ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Κυβερνητική τροπολογία για αλλαγή στις ποινές των ΠΑΕ

Σε μια ξεκάθαρη προσπάθεια να απαλλαγεί από το πολιτικό κόστος από την όξυνση της κόντρας αντίπαλων συμφερόντων στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και κατευνασμού το κλίματος που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο 48ωρο, η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να αλλάξει το νόμο σχετικά με τις ποινές στις ΠΑΕ για ζητήματα αρμοδιότητας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΑΑ).

Μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, η κυβέρνηση έφερε χτες στη Βουλή τροπολογία ώστε για συγκεκριμένα αδικήματα να μην επιβάλλονται βαριές ποινές σε ομάδες (βλ. υποβιβασμός). Βάσει της νέας διάταξης, που έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιούλη 2019 και κατατέθηκε στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το επίδομα γεννήσεων, προβλέπεται πλέον ποινή αφαίρεσης βαθμών (από 3 έως 10), από το τρέχον ή το επόμενο πρωτάθλημα.

Η κίνηση από πλευράς ΝΔ, με την οποία ουσιαστικά επιχειρείται να κρατηθούν ίσες αποστάσεις στους κόλπους του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου αλλά και να προστατευτεί το ίδιο το «προϊόν», έρχεται ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων που προκάλεσε προχτές η εισήγηση της ΕΑΑ για υποβιβασμό των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Η Επιτροπή, κατόπιν σχετική εξέτασης, εισηγήθηκε προς το αρμόδιο Πειθαρχικό Οργανο της Super League την ανάκληση των πιστοποιητικών συμμετοχής των δύο ΠΑΕ για το αδίκημα της πολυιδιοκτησίας. H εξέταση έγινε μετά από καταγγελία της ΠΑΕ Ολυμπιακός για σχέση του μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ξάνθης.

Γ. Λαμπρούλης: «Τροπολογία εμπαιγμού και ντροπής»

Για τροπολογία - εμπαιγμό έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, και καταγγέλλοντας τη διαδικασία δήλωσε πως το ΚΚΕ θα απέχει από την ψηφοφορία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι τροπολογία εμπαιγμού και ντροπής. Το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται οπουδήποτε εκτός από το γήπεδο. Παίζεται στο παρασκήνιο. Ο κόσμος δεν πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις τους. Η θέση μας είναι οι ΠΑΕ να ενταχθούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να υπάρξει πιο μεγάλη διαφάνεια. Καταγγέλλουμε αυτήν τη διαδικασία. Θα απέχουμε από την ψηφοφορία».

Διαγραφή Ζαγοράκη από τη ΝΔ

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, διαγράφηκε από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης, με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε για το πόρισμα της ΕΑΑ. Εκεί ο πρώην ποδοσφαιριστής απειλούσε με ανεξαρτητοποίηση, κάνοντας λόγο για εξοργιστικό πόρισμα που βάλλει «κατά του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Σωρεία αντιδράσεων

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης όξυνε τις αντιδράσεις των αντιμαχόμενων πλευρών στους κόλπους του ελληνικού ποδοσφαίρου, κυρίως του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ, ρίχνοντας ουσιαστικά νέο λάδι στη φωτιά. Στο επίκεντρο της κριτικής, εκατέρωθεν, βρέθηκε ο Λ. Αυγενάκης, με τις κινήσεις του τόσο πριν από τη συνεδρίαση της ΕΕΑ όσο και μετά τη γνωστοποίηση της εισήγησης. Θέση για τη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης πήρε και η ΠΑΕ Πανιώνιος, η οποία στέκεται σε άλλες εισηγήσεις και αποφάσεις της ΕΑΑ που έχουν εφαρμοστεί, ζητώντας την άρση της ποινής αφαίρεσης 6 βαθμών που έχει επιβληθεί κατά την τρέχουσα σεζόν στους «κυανέρυθρους».

  • Η ψηφοφορία για την κυβερνητική διάταξη, την οποία υπογράφουν η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι. Ο ΣΥΡΙΖΑ με σχετικό αίτημα ζήτησε να είναι ονομαστική.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ψήφισμα τοπικών Ενώσεων κατά του νέου αθλητικού νόμου

Στην ομόφωνη αποδοκιμασία του νέου αθλητικού νόμου της κυβέρνησης ΝΔ προχώρησαν οι τοπικές Ενώσεις και Επιτροπές της Ομοσπονδίας μπάσκετ (ΕΟΚ), μετά από σχετική συνεδρίαση της ολομέλειας των προέδρων των Αθλητικών Ενώσεων και Τοπικών Επιτροπών της ΕΟΚ. Σε αυτήν αποφασίστηκε ομόφωνα η σύνταξη ψηφίσματος αποδοκιμασίας της πρόσφατης τροποποίησης του αθλητικού νόμου, με το οποίο παράλληλα «ζητείται η άμεση κατάργηση του αντισυνταγματικού αυτού άρθρου».

Στο ψήφισμα εκφράζονται ο προβληματισμός και η ανησυχία της ολομέλειας των Ενώσεων και Επιτροπών της ΕΟΚ για τον νέο αθλητικό νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό και φωτογραφικό. Και ότι έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 5 της Ολυμπιακής Χάρτας, η οποία αναγνωρίζει και κατοχυρώνει την χωρίς όρους διοικητική αυτονομία των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών, απαγορεύοντας κάθε άμεση ή έμμεση περιοριστική παρέμβαση της πολιτείας.

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί την ομόφωνη απόφαση του αθλητικού κινήματος, να προστατέψει, όπως έχει υποχρέωση, την κατοχυρωμένη αυτονομία των Αθλητικών Ομοσπονδιών και να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση μιας αντισυνταγματικής διάταξης, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις να τεθεί η χώρα μας εκτός των διεθνών αθλητικών φορέων και των διεθνών αγωνιστικών εκδηλώσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά το ψήφισμα των τοπικών Ενώσεων και Επιτροπών της ΕΟΚ.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Φινάλε πρόκρισης για το Περιστέρι

Εστω και με αγωνιώδη τρόπο, στο φινάλε, το Περιστέρι εξασφάλισε την πρόκρισή του στους «16» του FIBA Champions League, μετά την εντός έδρας νίκη του επί της Μπάμπεργκ με σκορ 77-75 για τη 13η αγωνιστική της φάσης των ομίλων. Ηταν η 8η νίκη για την ελληνική ομάδα στον 3ο όμιλο, χάρη στην οποία «κλείδωσε» την παρουσία της στην πρώτη τετράδα, ενώ μπροστά στη 14η και τελευταία αγωνιστική διατηρεί κάποιες ελπίδες ακόμα και για την κατάληψη της 3ης θέσης του ομίλου.

Ενα καλάθι του Στίβεν Γκρέι στα τελευταία δευτερόλεπτα της αναμέτρησης ήταν αυτό που έκρινε τον αγώνα υπέρ του Περιστερίου. Συνολικά οι γηπεδούχοι έδειξαν χαρακτήρα, αφού βρέθηκαν να χάνουν με 5 πόντους ένα λεπτό πριν από τη λήξη (75-70), έφτασαν όμως στην ανατροπή χάρη στην καλή τους άμυνα και τους κρίσιμους πόντους των Μορέιρα και Γκριν.

Περιστέρι: Μπλέικ 4, Γκρέι 22, Χάτσερ 10, Μορέιρα 20, Μόουζες 14, Αγραβάνης, Κάζινς 2, Καράμπελας 2, Σαλούστρος 2, Σκορδίλης 2.

Μπάμπεργκ: Λι 11, Μάρεϊ 13, ΜακΛιν 5, Σενγκφέλντερ 6, Τέιλορ Κ. 19, Ατκινς 1, Χάρις 13, Ολίντε, Τέιλορ Μπ.

Ψάχνει την πρόκριση στη Γερμανία η ΑΕΚ

Σειρά για πρόκριση στους «16» παίρνει απόψε η ΑΕΚ, που δίνει κρίσιμο αγώνα στη Γερμανία με αντίπαλο τη Ράχτα Βέστα για τον 2ο όμιλο (21.00 - ΕΡΤ). Μετά από δύο συνεχόμενες ήττες που την έριξαν στην 3η θέση του ομίλου, η «Ενωση» φιλοδοξεί να ξεπεράσει τις σημαντικές απουσίες της (Λάγκφορντ, Γκίκας) και να φτάσει σε νίκη - πρόκριση.

Τέλος, για τον 4ο όμιλο ο ΠΑΟΚ, χωρίς ελπίδες πρόκρισης, αντιμετωπίζει εκτός έδρας τη Σαραγόσα (19.30 - ΕΡΤ).

ΧΑΝΤΜΠΟΛ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Σφραγίζονται οι θέσεις του τελικού

Το δεύτερο ραντεβού ΑΕΚ και Ολυμπιακού, τη φορά αυτή στο ΟΑΚΑ (19.00 - ΕΡΤ), δεσπόζει μεταξύ των σημερινών επαναληπτικών ημιτελικών του Κυπέλλου χάντμπολ ανδρών, από τους οποίους θα αναδειχθεί το ζευγάρι του φετινού τελικού. Η «Ενωση» θέλει να ολοκληρώσει ό,τι άρχισε στον πρώτο ημιτελικό, στο κλειστό του Ρέντη, όπου πήρε μεγάλη νίκη 26-23 που την καθιστά φαβορί για την πρόκριση στον τελικό. Από την πλευρά τους οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο και στοχεύουν στην ανατροπή.

Ο άλλος επαναληπτικός ημιτελικός γίνεται στη Νέα Κίο, όπου ο Διομήδης Αργους υποδέχεται την Πυλαία (17.00) για την πρόκρισή του και τυπικά στον τελικό, την οποία ουσιαστικά εξασφαλίσει ήδη, καθώς έχει νικήσει με το ευρύ 28-18 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο φίλαθλος κόσμος να μη στοιχηθεί πίσω από επιχειρηματικές επιδιώξεις

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο

Με αφορμή τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του αναφέρει:

«Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που πάντα τονίζει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στις αίθουσες των υπουργείων και των διορισμένων επιτροπών, πάντως οπουδήποτε αλλού εκτός από το γήπεδο. Ο φίλαθλος κόσμος, που έχει σιχαθεί αυτή τη σαπίλα, ούτε έχει σχέση με τις κόντρες των μεγαλοεπιχειρηματιών, που καθορίζουν τις τύχες των ομάδων, ούτε πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τις επιδιώξεις τους, που δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού.

Σε σχέση με την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, χρειάζεται να δοθούν στη δημοσιότητα όσα στοιχεία υπάρχουν και να μην κυκλοφορούν στους "διαδρόμους".

Αποκτά μεγαλύτερη σημασία η θέση του ΚΚΕ ότι πρέπει οι ΠΑΕ να ενταχθούν άμεσα στο υπουργείο Ανάπτυξης, για να ελέγχονται, όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες, και να μην έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση. Μια θέση που σταθερά προτείνει το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια και σταθερά καταψηφίζεται από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Είναι ένα μέτρο για να υπάρχει μια στοιχειώδης διαφάνεια, να περιοριστούν τα επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια, μέχρι το ποδόσφαιρο, συνολικά ο αθλητισμός, να απαλλαγεί από τη θηλιά της εμπορευματοποίησης».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΜΕ
Πάλεψε για τη νίκη μέχρι τέλους αλλά δεν τα κατάφερε...

Με καλή εμφάνιση, παρά τις απουσίες, αλλά χωρίς να καταφέρει τελικά να φτάσει στη νίκη, συνέχισε τους αγώνες της στο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Εργαζομένων στα ΜΜΕ η ομάδα του «Ριζοσπάστη», χάνοντας στις λεπτομέρειες από το BWM με 48-53.

Τα «σφυροδρέπανα» μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι, κλείνοντας μάλιστα το α' ημίχρονο με ένα μικρό προβάδισμα 4 πόντων (29-25). Ενα μεγάλο «νεκρό» διάστημα ωστόσο στο 3ο δεκάλεπτο, στο επιθετικό κομμάτι, επέτρεψε στην αντίπαλη ομάδα να αντιστρέψει την κατάσταση και να περάσει μπροστά, ενώ ένας τραυματισμός (Σταμούλης) νωρίς στην 4η περίοδο δυσκόλεψε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, η ομάδα του «Ριζοσπάστη» δεν παράτησε το ματς, με μαχητικότητα και επιμονή κρατήθηκε μέχρι τις τελευταίες φάσεις μέσα στη διεκδίκησή του, ωστόσο η ανατροπή δεν ήρθε.

Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 15-14, 29-25, 35-39, 48-53

Η σύνθεση του «Ριζοσπάστη» (προπονητής Π. Μπουγιούρης): Ρεμπάπης 2, Μύρτου 4, Ελταχήρ 4, Γκιόκας 25, Σταμούλης 9, Χαμαλίδης 2, Λογαράς, Τάτσης 2.

  • Στις υπόλοιπες προχτεσινές αναμετρήσεις σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: «ΣΚΑΪ» - «ΑΝΤ1» 39-38, «Πρώτο Θέμα» - DPG 55-63, «Star» - SDNA 53-61, «Αθήνα 9,84» - «Nova» 49-44.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ