ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εγχειρίδιο χαρακτικής - γραφικών τεχνών

Ενα χρήσιμο εγχειρίδιο που συνοψίζει την ιστορία, τις τεχνικές και τις μεθόδους της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών, είναι το βιβλίο του Δημήτρη Παυλόπουλου,έκδοση της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών "Α. Τάσσος" (Λ. Φωτιάδου 2). Τίτλος του "Χαρακτική - γραφικές τέχνες. Ιστορία - τεχνικές - μέθοδοι".

Οπως ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας, Π. Γράββαλος,"με το βιβλίο αυτό ξεκινάμε σειρά εκδόσεων, εκτός των σχετικών με το έργο του Α. Τάσσου, για τη χαρακτική και τις τεχνικές της, εκδόσεις που, πιστεύουμε, θα είναι πολύ χρήσιμες στο πλατύ κοινό, αλλά και στους καλλιτέχνες γενικότερα, ως προς τον κατατοπισμό τους πάνω στις μορφές, την ιστορία της χαρακτικής, τη σχέση με τις άλλες τέχνες και τις τεχνικές της".

"Στο βιβλίο γίνεται προσπάθεια, τόνισε ο Δ. Παυλόπουλος, να συμπεριληφθούν η ιστορία της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών σε μία συμπυκνωμένη αναφορά στις τεχνικές και τις μεθόδους τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ιστορία των τεχνικών και των μεθόδων στην Ελλάδα, μέσα από νέα στοιχεία που έρχονται στο φως".

Το κείμενο του βιβλίου πλαισιώνεται από εικόνες ενδεικτικές των τεχνικών, των μεθόδων, αλλά και των προσώπων που πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη της χαρακτικής και των γραφικών τεχνών. Ολοκληρώνεται με γλωσσάριο όρων τους στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ιταλικά και με εκτεταμένη βιβλιογραφία. Για το βιβλίο επιλέχτηκε μικρό σχήμα (17χ12 εκατοστά) προκειμένου να ανταποκρίνεται στον προορισμό ενός εγχειριδίου, που θα μπορεί κανείς να το κρατάει μαζί του και να το χρησιμοποιεί όποτε το χρειάζεται.

Σημειώνουμε ότι τη Δευτέρα στις 7.30μμ στο Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών "Αποψη" (Δεινοκράτους 35), παράλληλα με την παρουσίαση του βιβλίου, θα εγκαινιαστεί έκθεση αντιπροσωπευτικών έργων Ελλήνων χαρακτών, που προέρχονται από τη συλλογή της Ιονικής Τράπεζας. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10/3 και θα λειτουργεί 10πμ έως 2μμ και 5μμ έως 9μμ.

Ποντιακή ποιητική ανθολογία

Οσοι Ποντιακής καταγωγής ποιητές θέλουν να περιληφθούν ποιήματά τους στην πρώτη "Ανθολογία Ποντίων Ποιητών", που θα επιμεληθούν οι ποιητές Χρήστος Τουμανίδης και Νίκος Γρηγοριάδης και θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις "Κώδικας" (Παφλαγόνων 55, Νέα Πεντέλη) μπορούν να στείλουν, μέχρι το τέλος του Ιούνη 1996, από δύο αντίτυπα έργων τους και σύντομο βιογραφικό σημείωμα στις παρακάτω διευθύνσεις: Νίκος Γρηγοριάδης, Παφλαγόνων 55, ΤΚ 152.36, Ν. Πεντέλη, τηλ. 80.42.301 και Χρήστος Τουμανίδης, Αιόλου 104, ΤΚ 105.64, Αθήνα, τηλ. 32.19.988. Η κρίση και επιλογή των ποιητών που θα περιληφθούν στην ανθολογία είναι έργο των επιμελητών και μόνον.

Στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης" με τη συνεργασία του περιοδικού

Στο βιβλιοπωλείο "Ελευθερουδάκης", με τη συνεργασία του περιοδικού "Ρεύματα", θα γίνουν παρουσιάσεις των παρακάτω βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων: 2/3, (12.30μμ), Ευγενίας Φακίνου "Ελληνικό Πανόραμα" ("Κέδρος"). 9/3, (12.30μμ), Χρήστου Γιανναρά "Τα καθ' εαυτόν" ("Ικαρος"). 15/3, (6.30μμ), Μίκη Θεοδωράκη "Οι δρόμοι του αρχαγγέλου" ("Κέδρος"). 16/3, (12.30μμ), Πέτρου Τατσόπουλου "Ανάλαφρες ιστορίες" και Χρήστου Χωμενίδη "Το ύψος των περιστάσεων" ("Εστία"). 30/3, (12.30μμ), Νίκου Δήμου "Καθημερινά -Κυριακάτικα" ("Νεφέλη").

Εισπρακτικός φορέας λογοτεχνών

Ιδρύεται, από την Εταιρεία Συγγραφέων, Εισπρακτικός Φορέας Πνευματικών δικαιωμάτων των λογοτεχνών.Οι λογοτέχνες δεν είχαν ακόμη εκμεταλλευτεί "ένα σημαντικό δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, μια πηγή εσόδων από τη φορολόγηση των φωτοτυπικών μηχανημάτων και των ηλεκτρονικών υπολογιστών", επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κουμάντος,σε συνάντηση με συγγραφείς, ποιητές και εκπροσώπους λογοτεχνικών ενώσεων, που έγινε στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στις 19 του Φλεβάρη. Ηδη, η Εταιρεία Συγγραφέων προχώρησε στη σύνταξη του καταστατικού του εισπρακτικού φορέα, που θα αναλάβει τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προσκάλεσε τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής οργάνωσης των συγγραφέων, Γιόσεν Κέλτερ, ο οποίος σε σύσκεψη έδωσε στοιχεία για αντίστοιχους οργανισμούς που λειτουργούν σε χώρες της Ευρώπης. Ο εισπρακτικός φορέας προικοδοτείται από το νόμο με ποσοστά από την εισαγωγή, παραγωγή ή εμπορία μηχανημάτων αναπαραγωγής, που είναι 6% για τα φωτοτυπικά μηχανήματα και 2% για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.Από το συνολικό ποσό του φόρου που θα συγκεντρώνεται, το 50% θα διανέμεται στους συγγραφείς και το υπόλοιπο μισό στους εκδότες.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org