ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2002
Σελ. /40
1965: Η ΕΔΑ προτείνει παραπομπή του Κ. Καραμανλή για την «Πεσινέ»

3 του Φλεβάρη 1965. Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση παραπομπής Καραμανλή
3 του Φλεβάρη 1965. Στιγμιότυπο από τη συνεδρίαση της Βουλής για την πρόταση παραπομπής Καραμανλή
Στις 29 του Γενάρη 1965 μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή η πρόταση της ΕΔΑ για την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και των πρώην υπουργών Π. Παπαληγούρα, Ν. Μάρτη, Α. Πρωτοπαπαδάκη και Δ. Χελμή για την υπόθεση της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ του εργοστασίου της «Πεσινέ» και την κατασκευή του φράγματος του Μέγδοβα.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα έντονη και έφερε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου την κατάπτυστη, αποικιοκρατικού χαρακτήρα, συμφωνία που υπεγράφη το 1960 μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γαλλίας, μια «λεόντειο συμφωνία», όπως εξ αρχής χαρακτηρίστηκε από το ΚΚΕ και την Αριστερά γενικότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση της ΕΡΕ επέμεινε στην επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή... αυθημερόν, γεγονός που προκάλεσε την αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Ενας από τους πιο σκανδαλώδεις όρους της συμφωνίας αφορούσε στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος σε εξευτελιστική τιμή από τη ΔΕΗ στην «Πεσινέ». Βάσει της συμφωνίας, το ελληνικό κράτος όφειλε να κάνει επενδύσεις ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων για την ηλεκτροδότηση της «Πεσινέ», ενώ η επένδυση της ίδιας της γαλλικής εταιρίας δεν ξεπερνούσε τα 25 εκατομμύρια δολάρια! Οριζόταν επίσης ότι η «Πεσινέ» θα πληρώνει την κιλοβατώρα με τιμή κάτω από το κόστος παραγωγής της από τη ΔΕΗ..! Πρέπει να σημειωθεί ότι η «Πεσινέ», βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου, ήταν και είναι από τις πλέον ηλεκτροβόρους βιομηχανίες της χώρας. Η συμφωνία, λοιπόν, παραχωρούσε τεράστια κέρδη στην «Πεσινέ» και συσσώρευε τεράστιες ζημιές στη ΔΕΗ, τις οποίες πλήρωνε και πληρώνει ακόμη ο ελληνικός λαός.

Η συζήτηση της πρότασης της ΕΔΑ διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης του Φλεβάρη 1965. Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, ζητάει από τους βουλευτές της Ενωσης Κέντρου να ψηφίσουν «κατά συνείδηση». Αξιοσημείωτη επίσης είναι η απουσία από την ψηφοφορία του Ανδρέα Παπανδρέου.

Τελικά, οι Καραμανλής, Παπαληγούρας και Μάρτης παραπέμπονται με 146, 147 και 144 ψήφους αντίστοιχα. Η υπόθεση δεν εκδικάστηκε ποτέ.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1809. Γεννιέται ο διαπρεπής Αμερικανός πολιτικός Τόμας Πέιν, «πατέρας της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας» (απ' τους βασικούς συντάκτες της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας το 1776). Ηταν από τους πρωταγωνιστές του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και μαζί με τον Τόμας Τζέφερσον τάχτηκε υπέρ της κατάργησης της δουλείας. Πήρε μέρος στη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση. Τα πιο γνωστά έργα του είναι: «Τα δικαιώματα του ανθρώπου» και «Τα χρόνια της Λογικής» (εκδόθηκαν γύρω στα 1791). Ο Πέιν, εκπρόσωπος της επαναστατικής πτέρυγας του Διαφωτισμού, ανέπτυξε τις ιδέες της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, ενώ διατύπωσε ένα σχέδιο ανακατανομής του εισοδήματος υπέρ των φτωχών στρωμάτων, μέσω της φορολογίας των πλουσίων. Υπήρξε, επίσης, από τους θεμελιωτές των αθεϊστικών παραδόσεων στο αμερικανικό έδαφος.

Στα φυσικά δικαιώματα που αναφέρει η Διακήρυξη δεν περιλαμβανόταν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Ο Τόμας Πέιν, καθώς και ο Ρουσώ, ο Μαμπλί, ο Τζέφερσον και άλλοι που εκπροσωπούσαν την αριστερή τάση της αστικής θεωρίας του φυσικού δικαίου συνδέανε την έννοια της «ιδιοκτησίας» με την έννοια της «εργασίας» και την κατατάσσανε στην κατηγορία των αστικών δικαιωμάτων και όχι των φυσικών, υποστήριζαν δηλαδή ότι η ιδιοκτησία ήταν ένας προσωρινός ιστορικά θεσμός.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1921 Οι Κεμαλιστές δολοφονούν τον γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, Μουσταφά Σουμπχί.

1929 Σημειώνεται αύξηση του ψωμιού κατά 30 λεπτά την οκά. Στη Θεσσαλονίκη η Αστυνομία προκαλεί επεισόδια και διαλύει βίαια την προσυνεδριακή εργατική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο. Τραυμάτισε 20 και συνέλαβε πάνω από 150 εργάτες.

1965 Με αιφνιδιαστική επιστράτευση όλων των γιατρών των νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς, η κυβέρνηση θέτει τέρμα στην πολυήμερη απεργία τους.

1971 Ανώτατος αξιωματικός της στρατιωτικής Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοινώνει ότι παύει η δικαστική έρευνα κατά του στρατηγού Σάμιουελ Κόστερ που κατηγορούνταν για τη σφαγή των αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μι Λάι. Η διακοπή της έρευνας αποφασίστηκε γιατί «δεν είναι προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης».

1976 Ανακοινώνεται η δίωξη του πρώην πραξικοπηματία στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη, ο οποίος διατέλεσε «Πρόεδρος Δημοκρατίας», στην τελευταία χουντική κυβέρνηση. Η δίωξη, όμως, ασκείται για «δευτερεύοντα ρόλο» στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Ετσι ανταμείφθηκε για τις «υπηρεσίες» του στην ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τη χούντα στην κυβέρνηση Καραμανλή το 1974.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι και στα νοτιοανατολικά τοπικά ισχυροί με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 3-17, στο Ιόνιο και την υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα από 6-20, στο Αιγαίο από 9-18 και στη Θεσσαλονίκη από 5-11 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8-20 βαθμούς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ