ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ
Κατάργηση εδώ και τώρα της ενοικίασης εργαζομένων

Σε πρόσφατη επιστολή της προς την υπουργό Απασχόλησης, Λ. Κατσέλη, η ΓΣΕΕ αναφέρεται στο ζήτημα της «ενοικίασης» εργαζομένων, με αφορμή την έναρξη διαδικασίας ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο, σχετικής κοινοτικής οδηγίας, της 104/2008. Στην επιστολή της γίνεται καθαρό ότι η πλειοψηφία αποδέχεται πλήρως τις προσωρινές μορφές απασχόλησης, μεταξύ αυτών και της «ενοικίασης». Οι όποιες ενστάσεις της ως προς την κατάχρηση τέτοιων μορφών απασχόλησης έναντι της μόνιμης και σταθερής εργασίας είναι «στάχτη στα μάτια». Είναι διακηρυγμένη ανάγκη και στόχος του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του η επέκταση αυτών των μορφών που προσφέρουν, τελικά, μεγαλύτερες δυνατότητες κερδοφορίας.

Για την κοινοτική οδηγία και τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του:

«Η ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ 2008/104 που αφορά την ενοικίαση, δηλαδή το δουλεμπόριο των εργαζομένων, μετατρέπει το ήδη απαράδεκτο - αντιδραστικό καθεστώς των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα χειρότερο. Είναι η οδηγία που αίρει τα όποια εμπόδια και περιορισμούς είχαν οι εργοδότες μέχρι σήμερα από την εθνική εργατική νομοθεσία και τις συλλογικές συμβάσεις.

Λέει ψέματα η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν περιθώρια προστασίας των εργαζομένων στο πλαίσιο της οδηγίας. Με την εφαρμογή της, στην ουσία, νομιμοποιείται πλήρως η μαύρη εργασία. Η εργατική δύναμη όχι μόνο γίνεται ακόμα φθηνότερη, αλλά και εντελώς απροστάτευτη. Ο ενοικιαζόμενος εργαζόμενος παραδίδεται στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργοδοτών, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες ακόμα και για τη ζωή του. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτήν την οδηγία συνδιαμόρφωσαν σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενες στο αίτημα των μονοπωλίων για γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης.

Οι ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι τεράστιες. Οπως στήριξαν τη θεσμοθέτηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την ενοικίαση των εργαζομένων, έτσι, με διάφορα προσχήματα, προσφέρουν την κάλυψή τους στη γενίκευση και την επέκτασή τους. Διαμαρτύρεται η ηγεσία της ΓΣΕΕ γιατί δεν πάρθηκε υπόψη το σύνολο των προτάσεών της γιατί έτσι θα προστατευόταν ο υγιής ανταγωνισμός. Δηλαδή, η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Ο εργασιακός μεσαίωνας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και της ενοικίασης εργαζομένων δεν μπορεί να πάρει καμία βελτίωση. Μόνο χειρότερος μπορεί να γίνει. Αυτό επιδιώκουν οι μεγαλοκαπιταλιστές σήμερα.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με μια φωνή: Καμιά εφαρμογή της αντιδραστικής κοινοτικής οδηγίας. Είναι εξευτελιστικό να ενοικιάζονται εργαζόμενοι. Να καταργηθεί η ενοικίαση εργαζομένων εδώ και τώρα. Καμιά συζήτηση για το πώς θα εφαρμόζεται και πώς θα γενικεύεται η προσωρινή, ελαστική, εργασία. Να απομονώσουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, την ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που είναι οι καλύτεροι μάνατζερ και συμβουλάτορες της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και των συμφερόντων της.

Να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία όλων των κινητοποιήσεων στις 10 Φλεβάρη, της απεργίας στις 23 Φλεβάρη και των απεργιακών συγκεντρώσεων.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω από την απαίτηση - διεκδίκηση για σταθερή και μόνιμη δουλειά. Σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο χρειάζεται τώρα πιο επιτακτικά και αποφασιστικά να οργανωθεί η λαϊκή αντεπίθεση κατά των απολύσεων, για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ και στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο αντικομμουνισμός στο Γ` Πρόγραμμα της ΕΡΤ

Είναι διπλά προκλητικό εν μέσω κρίσης, όταν εργαζόμενοι είναι απολυμένοι, όταν το επίπεδο του Σταθμού έχει πέσει σε ανεπίτρεπτα επίπεδα, να επιδίδεται στον πρωτόγονο αντικομμουνισμό των ετών της χούντας. Να σωπαίνει για όσα γίνονται γύρω μας, για τα όσα δεινά επισωρεύει ο καπιταλισμός στους εργαζόμενους και να έχει μόνο λόγο για τον Στάλιν! Αλλά έτσι είναι, τέτοιες «συνειδήσεις» διαμορφώνει μαζικά αυτό το σύστημα, ειδικά σε αυτούς που είναι χωμένοι μέχρι τα μπούνια - με το αζημίωτο - στους μηχανισμούς που αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία του κεφαλαίου. Και ένας τέτοιος μηχανισμός είναι και η ΕΡΤ. Τι να περιμένεις από αυτούς τους ανθρώπους; Αλληλεγγύη; Συντροφικότητα; Οχι, φυσικά. Μόνο προσπάθεια να γαντζωθούν στο μηχανισμό και για να τα καταφέρουν πρέπει να δείξουν στο σύστημα, που υπηρετούν πιστά, πως είναι άξιοι για μια θεσούλα και ποιος ξέρει; Μπορεί κάποτε να γίνουν και αυτοί καπιταλιστές, να δει και επιτέλους και η κακομοίρα «η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες».

***

Ετσι και ο Στάλιν, που έχει στοιχειώσει τον ύπνο των αστών, στοιχειώνει και το δικό τους. Με τον Στάλιν κοιμούνται, με τον Στάλιν ξυπνάνε. Και το στερεότυπο: Η κριτική που οργάνωσε ο Στάλιν ενάντια στον Σοστακόβιτς για κάποιο έργο του και την αυτοκριτική που έκανε ο τελευταίος «για να ρίξει στάχτη στα μάτια του καθεστώτος»! Ακούστε! Πέρα του ότι είναι θλιβερά επαναλαμβανόμενοι και ανιαρά προβλέψιμοι, ακούστε πώς διαπαιδαγωγούν λαό και νεολαία: Κάνε την πάπια για να τη βγάλεις καθαρή! Ομοιος στον όμοιο, ένας κόσμος κατ' εικόνα και ομοίωση, στα μέτρα τους. Αυτά τα απείρου κάλλους ξανακούστηκαν σε ζωντανή εκπομπή - από τις λίγες εναπομείνασες ζωντανές στο Τρίτο, τυχαία; - στις 25.1.2011. Ο σοσιαλισμός, λοιπόν, δεν έχει δικαίωμα να κάνει κριτική, και, μάλιστα, μέσα από τα καταξιωμένα μέσα στο λαό ΜΜΕ που διέθετε, όπως η «Πράβντα», σε αυτούς που με τους κόπους του ηρωικού σοβιετικού λαού σπούδασαν. Και ποιος κομμουνιστής θα το αρνιόταν. Φυσικά, όχι ο Σοστακόβιτς. Τους καταλαβαίνουμε, γιατί η λέξη αυτοκριτική στα αστικά λεξικά υπογραμμίζεται με κόκκινο, σαν ανύπαρκτη.

***

Οσο για την τύχη των καλλιτεχνών, «στο σπίτι του κρεμασμένου - τον καπιταλισμό - δεν μιλάνε για σκοινί». Σε αυτό το σύστημα ταλαντούχοι, καταξιωμένοι άνθρωποι μένουν στο περιθώριο, πεθαίνουν αβοήθητοι. Γι' αυτό πάντως, κύριοι, δεν φταίει ο Στάλιν, να είστε σίγουροι. Οι μπολσεβίκοι, με επικεφαλής τους Λένιν, Στάλιν, κατάργησαν τα αφεντικά, αυτούς που λένε: «Δεν μου κάνεις, απολύεσαι», κατάργησαν την εργατική δύναμη να αποτελεί εμπόρευμα, γι' αυτό λυσσάνε οι αστοί. Κατάργησαν αυτούς που απολύουν τους συναδέλφους σας. Την ξέρετε τη λέξη «συνάδελφος»; Και η κριτική στο φορμαλισμό - που την κάναν και αστοί καλλιτέχνες, Τοσκανίνι, π.χ. - καταφέρνει να ακούμε λιγότερη μουσική «για καζανάκια», ευτυχώς. Αλλωστε οι αστοί στα κότερα και τις επαύλεις τους έχουν την οικονομική ευχέρεια να μετακαλούν μουσικούς για να τους παίζουν τέτοια, πράγμα που δεν το πιστεύω, γιατί εκεί δεν τους βλέπουν. Θα προτιμούσαν σκυλάδικα (παρόλο που αυτή είναι «τροφή για σκύλους», όπως δηλαδή έχουν και θεωρούν το λαό).


Γ. Φ.

Το πέταγμα του Κύκνου

Μια κινηματογραφική ταινία του Ν. Τζίμα, που έχει προκαλέσει θετικές συζητήσεις ανάμεσα στο κοινό

Η συγκεκριμένη ταινία θίγει ένα θέμα που δεν το ακουμπάνε στην τωρινή εποχή, αφού αναδεικνύει τη δράση του πολυεθνικού κεφαλαίου που είναι αδίστακτη. Ισως γι' αυτό στις περισσότερες αίθουσες παίζεται σε ώρες που δε διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου, του Αλέξη, που ξεκίνησε με ιδέες για να αλλάξει τον κόσμο και κατέληξε στέλεχος μιας πολυεθνικής, ένα γρανάζι του μηχανισμού που κάποτε πολεμούσε. Η ζωή του παίρνει τραγική τροπή όταν η απληστία μιας κοινοπραξίας πολυεθνικών, ανάμεσά τους και η εταιρεία που διευθύνει ο Αλέξης, είναι η αιτία για μια μεγάλη οικολογική καταστροφή, με πολλά ανθρώπινα θύματα, που ξυπνάει τον Αλέξη από τη μεγάλη αυταπάτη. Συνταράσσεται, αντιδρά και πολύ γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος με τα μεγάλα συμφέροντα, νιώθει παγιδευμένος και οδηγείται σε μια αδυσώπητη σύγκρουση. Η υπόθεση της ταινίας είναι αποκαλυπτική για το σήμερα και τη βάρβαρη πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι πολυεθνικές. Οι κινηματογράφοι που έχουν κανονικά τρεις προβολές τη μέρα είναι οι παρακάτω: ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY, Λ. Συγγρού και ΒΑΡΚΙΖΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ