ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Σεπτέμβρη 2014
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν κοινά συμφέροντα

Συνέντευξη με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας

Με αφορμή την ημερίδα που γίνεται σήμερα στην Αμαλιάδα για τους μετανάστες, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με την Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρο του τοπικού Εργατικού Κέντρου.

***

-- Γιατί επιλέξατε τους μετανάστες σαν θέμα της ημερίδας που διοργανώνετε;

-- Με αφορμή την, ουσιαστικά, αθωωτική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Πατρών, που αφορά σε απόπειρα δολοφονίας εργαζομένων μεταναστών, θεωρούμε πιο επίκαιρο από ποτέ να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, ελπίζοντας ότι θα αφυπνίσουμε τις συνειδήσεις στο να αντιληφθούν πως πλέον δεν είναι μόνο οι μετανάστες που κινδυνεύουν. Μια τέτοια απόφαση καθιστά σαφές στον καθένα από εμάς πως κάθε εργαζόμενος είναι πλέον ανοχύρωτος, όχι μόνο στη λεκτική και ψυχολογική βία, που κατά κόρον χρησιμοποιείται σήμερα από τους εργοδότες, αλλά και στη σωματική βία, που μέχρι πρότινος διωκόταν ποινικά.

-- Τι ανταπόκριση έχει βρει μέχρι στιγμής το κάλεσμα στις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στην ημερίδα;

-- Η ανταπόκριση φαίνεται πως είναι καλή. Ομως μη γελιόμαστε. Η ξενοφοβία και ο ρατσισμός είναι ανασταλτικός παράγοντας, έτσι κι αλλιώς, στην εξέλιξη μιας κοινωνίας, άρα και ενός κοινωνικού συνόλου, όπως είναι και ο χώρος των εργαζομένων. Πεπεισμένοι, λοιπόν, ότι πρέπει να καταπολεμηθεί πρώτα και πάνω από όλα, μέσα μας, ελπίζουμε ότι με αυτή την ημερίδα ανοίγουμε έναν κύκλο ουσιαστικής συζήτησης, που σκοπό έχει να αναδείξει την πραγματική διάσταση του προβλήματος, που δεν είναι κατά τη γνώμη μας άλλη από την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και, ναι, της αμάθειας.

Η Νατάσα Παναγιωτάρα
Η Νατάσα Παναγιωτάρα
Πρέπει, επιτέλους, τα Εργατικά Κέντρα να γίνουν φορείς παιδείας, ως οφείλουν να είναι και όχι μόνο κέντρα τυπικής διεκπεραίωσης, όπως τεχνηέντως οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του τόπου μας (ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ) τα θέλουν να είναι. Από τη άλλη, φυσικά, είναι ένας ακόμα τρόπος να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους για όλη τη δουλειά που το ΠΑΜΕ όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει, θέλοντας να φτάσει στον κάθε εργαζόμενο. Οπως πολύ καλά γνωρίζετε, η δουλειά «μυρμηγκιού» που το ΠΑΜΕ κάνει προς όφελος των εργαζομένων δεν προβάλλεται πουθενά.

-- Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η δίμηνη καμπάνια του ΠΑΜΕ για τους ανέργους και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης. Πόσο οξυμένο είναι το πρόβλημα στην περιοχή σας;

-- Δεν αποτελούμε, δυστυχώς, εξαίρεση στην περιοχή μας. Το «Ολη η Ελλάδα, Νέα Μανωλάδα» είναι το πιο επίκαιρο σύνθημα που απαντά στην ερώτησή σας. Και το χρησιμοποιώ για να σας τονίσω πως οι «χύμα» εργασιακές σχέσεις που τεχνηέντως υπάρχουν για να μην υπάρχουν εργαζόμενοι, αλλά δούλοι, υπάρχουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους και αφορούν σε όλους τους εργαζόμενους.

Πρώτιστο μέλημα και καθήκον όλων μας πρέπει να είναι η παρουσία μας σε όλους τους χώρους δουλειάς, ούτως ώστε να μπορούμε να είμαστε κοντά στους συναδέλφους, να παλεύουμε για την οργάνωσή τους, να τους παρέχουμε την υποστήριξη που χρειάζονται, να τους ενημερώνουμε σωστά και με ακρίβεια για όλα όσα που τους αφορούν. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε πως το ΠΑΜΕ είναι η μόνη συνδικαλιστική δύναμη που λέει πάντα την αλήθεια στον εργαζόμενο και είναι πάντα δίπλα του. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, να παλεύουμε με αγωνιστικότητα και σταθερότητα αυτό που πιστεύουμε.

Το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ

Αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στους εργάτες γης της Μανωλάδας
Αποστολή αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ στους εργάτες γης της Μανωλάδας
Το ΠΑΜΕ βρέθηκε από την πρώτη ώρα στο πλευρό των εργατών γης στη Μανωλάδα. Ανέδειξε το θέμα και πάλεψε στο πλευρό τους, για να δοθούν δεδουλευμένα, να βελτιωθούν οι συνθήκες δουλειάς, να αυξηθούν τα μεροκάματα. Αμέσως μετά την αθωωτική απόφαση για τους φραουλάδες, διοργάνωσε κινητοποιήσεις σε Πάτρα και Πύργο.

Ο ρατσισμός καλλιεργείται και οξύνεται από φανερούς και αφανείς μηχανισμούς του κράτους, από την κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που επιδιώκουν να μεταθέσουν το πρόβλημα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας στους μετανάστες. Στόχος τους είναι η διαμόρφωση φθηνού εργατικού δυναμικού, να ασκείται πίεση συνολικά στα δικαιώματα της εργατικής τάξης και παράλληλα να μένει στο απυρόβλητο ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, να εμποδίζεται η κοινή πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών μέσα από το ταξικό κίνημα.

Το ΠΑΜΕ, τα συνδικάτα που συσπειρώνει στη δύναμή του, παλεύουν στη γραμμή της ενότητας της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από θρησκεία, γλώσσα, χώρα προέλευσης. Η δουλειά για την οργάνωση των μεταναστών στα συνδικάτα δένεται με τη δουλειά στους Ελληνες εργαζόμενους, ώστε να γίνεται κατανοητό το μεταναστευτικό πρόβλημα, οι αιτίες που το προκαλούν, οι προοπτικές της επίλυσής του.

Το ΠΑΜΕ διεκδικεί για τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα:

  • Να τους δοθούν άδειες παραμονής.
  • Σε οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μετανάστες εργάτες, να δίνεται ως άμεσο μέτρο η ειδική άδεια παραμονής που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 3907/2011.
  • Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου, ανάλογα με τις ώρες εργασίας, που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις οκτώ και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
  • Ενταξή τους στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, και όχι στον ΟΓΑ.
  • Αξιοπρεπή αμοιβή, ίση με τουλάχιστον το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστον ρεπό τη βδομάδα.
  • Πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης και έλεγχο από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  • Ελεγχο των χώρων δουλειάς από γιατρό Εργασίας, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβαση σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς κ.λπ.
Το πρόγραμμα της σημερινής ημερίδας

Ημερίδα, με θέμα «Μετανάστες: Καθήκοντα και υποχρεώσεις του συνδικαλιστικού κινήματος», διοργανώνει σήμερα Κυριακή, στις 11.30 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας. Στην ημερίδα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι από τα Εργατικά Κέντρα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας και των νησιών Ζακύνθου και Κεφαλονιάς, καθώς και τα σωματεία της δύναμής τους.

Την κεντρική εισήγηση στην ημερίδα θα κάνει η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας. Οι θεματικές παρεμβάσεις θα είναι οι εξής:

  • «Το νομικό πλαίσιο για τους μετανάστες σε Ελλάδα και ΕΕ στον απόηχο της δικαστικής απόφασης για τα γεγονότα της Μανωλάδας». Εισηγητής ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
  • «Κοινωνική ένταξη των μεταναστών: Στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των εκμεταλλευτών ή στην πάλη για το δίκιο των εργατών;». Εισηγήτρια η Χαρά Μαρκατσέλη, υπεύθυνη της Επιτροπής Νομικής Στήριξης Μεταναστών του ΠΑΜΕ.
  • «Μετανάστες: Φτώχεια, συνθήκες ζωής και εργασίας, παράγοντες που καθορίζουν την υγεία τους». Εισηγητής ο Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
  • «Εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών». Εισηγητής ο Αγγελος Κολόσακας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αμαλιάδας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ