ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρίες σωματείων και φορέων με αιχμή το υπερταμείο

Συγκέντρωση με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ χτες στη Θεσσαλονίκη. Απεργία και κινητοποίηση στο Σύνταγμα από ΕΥΔΑΠ και «Κτιριακές Υποδομές»

Η πρωινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές»
Η πρωινή απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στις «Κτιριακές Υποδομές»
Την αντίθεσή τους στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, ο οποίος προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, της ΕΛΒΟ, της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» και της «Αττικό Μετρό», διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις, μαζί με αλλά σωματεία και φορείς του κινήματος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και «Κτιριακές Υποδομές», τα σωματεία των εργαζομένων είχαν κηρύξει για χτες, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς.

Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Κώστας Ηλιού, μέλος του ΔΣ της ΕΛΒΟ και της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «η ένταξη όλων αυτών των επιχειρήσεων στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο του κεφαλαίου, εγχώριου και διεθνούς, για "αξιοποίηση" των υποδομών που μοναδικό στόχο έχουν την ανάκαμψη της κερδοφορίας του».

Τόνισε πως «το σύνολο των εσόδων που θα προκύψουν από αυτήν τη διαδικασία, θα εξυπηρετεί κατά 50% το κρατικό χρέος και κατά το υπόλοιπο 50% τα επενδυτικά σχέδια των ομίλων, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσουν τόσο οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις όσο και οι λαϊκές οικογένειες με την αύξηση των τιμολογίων».

Η πορεία του ΠΑΜΕ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

MotionTeam

Η πορεία του ΠΑΜΕ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Αναφερόμενος στο παράδειγμα της ΕΛΒΟ, είπε ότι «ενώ οι υποδομές της θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με μεταφορικά μέσα τον κλάδο των κατασκευών για μεγάλου μεγέθους πανεθνικά έργα και υποδομές (αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία κ.ά.), θα μπορούσαν να καλύπτουν ευρύτατες λαϊκές ανάγκες, τόσο στρατιωτικού, όσο και πολιτικού τύπου οχημάτων (στόλο μεταφορών, λεωφορεία, πυροσβεστικά απορριμματοφόρα, άμυνα, κ.λπ.), κατευθύνονται στα χέρια και τους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ».

Το ίδιο και για την ΕΥΑΘ, όπου «ενώ υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για φτηνό και ποιοτικό νερό για όλους και δυνατότητα για διαχείριση των υδάτινων πόρων για την κάλυψη των αναγκών των αγροτών, καθημερινά κόβεται η πρόσβαση σε όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να το πληρώσουν. Επιταχύνεται η ιδιωτικοποίηση και η εμπορευματοποίηση νερού, μεταφορών και ηλεκτρικού ρεύματος».

Οι ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κατήγγειλε το ρόλο και τις ευθύνες του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και νέου (ΜΕΤΑ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ), σημειώνοντας: «Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΥΑΘ πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία για τα μάτια του κόσμου και μάλιστα με τρόπο που επιτείνει τη λογική του συντεχνιασμού.

Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΥΔΑΠ, στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Το μπλοκ των ταξικών δυνάμεων στην ΕΥΔΑΠ, στη χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα
Στην ΕΛΒΟ, η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) αρνείται να συγκαλέσει ακόμη και ΔΣ, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η "Πρωτοβουλία" (ΜΕΤΑ), που τον προηγούμενο μήνα έλεγε ότι με παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ οι αμυντικές βιομηχανίες και η ΕΛΒΟ δεν θα ενταχτούν στο υπερταμείο, τώρα διαδίδει ότι τάχα η ένταξη στο υπερταμείο δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση, συρρίκνωση ή και οριστικό λουκέτο, αλλά αξιοποίηση, ανασυγκρότηση και δημιουργία συνθηκών βιωσιμότητας και κερδοφορίας της επιχείρησης. Και όλα αυτά την ώρα που η ΕΛΒΟ είναι ήδη σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης».

Ο Κ. Ηλιού κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν με οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα, ενάντια στον εφαρμοστικό νόμο και τις νέες ιδιωτικοποιήσεις, να διεκδικήσουν αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, κοινωνικές παροχές, κάλυψη των απωλειών. Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Πασχάλης Λόγγος, συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ στην ΕΥΑΘ. Ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης.

Συγκέντρωση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, εργαζόμενοι από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο λεγόμενο υπερταμείο έκαναν συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Συμμετείχαν η ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, χωρίς να έχει κηρύξει οποιαδήποτε άλλη κινητοποίηση.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ συμμετείχαν στη συγκέντρωση με το πανό τους, στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα: «Νερό φθηνό για όλο το λαό - ΕΥΔΑΠ Λαϊκή Περιουσία - Οχι στην ιδιωτικοποίηση». Από νωρίς το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό.

«Η ένταξη της ΕΥΔΑΠ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», σημειώνουν στην ανακοίνωση που μοίρασαν στη χτεσινή κινητοποίηση, καθώς η ιδιωτικοποίηση του νερού είναι κι αυτή απαίτηση του κεφαλαίου. Καλούν σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους των άλλων εταιρειών που μπαίνουν στο υπερταμείο, όσο και με τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες που έχουν απευθύνει κάλεσμα κοινής δράσης ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, η Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων τεχνικών, καθώς και συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται ρύθμιση που φέρνει νέα επιδείνωση στο καθεστώς της ασφάλισής τους.

Στις «Κτιριακές Υποδομές»

Στις «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ) οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της χτεσινής απεργίας. Πριν την απογευματινή συγκέντρωση, προχώρησαν το πρωί σε μαζική διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της εταιρείας, όπου σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τα δίκαια αιτήματά τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου, Μ. Δανδουλάκης, αναφέρθηκε στην εγκληματική απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του μοναδικού τεχνικού φορέα του Δημοσίου για τη Σχολική Στέγη και τις Κτιριακές Υποδομές Υγείας και Δικαιοσύνης.

Επίσης, χαρακτήρισε απαράδεκτη την προσπάθεια του εποπτεύοντος υπουργού να παρουσιάσει το φορέα ως «υπερχρεωμένο», λες και οι εργαζόμενοι ευθύνονται για τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων και διοικήσεων. Τέλος, επισημάνθηκε ότι στο νομοσχέδιο για το υπερταμείο, η εταιρεία εμφανίζεται πλέον να μην ανήκει ούτε καν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα πάντα - από το έργο και τη χρηματοδότηση μέχρι τα εργασιακά και μισθολογικά - θα καθοριστούν από τη νέα διοίκηση, στο πλαίσιο της σημερινής αντιλαϊκής δημοσιονομικής πολιτικής.

  • Συγκεντρώσεις και πορείες ενάντια στο νομοσχέδιο έγιναν επίσης χτες το απόγευμα σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, με πρωτοβουλία της Γραμματείας Κοζάνης του ΠΑΜΕ.

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για τα νέα μέτρα

Ανακοίνωση σχετικά με τις επιπτώσεις που θα έχει για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης» εξέδωσε η ΠΑΣΕΒΕ. Οπως καταγγέλλει, «μαζί με το έγκλημα της παράδοσης στο κεφάλαιο όλων των βασικών κοινωνικών αγαθών (ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, νερό, αστικές συγκοινωνίες κ.λπ.), καταργεί και αρκετές από τις διατάξεις του αντιασφαλιστικού νόμου που υποτίθεται ότι ευνοούσαν ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Με το νομοσχέδιο: Αυξάνεται το ποσό της εξαγοράς ετών ασφάλισης. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ιδιοκτητών μικρών τουριστικών καταλυμάτων. Καταργείται ακόμα και η σταδιακή αύξηση των εισφορών που είχε η ίδια η κυβέρνηση θεσπίσει για ορισμένες κατηγορίες των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών.

Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων για το κλείσιμο" της πρώτης αξιολόγησης με συνοπτικές διαδικασίες (μέσω Υπουργικών Αποφάσεων). Ολα τα μέτρα είναι κομμένα και ραμμένα για την ανάκαμψη του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Καμιά αναμονή. Τώρα χρειάζεται οργάνωση του αγώνα μας, ενάντια στη νέα επίθεση που έρχεται».


ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΑΣΘ
Απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, που διεκδικούν να πληρωθούν δεδουλευμένα. Χτες, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ. Την ίδια ώρα, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων συνεχίζουν τις πιέσεις προς τους εργαζόμενους για να σταματήσουν την επίσχεση. Με κοινή τους δήλωση, ζητούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και την ίδια ώρα απειλούν πως αν μέχρι σήμερα, Τετάρτη, δεν γίνει επανέναρξη της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ώστε να αναζητηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ