χαράτσι, τόσο η ΔΕΗ όσο και το Υπουργείο δίνουν επίτηδες στοιχεία με τη μισή αλήθεια για τους ανεξόφλητους λογαριασμούς, ενώ δε δίνουν στοιχεία για τον αριθμό των καταναλωτών που πλήρωσαν μόνο ρεύμα και τέλη και όχι το χαράτσι.

Για παράδειγμα:

  • Δίνουν έναν αριθμό 1,5 εκατ. ανεξόφλητων λογαριασμών σε σύνολο 9,5 εκατ. εκδοθέντων λογαριασμών με χαράτσι, αριθμός που πράγματι αντιστοιχεί σε ποσοστό 85%, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι υπόλοιποι 8 εκατ. λογαριασμοί με χαράτσι εξοφλήθηκαν πλήρως.
  • Η αλήθεια είναι ότι από τους 9,5 εκατ. λογαριασμούς με χαράτσι είχαν πληρωθεί μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, τα 5,5 εκατ.
  • Από τα υπόλοιπα 4 εκατ., το 1,5 όχι μόνο δεν πληρώθηκε αλλά είχε επιπλέον λήξει, ενώ εκκρεμούν 2,5 εκατ. λογαριασμοί που η προθεσμία εξόφλησης τρέχει και για τους οποίους δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία.
  • Οι 50.000 εντολές διακοπής επιλέχθηκαν από 250.000 λογαριασμούς με χαράτσι που όχι μόνο έληξαν, αλλά πέρασε και το 80ήμερο από την ημερομηνία έκδοσης.

Ηδη έχει αποσταλεί (για αρκετούς έχουν κιόλας λήξει) και η δεύτερη παρτίδα λογαριασμών, που - για όσους πλήρωσαν μόνο το ρεύμα και τα τέλη μέσω τράπεζας - περιλαμβάνουν και τις δύο δόσεις του χαρατσιού, δηλαδή τα ποσά που πληρώθηκαν μέσω τράπεζας πήγαν πράγματι για ρεύμα, τέλη και ΕΡΤ και όχι για χαράτσι.

Νέες δυνάμεις στον αγώνα

Μέσα από την καθημερινή δράση των Λαϊκών Επιτροπών προκύπτει ότι υπάρχει κόσμος που, ενώ πλήρωσε την πρώτη δόση του χαρατσιού, τώρα, βλέποντας τις κινητοποιήσεις, τις προσωρινές υποχωρήσεις της κυβέρνησης, αλλά και με δεδομένο ότι δυσκολεύουν οικονομικά ακόμα περισσότερο τα πράγματα για τις εργατικές οικογένειες, δε θέλουν να πληρώσουν το χαράτσι. Και ρωτούν περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουν. Να μην ξεχνάμε ότι το μέτρο θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2015, έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρέμβαση του εργατικού ταξικού κινήματος με όλες τις δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί από τις πρώτες κιόλας μέρες ανακοίνωσης του μέτρου. Αν δεν είχε μπει το ταξικό κίνημα μπροστά σε αυτές τις δράσεις, η κυβέρνηση δε θα είχε αναγκαστεί να κάνει τις όποιες υποχωρήσεις, ούτε τα δικαστήρια να εκδίδουν προσωρινές αναστολές διακοπής ρεύματος.

Θυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να κόψουν το ρεύμα στα λαϊκά νοικοκυριά. Ιδια απόφαση έχει πάρει και το ΔΣ του συλλόγου εργοληπτών ηλεκτρολόγων.

Επιπλέον, μέσα στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώθηκε με τη δράση του ταξικού κινήματος, αυξάνονται οι αποφάσεις Ειρηνοδικείων ή Πρωτοδικείων που διατάσσουν προσωρινά (προσωρινή διαταγή) τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα μέχρι να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ (από Φλεβάρη θα αρχίσουν να εκδικάζονται τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα). Αρκετές προσωρινές διαταγές δεν εξέτασαν καθόλου εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Μία τέτοια - ομαδική μάλιστα προσωρινή διαταγή - πέτυχε και ο Δήμος Πετρούπολης, που αφορά 173 κατοίκους, δηλαδή περισσότερους από όσους έχουν δικαιωθεί ατομικά σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να εξετάσει καθόλου εισοδηματικά κριτήρια. Τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθούν στις 30 Απρίλη και μέχρι τότε ισχύει η αναστολή διακοπής ρεύματος. Ετοιμάζεται από το Δήμο και δεύτερη παρτίδα αίτησης ασφαλιστικών μέτρων με περισσότερους από 200 κατοίκους.

Κι άλλες μορφές πάλης

Το αμέσως προσεχές διάστημα στην πάλη για οργανωμένη ανυπακοή στα αντιλαϊκά χαράτσια θα ενταχθεί και πρέπει να ενταχθεί ακόμη περισσότερος κόσμος. Και να παρθούν πρόσθετα μέτρα όπως:

  • Να υποβληθούν μαζικές αιτήσεις απαλλαγής από το χαράτσι στις εφορίες.
  • Για τη δεύτερη δόση του χαρατσιού, θα επαναληφθεί η παράδοση στη ΔΕΗ των αιτήσεων που αναφέρουν ότι δεν πληρώθηκε το χαράτσι μαζί με τα αντίγραφα του λογαριασμού της ΔΕΗ και τις αποδείξεις πληρωμής του ρεύματος και των δημοτικών τελκών και της ΕΡΤ από ΑΤΜ (για όσους έχουν λογαριασμό σε τράπεζα) και μηχανήματα ΚΑΣ (υπάρχουν μέσα στις τράπεζες για πληρωμή επί τόπου με χρήματα).
  • Αλλο μέσο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι η κατάθεση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατά της ΔΕΗ και προσωρινής διαταγής μη διακοπής του ρεύματος.

Οι Λαϊκές Επιτροπές καθημερινά πλέον, εντείνουν τις δραστηριότητες για την οργάνωση της πάλης με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων λαϊκών ανθρώπων καθώς και τις κινητοποιήσεις τους για την αποτροπή διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος. Η κυβέρνηση Παπαδήμου, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΛΑ.Ο.Σ., πρέπει να πληρώσουν την επίδειξη θράσους, απανθρωπιάς και υποκρισίας απέναντι στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα. Είναι ανάγκη να διαπιστώσει η κυβέρνηση πόσο μικρή είναι μπροστά στη λαϊκή αποφασιστικότητα, στη συντονισμένη δράση και αλληλεγγύη. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να επιβάλει την κατάργηση του εξοντωτικού χαρατσιού με κάθε τρόπο. Είναι πια (και) ζήτημα επιβίωσης...


Κ.Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ