ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πλατιά εργατική - λαϊκή συσπείρωση

Σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και όλου του λαού για τους στόχους των συλλαλητηρίων από τα οποία δεν πρέπει να λείψει κανείς

Ενα αποφασιστικό, αγωνιστικό «όχι» στην κυβερνητική πολιτική η οποία χτυπά ανελέητα τις εργασιακές, ασφαλιστικές, οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων, καλούνται να βροντοφωνάξουν, με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 31 Γενάρη οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, συνολικά όσοι πλήττονται από αυτή την πολιτική που αποσπά από τους πολλούς για να τα δώσει στους λίγους, στο μεγάλο κεφάλαιο.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη μια τεράστια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για τους στόχους των κινητοποιήσεων. Χιλιάδες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές σε όλη τη χώρα «οργώνουν» τους χώρους δουλιάς και τις γειτονιές, μιλούν με τους συναδέλφους τους για την αναγκαιότητα αγωνιστικής αντίδρασης, καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σε δεκάδες πόλεις.

Οι περιοδείες, το μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, οι διάφορες εκδηλώσεις και συσκέψεις που ακατάπαυστα γίνονται εδώ και μέρες, θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή, με στόχο να πειστούν όλο και περισσότεροι ότι στις 31 Γενάρη πρέπει να δώσουν κι αυτοί το «παρών», να αγωνιστούν ενάντια στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Στο στόχαστρο των δυνάμεων που αντιστέκονται, βρίσκεται η πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας. Στην πρώτη σειρά της διεκδίκησης ξεχωρίζουν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για υγεία και παιδεία που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των παιδιών τους.

Η συμμετοχή στα συλλαλητήρια αποκτά ιδιαίτερη αξία αυτή την ώρα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το «τελικό χτύπημα» στο ασφαλιστικό, ενώ καθημερινά οι ανατιμήσεις λόγω της έλευσης του ευρώ δυσκολεύουν τη ζωή των εργαζομένων και όλου του λαού. Η κυβέρνηση, βοηθούμενη από τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης στα σχέδιά της. Μια ισχυρή αγωνιστική απάντηση σε αυτά τα σχέδια μπορεί όχι μόνο να τα ανακόψει, αλλά και να τα ανατρέψει.

Το ΠΑΜΕ σηκώνει τη σημαία του αγώνα και καλεί στη διεκδίκηση: Δημόσιας και Κοινωνικής Ασφάλισης για όλους. Δωρεάν και δημόσιας υγείας. Σύνταξης στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Συνταξιοδότησης με 30 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Βασικού μισθού 300 χιλ. δραχμών και κατώτερης σύνταξης 250 χιλ. δραχμών. Πλήρους και σταθερής απασχόλησης με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Διακοπής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Απεμπλοκής της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Περιοδείες και συγκεντρώσεις έως την Πέμπτη

Συγκέντρωση σήμερα το πρωί έξω από το ΙΚΑ

Πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές και μαζικοί φορείς έχουν ριχτεί για τα καλά στη μάχη της ενημέρωσης όλων των εργατογειτονιών της Πειραιώτικης περιφέρειας για το πανεργατικό - πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 31 Γενάρη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Κοραή η Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Στα πλαίσια των προετοιμασιών χτες στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης έγινε σύσκεψη ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ για σήμερα έχει καθοριστεί στις 7 το πρωί περιοδεία στα καράβια που βρίσκονται δεμένα στο επιβατηγό λιμάνι και στις 9 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ Πειραιά. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι περιοδείες και στα εργοστάσια της περιοχής.

«Εχουμε καθήκον να δώσουμε τη μάχη για μας και τα παιδιά μας», επισημαίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα, καλώντας τους εργαζόμενους του Πειραιά όπως έδωσαν το μαζικό τους «παρών» στις μεγαλειώδεις απεργίες και συγκεντρώσεις της προηγούμενης χρονιάς «έτσι και τώρα, μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχειας, να υπερασπίσουμε αποφασιστικά τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα». «Εμείς δημιουργούμε τον πλούτο -συνεχίζει- και τον καρπώνονται μας χούφτα εκμεταλλευτές. Ολοι μαζί ενωμένοι αποφασιστικά, να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν».

Ανακοίνωση εξέδωσαν και τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, με την οποία καλούν τους εργατοτεχνίτες να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη νέα απεργία που έχουν ήδη αποφασίσει τα σωματεία και της οποίας η ημερομηνία θα καθοριστεί άμεσα. Οι εργάτες της Ζώνης διεκδικούν την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, δουλιά για όλους, επιδότηση των ανέργων κάθε μήνα με το 80% των αποδοχών της κάθε ειδικότητας, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55 χρόνια και αύξηση των συντάξεων πείνας, νομοθετική κατοχύρωση της λειτουργίας της Ζώνης, δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων και άλλα.

Τα συλλαλητήρια στις πόλεις

Στις 31 του Γενάρη:

Αθήνα στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά).

Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κοραή.

Πάτρα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Κοζάνη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Πτολεμαΐδα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Νάουσα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, που είναι και ο διοργανωτής.

Βέροια στις 6.30 μ.μ. στην αγορά.

Γιαννιτσά στον πεζόδρομο.

Αλεξανδρούπολη στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Σέρρες στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας.

Καβάλα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Κομοτηνή στις 6 μ.μ. στην αρχή της Βενιζέλου.

Γιάννενα στις 7 μ.μ. στο παλιό Εργατικό Κέντρο.

Αρτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς.

Κέρκυρα στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ζάκυνθο στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Βόλος στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών.

Χανιά στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λασίθι, στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Μυτιλήνη στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς.

Λήμνος στις 6 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Σάμος στο Καρλόβασι στις 6 μ.μ.

Αγρίνιο στις 7 μ.μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Καλαμάτα στις 7 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Κόρινθος στις 6.30 μ.μ. στα Περιβολάκια.

Πύργος στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ.

Ναύπλιο στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

Κεφαλονιά στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Χαλκίδα στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λιβαδειά στις 6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Θήβα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Λαμία στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα στις 6 μ.μ. στην Πλατεία Λαού.

Στις 30 του Γενάρη:

Λάρισα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Τρίκαλα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Καρδίτσα στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Καλούν στα συλλαλητήρια

Κάλεσμα προς όλους τους συνταξιούχους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια της Πέμπτης απευθύνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οπως σημειώνεται στο «προσκλητήριο του αγώνα», η κυβέρνηση προχωρεί ακάθεκτη στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιπλέον επισημαίνεται η περιφρόνηση του κ. Χριστοδουλάκη προς τους απόμαχους της δουλιάς και η αθέτηση της υπόσχεσής του να δεχτεί αντιπροσωπεία τους και η απόρριψη του αιτήματός τους για 100.000 έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον υφυπουργό Ρ. Σπυρόπουλο. Τέλος, στιγματίζεται η στάση του υφυπουργού Εμπορίου γιατί στο διάβημα των συνταξιούχων για την κερδοσκοπία και την ακρίβεια, τους σύστησε... να ψάχνουν το φθηνότερο.

Προσυγκεντρώσεις

Οι χώροι των προσυγκεντρώσεων για το συλλαλητήριο της Αθήνας που θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κοτζιά, στις 31 Γενάρη, είναι οι πλατείες Κάνιγγος, Ομονοίας και Κλαυθμώνος στις 5.30 μ.μ.

Πλατεία Κάνιγγος: Οικοδόμοι, Λογιστές, Καλλιτέχνες, Εργαζόμενοι Βορείων Συνοικιών.

Πλατεία Ομονοίας: Ενέργεια, Επικοινωνίες, Μεταφορές, Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, ΟΤΑ, Φοιτητές - Σπουδαστές και εργαζόμενοι Δυτικών Συνοικιών.

Πλατεία Κλαυθμώνος: Συνταξιούχοι, Εργαζόμενοι Ανατολικών και Νοτίων Συνοικιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ