ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Από το «Στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» στο... «υπουργέ ιδού το λιμάνι και η βάση μας» του πρέσβη των ΗΠΑ στον Ελληνα ΥΕΘΑ στην Αλεξανδρούπολη και στο «υπουργέ ιδού η χώρα - βάση σας», της κυβέρνησης στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει να υπογράψει τη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, σύμφωνα με δήλωση του ΥΕΘΑ, πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη βρέθηκαν στην Αλεξανδρούπολη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ, τον διοικητή της 1ης Στρατιάς, τον διοικητή του Δ' Σώματος Στρατού και τον διοικητή της ΧΙΙ Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού.

Αν και το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τα λιμάνια και τους Οργανισμούς Λιμένων δεν παρευρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός αλλά ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.

Βλέπετε, σύμφωνα με το νόμο 4609/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν περάσει όλες οι ανάλογες αρμοδιότητες για την πολεμική χρήση των λιμανιών στην Υπηρεσία Πολεμικής Χρήσεως Λιμένων του ΥΕΘΑ.

Ο τρόπος λειτουργίας αυτής της υπηρεσίας και των κατά τόπους επιτροπών της θα καθορίζεται με Υπουργικές Αποφάσεις και έτσι θα είναι πολύ εύκολη και χωρίς κοινοβουλευτικούς ή άλλους ελέγχους η παροχή λιμενικών ευκολιών σε ναυτικές δυνάμεις των «ΑμερικανοΝΑΤΟικών συμμάχων», δηλαδή η χώρα γίνεται εν δυνάμει μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Η πρόφαση για την επίσκεψη ήταν για να δει ο πρέσβης των ΗΠΑ με τα ίδια του τα μάτια την πρόοδο των εργασιών ανέλκυσης της βυθοκόρου «ΟΛΓΑ». Η πραγματικότητα όμως δεν ήταν δυνατόν να κρυφτεί και φάνηκε ξεκάθαρα από τις δηλώσεις που έκαναν ο πρέσβης των ΗΠΑ και ο ΥΕΘΑ στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στη συνέχεια.

Η γεωγραφική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και των γνωστών συνθηκών αστάθειας και ανταγωνισμών στις ακτές της Κριμαίας και της Ουκρανίας, είναι κομβική. Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι ΗΠΑ μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει επαρκή κρηπιδώματα, σε αρκετά σημεία τους το βάθος είναι κατάλληλο για να ελλιμενιστούν πλοία που αποτελούν τις κύριες μονάδες επιφανείας των ΗΠΑ και των οποίων το βύθισμα, λόγω των θόλων των ανθυποβρυχιακών συσκευών που έχουν, είναι σε αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερο και από αεροπλανοφόρα. Τη δυνατότητα αυτή δεν την έχουν πολλά λιμάνια και ως παράδειγμα για καλύτερη κατανόηση αρκεί η αναφορά ότι το λιμάνι του Πειραιά έχει μόνο ένα σημείο με βάθος κατάλληλο να υποδεχτεί τέτοια πλοία.

Παράλληλα, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, που περιβάλλει το λιμάνι, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις αυτό να αποτελέσει στρατηγικό κόμβο για την ταχεία και αρκετά ασφαλή μεταφορά προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς το βορρά και όχι μόνο.

Η ύπαρξη μιας οιονεί ναυτικής βάσης των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τον ελλιμενισμό των πλοίων τους, που συγχρόνως θα τους έδινε και στρατηγικό πλεονέκτημα, ήταν ένας στόχος υψηλής προτεραιότητας.

Για να τον πετύχουν δούλεψαν μεθοδικά και συνεργάστηκαν με όλες τις αστικές κυβερνήσεις και σήμερα, μετά από τις ενέργειες που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στο τελευταίο στάδιο υλοποίησης.

Η ολοκλήρωση του αμερικανικού σχεδιασμού βέβαια θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Αμερικανοί και κυβέρνηση «τρέχουν» με πολύ γρήγορους ρυθμούς για να προλάβουν την υπογραφή της επικίνδυνης για το λαό «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ», πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, στην Αθήνα για τον δεύτερο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου», που στην ουσία είναι στρατηγικός μονόλογος των ΗΠΑ, ώστε η επίσκεψη να αποτελέσει την επικύρωσή της και η κυβέρνηση να μπορεί να του πει «υπουργέ ιδού η χώρα - βάση σας».

ΥΓ: Επειδή το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να εξελίσσεται ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της πρεσβείας των ΗΠΑ ακόμα και με διαφημίσεις προκειμένου να μετριάσουν τις αντιδράσεις του λαού εμφανίζοντας το μαύρο άσπρο, πιθανότατα αυτή η επίσκεψη / εκδήλωση να ήταν και μια πρώτη δοκιμή για να μετρήσουν τις αντιδράσεις του λαού.


Γιώργος Ροΐδης
Αντιναύαρχος (Π.Ν.) ε.α.

Στα σκοτεινά οι συζητήσεις για τις βάσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» στις 25/9, οι συζητήσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ και τις ΗΠΑ ξεκίνησαν αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Η ΝΔ πήρε τη σκυτάλη από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποκαλύπτεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση συζητάει στο σκοτάδι τη νέα θηλιά που θα περάσει για χρόνια στο λαό μας με την επέκταση των βάσεων στη χώρα μας. Και όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση συζητάει ευρύτερα για την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο η εμπλοκή και η ενεργότερη συμμετοχή της χώρας μας στους σχεδιασμούς και τις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Και όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Αμυνας και το επιβεβαίωσε δημοσίευμα μέσα στη βδομάδα, όλα έχουν τελειώσει πριν από την έλευση του Πομπέο στην Ελλάδα.

Κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα.

Καλούμε το λαό, τη στρατευμένη νεολαία, τους απόστρατους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να πάρουν μέρος μαζικά με μαχητική συμμετοχή στη συγκέντρωση, ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ.

Πρόκληση το σποτ της πρεσβείας των ΗΠΑ

Ο «Στρατηγικός Διάλογος» μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβρη του 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να εδραιώσει παραπέρα την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με νύχια και με δόντια, κάνει κάθε προσπάθεια για να δώσει νέα ώθηση σε αυτήν τη συμφωνία με τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενταγμένη και η ιδεολογική επίθεση, ενάντια στο λαό μας, μέσω της τηλεόρασης, με διαφημιστικό σποτ της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ελλάδα, με κύριο μήνυμα «Σε κάθε επόμενο βήμα, μαζί».

Αποτελεί αίσχος και πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Εχουν μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση της ΝΔ και οι διευθύνσεις των τηλεοπτικών σταθμών που ανοίγουν τις πόρτες διάπλατα για να διαφημίζονται οι φονιάδες των λαών μέσα στα σπίτια μας. Πρόκειται για μια νέα επίθεση των ΗΠΑ, για να κουκουλώσουν τα εγκλήματα σε βάρος των λαών. Αυτόν το ρόλο έχει και η παρουσία του Πάιατ σε διάφορους χώρους και εκδηλώσεις, για να εξωραΐσει την πολιτική των ΗΠΑ. Πρόσφατα πήρε απάντηση από το λαό της Πάτρας, με αγωνιστική συγκέντρωση και σύνθημα «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ», με αφορμή «αναπτυξιακό» συνέδριο που διοργάνωσε γνωστή εφημερίδα της Αχαΐας.

Το επικίνδυνο για το λαό μας μήνυμα των ιμπεριαλιστών δεν πρέπει να περάσει.

Η στρατευμένη νεολαία, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας βλέπουν καθημερινά τι σημαίνει παρουσία των ΗΠΑ, στη βάση της Σούδας, στο Στεφανοβίκειο, στο αεροδρόμιο της Λάρισας, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στον Αραξο, στο Ακτιο.

Λαός και νεολαία να δώσουμε μαχητική απάντηση στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, συμμετέχοντας στη διαδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα.

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Επιστολή καταδρομέα

«Σήμερα, η Ελλάδα γίνεται μια απέραντη βάση, σε συνθήκες που τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, που οι σφοδροί ανταγωνισμοί εκθέτουν το λαό και τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ έχουν απλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας, οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παίρνουν τα εύσημα από τον Τραμπ γιατί υπερκαλύπτουν τους στόχους των ΝΑΤΟικών δαπανών, ενώ πλέον η Ελλάδα αναλαμβάνει και ρόλο "στρατολόγου" νέων κρατών στη λυκοσυμμαχία, όπως έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια ακόμα ιμπεριαλιστική διευθέτηση στην περιοχή, που φέρει τα σπέρματα του αλυτρωτισμού.

Ο λαός καλείται ξανά "να κοιμάται ήσυχος", να μένει θεατής στα σούρτα - φέρτα του πρέσβη των ΗΠΑ σε πόλεις και χωριά, σε υπουργεία, σε υπηρεσίες και σε κάθε λογής φιέστες.

Η β' φάση του "Στρατηγικού Διαλόγου" ΗΠΑ - Ελλάδας, ο οποίος ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στον "διαβολικά καλό" Τραμπ, μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλεί στους εργαζόμενους. Οι εξελίξεις στον Περσικό Κόλπο, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν, οι ευθείες απειλές αποδεικνύουν ότι κανένας σήμερα δεν πρέπει να εφησυχάζει. Η βάση της Σούδας, το Στεφανοβίκειο, η Αλεξανδρούπολη, ο Αραξος, η Ανδραβίδα, η Λάρισα, η Θεσσαλονίκη, κάθε γωνιά της χώρας που αξιοποιείται από τις ΗΠΑ για το ξεδίπλωμα της εγκληματικής πολιτικής τους στην περιοχή, είναι "μαγνήτες" κινδύνων, "τίμημα" που θα κληθεί να πληρώσει ο λαός στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της αστικής τάξης. Καμιά ασπίδα προστασίας δεν υπάρχει για τους λαούς της περιοχής στο καμίνι αυτών των ανταγωνισμών για το μοίρασμα του πλούτου.

Τώρα το σύνθημα "Εξω το ΝΑΤΟ και οι βάσεις - καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις" πρέπει να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά, από περισσότερα συνδικάτα, μαζικούς φορείς, να φτάσει πιο πλατιά στην εργατική τάξη, σε χώρους δουλειάς και κλάδους.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για αποδέσμευση της Ελλάδας από τους δολοφονικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να απεμπλακεί από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που το μόνο που φέρνουν είναι πόλεμοι, εξαθλίωση, προσφυγιά και δυστυχία για τους λαούς. Να δυναμώσει η πάλη για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του, ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει, ώστε να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του, αλλά και να εξασφαλίσει την ειρήνη, την ισότιμη συνεργασία και τη φιλία με τους γείτονες λαούς».

Επιστολή ναύτη

«Στη φρεγάτα "ΚΑΝΑΡΗΣ" υπάρχουν τα παρακάτω προβλήματα:

  • Το νερό με το οποίο κάνουμε μπάνιο και μαγειρεύουμε έχει σκουριές και είναι κίτρινο.
  • Πολλές μέρες των ταξιδιών οι ναύτες που υπηρετούμε, δουλεύουμε 20 ώρες ασταμάτητα.
  • Η έλλειψη προσωπικού στο πλοίο οδηγεί το υπάρχον προσωπικό σε εξάντληση, για να βγουν οι δουλειές που πρέπει να γίνουν και αυτό είναι επικίνδυνο για την υγεία του πληρώματος και επηρεάζει την ικανότητά του να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του.
  • Για να πιούμε νερό αγοράζουμε φίλτρα.
  • Στα ταξίδια στο αγκυροβόλι βγαίνουμε έξοδο μία φορά τη βδομάδα ενώ προβλέπεται έξοδος μέρα παρά μέρα.

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύση σε αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ναύτες αντί να κλωθογυρίζει γύρω από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ