ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
Ψευτιές...

Διαβάσαμε σε εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος μια ακόμα ανάλυση για τις συντάξεις, όπου επαναλαμβάνεται το σύνολο της προπαγάνδας που προηγείται κάθε φορά ενός νέου κύκλου επίθεσης στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Διαπιστώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα ότι «οι συντάξεις, τα Ταμεία και εν γένει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης κακοποιήθηκαν στα μεταπολιτευτικά χρόνια», όχι βέβαια εξαιτίας της καταλήστευσης των Ταμείων από το κράτος και το κεφάλαιο, με το τζογάρισμα των αποθεματικών, τις φοροαπαλλαγές και φοροαποφυγές, το «κούρεμα» και τα άλλα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά εξαιτίας της αξιοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης «ως βάσης πελατειασμού και εξαγοράς συνειδήσεων». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «άπαντες ασκήθηκαν στο εμπόριο των συντάξεων, αγνοώντας ή προσπερνώντας οικονομικές αρχές και αναλογιστικούς κανόνες» και «κάπως έτσι υπονομεύτηκε η υγεία του συστήματος και εξελίχθηκε στον χρόνο σε βάση ανισορροπίας, πηγή υπερχρέωσης και βασική αιτία εν τέλει της επελθούσης το 2009 χρεοκοπίας της χώρας».

... και δράση

Δεν φτάνει που κρύβουν την πραγματική αιτία για τη σημερινή άθλια κατάσταση στα Ταμεία, την αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του, προσπαθούν επιπλέον να επιρρίψουν στους σημερινούς συνταξιούχους το φταίξιμο ακόμα και για την καπιταλιστική κρίση! Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλιμακώσει την αντιασφαλιστική επίθεση αξιοποιώντας τέτοια προκλητικά επιχειρήματα, αλλά και τη στάση της ΝΔ, που πιέζει για επιτάχυνση των ανατροπών και νέες εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Οι συνταξιούχοι πρέπει να τα πάρουν σοβαρά υπόψη και να απαντήσουν αποφασιστικά στο ψέμα και στη συκοφαντία, συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια που προετοιμάζουν οι συνεργαζόμενες οργανώσεις τους.

Εχει το χάρισμα!

Ο λόγος για τον Αμερικανό πρέσβη, που - ως άλλος Μίδας - όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, στις δεκάδες έως τώρα εμφανίσεις του, κλείνουν με χαρακτηριστική «άνεση» τα «ντιλ» και οι «δουλειές», ακόμα και υποθέσεις κολλημένες για καιρό, υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Για την Εθνική Ασφαλιστική είπε ότι θα... προτιμούσε να πάει σε συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία, κι εκεί κατέληξε. Για τα ναυπηγεία της Σύρου είπε ότι... καλό θα ήταν να μείνει σε χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, και - ω του θαύματος! - από τους διεκδικητές επιχειρηματικούς ομίλους έμεινε μόνο μια αμερικανική εταιρεία. Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τέλος, όπου κονταροχτυπιούνται Ρώσοι, Κινέζοι, Γερμανοί, Εμιράτα κ.λπ., ο δήμαρχος της πόλης δηλώνει πως «μετά το Φόρουμ για την Ενέργεια, νομίζω ότι πλέον κατάλαβαν (σ.σ. οι άλλοι διεκδικητές) ότι έχει τελειώσει το θέμα. Από το βήμα έγινε ξεκάθαρο μέσω του πρέσβη των ΗΠΑ ότι στο λιμάνι δεν θα μπουν άλλοι, πλην των Αμερικανών». Ε, δεν εξηγείται αλλιώς: Εχει το χάρισμα!

Κατάπιαν τη γλώσσα τους

Στην ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στο 43ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ προσπάθησε να απαντήσει η Χρυσή Αυγή, αλλά τελικά δεν... απάντησε. Κι αυτό γιατί σε άρθρο στο σάιτ της φασιστοσυμμορίας, οι χρυσαυγίτες δεν βρήκαν κουβέντα να πουν για τα πολύ συγκεκριμένα που τους καταλόγισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Οπως για το γεγονός ότι «αρνούνται και καταψηφίζουν στη Βουλή ακόμα και το αυτονόητο, ότι ο εργαζόμενος πρέπει να πληρώνεται τα δεδουλευμένα του, προφανώς γιατί ιδανικό τους είναι τα ναζιστικά στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, που πρόσφεραν τζάμπα εργάτες - δούλους στα γερμανικά και άλλα μονοπώλια». Στις παραληρηματικές αρλούμπες που αράδιασαν στην «απάντησή» τους οι φασίστες, μιλούν για ιμπεριαλιστική Σοβιετική Ενωση, αλλά καταπίνουν τη γλώσσα τους για το ΝΑΤΟ, τη βάση της Σούδας κ.λπ., όπως και για τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, που τους θέλουν ακόμα πιο απλήρωτους... Ετσι ήταν και έτσι είναι πάντα τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου!

Υποδείξεις

Ο διεργασίες στο χώρο της «κεντροαριστεράς» συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον όλων των αστικών κομμάτων και επιτελείων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση, αλλά κυρίως την προσπάθεια να παρέμβουν και να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Απ' αυτήν τη σκοπιά, δεν προκαλεί εντύπωση το πλήθος των άρθρων, των δημοσκοπήσεων και των δηλώσεων στελεχών απ' όλα τα κόμματα για τις διεργασίες στην «κεντροαριστερά». Οπως δεν είναι τυχαίο και το «σπρώξιμο» στο «νέο» φορέα από το σύνολο σχεδόν του αστικού Τύπου, ανεξάρτητα από επιμέρους κριτικές και διαφωνίες, καθώς θεωρείται κρίσιμο για το αστικό πολιτικό σύστημα να ανασυγκροτηθεί και να μορφοποιηθεί ο συγκεκριμένος χώρος, για να παίξει ρόλο σε μελλοντικές κυβερνήσεις συνεργασίας. Ωστόσο, με όλα τα άλλα συνυπάρχει και η ανησυχία μήπως χαθεί το «τάιμινγκ», εξαιτίας των διαφωνιών ανάμεσα στις διάφορες «συνιστώσες» του εγχειρήματος, κι αυτός ο προβληματισμός μεγαλώνει μπροστά στο ενδεχόμενο να πάρει αναβολή η εκλογή του επικεφαλής. Γι' αυτό, σε μερίδα του Τύπου που στηρίζει αναφανδόν το εγχείρημα της ανασυγκρότησης, πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα «συστάσεις» και υποδείξεις, όπως ότι «ούτε η αναμονή, ούτε η προσδοκία (του κόσμου) είναι ανεξάντλητες» και ότι «η Κεντροαριστερά χρειάζεται να ανταποκριθεί πειστικά και γρήγορα», καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η υπόθεση «να εκφυλιστεί με ακατανόητες διαδικασίες ή καθυστερήσεις». Με άλλα λόγια, κάντε τη δουλειά σωστά και γρήγορα, γιατί το διακύβευμα για το αστικό πολιτικό σύστημα είναι μεγάλο και δεν χωράνε καθυστερήσεις και περιττά «τζαρτζαρίσματα»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1687 Ο Ενετός Φραγκίσκος Μοροζίνι κυριεύει την Αθήνα από τους Οθωμανούς.

1773 Αρχίζει η εξέγερση των αγροτών στη Ρωσία, με αρχηγό τον Ε. Ι. Πουγατσόφ.

1893 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ιστορικός Γιάννης Σκαρίμπας.

1905 Γεννιέται ο Γερμανός πυγμάχος Μαξ Σμέλινγκ, ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών.

1922 Υπογράφεται η Ανακωχή των Μουδανιών μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας, Γαλλίας και Ιταλίας, με την οποία η πρώτη υποχρεούνταν να εκκενώσει την Ανατολική Θράκη.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου θέτει σε ισχύ τις Επιτροπές Ασφαλείας. Γίνονται οι πρώτες μαζικές εκτοπίσεις 50 κομμουνιστών στη Μυτιλήνη.

1939 Η Σοβιετική Ενωση υπογράφει σύμφωνο αμοιβαίας βοήθειας με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

1941 Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός εκδηλώνεται με επικεφαλής τους κομμουνιστές στο νομό Δράμας εναντίον των βουλγαρικών δυνάμεων κατοχής, οι οποίες απαντούν με ωμή βία και σφαγές.

1966 Πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ποιητής Αντρέ Μπρετόν.

1968 Πεθαίνει ο Βούλγαρος κομμουνιστής Μπλαγκόι Ποπόφ, πρώην αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστής Διεθνούς και ένας από τους κατηγορούμενους από τους ναζί στη Δίκη της Λειψίας, για την προβοκάτσια πυρπόλησης του Ράιχσταγκ.

1994 Πνίγονται 852 άνθρωποι, όταν το φέρι μποτ «Εσθονία» βυθίζεται στη Βαλτική Θάλασσα, κοντά στις ακτές της Φινλανδίας, κατά τη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

1995 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιτζάκ Ράμπιν, και ο ηγέτης των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αραφάτ, υπογράφουν στο Λευκό Οίκο συμφωνία, στην οποία γίνεται λόγος για αυτονομία στους Παλαιστίνιους στην περιοχή της Δυτικής Οχθης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ