ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Διαγωνισμός ... «μοντέλων» για το πως θα προχωρήσει η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και η «πράσινη μετάβαση»

Αυτή ήταν η ουσία της αντιπαράθεσης χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Eurokinissi

Το κοινό στρατηγικό σχέδιο που μοιράζονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα για το πώς θα προωθηθεί η «πράσινη μετάβαση», δηλαδή πώς θα προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο λιμνάζοντα κεφάλαια, προσθέτοντας νέα αβάσταχτα βάρη στους εργαζόμενους, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια κ.λπ., ήταν το στοιχείο που κυριάρχησε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη χτεσινή συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ολος ο καβγάς ήταν για το ρόλο της ΔΕΗ ΑΕ στην πορεία της παραπέρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», με τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, που προϋποθέτουν νέο υπερμνημόνιο σε βάρος των λαών, αποκρύπτοντας ταυτόχρονα επιμελώς τις αιτίες που τα τιμολόγια του ρεύματος αλλά και στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης εκτινάσσονται στα ύψη. Αλλωστε, το πόσο κοινή είναι η στρατηγική τους φάνηκε και στην πλειοδοσία τους στο ποιος προώθησε λιγότερο ή περισσότερο την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, στην αρχή της ομιλίας του υπενθύμισε τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική της «απελευθέρωσης», θυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως κυβέρνηση πέρασε το 17% της ΔΕΗ στο υπερταμείο και αναλόγως έπραξε και για τις άλλες κρατικές επιχειρήσεις Ενέργειας - ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ κ.λπ. Στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της απόφασης της διοίκησης της ΔΕΗ να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δίχως τη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε η συμμετοχή του να μειωθεί στο 34%, λέγοντας ότι οι ξένοι επενδυτές που θα αγοράσουν τις μετοχές της «πιστεύουν στο μέλλον της» και παράλληλα θα ενισχύσουν το επενδυτικό της πρόγραμμα, που στρέφεται στις ΑΠΕ και στην αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στο ρεύμα, αλλά και στο φυσικό αέριο, ο υπουργός επέμεινε στις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί επιδότησης ενός μέρους των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα λαϊκά στρώματα, λέγοντας πως το ταμείο που θα χρηματοδοτεί τις αυξήσεις θα λειτουργεί για όσο χρειαστεί... Φυσικά δεν ανέφερε το παραμικρό για τις εξωφρενικές αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και για το «πάρτι» που έχει στηθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο στο χρηματιστήριο Ενέργειας, από τις πρώτες κιόλας μέρες εφαρμογής του λεγόμενου «μοντέλου στόχου» της ΕΕ για τον ηλεκτρισμό.

Επέμεινε και στο «ασύμφορο» κόστος του λιγνίτη, ισχυριζόμενος ότι πλέον η τιμή της μεγαβατώρας που παράγεται από λιγνίτη είναι πολύ πιο ακριβή από την αντίστοιχη που παράγεται από ηλιακή ή αιολική ενέργεια. Για μία ακόμα φορά δηλαδή η κυβέρνηση, όπως και όλοι οι υποστηρικτές της «πράσινης συμφωνίας» της ΕΕ, κάνουν το μαύρο άσπρο, αφού γνωρίζουν ότι το κόστος της παραγωγής Ενέργειας από λιγνίτη έχει αυξηθεί εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων για την «πράσινη μετάβαση», που επιβάλλουν νέα χαράτσια στο λαό μέσω και του χρηματιστηρίου ρύπων.

Προς το τέλος της ομιλίας του μπήκε στο «ψητό», αραδιάζοντας τα τεράστια χρηματοδοτικά πακέτα που έρχονται το επόμενο διάστημα για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα, είπε ότι στο πλαίσιο της ενεργειακής εξοικονόμησης και της αναβάθμισης κτιρίων προβλέπεται η παροχή άνω των 3 δισ. ευρώ για συνολικά 600.000 κτίρια, μεταξύ των οποίων άμεσα 450 εκατ. για την ενεργειακή απόδοση των επιχειρήσεων και άλλα 200 εκατ. για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, και επιπλέον 450 εκατ. ευρώ για προγράμματα αποθήκευσης Ενέργειας για τις βιομηχανίες.

Πρόσθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο μεταξύ άλλων θα δίνει «κίνητρα» στις βιομηχανίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, με σκοπό την παραγωγή ρεύματος για αυτοκατανάλωση, στο πλαίσιο των συνολικότερων μέτρων μείωσης του κόστους λειτουργίας τους.

Εν τέλει, αυτό που επιβεβαιώθηκε από την ομιλία του Κ. Σκρέκα είναι ότι η κυβέρνηση, την ώρα που ανοίγει τους κρουνούς της χρηματοδότησης για τους ομίλους, μοιράζει πενταροδεκάρες στους εργαζόμενους που χρόνο με τον χρόνο, και όσο προχωρά η «απελευθέρωση» της Ενέργειας προς την τελική μορφή, βουλιάζουν στην ενεργειακή φτώχεια.

Ιδια στρατηγική με άλλο ...τρόπο

Κροκοδείλια δάκρυα για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αναλώθηκε και σε λεονταρισμούς για ευθύνες που θα αναζητηθούν σε βάθος για το έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, για το οποίο όμως προσπάθησε να εμφανιστεί «αθώος του αίματος». Αλλωστε, όπως έγινε σαφές από όλη την ομιλία του, το «πρόβλημα» για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καμία περίπτωση η στρατηγική της «απελευθέρωσης», την οποία με συνέπεια υπηρέτησε και ο ίδιος, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, αλλά το πώς αυτή θα υλοποιηθεί καλύτερα. Αυτό είναι άλλωστε το κριτήριο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει την αντιπαράθεση στο «λιγότερο ή περισσότερο κρατική ΔΕΗ».

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική, κατηγόρησε τη ΝΔ για εξυπηρέτηση συμφερόντων «ημετέρων» και, στον αντίποδα, εμφάνισε το κόμμα του σαν αυτό που, αντιστεκόμενο στις πιέσεις των δανειστών, διέσωσε τη ΔΕΗ. «Κρατήσαμε μια ΔΕΗ με κοινωνικό πρόσωπο, χωρίς αυξήσεις ούτε ένα ευρώ και με κοινωνικό τιμολόγιο, κι αυτά τα πετύχαμε δίνοντας μάχη, γιατί το ρεύμα αποτελεί κοινωνικό αγαθό», υποστήριξε, προσπερνώντας το γεγονός ότι και επί των ημερών τους η ενεργειακή φτώχεια μάστιζε τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ οι διακοπές ηλεκτροδότησης γίνονταν η μία μετά την άλλη.

Πρόσθεσε πως «η ΔΕΗ, ιδιαίτερα στις μέρες μας, της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης, αποτελεί τεράστιο όπλο στα χέρια του κράτους ώστε να μπορέσει να οργανώσει και να σχεδιάσει τα αναγκαία βήματα προς το μέλλον, και γιατί η Ενέργεια είναι κρίσιμος παράγοντας για την πορεία της οικονομίας (...) χαρίζετε περιουσία του λαού, ένα όπλο για την αναπτυξιακή δυναμική οικονομίας». Επιβεβαίωσε δηλαδή ότι πραγματική τους έγνοια είναι να αξιοποιηθεί η ΔΕΗ με τον πιο αποδοτικό τρόπο για τη στήριξη των «πράσινων» μπίζνες, ενός σχεδιασμού στα μέτρα του κεφαλαίου, όπου οι λαϊκές ανάγκες δεν έχουν χώρο.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που υλοποιώντας τη στρατηγική της ΕΕ για «απελευθέρωση» της Ενέργειας απέσπασε τον ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιώντας τον, αυτός που πέρασε το 34% των μετοχών της ΔΕΗ στο υπερταμείο, αυτός που ψήφισε το 3ο μνημόνιο, όπου προβλεπόταν ότι η ΔΕΗ μέχρι το 2020 πρέπει να έχει μόνο το 50% της αγοράς.

Αλλωστε, βασικό και καθοριστικό κρίκο στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης» αποτέλεσε ο νόμος 4425/2016, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος εισήγαγε την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού στις απαιτήσεις του «μοντέλου στόχου» της ΕΕ (target model), δηλαδή του ενιαίου μοντέλου χονδρεμπορικής αγοράς που εφαρμόζεται στις χώρες της ΕΕ. Επί της ουσίας επρόκειτο για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ, όπως περιγράφονται στην Οδηγία 2009/72/ΕΚ.

Είναι λοιπόν εμπαιγμός να καβγαδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ σήμερα για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας όταν και οι δύο είναι υπέρμαχοι της «πράσινης ανάπτυξης», που διαμορφώνει το ενεργειακό μείγμα με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλίων και όχι βέβαια τις ανάγκες του λαού για φτηνή Ενέργεια, για καλή ποιότητα ζωής και καθαρό περιβάλλον.

Οταν υπερασπίζονται και οι δύο τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», που σημαίνει διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ενεργειακών ομίλων, σε βάρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ και του λαού, ο οποίος μαστίζεται ολοένα και περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια, όπως γίνεται τώρα με τον σχεδιασμό της ΝΔ, σε συνέχεια όσων προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολιτική «απελευθέρωσης» οδηγεί σε ακριβά τιμολόγια για τον λαό

Τις αιτίες που η ακρίβεια καταβροχθίζει το ήδη λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, σχολιάζοντας ότι αυτές «δεν απασχόλησαν κανέναν από τους ομιλητές».

Ως μία βασική αιτία ανέδειξε «το αναπτυξιακό μοντέλο που όλες οι κυβερνήσεις υπερασπίστηκαν μέχρι τώρα και στο οποίο σήμερα ορκίζονται» και αφορά «την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και την εξωστρέφεια». Οπως σημείωσε, αυτό σημαίνει ότι «μια σειρά από παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας καταστρέφονται. Δεν αξιοποιούνται γιατί δεν έχουν υψηλό ποσοστό κέρδους, όχι γιατί δεν έχουν κέρδος. Αρα, λοιπόν, αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε στις εισαγωγές και πρώτων υλών και ενδιάμεσων αγαθών, αλλά και τελικών εμπορευμάτων. Οι εισαγωγές και οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων εξαρτώνται και από τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς των εφοδιαστικών αλυσίδων σε διεθνές επίπεδο, αλλά και από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών».

Αιτία είναι «η πολιτική της "απελευθέρωσης" των αγορών» της ΕΕ, στην οποία πίνουν νερό η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα. Εφερε ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ενέργεια, όπου «η πολιτική "απελευθέρωσης" οδηγεί σε ακριβά τιμολόγια για να μπορεί να είναι ελκυστική η εισαγωγή των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της Ενέργειας. Τεράστιες σκανδαλώδεις επιδοτήσεις στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα αρπακτικά της "πράσινης" Ενέργειας, πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και μάλιστα και δημιουργία μηχανισμών που να διαιωνίζουν το ακριβό ρεύμα, όπως ο μηχανισμός που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το χρηματιστήριο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι χονδρέμποροι μπορούν να αγοράζουν φτηνά, για να πουλάνε μετά ακριβά». Αυτή η πολιτική «οδήγησε στη συρρίκνωση της ΔΕΗ και στη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια», κρίκος της οποίας είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση που φέρνει η ΝΔ.

Οσο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ακολουθεί η ΝΔ για να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι μοντέλο της κυβέρνησής του, το οποίο εφάρμοσε στις τράπεζες «με αποτέλεσμα η συμμετοχή του δημόσιου τομέα να καταρρεύσει στις 4 συστημικές τράπεζες».

Αιτία είναι «η πολιτική της "πράσινης" Ενέργειας. Για να επιβληθεί η "πράσινη" Ενέργεια εφαρμόζουν πολύ ακριβά τέλη ρύπων για τα ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα η Ενέργεια να γίνεται πολύ πιο ακριβή λόγω ακριβώς αυτών των τελών». Η απολιγνιτοποίηση δηλαδή της χώρας, όπου καταργείται η αξιοποίηση του εγχώριου ορυκτού καυσίμου, του λιγνίτη, για να υποκατασταθεί από το εισαγόμενο φυσικό αέριο ως μεταβατικό καύσιμο. «Και όλοι σας συμφωνείτε ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι το εισαγόμενο μεταβατικό καύσιμο, γιατί δεν μπορεί να στηριχθεί διαφορετικά η ευστάθεια του συστήματος, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ακόμη περισσότερο η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας». Για την «πράσινη μετάβαση» σημείωσε ότι όλα τα αστικά κόμματα συμφωνούν γιατί «μπορούν να βρουν εκτόνωση τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και υπερκέρδη, σε ακριβότερα εμπορεύματα και υπηρεσίες, τα "πράσινα" εμπορεύματα, και θα οδηγήσει στη διεύρυνση ακόμη περισσότερο των κοινωνικών ανισοτήτων».

Και πρόσθεσε: «Σε τελευταία ανάλυση υπεύθυνος για την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι η μία ή η άλλη διαχειριστική μορφή. Είναι το καπιταλιστικό σύστημα που όλοι υπερασπίζεστε και οι όποιες πολιτικές προτάσεις διαχείρισης θέλουν να καλλιεργήσουν αυταπάτες στον κόσμο, να τον εγκλωβίσουν στην επιλογή ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
«Ανοιχτός» για νέες παρεμβάσεις στήριξης των ομίλων

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας κατατίθεται στη Βουλή

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022, το οποίο όπως φαίνεται θα παραμείνει ανοιχτό και για νέες παρεμβάσεις στήριξης της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων, ενόψει της κατάθεσης του τελικού σχεδίου κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις φορολογικές και άλλες διατάξεις για την εφαρμογή των κυβερνητικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Μεταξύ αυτών:

Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου, με εφαρμογή από 1/10/2021 και ετήσιο κόστος 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φόρο που καταβάλλεται σε περιπτώσεις εταιρικών μετασχηματισμών κ.ά., ενώ η μείωση αποτελεί ένα ακόμα κίνητρο για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων.

Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών - δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά γονικές παροχές - δωρεές έως 800.000 ευρώ, από 1/10/2021, με κόστος 26 εκατ. ετησίως. Το μέτρο έρχεται να ευνοήσει ιδιαίτερα τις μεταβιβάσεις μεγάλων περιουσιών, π.χ. μετοχικών πακέτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων πέρα από την πρώτη κατοικία.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές: Από 1/1/2022 και έως το 2025, για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν συσταθεί για τουλάχιστον τρία έτη και συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ή που συγχωνεύονται διά απορροφήσεως από υφιστάμενο νομικό πρόσωπο, παρέχεται έκπτωση 30% επί του ποσού του οφειλόμενου φόρου για τρία έτη. Να σημειωθεί ότι η φορολογική πριμοδότηση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις αποτελεί ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την πρόσβαση στα χαμηλότοκα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικό είναι δε το γεγονός ότι από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης λαϊκών νοικοκυριών προβλέπεται δημοσιονομικό κόστος μόλις 15 εκατ. ευρώ, ενώ από τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές που προορίζονται για ζωική παραγωγή (από 13% σε 6%) το κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό επίσης υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το έλλειμμα του φετινού κρατικού προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 10,5 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται περίπου στα 45,2 δισ. ευρώ, από 39,7 δισ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 34,7 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 28,7 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2022 - 2025.

Παράλληλα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο στο τριμηνιαίο δελτίο του επισημαίνει ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες διαμορφώθηκαν τον Ιούλη σε 2,3 δισ. ευρώ, με σημαντική αύξηση από την αρχή του έτους. Περίπου 450 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμή συνταξιοδότηση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των νοσοκομείων αυξήθηκαν από 502 εκατ. τον Δεκέμβρη του 2020 σε 927 εκατ. τον Ιούλη του 2021.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση - Οι θέσεις του ΚΚΕ»

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς τις επόμενες μέρες

Εκδήλωση με τίτλο «Ακρίβεια, ανεργία, απολιγνιτοποίηση. Οι θέσεις του ΚΚΕ» οργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ την Παρασκευή 1 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. στο πάρκο Αγίου Δημητρίου. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μπροστά στην εκδήλωση, η ΤΕ Κοζάνης έχει οργανώσει περιοδείες σε χώρους δουλειάς της περιοχής. Για σήμερα Τρίτη 28 Σεπτέμβρη είναι προγραμματισμένες:

- Στις 7.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο και τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑ Κοζάνης.

- Στις 9 π.μ. στην Τεχνική Υπηρεσία και την Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Κοζάνης.

- Στις 3.30 μ.μ. στη Μονάδα 5 της ΔΕΗ, στην Πτολεμαΐδα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ