ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ
Οι εργαζόμενοι χτίζουν το δικό τους μέτωπο

Κάλεσμα αποφασιστικής συμμετοχής στην 24ωρη απεργία, την Πέμπτη, 7 Φλεβάρη, απευθύνουν σε όλους τους εργαζόμενους, τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τους καλούν να παλέψουν αποφασιστικά για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου που μέσα και από την προσπάθεια για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σκοπεύουν την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Να παλέψουν για: Την κατάργηση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που διέπουν το ωράριο. Ενιαίο, συνεχές ωράριο λειτουργίας όλων των καταστημάτων - όχι πάνω από 48 ώρες λειτουργίας. Τρία απογεύματα κλειστά τα καταστήματα. Κατάργηση του ωρομισθίου και της μερικής απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους. 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη.

Τα σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στην Αθήνα καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στο ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο που οργανώνουν στην αρχή του πεζόδρομου της Ερμού (Ερμού και Βουλής), την Πέμπτη, 3 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα. Θα ακολουθήσει πικετοφορία στην Ερμού.

Παράλληλα με τη δουλιά για την επιτυχία της απεργίας, οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη δίνουν τη μάχη και για την επιτυχία της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Φλεβάρη, στις 8 το βράδυ στην Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Τη συμβιβασμένη πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ - ΔΑΚΕ) στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που υπερασπίζεται «με νύχια και δόντια» το υφιστάμενο εξοντωτικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα σωματεία εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA», «ΑΦΟΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΥ» και «MAKRO CASH & CARRY». Καλούν τους εργαζόμενους να απομονώσουν την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ και να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία. Και καταλήγουν: «Παλεύουμε, χτίζοντας το δικό μας μέτωπο με τους συμμάχους μας μικρεμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια και το κεφάλαιο».

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Ν. Ιωαννίνων καταγγέλλει την κυβέρνηση και την προσπάθειά της για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

«Η παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου έχει στόχο τη μεγαλύτερη συγκεντροποίηση του εμπορικού κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια, την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τον πλήρη αφανισμό χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών εμπόρων». Τα παραπάνω καταγγέλλουν φορείς της Σάμου που μετείχαν σε σχετική σύσκεψη (τα ΔΣ των: Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εμπορικού Συλλόγου, Συλλόγου Επιχειρηματιών Δήμου Πυθαγορείου, Εμπορικού Συλλόγου Μυτιληνιών και Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων).

  • Στη μάχη κατά των κυβερνητικών σχεδίων, για την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τη διεκδίκηση ενός ακόμη πιο μικρού ωραρίου, ρίχνονται η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και μια σειρά από σωματεία των ΕΒΕ που ήδη έχουν εκδηλώσει τη συμφωνία τους στον αγώνα και στη συστράτευση με τους εργαζόμενους. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΒΣΑ προτείνει κλείσιμο των καταστημάτων στις 7 Φλεβάρη, μέρα 24ωρης απεργίας των εργαζομένων του κλάδου στην Αθήνα. Για την καλύτερη προετοιμασία της κινητοποίησης καλούνται τα διοικητικά συμβούλια κλαδικών σωματείων, τοπικών ενώσεων ΕΒΕ και Εμπορικών Συλλόγων σε σύσκεψη τη Δευτέρα, 31 Γενάρη, στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα του Συνδέσμου Ανελκυστήρων (Πειραιώς 118).
ΘΗΒΑ
Στα χέρια σας οι τύχες σας

Κάλεσμα συσπείρωσης κι αγώνα για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την καταβολή των δεδουλευμένων, απηύθυνε στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, της πιο σύγχρονης μονάδας παραγωγής ψηφιακών μέσων εγγραφής, της επιχείρησης «Ο.Μ.P EUROPE» (Optical Media Production Europe), του ομίλου «INTERSONIC» Πουλιάδης, η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ, που με πολυμελή αντιπροσωπεία της ΝΕ Βοιωτίας και τον Βαγγέλη Ξένο, μέλος της ΚΕ, επισκέφθηκαν χτες το πρωί το εργοστάσιο, στην περιοχή της Θήβας.

Οπως τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας με εργαζόμενους κατά την επίσκεψή της στα τμήματα της επιχείρησης, «εσείς οι ίδιοι πρέπει να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας, να συντονίσετε τον αγώνα σας, πιέζοντας το Εργατικό Κέντρο και τους άλλους φορείς». Το ΚΚΕ, κατέληξε, δίνει ιδιαίτερη σημασία σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και στο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης. Αποτελούν, για μας, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που πρέπει να λειτουργούν κάτω από κεντρικό σχεδιασμό, όπου θα αξιοποιείται σε όφελος του λαού και όχι των κερδών του κεφαλαίου, στο πλαίσιο μιας λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Δώσαν «παρών» στη θέση του...

«Δίνουμε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα και καλύτερης οργάνωσης της ταξικής πάλης μέχρι τη ριζική ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής, που στέλνει μέχρι και ανήλικους εργάτες στο θάνατο». Κόρινθος, βράδυ Παρασκευής, 28 Γενάρη. Στην καρδιά της πόλης, στα Περιβολάκια, πρωτοπόροι μαθητές, νεολαίοι και εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στο ταξικό προσκλητήριο μνήμης και τιμής του δεκαπεντάχρονου μαθητή - εργάτη Δημήτρη Καραγιάννη που κάλεσε το ΠΑΜΕ. Απλώνεται σιωπή. Ενός λεπτού σιγή. Στο νου έρχεται μονομιάς η σκληρή εικόνα του Δ. Καραγιάννη που κείτεται νεκρός. Καταπλακωμένος από κλαρκ. Ενα δεκαπεντάχρονο παλικάρι διαμελισμένο. Στον αντίποδα, ένας τραπεζικός λογαριασμός - των αδελφών Λουκά - παραφουσκωμένος και από τη μαύρη εργασία του μικρού. Η οργή ξεχειλίζει και τα συνθήματα βγαίνουν αυθόρμητα: «Εργάτη πολέμα, σου πίνουμε το αίμα», «Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Σηκώνουν τα πανό και ξεκινάνε. Στη μια άκρη του ο μαθητής, στην άλλη ο νέος εργάτης. Και οι δύο κρατούν από ένα λουλούδι στο χέρι. Ακολουθούν μαθητές και εργαζόμενοι...

«Σηκώνει τα χέρια» η κυβέρνηση

Κανένα μέτρο προστασίας της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής δεν προτίθεται να πάρει, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ, επιλέγοντας συνειδητά, όπως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξει τα υπερκέρδη των βιομηχάνων και να υποταχθεί άνευ όρων στην εισβολή των πολυεθνικών. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε χτες αν η κυβέρνηση θα πάρει κάποια μέτρα ειδικά προκειμένου να αποτρέψει τη «μετανάστευση» των βιομηχάνων στις χώρες της Βαλκανικής, περιορίστηκε να παραπέμψει στον αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και «σηκώνοντας τα χέρια» για τη συνέχεια.

Λίγες ώρες πριν στις υπηρεσίες της εργοδοσίας τέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ και της αστυνομίας που ανέλαβαν να σπάσουν τον αγώνα των καπνεργατών που από τη Δευτέρα περιφρουρούν το εργοστάσιο του Μιχαηλίδη στην Ξάνθη. Χτες στις 2.30 τα ξημερώματα και ενώ στο εργοστάσιο βρισκόταν 15 εργαζόμενοι που είχαν αναλάβει τη νυχτερινή βάρδια περιφρούρησης, μία διμοιρία των ΜΑΤ και ισχυρή δύναμη της αστυνομίας εισέβαλε στο εργοστάσιο, παρουσία εισαγγελέα. Ως πρόσχημα προβλήθηκε η απαίτηση του εργοδότη να βγουν από το εργοστάσιο δύο φορτηγά που παρουσίαζε ως «εγκλωβισμένα». Σε ρόλο εταιρίας μετακομίσεων η αστυνομία, με ειδικό γερανό, έβγαλε τελικά έξω τα δύο φορτηγά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ