ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Προετοιμάζουν απεργιακή απάντηση στην αντιλαϊκή συμφωνία

Σημαντικός σταθμός σ' αυτήν την πορεία τα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη

Με δεδομένες τις εξελίξεις γύρω από την επικείμενη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, της οποίας επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η αναγκαιότητα να προετοιμάζονται οι εργαζόμενοι να απαντήσουν με απεργία. Είναι χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι ακόμα υψηλοί, για τις οποίες το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Ενα πράγμα δείχνουν: Οτι το λογαριασμό της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας που έρχεται θα τον πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα».

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης της λαϊκής οργάνωσης και πάλης, σημαντική είναι η συμβολή των συλλαλητηρίων που θα γίνουν στις 11 Ιούνη σε όλη τη χώρα και για τα οποία ήδη υπάρχουν εκατοντάδες αποφάσεις συμμετοχής από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς του κινήματος. Στην Αττική, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Παράλληλα, τα συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές παραμένουν σε ετοιμότητα για να υπάρξει άμεση αντίδραση αν στο μεταξύ ολοκληρωθεί και ανακοινωθεί η αντιλαϊκή συμφωνία.

Νέες αποφάσεις

Οι νέες αποφάσεις συμμετοχής στα συλλαλητήρια προέρχονται από τους παρακάτω φορείς: Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Νομού Αχαΐας, Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, Σωματεία Εργαζομένων Δήμων Χαϊδαρίου και Ηλιούπολης, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και Καλύμνου, Συνδικάτο Εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία Πειραιά, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Νομού Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις ΚΑΡΦΟΥΡ - ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, DIA, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σύνδεσμος Σιδηροδρομικών «Λαρισαϊκός», Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων, Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογοι Φοιτητών Φαρμακευτικής και Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος Σπουδαστών της ΣΤΕΦ ΤΕΙ Πάτρας, Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΕΑΥΦΕ, Σύλλογοι Γυναικών Δράμας, Νίκαιας, Βύρωνα, Νομού Ιωαννίνων, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Χίου.

Συσκέψεις - Γενικές Συνελεύσεις
 • Σε Γενική Συνέλευση καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5Β).
 • Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου καλεί σε σύσκεψη σήμερα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, αύριο Σάββατο στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.
 • Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 6 Ιούνη στις 8.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας οργανώνει Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου.
 • Ανοιχτή συνεδρίαση της Γραμματείας της οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, την Τρίτη 2 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς.
Πρώτες συζητήσεις, ομιλίες και συσκέψιες

Μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν τις επόμενες μέρες σε χώρους δουλειάς

Στελέχη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ θα βρεθούν σε χώρους δουλειάς, για να συζητήσουν με τους εργαζόμενους την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση, αλλά και μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σ' όλη την Ελλάδα στις 11 Ιούνη, ενάντια στο νέο μνημόνιο που έρχεται και περιλαμβάνει νέες αντιλαϊκές δεσμεύσεις. Το πρόγραμμα είναι το εξής:

 • Παρασκευή 29/5: Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ
 • Κυριακή 31/5: Ξενοδοχείο ΑΣΤΕΡΑΣ
 • Τρίτη 2/6: Ξενοδοχείο ΙΝΤΕΡΚΟΝΤΙΝΕΝΤΑΛ, ΝΟΚΙΑ
 • Τετάρτη 3/6: ΙΝΤΡΑΛΟΤ, Κεντροποιημένες Υπηρεσίες Εθνικής Τράπεζας (Γέρακας), ΠΡΟΒΕΤ (Ασπρόπυργος), ΦΕΙΔΑΣ, ΣΟΦΤΕΞ, ΑΡΓΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ, Αποθήκες ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ (Ασπρόπυργος)
 • Πέμπτη 4/6: ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ, ICAP (Κηφισίας)
 • Παρασκευή 5/6: ΕΛΠΕΝ, ΙΚΕΑ (Κηφισός), «Σκλαβενίτης», ΙΖΟΛΑ
 • Τρίτη 9/6: «Τσακίρης»
 • Δευτέρα 8/6: ΛΑΒΙΦΑΡΜ (Παιανία), Καθαρίστριες Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά στελέχη να δυναμώσουν την παρουσία τους στους χώρους δουλειάς, την επαφή τους με τους εργαζόμενους με ομιλίες, συζητήσεις, συσκέψεις, χωρίς καμιά καθυστέρηση. Να μη μείνει χώρος δουλειάς που να μην έρθουν σε επαφή. Nα δυναμώσει η επαγρύπνηση και η ετοιμότητα.

Οι συγκεντρώσεις έως τώρα

Ηδη, εκτός από την Αττική, συλλαλητήρια έχουν οριστεί και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, 7 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου. Αγρίνιο, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Αλιβέρι, 7.30 μ.μ., πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Αταλάντη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Βόλος, 7 μ.μ., πλατεία Πανεπιστημίου. Ζάκυνθος, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο. Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Ιστιαία, 7.30 μ.μ., πλατεία. Καλαμάτα, 7.30 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη. Κως, 7.30 μ.μ., πλατεία Καζούλη. Λαμία, 7.30 μ.μ., πλατεία Πάρκου. Ρόδος, 7 μ.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Χαλκίδα, 7.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς. Λάρισα (10 Ιούνη), 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ξάνθη, 7.30 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Χανιά, 7.30 μ.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων, Πάτρα, 7 μ.μ., πλατεία Γεωργίου. Κεφαλονιά, 7.30 μ.μ. Εργατικό Κέντρο.

Αντιδρούν στη φοροληστεία οι αγρότες

Από τη διαμαρτυρία στη Λάρισα
Από τη διαμαρτυρία στη Λάρισα
Συγκέντρωση ενάντια στη φοροληστεία των αγροτών που επιβάλλει η κυβέρνηση, οργάνωσε, χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας στα γραφεία της Α' ΔΟΥ Λάρισας. Παρά την έντονη βροχή, αγρότες και κτηνοτρόφοι από χωριά του νομού, κρατώντας πανό, συγκεντρώθηκαν, στις 11 π.μ., στην είσοδο της Εφορίας, για να διαδηλώσουν ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες, που δέχονται απανωτά βαριά πλήγματα στο εισόδημά τους, από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη βαριά φορολογία που τους επιβάλλεται. Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ρ. Μαρούδα, συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Α' ΔΟΥ Λάρισας, στον οποίο έθεσαν το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεων των μικρομεσαίων αγροτών για το ζήτημα της φορολογίας. Συγκέντρωση με το ίδιο θέμα αναμενόταν να γίνει χτες βράδυ και στη Νάουσα, με κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας». Την Τετάρτη 10 Ιούνη, σε συγκέντρωση στις 11 π.μ., στην Εφορία Χανίων καλεί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων (ΕΟΑΣΝΧ).

Κάλεσμα της ΟΓΕ για τις 11 Ιούνη

«Οι ζωές μας δε σηκώνουν άλλα μέτρα. Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να περιμένουν!», σημειώνει η ΟΓΕ και καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, στις 11 Ιούνη, σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα, η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Δεν αποδεχόμαστε τον "έντιμο συμβιβασμό" της συγκυβέρνησης, που σημαίνει φτώχεια, ανεργία, ανασφάλεια για εμάς και τα παιδιά μας. Δε συμβιβαζόμαστε με τις κατακτήσεις που μας πήραν πίσω την περίοδο της κρίσης και στο όνομα του χρέους». Καλεί τις γυναίκες να διεκδικήσουν: Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, της υγείας των γυναικών στους χώρους δουλειάς. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αποκατάσταση επιδομάτων (τοκετού, μητρότητας κλπ). Απαγόρευση των απολύσεων εγκύων και άδειες μητρότητας ανάλογες με τις ανάγκες μητέρας και παιδιού. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τη λαϊκή οικογένεια.

Διαδηλώνουν πανελλαδικά οι μικροί ΕΒΕ

Με τις αποφάσεις Ομοσπονδιών, Σωματείων και Ενώσεων να αυξάνονται καθημερινά, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ προετοιμάζουν τις κινητοποίησης τους σε όλη τη χώρα, την Τετάρτη 10 Ιούνη, μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στη φορολεηλασία που τσακίζει τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους και εμπόρους. Μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τρεις Ομοσπονδίες και 28 Σωματεία και Ενώσεις. Στην Αττική, κινητοποίηση θα γίνει στις 9 π.μ. στην Ομόνοια. Παράλληλα, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί και στα συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη.

Διαμαρτυρία για τον ΟΛΠ

Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκφράζουν σωματεία της Αττικής και καλούν σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη 4 Ιούνη, στη 1.30 μ.μ., στο υπουργείο Ναυτιλίας. Την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών Αττικής και Νήσων, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org