ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική

Εκατοντάδες τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας

Χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες βγαίνουν, με τα τρακτέρ τους, στους δρόμους, απαντώντας αγωνιστικά στη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον τους η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Με επίκεντρο τη Θεσσαλία, όπου εκατοντάδες τρακτέρ κινήθηκαν, χτες, από τα χωριά του κάμπου προς την Εθνική Οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης, η αγωνιστική φλόγα επεκτείνεται σ' όλη τη χώρα, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της φτωχής αγροτιάς να μπει, μαζικά και δυναμικά, στον αγώνα για την επιβίωσή της.

Με την πάλη τους οι αγρότες δηλώνουν την αγωνιστική αντίθεσή τους στα απανωτά χαράτσια και τους βαρείς φόρους που επιβάλλει η συγκυβέρνηση, σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί λόγω των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα, των περικοπών στις επιδοτήσεις, του υπέρογκου κόστους παραγωγής και των μεγάλων ζημιών στην αγροτική παραγωγή από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες. Απαιτούν την κατάργηση όλων αυτών των αντιαγροτικών - αντιλαϊκών μέτρων και προβάλλουν διεκδικήσεις για την επίλυση άμεσων και ζωτικών προβλημάτων, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν ν' απασχολούνται με το αγροτικό επάγγελμα και να ζουν απ' αυτό. Ταυτόχρονα, αγωνίζονται για την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών - καπιταλιστών.

Την αγωνιστική αποφασιστικότητα των αγροτών επιχειρεί ν' αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση, με την αστυνομική βία και τρομοκρατία που επέλεξε να χρησιμοποιήσει εναντίον τους από την πρώτη μέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων. Κι έφτασε στο σημείο, για πρώτη φορά στα χρονικά των αγροτικών αγώνων, να στήσει αστυνομικό μπλόκο, με κλούβες και ΜΑΤ, για να εμποδίσει τους αγρότες της Θεσσαλίας να βγάλουν τα τρακτέρ τους στη Εθνική Οδό, όπως είχαν αποφασίσει το περασμένο Σάββατο, στη διάρκεια της μαζικής, πανθεσσαλικής συνέλευσης που οργάνωσαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των θεσσαλικών νομών, στον Παλαμά Καρδίτσας.

Βεβαίως, ο «τσαμπουκάς» της συγκυβέρνησης δεν «περνάει» στους Θεσσαλούς αγρότες, που έχουν «στρατοπεδεύσει» με τα εκατοντάδες τρακτέρ μερικές δεκάδες μέτρα από τον κόμβο της Νίκαιας στην Εθνική Οδό, έξω από τη Λάρισα, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν μπροστά στην κυβερνητική επιχείρηση τρομοκρατίας και να δώσουν τη μάχη όπως την έχουν σχεδιάσει και οργανώσει.

Στον αστυνομικό διευθυντή της Θεσσαλίας, ο οποίος, για να δικαιολογήσει την κυβερνητική άρνηση να βγουν τα τρακτέρ, αλλά και πεζοί οι αγρότες στην Εθνική Οδό, επικαλέστηκε, εκτός από ...τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και τα οικονομικά συμφέροντα της ιδιωτικής εταιρςίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» που εκμεταλλεύεται τα διόδια, οι εκπρόσωποι των αγωνιζόμενων αγροτών απάντησαν ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν σε κανένα να τους στερήσει το δικαίωμα ν' αγωνίζονται για το ψωμί των παιδιών τους και για το δίκιο τους». Μαζί τους εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι, που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ
  • Σήμερα η συγκέντρωση της Κοζάνης
  • Συσκέψεις σε Σκύδρα, Κατερίνη και Σέρρες

Τους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας, που έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία Οδό, επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι ροδακινοπαραγωγοί είναι απλήρωτοι από τους εμποροβιομήχανους για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2012. Οι αγρότες διεκδικούν άμεση πληρωμή της παραγωγής τους, μείωση του κόστους καλλιέργειας και ιδιαίτερα του κόστους στο αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους και τους μοίρασε την πρόσφατη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή για το πρόβλημά τους.

Μιλώντας στους αγρότες ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημείωσε: «Πέρα από την καθυστέρηση πληρωμής της ροδακινοπαραγωγής του 2012, πρέπει και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας να αντιληφθούν ότι στα πρόθυρα του αφανισμού τους οδηγούνται από τις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές ΚΑΠ της ΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει με τα μνημόνια να φορτώνει τα βάρη της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα και στους φτωχομεσαίους αγρότες».

Με ανακοίνωσή τους οι Γραμματείες Κεντρικής Μακεδονίας της ΠΑΣΥ καλούν όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής, με τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Συντονιστικές Επιτροπές, να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, που αποφάσισαν να ξαναβγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις εθνικές οδούς, δίνοντας συνέχεια στους αγώνες που προηγήθηκαν.

Στην Κοζάνη, σήμερα, η ΠΑΣΥ διοργανώνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην εφορία και στη συνέχεια συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Συσκέψεις αγροτών και κτηνοτρόφων οργανώνει η ΠΑΣΥ, σήμερα, Τρίτη στις 7.30 μ.μ., στη Σκύδρα της Πέλλας και στις 8 μ.μ., στην Κατερίνη και την Πέμπτη στις Σέρρες.

Στον Εβρο, αγρότες και κτηνοτρόφοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου (ΟΑΣΕ) «Η Ενότητα», αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ορεστιάδα, την Τρίτη 5 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί. Μεταξύ των άλλων διεκδικήσεών τους προβάλλουν και το αίτημα για σύγχρονη αντιπλημμυρική θωράκιση του Εβρου.

Η ΟΑΣΕ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Εβρου σε αγωνιστική ετοιμότητα και τους προτρέπει να αρχίσουν να βγάζουν από τώρα τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων

Συστήνεται Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος με αγωνιστικό περιεχόμενο και ταξικό προσανατολισμό στα Γιάννενα

Η ανάγκη της ενεργοποίησης, το ζωντάνεμα και η ουσιαστική λειτουργία των αγροτικών συλλόγων, συγκέντρωση δυνάμεων και αγροτικών μηχανημάτων στα χωριά, προετοιμασία και οργάνωση κινητοποιήσεων, συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία του Φλεβάρη ήταν τα ζητήματα που αναδείχθηκαν, οι αποφάσεις που πάρθηκαν στη χτεσινή πανηπειρωτική σύσκεψη που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ για τον κλάδο της κτηνοτροφίας στην Ζίτσα Ιωαννίνων.

Εισηγητικά ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε εκ μέρους της πανελλαδικής γραμματείας της ΠΑΣΥ, στις επιπτώσεις και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι. Παρατέθηκαν επίσημα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό που βιώνουν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και ο κλάδος της κτηνοτροφίας από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Ξεκλήρισμα και συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια. Υπονόμευση της εγχώριας δυνατότητας να υπάρχει αυτάρκεια σε ζωοκομικά προϊόντα.

Ο ομιλητής παρουσίασε μια σειρά επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από τον καιρό της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ μέχρι σήμερα, ξεκληρίστηκε ο αγρότης, υποβαθμίστηκε η αγροτική παραγωγή, μειώθηκε η αυτάρκεια της χώρας, ενώ οι μόνοι που βγήκαν κερδισμένοι ήταν κάποιοι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες.

Παρέμβαση έγινε από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Ιωαννίνων από τον Νίκο Εξαρχο που αναφέρθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί ο προσανατολισμός δράσης που να υπηρετεί τα συμφέροντα των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων. Να ενισχυθεί η κοινή δράση με τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, με όσους στενάζουν από το ζυγό των μονοπωλίων, για τη λαϊκή συμμαχία. Χαιρετισμός έγινε επίσης από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών.

Αποφασίστηκε η σύσταση Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου με αγωνιστικό περιεχόμενο και ταξικό προσανατολισμό στα Γιάννενα. Δημιουργήθηκε Επιτροπή Αγώνα από αγροτοκτηνοτρόφους χωριών για να απευθύνει πλατιά στην φτωχομεσαία αγροτιά το κάλεσμα αυτό, για οργάνωση κινητοποίησης ενάντια στην πολιτική που τους έχει οδηγήσει στην καταστροφή.

ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Καλεί σε παναγροτικό ξεσηκωμό!

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί σε παναγροτικό ξεσηκωμό. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναμονή, ολιγωρία και ταλαντεύσεις απέναντι στον κυβερνητικό αυταρχισμό και καταστολή. Η ωμή επιθετικότητα και αγριότητα της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής αγροτικής πολιτικής μας οδηγούν άμεσα και βίαια στη φτώχεια, την εξαθλίωση. Αγωνιζόμενοι δεν έχουμε να χάσουμε παρά το ξεκλήρισμα και την καταστροφή μας.

Να πρωτοστατήσουν οι Γραμματείες της ΠΑΣΥ σε όλους τους νομούς στο συντονισμό, στην οργάνωση, στον προσανατολισμό του αγώνα, αλλά και της συμμαχίας με ενεργή συστράτευση με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ χαιρετίζει σε όλη τη χώρα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φτωχομεσαίων αγροτών, που για μια ακόμα φορά αποφασιστικά μπαίνουν στο δρόμο της πάλης και του αγώνα, διεκδικώντας την επιβίωσή τους, το δικαίωμα να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους, να καλλιεργούν τη γη. Να παράγουν υγιεινά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα αξιοποιώντας το σύνολο των εδαφοκλιματολογικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας (και η παραμονή στην ΕΕ μας το στερεί), που μπορούν να πολλαπλασιαστούν με την ουσιαστική επιστημονική στήριξη και την παραπέρα μηχανοποίηση σε γεωργία και κτηνοτροφία. Ωστε να μπορούν να ζήσουν οι ίδιοι, οι οικογένειες και τα παιδιά τους μια ανθρώπινη ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Ωστόσο αν και αυτό είναι εφικτό με μια άλλη πολιτική και εξουσία, όμως σήμερα οδηγούμαστε από το κακό στο χειρότερο κάθε χρόνο. Γιατί βιώνουμε τα αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ για συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους καπιταλιστές μεγαλοαγρότες. Της συμφωνίας του Μάαστριχτ με την ενιαία απελευθερωμένη διακίνηση στην αγορά και των αγροτικών προϊόντων. Της ΚΑΠ που χρόνια συναποφασίζουν και υλοποιούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Σήμερα, η νέα επίθεση της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ και τα νέα βάρβαρα μέτρα που παίρνει σε βάρος και της φτωχομεσαίας αγροτιάς, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και η νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 θα οδηγήσουν στο τελειωτικό ξερίζωμά της.

Ποιος μικρομεσαίος αγροτοκτηνοτρόφος μπορεί να αντέξει:

-- Τη νέα φοροεπιδρομή με τη φορολόγηση σπιτιών, αποθηκών, ακόμα και των χωραφιών.

-- Τα χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67.

-- Τις τεράστιες αυξήσεις στο αγροτικό ρεύμα.

-- Τις υπέρογκες τιμές στο πετρέλαιο, στις ζωοτροφές και στο σύνολο των αγροτοεφοδίων, για να κερδοφορούν τα μονοπώλια.

-- Τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ από 11% σε 6% και με στόχο την τελική κατάργηση.

-- Τις περικοπές των πενιχρών αγροτικών συντάξεων με το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

-- Τις περικοπές στις επιδοτήσεις και στις αποζημιώσεις από ασθένειες και καταστροφές (πράσινο σκουλήκι, δάκος, χαλαζοπτώσεις κ.λπ.).

-- Την κατάργηση κάθε μέτρου προστασίας της ντόπιας παραγωγής, τις εξευτελιστικές τιμές στον παραγωγό που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής στα περισσότερα προϊόντα.

-- Τη νέα ΚΑΠ 2014 - 2020 που θα φέρει μείωση συνολικά των κονδυλίων και των εισροών στον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα θα φέρει μείωση κατά 40% περίπου στις επιδοτήσεις με την υιοθέτηση της περιφερειοποίησης και των κριτηρίων που τίθενται, καθώς και την οριστική αποδέσμευση της επιδότησης από την παραγωγή.

Κανείς μικρομεσαίος αγρότης δεν πρόκειται να επιβιώσει. Γι' αυτό και ο μόνος δρόμος που μένει είναι ο δρόμος της συλλογικής οργάνωσης και πάλης. Ο δρόμος της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και η ανατροπή της. Η δημιουργία των προϋποθέσεων για άλλη λειτουργία και της αγροτικής οικονομίας με βάση τις διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού αλλά και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και όχι με βάση το κέρδος των μεγαλεμπόρων και των βιομηχάνων μεταποιητών.

Αυτός ο δρόμος απαιτεί και προϋποθέτει την ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος, την ενεργοποίηση των αγροτικών συλλόγων με κατάργηση στην πράξη του νόμου 4015/2011, την αλλαγή των συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα και την απομόνωση όλων αυτών των δυνάμεων που, βρισκόμενοι χρόνια τώρα στην ηγεσία του, έβαλαν την υπογραφή τους στη σημερινή κατάντια της φτωχομεσαίας αγροτιάς. Αυτός ο δρόμος απαιτεί την κοινή στράτευση και δράση με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες.

Το σάλπισμα των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου ήδη βρίσκει ανταπόκριση στους αγρότες των περιοχών από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Η διαμαρτυρία και ο αγώνας ενάντια στην πολιτική ξεριζωμού θα απλωθούν παντού. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει!

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Αμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Αμεσους εισπρακτικούς, αλλά και μακροπρόθεσμους σκοπούς που έχουν να κάνουν με τη συγκέντρωση των αστικών ακινήτων και της γεωργικής γης σε λίγα χέρια, υπηρετεί η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης στην ακίνητη ιδιοκτησία.

Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη και εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, όπου και συζητήθηκε ο νέος φόρος επί των ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος επί των ηλεκτροδοτούμενων χώρων (το γνωστό χαράτσι) και το τέλος ακίνητης περιουσίας, από 1/7/2013. Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η σύσκεψη δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις και θα επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή.

Ως δεδομένη όμως θεωρείται η φορολόγηση για πρώτη φορά της αγροτικής ακίνητης περιουσίας (αγροτεμάχια), η οποία αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, αλλά και σε άλλα επιχειρηματικά σχήματα. Είναι γεγονός ότι η, επί 20 και πλέον έτη, εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), πολιτικής ξεκληρίσματος των μικρών παραγωγών από τη γη τους, είχε αποτελέσματα κατώτερα των επιδιώξεων της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής επιταχύνονται οι διαδικασίες δημιουργίας μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Ηδη, γνωστά επιχειρηματικά σχήματα, εκμεταλλευόμενα τις οικονομικές δυσχέρειες των μικρών αγροτών, σπεύδουν και αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις γης και δημιουργούν μονάδες φωτοβολταϊκών, και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας.

Η φορολόγηση της μικρής και μεσαίας αγροτικής ιδιοκτησίας, αναμένεται να δώσει τη χαριστική βολή στους φτωχούς αγρότες, και θα λειτουργήσει ως ένα αποτελεσματικό κίνητρο συγκέντρωσης της γης στα χέρια των λίγων μεγάλων καπιταλιστικών αγροτικών επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (κατοικίες), η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή ακόμα ενός φόρου, που θα έχει δραματικές συνέπειες για τους μικροϊδιοκτήτες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει, η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να περικόψει δραστικά το αφορολόγητο όριο, εξετάζοντας σενάρια, τα οποία προβλέπουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, ενώ ανάλογα με το όριο αυτό θα αποφασιστούν και οι σχετικοί συντελεστές. Σε κάθε περίπτωση, όποια λύση και αν δοθεί, θα οδηγήσει σε πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση την μικροϊδιοκτησία και δε θα είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου κάτοχοι δύο - τριών διαμερισμάτων θα σπεύσουν να τα «ξεφορτωθούν» για να απαλλαγούν από τις φορολογικές περιπέτειες... Ενας νέος χώρος δραστηριότητας του κεφαλαίου αναδύεται, στο χώρο της εκμετάλλευσης των ακινήτων - στα πρότυπα του αναπτυγμένου καπιταλισμού - από τη στιγμή που οι ...ενοχλητικοί μικροϊδιοκτήτες τεθούν στο περιθώριο.

ΠΑΜΕ
Να σταθούμε στο πλευρό της φτωχής αγροτιάς

Την αλληλεγγύη στον αγώνα των φτωχών αγροτών εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της:

«Ο αγώνας αυτός αφορά όλο το λαό γιατί στρέφεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην πολιτική της ΕΕ.

Οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν στο στόχαστρό τους την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία. Επιδιώκουν να συγκεντρωθεί η αγροτική γη και η παραγωγή σε όλο και λιγότερα χέρια, ώστε με την αρπαγή του μόχθου των αγροτών, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, όχι μόνο να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από την κερδοφορία τους, αλλά αυτή να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καταδικάζει την κυβέρνηση η οποία μετά τον αυταρχισμό, το νόμο και την τάξη που έδειξε στον αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό, αξιοποιώντας τις δυνάμεις καταστολής, τη Δικαιοσύνη, στρέφεται και κατά των αγροτών, επιχειρώντας να τους παρεμποδίσει και να σταματήσει τον αγώνα τους. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει τώρα τις δυνάμεις καταστολής. Η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να σταθούν συμπαραστάτες και με όλους τους τρόπους δίπλα στον αγώνα της αγροτιάς».

Η σύσκεψη του Πλαταμώνα

«Δεσμεύσεις» κενές περιεχομένου από τη ΔΗΜΑΡ

Την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Πλαταμώνα. Κατήγγειλαν ότι φορολογικό, ΦΠΑ και κόστος παραγωγής, τους οδηγούν σε αφανισμό.

Αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς και ανακοίνωσαν πως αν μέχρι την Πέμπτη, δεν προκύψουν λύσεις στα ζητήματα που τους «καίνε», θα ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις και τους αποκλεισμούς δρόμων.

Διεκδικούν:

  • Μείωση του κόστους καλλιέργειας και ιδιαίτερα του κόστους στο αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Χρηματοδότηση στους γεωργούς, που αυτή τη στιγμή έχει κοπεί από παντού.
  • Αλλαγές στο φορολογικό - ασφαλιστικό σύστημα των αγροτών (ΦΠΑ, εισφορές και συντάξεις ΟΓΑ, φορολογία εισοδήματος).
  • Ρύθμιση των θεμάτων στα αγροτικά φωτοβολταϊκά, ώστε να απεγκλωβιστούν οι επενδυτές.
  • Να εφαρμοστεί ο νόμος για την πληρωμή των παραγωγών από σούπερ - μάρκετ και βιομηχανίες μέσα σε 40 μέρες.

Στη γραμμή της κυβερνητικής πολιτικής κινήθηκε ο Φ. Κουβέλης στη συνάντηση που είχε χτες με τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για την Ενότητα και την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», επαναλαμβάνοντας όλα όσα έχουν ήδη ειπωθεί από κυβερνητικής πλευράς μέσω του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δηλαδή τίποτε το ουσιαστικό.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε απλά ότι όλα αυτά «θα αποτελέσουν αντικείμενο της κυβερνητικής πολιτικής προκειμένου να υπάρξουν λύσεις»...

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απολύτως δικαιολογημένες οι κινητοποιήσεις

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

«Δεν πρόκειται γι' αυτό που εμφανίζει η κυβέρνηση, ότι οι κινητοποιήσεις είναι εθιμοτυπικές. Ενα μεγάλο μέρος της αγροτιάς έχει χάσει τα πάντα, αντιμετωπίζει ένα μέλλον πολύ χειρότερο και οι κινητοποιήσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες.

Να πω και μία άλλη πλευρά: Δόθηκε ως ενημέρωση η είδηση ότι η ΕΕ έκανε μια συμφωνία με τη Βραζιλία. Απ' όσο ξέρουμε, οι ισχυροί βιομήχανοι, τα μονοπωλιακά συγκροτήματα, με τη βοήθεια των κυβερνήσεων που στηρίζουν, ενδιαφέρονται να αυξήσουν τις εξαγωγές μηχανημάτων, προϊόντων της βιομηχανίας τους στη Βραζιλία και ως αντάλλαγμα να γίνει ακόμα μεγαλύτερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, από τα οποία βεβαίως δεν ωφελείται η φτωχή αγροτιά της Βραζιλίας. Να λοιπόν τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες: Τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, τη χρεοκοπία, την καινούρια θάλασσα των εισαγωγών.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, βρίσκονται στους δρόμους και χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων, γιατί χωρίς τα είδη διατροφής δεν μπορούμε να ζήσουμε και τρώμε και εισαγόμενα, και ακριβά, και αμφιβόλου ποιότητας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα της αγροτιάς

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις αγροτικές κινητοποιήσεις:

«Το ΚΚΕ χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς, σε όλη τη χώρα, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική των μνημονίων, των φόρων και χαρατσιών, ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που οδηγούν τη μικρομεσαία αγροτιά στην καταστροφή, προκειμένου να γιγαντωθούν οι μεγάλες αγροτικές καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Τους αγρότες, εργάτες, αυτοαπασχολούμενους ξεζουμίζουν τόσο οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια των αγροτικών εφοδίων, όσο και η πολιτική της κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να είναι καταχρεωμένη και το κόστος παραγωγής να αυξάνεται σε απαγορευτικά επίπεδα για τα ντόπια προϊόντα, ευνοώντας τις εισαγωγές και τα κέρδη των μεγαλεμπόρων. Το ΚΚΕ καλεί το λαό να εκφράσει πολύμορφα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στην αγωνιζόμενη αγροτιά, γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος και ο στόχος κοινός: Η παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων, που θα ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του λαού, θα εξασφαλίζει δουλειά και λαϊκή ευημερία. Ταυτόχρονα, καταδικάζει την κυβέρνηση η οποία, μετά την επίδειξη αυταρχισμού προς τους εργαζόμενους στα Μέσα συγκοινωνίας, απαγορεύοντας το δικαίωμα τους στην απεργία, τώρα στρέφεται κατά των αγροτών, προσπαθώντας να εμποδίσει το δικαίωμά τους στη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση ενάντια στον ξεριζωμό τους».

Στην Αργολίδα

Η ΠΑΣΥ Αργολίδας καλεί για αύριο Τετάρτη, 30 Γενάρη, τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού σε συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Τριάδας, στη 1 μ.μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ