ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Γενάρη 2012
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΥΝΑΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συσπείρωση και δράση των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων

Μπροστά σε αυξημένες ευθύνες και καθήκοντα βάζει τους συλλόγους και τις ομάδες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας η κλιμάκωση της επίθεσης στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ, ως μέρος της κοινωνικής συμμαχίας των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών και της νεολαίας έχουν αναλάβει το καθήκον να συσπειρώνουν τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων γύρω από το πλαίσιο της συμμαχίας, να προωθούν την οργάνωσή τους, τη συμμετοχή τους στη δράση.

Ορος και προϋπόθεση, προκειμένου να σημειώνονται βήματα στην κατεύθυνση αυτή είναι ο κάθε σύλλογος και η κάθε ομάδα να αναπτύσσει δράση από κοινού με τις άλλες δυνάμεις της συμμαχίας, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να εξαντλεί κάθε ευκαιρία για αυτοτελή δράση, να ανοίγει νέους δρόμους για να προχωρά και να ριζώνει η συμμαχία σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς. Η πείρα από τις προσπάθειες αυτές μέχρι σήμερα, έχει δείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν.

Συμβολή στην οργάνωση στη γειτονιά

Σε κινητοποίηση βρίσκεται η ομάδα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα ενάντια στα σχέδια για συρρίκνωση του Κέντρου Υγείας που υπάρχει στην περιοχή. Σύμφωνα με τα σχέδια αυτά, οι ώρες λειτουργίας του Κέντρου θα περιοριστούν μόνο σε πρωινές και οι υπηρεσίες που παρέχει θα περιοριστούν. Η ομάδα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εξορμήσεις στις γειτονιές, έχει συμβάλει να αναδειχθεί το πρόβλημα στα πλαίσια της συνολικής επίθεσης που αφορά και τις υπηρεσίες Υγείας. Εχει καλέσει τις γυναίκες, τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής σε δράση και έχει μέχρι στιγμής μαζέψει 2.500 υπογραφές. Μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις της συμμαχίας που συγκροτούν τη Λαϊκή Επιτροπή, η ομάδα έχει οργανώσει ήδη μια παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας και οι σχετικές πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, καθώς οι περισσότεροι αναγνωρίζουν την ανάγκη να παλέψουν για να μείνει το Κέντρο Υγείας ανοιχτό.

Σημαντικό στήριγμα για την οργάνωση στη γειτονιά έχει αποτελέσει η ομάδα της ΟΓΕ στην περιοχή του Κολωνού και των Σεπολίων. Η ομάδα συγκροτήθηκε αρχικά από έναν μικρό πυρήνα γυναικών που για αρκετά χρόνια ανέπτυσσε δράση μέσα από τις γραμμές της ΟΓΕ. Αμέσως μετά τη συγκρότησή της οργάνωσε πλατύ άνοιγμα στην περιοχή του 3ου-4ου διαμερίσματος του δήμου της Αθήνας. Εκανε γνωστή την παρουσία της, συζήτησε με τις γυναίκες για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια και οι ίδιες ως μέλη της. Ανέδειξε την ανάγκη να δράσουν με τρόπο συλλογικό και οργανωμένο και πρόβαλε το πλαίσιο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων της κοινωνικής συμμαχίας.

Το αποτέλεσμα της δράσης αυτής ήταν σύντομα να διευρυνθεί η ομάδα. Μάλιστα, το άνοιγμα σε χώρους δουλειάς, όπως και η συστηματική εξόρμηση στον ΟΑΕΔ είχαν αντίκτυπο και στη σύνθεση της ομάδας, αφού σε αυτήν εντάχθηκαν εργαζόμενες από τον παιδικό σταθμό της περιοχής και από κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ - μάρκετ. Το γεγονός αυτό, με τη σειρά του, πολλαπλασίασε τις δυνατότητες για καλύτερη γνώση των εξελίξεων και παρέμβαση στους εργασιακούς αυτούς χώρους. Οσον αφορά τη δουλειά με τις άνεργες, η ομάδα είχε σημαντικό ρόλο στη σύσταση Επιτροπής Ανέργων στην περιοχή, αφού την ενίσχυσε τόσο με άνεργες γυναίκες που ήδη συσπείρωνε αλλά κυρίως με άνεργες και άνεργους που γνώρισε στη γειτονιά. Καρπός της δραστηριότητας αυτής της ομάδας και άλλων μαζικών φορέων και αγωνιστικών συσπειρώσεων της περιοχής ήταν η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής 3ου - 4ου διαμερίσματος πριν έναν περίπου μήνα, που έδωσε νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο επίκεντρο οι χώροι δουλειάς

Σημαντική θέση στη δράση της ομάδας έχουν οι χώροι δουλειάς, καθώς γίνονται όλο και συχνότερα τα φαινόμενα των απλήρωτων εργαζόμενων ή των εργαζόμενων που για μήνες αμείβονται με «έναντι» αντί για μισθό. Από την πρώτη στιγμή, η ομάδα βρέθηκε στο πλευρό των εργαζομένων στην «3Ε Εκτυπωτική» που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής για τον αγώνα που δίνουν στο χώρο αυτό και εκφράζουν και με πρακτικό τρόπο την αλληλεγγύη τους.

Οι γυναίκες που εργάζονται είτε οι ίδιες είτε οι άντρες τους στην επιχείρηση έχουν αναλάβει δραστήριο ρόλο: Συμμετέχουν στις βάρδιες της περιφρούρησης, στις κινητοποιήσεις, στην οργάνωση γλεντιού στο χώρο του εργοστασίου. Η ομάδα έχει ανοίξει συζήτηση μαζί τους ώστε να γνωρίσουν τη δράση και το χαρακτήρα της ΟΓΕ, τις έχει καλέσει να έρθουν σε επαφή με τους συλλόγους και τις ομάδες στις περιοχές που μένουν.

Εξορμήσεις στα εργοστάσια και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής του πραγματοποιεί σταθερά και ο σύλλογος του Ταύρου - Μοσχάτου. Σημαντικά βήματα έχουν γίνει στο εμπορικό κέντρο της περιοχής, όπου με τις συνεχείς ενημερωτικές του εξορμήσεις ο σύλλογος έχει κατορθώσει να αποκτήσει δεσμούς με εργαζόμενες και εργαζόμενους και έχει λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα σε αυτούς και το σωματείο, παίρνοντας αιτήσεις εγγραφής στο σύλλογο εμποροϋπαλλήλων. Πείρα υπάρχει και από τα εργοστάσια της ΔΕΛΤΑ και της ΝΕΣΤΛΕ, όπου ο σύλλογος απευθύνεται συστηματικά στις εργαζόμενες σε συνεργασία με το σωματείο και το ΠΑΜΕ. Με τις δικές του δυνάμεις, ο σύλλογος πραγματοποιεί εξορμήσεις, συμβάλλει στην προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων και στην περιφρούρησή τους.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εποχιακοί εργαζόμενοι στους χώρους αυτούς, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Φέτος οι αιτήσεις για τις θέσεις των εποχιακών που θα αρχίσουν να προσλαμβάνονται στο τέλος του μήνα στη ΝΕΣΤΛΕ έχουν φτάσει τις 3.000 για μια εκατοντάδα θέσεις εργασίας. Υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται με αυτήν τη μορφή ακόμα και για δεκαετίες, δουλεύουν δηλαδή το μισό περίπου χρόνο και τους υπόλοιπους μήνες συντηρούνται από άλλες δουλειές ή από το ταμείο ανεργίας. Ακόμα και γι' αυτές που θα είναι αρκετά «τυχερές» ώστε να εργαστούν και φέτος, η κατάσταση θα είναι σημαντικά χειρότερη. Είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο οι συμβάσεις τους φέτος να αφορούν 4ωρη εργασία ή να μην εξασφαλίζουν πενθήμερη απασχόληση, πράγμα που απομακρύνει τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα και να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας με τη λήξη της περιόδου της εποχιακής απασχόλησης.

Στη βάση της πείρας αυτής, των θετικών βημάτων αλλά και των εντοπισμένων δυσκολιών και αδυναμιών, οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ προετοιμάζονται να δώσουν τις επόμενες μάχες. Στόχος τους είναι να πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι εργαζόμενες, οι άνεργες, οι νέες γυναίκες που συσπειρώνονται γύρω από τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας και το πλαίσιο πάλης τους, που οργανώνονται στο χώρο δουλειάς και στη γειτονιά τους, που αποφασίζουν να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή πολιτική και όσους τη στηρίζουν, να παλέψουν για την οριστική ανατροπή της.


Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ