ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών πραγματοποίησε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ενώ νωρίτερα είχε παρευρεθεί σε σύσκεψη φορέων στο δημαρχείο και είχε συναντηθεί με το Σωματείο Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ.

Το άνοιγμα στη σύσκεψη των φορέων έγινε από τον Μάκη Μακρή, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΤΕ Εύβοιας του Κόμματος. Παρευρέθηκαν ακόμα τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής του ΚΚΕ, και Κώστας Παρασκευάς. Επίσης ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, καθώς και η Χριστίνα Αβραμίδου, Γραμματέας της ΚΟ Ψαχνών του Κόμματος.

Κυρίαρχο θέμα στη συζήτηση ήταν η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά και οι συνέπειές της, ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά οι θέσεις του ΚΚΕ τόσο για τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, όσο και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Θέσεις για τις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή ενημέρωσαν το λαό, καλώντας να δυναμώσουν η διεκδίκηση και ο αγώνας για την προστασία της ζωής του και του περιβάλλοντος, για την ουσιαστική αποκατάσταση από τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 13 Αυγούστου και έκαιγε για περίπου μια βδομάδα, κατατρώγοντας δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η «επόμενη μέρα» βρίσκει την αγωνία των κατοίκων να συνεχίζεται, καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής δίχως να έχουν δρομολογηθεί τα αναγκαία έργα για την αντιμετώπισή τους.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το ΚΚΕ στον αγώνα για να μπει στο επίκεντρο η προστασία της ζωής του λαού με βάση τις δυνατότητες της εποχής

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγουμε να έρθουμε ξανά, όπως βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή εδώ στην περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, στα Ψαχνά, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Στόχος μας είναι, ακριβώς τώρα που σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας κι έχουν περισσέψει τα μεγάλα λόγια συμπαράστασης, να αναδείξουμε το πρόβλημα, να συνεχίσουμε να παλεύουμε για όλα όσα υποσχέθηκαν και για άλλα ακόμα που πρέπει να γίνουν για την πραγματική αποκατάσταση και αποζημίωση των κατοίκων, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας σας, για την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί τα προβλήματα μόνο ανοίγουν με τη φονική πυρκαγιά. Μετά έρχονται οι βροχές, οι πλημμύρες και πάει λέγοντας.

Και σήμερα όλα αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα από επιτήδειους, από όλους αυτούς που ευθύνονται για τα προβλήματα στο περιβάλλον και στην πολιτική προστασία της ζωής του λαού από την περιβόητη κλιματική αλλαγή και τα φυσικά φαινόμενα.

Κάνουν συνέδρια, φτιάχνουν τηλεοπτικές υπερπαραγωγές, χτυπάνε στο φορτισμένο δικαιολογημένο συναίσθημα και την ανησυχία των λαών και της νεολαίας μας, για όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, και την ίδια ώρα εξοπλίζουν τα χέρια των πολυεθνικών του θανάτου, των μονοπωλίων όπου Γης, για να καταστρέφουν το περιβάλλον και τις ζωές μας.


Λέξη όμως μέσα σε όλα αυτά τα σπαραξικάρδια που ακούγονται δεν θα βρεις για τους καμένους στο Μάτι, για τις δασικές φονικές πυρκαγιές στην Εύβοια, για το τι πρέπει να γίνει πριν είναι αργά, πριν έρθει η όποια καταστροφή.

Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, για την ακύρωση της συμφωνίας για τις βάσεις

Πριν μιλήσω αναλυτικά για όλα αυτά, όμως, επιτρέψτε μου να σχολιάσω ορισμένες εξελίξεις που σχετίζονται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όλος ο λαός και η χώρα.

Ξέρετε ότι αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται με το «αναπτυξιακό» της νομοσχέδιο να ισοπεδώσει ό,τι έχει αφήσει όρθιο από εργατικά δικαιώματα, μετά το σάρωμα και το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβερνητική καρέκλα.

Η ΝΔ σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα. Προχωράει στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, αφού ο υπουργός πλέον θα αποφασίζει αν θα ισχύουν, με κριτήριο πάντα την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Βέβαια, προηγούμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ενεργοποιήσει το νόμο της ΝΔ για τον κατώτατο μισθό που κατάργησε τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Ο υπουργός Εργασίας, Βρούτσης, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία και το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργατών συνεχίζει από κει που το άφησε η Αχτσιόγλου, η οποία με νόμο έβαλε εμπόδια στο δικαίωμα της απεργίας με το 50% + 1.


Αυτές τις μέρες, ο Μητσοτάκης υλοποιεί μία προς μία τις κατευθύνσεις του ΣΕΒ. Δηλαδή, αυτές που του άφησε ως εκκρεμότητες ο Τσίπρας, παρέχοντας νέες ελαφρύνσεις και προνόμια στο κεφάλαιο γιατί αυτό απαιτεί η ανάπτυξή τους, η ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών.

Εμείς δίνουμε τη μάχη ώστε οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα, παντού, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πόλεις και τα χωριά, να οργανώσουν την πάλη τους για να εμποδίσουν τη νέα επίθεση, για να περάσουν στην αντεπίθεση βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες, τα δικά τους δικαιώματα. Δίνουμε τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας στις 2 του Οκτώβρη.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τα διαπιστευτήριά της στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ετοιμάζεται να υπογράψει την επικίνδυνη στρατηγική συμφωνία των ΗΠΑ, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προβλέπει να μπουν κάτω από τον έλεγχο των ΗΠΑ οι νέες στρατιωτικές βάσεις, εμείς δίνουμε τη μάχη μέσα στο λαό για την ακύρωσή της.

Και μαζί με όλα επιμένουμε να αναδεικνύουμε τα σοβαρά ζητήματα προστασίας της ζωής του λαού μας.

Να δυναμώσει η διεκδίκηση, κανένας συμβιβασμός με τη σημερινή βαρβαρότητα

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στα Ψαχνά της Εύβοιας, ενάμιση μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε παραμονές Δεκαπενταύγουστου στην περιοχή του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων στο νομό Εύβοιας και είχε ως συνέπεια να μετατραπούν περίπου 25.000 στρέμματα σε αποκαΐδια, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υλικοτεχνικές υποδομές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα 25.000 περίπου καμένα στρέμματα φέτος προστέθηκαν στα 12.000 που κάηκαν στην ίδια περιοχή το 2018, αλλά και στα άλλα 25.000 που είχαν γίνει στάχτη στη μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016, καταλαβαίνει ότι μιλάμε για μια μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή.

Καταστροφή, η οποία, φυσικά, έχει μεγάλες συνέπειες στους κατοίκους αυτής της περιοχής, στους εργάτες, στους φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, που ζουν εδώ σ' αυτήν την περιοχή και δίνουν την καθημερινή μάχη της επιβίωσης.

Είμαστε εδώ στην πολύπαθη Εύβοια για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, τη στήριξή μας στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές, στους αγρότες και κτηνοτρόφους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής, που καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους, χάθηκαν τα ζώα τους.

Θέλουμε όμως και να αναδείξουμε τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ αλλά κυρίως τι πρέπει να γίνει, τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως μέτρα προστασίας της ζωής του λαού, μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες από τις πυρκαγιές, που και φέτος έπληξαν δεκάδες περιοχές της χώρας μας.

Επιμένουμε να μιλάμε για μέτρα προστασίας της ζωής του λαού γιατί εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε και να συμβιβαστούμε με τη σημερινή βαρβαρότητα, τον 21ο αιώνα, το 2019, να καίγονται χιλιάδες στρέμματα δάσους, να χάνονται λαϊκές περιουσίες, είτε από τις πυρκαγιές είτε από τις πλημμύρες είτε από καταστροφικούς σεισμούς.

Σήμερα είμαστε εδώ στα Ψαχνά μετά τις πυρκαγιές. Πέρυσι, ήμασταν πάλι εδώ, στο Μαντούδι, μετά τις πλημμύρες. Και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να συνεχιστεί και να δυναμώσει ακόμη περισσότερο η οργάνωση των κατοίκων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των επαγγελματιών της περιοχής, για να δυναμώσει η διεκδίκηση για άμεσα μέτρα που είναι αναγκαία για το λαό της περιοχής.

Και από δω, απ' αυτήν εδώ την πλατεία, απαιτούμε από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:

-- Να κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η περιοχή της δασικής έκτασης που κάηκε, χωρίς καμία εξαίρεση. Καμία επιχειρηματική δράση στην καμένη περιοχή.

-- Να απαγορευτεί η υλοτόμηση του καμένου δάσους από εργολάβους που καραδοκούν.

-- Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία δασοτεχνικά - αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

-- Να ολοκληρωθούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ποιότητα των υδάτων από τις γεωτρήσεις.

-- Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

-- Να χορηγηθούν άμεσα δωρεάν ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.

-- Να αποδοθεί έκτακτο γενναίο βοήθημα στους ρετσινάδες της περιοχής που έχασαν τη βασική πηγή του εισοδήματός τους, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους, αλλά και για τα επόμενα 3 τουλάχιστον χρόνια.

-- Να υπάρξει μέριμνα ώστε να απασχοληθούν σε εποχιακές δουλειές και δήμους και άλλους φορείς.

-- Να εξαιρεθούν οι πληγέντες από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, των τελών και λοιπών εισφορών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, Υδρευση κ.τ.λ.).

-- Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας (διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων, καθαρισμός δασών, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών).

-- Να αυξηθούν τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαμόρφωση των αναγκαίων υποδομών πυροπροστασίας και στελέχωσή τους, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό στην Πυροσβεστική και στη Δασική Υπηρεσία για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Η κατάσταση απαιτεί εκτεταμένα έργα, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

Ενάμιση μήνα μετά, που οι κάμερες έχουν φύγει και η καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, έχει ξεχαστεί - όχι βέβαια γι' αυτούς που την έζησαν - θέλουμε να μιλήσουμε για όλα αυτά που δεν έγιναν και πρέπει να γίνουν, γιατί τα προβλήματα είναι εδώ, δεν ξεχνιούνται και περιμένουν λύσεις.

Τα προβλήματα είναι εδώ για τους ρετσινάδες, τους μελισσοκόμους, τους ελαιοκαλλιεργητές, τους κτηνοτρόφους, των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία έχει αποκλειστεί ακόμα και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για αποζημίωση, καθώς δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να δεσμεύσει κονδύλια για να αποζημιωθούν πλήρως, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αστερίσκους, οι πληγέντες ρητινοκαλλιεργητές, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι.

Τα προβλήματα είναι εδώ και θα παραμένουν όσο δεν μπαίνουν στο επίκεντρο τόσο τα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα, που τώρα πρέπει να σχεδιαστούν και να υλοποιηθούν, έργα αναγκαία μετά και τις πυρκαγιές, όσο και τα μέτρα πρόληψης - πυροπροστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι γιατί απ' όσα γνωρίζουμε το μόνο που έχει γίνει από την Περιφέρεια και το δήμο είναι ορισμένες εκβαθύνσεις ποταμών και ρεμάτων και η τοποθέτηση σάκων 1 τόνου για ανύψωση της όχθης ποταμών.

Μάλιστα, οι ίδιοι ομολογούν ότι αν δε γίνουν έργα στις εκτάσεις που κάηκαν, οι παρεμβάσεις σε ποτάμια και ρέματα δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν τη ροή των νερών, καθώς η περιοχή των Ψαχνών - Καστέλλας αποτελεί λεκάνη απορροής υδάτων.

Η κήρυξη της περιοχής Μεσσαπίων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει συνοδευτεί με τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι απαραίτητες εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στα ποτάμια και τα ρέματα της περιοχής, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για να εκτονώσουν τη ροή των υδάτων από τις καμένες εκτάσεις που είναι τεράστιες, 40.000 περίπου στρέμματα πέρυσι και φέτος.

Ο χειμώνας και οι βροχές δεν θα περιμένουν. Η περιοχή των Ψαχνών, της Καστέλλας και της Μακρυκάπας έχουν σχετικά πρόσφατη πικρή εμπειρία από τις μεγάλες πλημμύρες το 2006.

Η κατάσταση απαιτεί εκτεταμένα έργα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά - δασοτεχνικά. Απαιτεί γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα 75.000 ευρώ που εξήγγειλε για αρχή στην πρόσφατη επίσκεψή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αφορούν κονδύλι που είχε προβλεφθεί για την περσινή πυρκαγιά και δεν εκταμιεύτηκε ποτέ, δεν επαρκούν - ούτε κατά διάνοια - για τις μεγάλης έκτασης εργασίες που απαιτούνται.

Απαιτείται - επαναλαμβάνουμε - γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι παράδοση των αναγκαίων έργων στην καλή θέληση ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων για εξωραϊσμό της λεγόμενης «κοινωνικής εταιρικής ευθύνης», όπως το σόου που έστησε η κυβέρνηση τον Αύγουστο στο Μάτι με την απομάκρυνση των μπαζωμένων δέντρων.

Κανένας εφησυχασμός δεν μπορεί να υπάρχει!

Το κράτος δουλεύει «ρολόι» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά είναι «γυμνό» για τα δικαιώματα του λαού

Για άλλη μια χρονιά, και δω στην Εύβοια με την καταστροφική πυρκαγιά φάνηκε η γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Βέβαια, όταν πρόκειται για το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να ζει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, με μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων καταστροφών, τότε, είτε δήθεν δεν υπάρχουν χρήματα, είτε συνήθως, για να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, όλα ρίχνονται στις «υπέρτερες δυνάμεις της φύσης που δεν μπορούν να δαμαστούν από τον άνθρωπο».

Φυσικά, όταν είναι να επιδοτηθούν επιχειρηματικοί όμιλοι, να αποκτήσουν νέα προνόμια, να πάρουν προκλητικές φοροελαφρύνσεις για τα κέρδη που βγάζουν από τη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων, να σπαταλώνται δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, τότε το κράτος δουλεύει ρολόι, όλα γίνονται με διαδικασίες fast track κ.λπ.

Αυτή, όμως, είναι η «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης ΝΔ, που είναι ίδια κι απαράλλαχτη με τη δήθεν «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Ομως πλέον δεν μπορούμε να μιλάμε για μεμονωμένα ή τυχαία γεγονότα, Μάτι, Μάνδρα, Κινέτα, Χαλκιδική. Με το χιονιά πέρσι στο δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων τα χωριά ήταν αποκλεισμένα για μέρες και χωρίς ρεύμα.

Η μεγάλη φωτιά στη Λίμνη το 2016 και οι πλημμύρες που ακολούθησαν σε Μαντούδι, Λίμνη, Ιστιαία - Αιδηψό πέρσι τέτοιες μέρες.

Μεθαύριο, την Κυριακή 29 του Σεπτέμβρη, συμπληρώνεται 1 χρόνος από την πλημμύρα που έπληξε το Μαντούδι, με αποτέλεσμα να χάσουμε δύο συνανθρώπους, αλλά και μεγάλες καταστροφές.

Ενα χρόνο μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές. Οι αγροτοκτηνοτρόφοι δεν έχουν εξοφληθεί οριστικά από τον ΕΛΓΑ και όσοι δεν μπορούσαν να είναι ασφαλισμένοι, ακόμα περιμένουν τα περιβόητα προγράμματα ΠΣΕΑ. Το έκτακτο επίδομα που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, έπειτα από τις πιέσεις των κατοίκων, ακόμα εκκρεμεί. Σπίτια που δεν ήταν πρώτη κατοικία δεν αποζημιώνονται. Τα προβλήματα στο ΕΠΑΛ της περιοχής παραμένουν, χωρίς να έχει αποκατασταθεί καν το εργαστήριο.

Ακόμα και ορισμένα μέτρα άμεσης ανακούφισης (π.χ. αναστολή πληρωμών τιμολογίων ΔΕΗ για τους αγρότες, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ των πληγέντων) δεν υλοποιήθηκαν.

Τώρα, ένα χρόνο μετά, αποδεσμεύονται ορισμένα κονδύλια για προστατευτικά τοιχία στον Κηρέα και ανοίγουν οι σούδες, ενώ στους αγροτικούς δρόμους ορισμένες εργασίες γίνονται όπως - όπως, ημιτελείς και πρόχειρες.

Εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων πρόληψης

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι διαχρονικές για την κατάσταση που ζει ο λαός της Εύβοιας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η φετινή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή με αυτή που ξέσπασε ακριβώς ένα χρόνο πριν. Μιλάμε για ένα χώρο όπου σωρευτικά έχουν καεί περίπου 40.000 στρέμματα δάσους (12.000 πέρσι, 25.000 φέτος).

Ενα χρόνο τώρα δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης. Και όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ότι υπήρχε μεγάλη διάθεση δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς, συντονισμός κ.λπ., η αλήθεια είναι ότι η πυρκαγιά δεν θα είχε πάρει αυτή την έκταση αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης.

Γι' αυτό και είναι εγκληματικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, συνολικά μέτρων πρόληψης, την ανυπαρξία αντιπυρικών ζωνών, κατάλληλων ζωνών ασφαλείας γύρω από τα χωριά, δασικών δρόμων, καθαρισμού των δασών, τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, τη μείωση περίπου 1 δισ. των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα την τελευταία δεκαετία.

Η πρόληψη περιλαμβάνει και την έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων μιας περιοχής που πλήττεται από κάποιο ισχυρό φαινόμενο. Περιλαμβάνει την οργανωτική προετοιμασία, με οδηγίες, μέσα (μεταφοράς, επικοινωνίας, ατομικής προστασίας κ.λπ.), με υποδομές, επάρκεια προσωπικού.

Περιλαμβάνει κατάλληλη εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και ομάδων έκτακτων αναγκών, αλλά και του συνόλου των εργαζομένων και του πληθυσμού.

Σε αυτήν τη βάση μπορούν να σχεδιάζονται και να πραγματοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας, σχέδια και μέσα εκκένωσης εφόσον χρειαστούν. Απαιτεί καθαρισμό των δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών μέσα στο δάσος, ζωνών προστασίας γύρω από κατοικημένες περιοχές, δίκτυο πυροσβεστικών κρουνών και υδατοδεξαμενών, στελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό.

Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι για την αντιμετώπιση μιας δασικής πυρκαγιάς το κύριο είναι οι επίγειες δυνάμεις. Τα εναέρια μέσα όπως και ο εθελοντισμός των κατοίκων λειτουργούν επικουρικά σε ένα πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο πυροσβεστικό σώμα.

Η πρόληψη λοιπόν αφορά συνδυασμένα μέτρα, είναι ευθύνη του κράτους και των αρμόδιων φορέων του και δεν μπορεί να διαχέεται και να μετατρέπεται σε ατομική ευθύνη με τα sms.

Είναι άλλο να αξιοποιούνται εφαρμογές της τεχνολογίας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση κινδύνων και άλλο να αποποιείται την ευθύνη της η εκάστοτε κυβέρνηση για την προστασία της ζωής του λαού.

Η πρόληψη, φίλες και φίλοι, περιλαμβάνει και άλλα μέτρα στην ευρύτερη περιοχή που πλήττεται, όπως αυτά που ανέδειξε το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, που ανέδειξαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ που συμμετέχουν στις ταξικές και τις άλλες ριζοσπαστικές λαϊκές συσπειρώσεις και φορείς, τις μέρες που η φωτιά ήταν σε έξαρση.

Και αναφερόμαστε σε μέτρα όπως η άμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, με εξασφάλιση πλήρους αμοιβής και ασφαλιστικής κάλυψης για τις μέρες που δεν μπορούσαν να εργαστούν. Τέτοιοι εργαζόμενοι υπάρχουν πολλοί στην περιοχή, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στις μονάδες λευκού κρέατος, σε εργοστάσια τροφίμων και ποτών, στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, σε γεωργικές καλλιέργειες κ.ά. στην ευρύτερη περιοχή.

Η ιδιαίτερη ενημέρωση που απαιτείται στους πολλούς μετανάστες εργάτες γης, ώστε να μη βρεθεί εκτεθειμένη η υγεία τους σε αυτές τις συνθήκες.

Ο πλήρης εξοπλισμός με όλα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας εφόσον η παρουσία τους είναι επιβεβλημένη στους χώρους, και φυσικά άμεση απομάκρυνσή τους με ασφαλή τρόπο σε περίπτωση που εκτιμηθεί ότι η ζωή ή η υγεία τους απειλούνται.

Η εξασφάλιση κινητής μονάδας του Νοσοκομείου Χαλκίδας και του Κέντρου Υγείας Ψαχνών στην περιοχή, προκειμένου να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες σε εργαζόμενους στις βιομηχανίες και υπηρεσίες της περιοχής, στις γεωργικές εκτάσεις, σε περίπτωση που καταστεί αυτό αναγκαίο.

Τι απ' όλα αυτά έγινε; Τίποτα! Τα εργοστάσια εκείνες τις μέρες δούλευαν κανονικά - χωρίς κανένα μέτρο.

Οπως και με τα χιόνια, όπου η εργοδοσία ανάγκαζε εργαζόμενους να πάνε στη δουλειά τους από αποκλεισμένα χωριά και με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.

Ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων

Είναι τουλάχιστον προκλητικό να παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση ως κατόρθωμα το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα και καταστροφές σε κατοικίες.

Σήμερα, με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις ώστε να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα φυσικά φαινόμενα.

Οι συνέπειές τους μπορούν να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό εφόσον είναι στο επίκεντρο η προστασία της ζωής του λαού και η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Οσο θα συνεχίζεται ο δρόμος ανάπτυξης που θυσιάζει τη ζωή και τις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των λίγων, ο λαός θα έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες καταστροφές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, την περιουσία του και το περιβάλλον. Γιατί είναι ο δρόμος που έχει μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα, με αποτέλεσμα να ανοίγει η όρεξη σε διάφορα συμφέροντα για την εκμετάλλευσή της.

Είναι ο δρόμος που έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και την εμφάνιση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής.

Είναι ο δρόμος που τα αναγκαία έργα προστασίας του λαού χαρακτηρίζονται μη επιλέξιμα και μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους - οφέλους, όπως χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι Οδηγίες της ΕΕ λένε συγκεκριμένα:

Πρώτον, ότι «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευθούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλ. εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευθούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία». Οταν λένε «είναι οικονομικά αποδοτικότερο», εννοούν ότι στοιχίζει πιο φτηνά στο κράτος και στις διάφορες ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν τα φτωχόσπιτα από τις βίλες και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αρα, προτιμούν να κάνουν έργα για να προστατεύουν τις «εύπορες» οικιστικές περιοχές ή μεγάλες επιχειρήσεις και να αφήσουν στο έλεος των καιρικών φαινομένων και των καταστροφών τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, όπου κατοικούν κατά κανόνα εργαζόμενοι και φτωχά λαϊκά στρώματα.

Δεύτερον, ομολογούν κυνικά ότι «αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Είναι σαφές ότι, πέρα από το τι εννοούν ως «δικαιοσύνη», το ζήτημα είναι ότι ομολογούν ξεκάθαρα πως η λογική του κόστους - οφέλους δεν χωρά το ζήτημα της προστασίας της ζωής και της περιουσίας των φτωχών εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Τρίτον, για να αντιμετωπίσουν «αυτή την πιθανή επίδραση της αδικίας», όπως λένε, αναζητούν τρόπους και άθλια επιχειρήματα να πείσουν το λαό ότι αυτή η «αδικία», δηλαδή το ότι τους αφήνουν απροστάτευτους από τη φωτιά, τη βροχή και το σεισμό, μπορεί να είναι και για το καλό τους, εκβιάζοντας πως για να γίνουν τέτοια έργα θα αυξηθεί η φορολογία!

Τέτοια αθλιότητα, τέτοια απανθρωπιά!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ που μεταμφιέστηκε σε ΚΙΝΑΛ, τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, έχουν ευθύνη και πρέπει να απαντήσουν στο λαό της Κεντρικής Εύβοιας:

Αυτά προβλέπουν και για εδώ σε σχέση με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και για την πυροπροστασία;

Οσο και αν καυχιόταν η κυβέρνηση για τη βοήθεια τις μέρες της φωτιάς από τον λεγόμενο Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την άφησε έκθετη για τις τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, αποδείχθηκε ότι ήρθε με καθυστέρηση και κουτσουρεμένη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης που δεν είναι προτεραιότητα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα χαρακτηρίζει «μη επιλέξιμα» και θεωρώντας τα κόστος.

Πολύς λόγος έχει γίνει για την πιθανότητα εμπρησμού. Στη βάση αυτού του σεναρίου, που πιθανά να είναι βάσιμο, αναπτύσσεται μια ολόκληρη συζήτηση για το «προφίλ του εμπρηστή», τον εντοπισμό του, την παραδειγματική τιμωρία του, που φυσικά και πρέπει να υπάρξει εφόσον αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο, χρειάζεται να σκεφτούμε ότι και στην περίπτωση του εμπρησμού, ποιος είναι αυτός που τελικά οπλίζει το χέρι του.

Γιατί είτε εμπρησμός είτε τυχαίο περιστατικό, το γεγονός είναι ένα, ότι υπάρχει το συνολικό πολιτικό πλαίσιο που οπλίζει το χέρι του κάθε επίδοξου εμπρηστή ή που κάνει αξιοποιήσιμο ακόμα και το τυχαίο γεγονός. Και αυτό το πολιτικό πλαίσιο δεν είναι άλλο από την εμπορευματοποίηση της γης, τους σχεδιασμούς για αλλαγή χρήσης της γης, την παράδοσή της σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα για εκμετάλλευση.

Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη σε όφελος των λίγων ή ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας είναι πολύ πλούσια σε δασικό και ορυκτό πλούτο, έχει εύφορη γη για καλλιέργειες, για κτηνοτροφία, εδώ είναι εγκατεστημένες σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, όπως είναι τα εργοστάσια τροφίμων, τα οποία παράγουν προϊόντα ιδιαίτερα χρήσιμα για το λαό.

Με μια ριζική αλλαγή της οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου στο επίκεντρο θα είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, θα μπορούσαν τα πλεονεκτήματα της περιοχής να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο, ισόμετρα. Μέσω της ώθησης που μπορεί να δώσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός, ο λαός μπορεί να απολαμβάνει και τα αποτελέσματα της παραγωγής σε κάθε τομέα και κλάδο, και να ζει σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου η γη, τα δάση, ο ορυκτός πλούτος, τα εργοστάσια, θα είναι κοινωνική - λαϊκή περιουσία και η παραγωγή θα έχει ως κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, η ΛΑΡΚΟ έχει τη δική της θέση.

Στο πλαίσιο ενός ενιαίου κρατικού φορέα μεταλλευτικής βιομηχανίας, οι εγχώριες πλουτοπαραγωγικές πηγές έχουν δυνατότητα να καλύψουν τις σύγχρονες διευρυμένες λαϊκές ανάγκες και η ΛΑΡΚΟ, ως μοναδικός φορέας αξιοποίησης του σιδηρονικελίου στην Ελλάδα και μοναδικός παραγωγός στην Ευρώπη, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο σε μια τέτοια ανάπτυξη.

Η αξιοποίηση του ανοξείδωτου χάλυβα, και η μετέπειτα χρήση του ως πρώτης ύλης στη βιομηχανία, μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος λαϊκών αναγκών, παρέχοντας απαραίτητο εξοπλισμό στη βιομηχανία, ιατρικά είδη, είδη οικιακής χρήσης, υλικό για σύγχρονες κατασκευές, πρώτες ύλες για μεταφορικά μέσα κ.ά.

Αυτή η φιλολαϊκή προοπτική είναι απολύτως αντίθετη και ασύμβατη με τις ελευθερίες κίνησης των κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τις απαγορεύσεις των κρατικών ενισχύσεων και τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ.

Είναι σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς για τριχοτόμηση και ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, σχέδιο που αν υλοποιηθεί θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι σε πλήρη αντίθεση με τους σχεδιασμούς να αξιοποιηθούν τα μεταλλεία της περιοχής για την απόσβεση των χρεών που έχει φορτωθεί η επιχείρηση εξαιτίας της πολιτικής απαξίωσής της από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, με στόχο να δοθεί «καθαρή» στα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν.

Είναι στον αντίποδα της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, της λογικής του καπιταλιστικού κέρδους των λίγων, ως κριτηρίου παραγωγής.

Είναι στον αντίποδα της λογικής να θυσιάζονται όλα στο βωμό του κέρδους. Και στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται συνολικά τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Οπως επίσης θυσιάζονται τα δάση και το περιβάλλον, και κατανοούμε τις ανησυχίες και αντιδράσεις των κατοίκων σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η δραστηριότητα των μεταλλείων, με την αποψίλωση εκτάσεων στο δάσος.

Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία ο λαός της περιοχής να σημαδέψει με την οργάνωση, τη διεκδίκηση και τον αγώνα του τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

Γιατί το πραγματικό δίλημμα δεν είναι «διατήρηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ» ή «προστασία του περιβάλλοντος».

Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη σε όφελος των λίγων για τα κέρδη τους ή ανάπτυξη για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Γιατί η ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με όλες τις προϋποθέσεις που περιγράψαμε παραπάνω, μπορεί να εξασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη, το σεβασμό στο περιβάλλον ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις από την παραγωγική διαδικασία, και εν προκειμένω την άμεση αποκατάσταση στις περιοχές εξορύξεων, με αναδασώσεις εκεί που τα κοιτάσματα εξαντλούνται.

Συμπόρευση με το ΚΚΕ, για να οργανωθεί η διεκδίκηση, η πάλη, για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλευρό των κατοίκων, κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης, όπως και έγινε. Κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, αναδεικνύοντας τα συγκεκριμένα προβλήματα, διεκδικώντας άμεσα μέτρα. Το ίδιο έκανε και με τις δυνάμεις του στο Περιφερειακό και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στηρίζει την πρωτοβουλία φορέων της περιοχής - πολιτιστικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, συλλόγων γονέων, συνεταιρισμών - για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων 100%, μέτρων προστασίας του δάσους και του περιβάλλοντος, άμεσα αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα.

Επιμένει να αναδεικνύει ότι το καθοριστικό στοιχείο για την προστασία της ζωής του λαού και του περιβάλλοντος είναι η οργανωμένη διεκδίκηση, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.

Οι λύσεις δεν θα έρθουν από αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Το έχουμε δει ξανά το παιχνίδι.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, όσο περνάει από το χέρι μας, να στεκόμαστε αλληλέγγυοι και όλοι μαζί για να κλιμακωθεί ο αγώνας, να ασκηθεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, καθώς επείγει, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου, να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και δεν υπάρχει δικαιολογία να ρισκάρονται ανθρώπινες ζωές και το βιος του λαού από φυσικά φαινόμενα, που παρά την έντασή τους θα μπορούσαν οι συνέπειές τους να αντιμετωπιστούν με την αξιοποίηση του σημερινού επιπέδου της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Το ΚΚΕ έχει ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση. Μια πρόταση που η υλοποίησή της προϋποθέτει διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που στο επίκεντρό της είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου, που στο κυνήγι τους δεν υπολογίζεται ούτε η ανθρώπινη ζωή.

Απευθύνουμε κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης και συστράτευσης με το ΚΚΕ, για να οργανωθεί η διεκδίκηση, η πάλη, για να αλλάξει ο συσχετισμός σε όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας, που στενάζει από την πολιτική που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, πολιτική με την οποία ευθυγραμμίζονται η κυβέρνηση της ΝΔ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και όλα τα κόμματα του συστήματος.

Τώρα με το ΚΚΕ για την προστασία της ζωής μας, της ζωής των παιδιών μας, για την αποκατάσταση και πλήρη αποζημίωση από τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ