ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στρατηγική σύμπλευση στην αντιλαϊκή πολιτική, καβγάδες για το «πάπλωμα»

Η στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στα ζητούμενα του κεφαλαίου ήταν εμφανής, παρά τις κοκορομαχίες, στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, παρά τις διάφορες φιοριτούρες, επιβεβαίωσε ότι η μεταφορά των δημοσίων επιχειρήσεων στο υπερταμείο ανοίγει το δρόμο για ιδιωτικοποίησή τους, αν αυτό απαιτούν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τα γνωστά ότι το υπερταμείο αποτελεί «συμβιβασμό», δήλωσε ότι «οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις θα περνούν από το υπουργείο Οικονομικών», ενώ ανέφερε ότι «αν έρθει φιλελεύθερη κυβέρνηση, τότε μπορεί προφανώς, θα μπορούσαν να γίνουν και παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «μπορείς να αυξήσεις την αξία με επενδύσεις», δηλαδή με άλλο μοντέλο ιδιωτικοποιήσεων, όπως οι «παραχωρήσεις». Αλλωστε, τόνισε, το στοίχημα της αριστεράς είναι «να μπορέσουμε μέσα από αυτό το ταμείο να έχουμε στρατηγική αναδιάρθρωση».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ουσιαστικά περιέγραψε το πώς η κυβέρνηση προωθεί τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, κάνοντας ειδική αναφορά στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας. Οπως είπε: «Ασκουμε πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που θα έχει αποτελέσματα. Η χώρα μετατρέπεται σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, ρυθμιστή της ευρύτερης περιοχής». Μια πολιτική, βέβαια, που εμπλέκει το λαό βαθύτερα σε επικίνδυνους ανταγωνισμούς. Ανέφερε, ακόμη, θριαμβολογώντας, ότι έχει δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενώ εμφάνισε ως κατόρθωμα τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου, όπως την απαλλαγή των βιομηχάνων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, των εξαγωγικών επιχειρήσεων από το ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κ.ο.κ. Πρόσθεσε ότι τώρα με το νομοσχέδιο «εναρμονιζόμαστε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες στον τομέα της ενεργειακής αγοράς», δηλαδή την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, προς όφελος του κεφαλαίου.

Οσο για τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, έφτασε να ισχυριστεί ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε για να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές του μνημονίου» και πως με τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου σε βάρος των αγροτών, των νέων επιστημόνων και επαγγελματιών, πλήττεται η «ανομία»!

Καβγάς για τη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου

Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής της, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατέκρινε την κυβέρνηση για «ανικανότητα να διαχειριστεί το στοίχημα που λέγεται αποκρατικοποιήσεις και προσέλκυση επενδύσεων», ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Ν. Δένδιας, προσπαθώντας να ντύσει τη ρητορική της ΝΔ με φιλολαϊκό μανδύα, είπε ότι με τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου «πέφτει το τελευταίο φύλλο συκής στο ασφαλιστικό νομοθέτημα και τα τελευταία πέπλα προστασίας των αδύναμων».

Πρόσθεσε, βέβαια, δείχνοντας ότι ο καβγάς είναι για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την καπιταλιστική ανάκαμψη, ότι «με τέτοιες ασφαλιστικές εισφορές και τέτοιους φορολογικούς συντελεστές, δεν υπάρχει καμία χώρα στον πλανήτη να έρθει οικονομική ανάπτυξη», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση «προχειρότητα» σχετικά με την ενεργειακή της πολιτική.

Μεταφέροντας την κάλπικη αντιπαράθεση στο «βολικό» πεδίο της διαπλοκής, ο αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον υπουργό Υποδομών, Χρ. Σπίρτζη, για το ζήτημα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ... περίπου διαμαρτυρήθηκε γιατί η κυβέρνηση «τρέχει» τις ιδιωτικοποιήσεις, παρά τις προεκλογικές τις διακηρύξεις, «κλέβοντας την μπουκιά» από το στόμα της ΝΔ.

Κατακρίνει... αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η επικεφαλής της Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες, έλλειψη σχεδιασμού και προσανατολισμού, επιμένοντας η ίδια για ένα «εθνικό σχέδιο» προς ανάκτηση του «δυναμισμού» της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Ανέβασε τους τόνους στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αποδίδοντας στον πρωθυπουργό πολιτική και ηθική ευθύνη.

Οσον αφορά στο πολυνομοσχέδιο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε πάλι «πολύτιμο χρόνο», ενώ εμφανίστηκε αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ που βρίσκονται «στον πυρήνα των δημοσίων αγαθών» όπως το νερό, ενώ προηγούμενα το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνίστησε στο «άνοιγμα» τέτοιων δρόμων.

Τέλος, προβλέποντας «σύντομα πολιτικές εξελίξεις», επανέλαβε ουσιαστικά την πρότασή της για μια άλλη κυβερνητική πλειοψηφία, με ισχυροποιημένο το κόμμα της, ώστε να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα, και να μην έχουμε - όπως είπε - «δεξιά στροφή», άρα κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, σε μια αναφορά που μπορεί να ερμηνευθεί και ως κλείσιμο του ματιού στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαιτεί σοβαρότητα για το κεφάλαιο

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αφιέρωσε κι αυτός μέρος της ομιλίας του στις τηλεοπτικές άδειες και την περίπτωση Καλογρίτσα, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για ανακολουθία λόγων και έργων με βάση παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.

Εμφανίστηκε αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, ενώ στηλίτευσε την τοποθέτηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε καίριες θέσεις στην κρατική μηχανή.

Τέλος, επιτέθηκε για άλλη μια φορά στους «λαϊκιστές» και τους «δημαγωγούς», με βασική έγνοια, βέβαια, τη στοίχιση του λαού στη «σοβαρότητα» και την υποταγή που απαιτεί το κεφάλαιο στους σκοπούς τους, ώστε να διευρύνει την κερδοφορία του. Παρά το γεγονός, βέβαια, ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συγχαρητήρια από μια σειρά αστικά επιτελεία για τη συμβολή της σε αυτήν την επιχείριση λαϊκής χειραγώγησης...

Εξόφθαλμη στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, μιλώντας και πάλι από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου, δικαιολόγησε πλήρως την κυβέρνηση για τα αντιλαϊκά της μέτρα, λέγοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας «έχει δύο πράγματα να να πράξει, ή να τα τινάξει όλα στον αέρα και να πάμε για grexit ή να τα περάσει όλα», ενώ πρόσθεσε: «Τι να κάνει ο Τσίπρας; Να μην περάσει τα προαπαιτούμενα; Εχει τη δύναμη; Οταν ο Σαμαράς τα πέρναγε, ήταν κακός άνθρωπος;».

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «για τη χώρα τρεις λύσεις υπάρχουν. `Η να ακολουθήσει ο Τσίπρας στον Γολγοθά του και να καταρρεύσει ή να γίνει τώρα οικουμενική ή να πάμε σε εκλογές».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται να πάει με τον Αλ. Τσίπρα, ούτε θα δώσει ψήφο στην κυβέρνηση. «Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να καλέσω Τσίπρα και Μητσοτάκη να φτιάξουν μία κυβέρνηση όπως τη θέλει η Ελλάδα», είπε, επικαλούμενος ουσιαστικά την πολιτική σταθερότητα που θέλει το κεφάλαιο και κρατώντας «ζεστό» ένα από τα σενάρια που έχει στο συρτάρι του.

Δικαιολόγησε, μάλιστα, την κυβέρνηση και για τη μείωση των συντάξεων. Αφού ανέφερε ότι «άμα λογαριάσουμε, η ΝΔ τις έκοψε πιο πολύ», σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, «αφού τα Ταμεία έχουν πτωχεύσει»...

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΥ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ